Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas Kriku »

Selge, vabandust.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

Kriku kirjutas: 10 Okt, 2025 15:20 Selge, vabandust.
Tänud ja kõik ok. :) Tänud mõtete eest, kuid mu algne teema püstitus oli.. Veevarustus süvaveepumba rikke puhul, kui alternatiivset veevaru ei ole.. Kuidas korraldada kodune veevarustus mõistlikult ja mitte sõltuda puurkaevust.
Usun, et hariv teema ja mõtteaineks..Kui vähemalt keegi oma veevarude üle nuputama jääb siis on kõik ok. :)
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Ehita veetorn - kuubikune plastmahuti natuke kõrgemal maapinnast (5-6m). Muidugi, joogiks väga ei sobi aga pesemiseks küll.
Ehitusnormid ja load - selles osas jään vastuse võlgu.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Veetorn küll , aga kui on kanged miinuskraadid , mis siis ?
krossipart
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 10 Okt, 2025 15:54 Ehita veetorn - kuubikune plastmahuti natuke kõrgemal maapinnast (5-6m). Muidugi, joogiks väga ei sobi aga pesemiseks küll.
Tänud kaasamõtlemise eest. :) Selgita, kuidas talvel toimib.. :dont_know:
krossipart
Liige
Kontakt:

parkija kirjutas: 10 Okt, 2025 16:40 Veetorn küll , aga kui on kanged miinuskraadid , mis siis ?
Tänud ja vastasime vist samal ajal, ja kordasin Teie küsimust.. :)
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

Rebane11 kirjutas: 10 Okt, 2025 10:40 Sellist head kohta, kuhu suts doseeritud suruõhku - pole. Ja kust sa seda suruõhku võtad kulla mees, genekas ei käivitu ju seega ei käivitu ka kompressor :lol:
Ühel ontlikul maakal võib pooljuhtumisi tararahhtor (Ei kirjutanud valesti, kes teab, see teab) majapidamises varuks olla. Nii mõnelgi on õhu kokkusurumise agregaat kohe vabrikust peal, isegi mõnel NL-päritolu asjal. Või noh, jõuvõtuvõll ikka on.
Tatikana mulle meeldis tudeerida igasugu tol ajal kättesaadavaid tehnikaõpikuid jms. kirjandust.
Sealt on meelde jäänud, et ca eelmise sajandi 50-60-tel oli miskitel veokatel (Molotov?) nö. vabriku komplektis kummi pumpamise abinõu, mis keerati süüteküünla asemele.
Vaevalt sellele nüüd jälle roiskuvas läänes analoogid puudusid, pigem vastupidi. :D
krossipart
Liige
Kontakt:

avrnbr kirjutas: 10 Okt, 2025 17:44
Rebane11 kirjutas: 10 Okt, 2025 10:40 Sellist head kohta, kuhu suts doseeritud suruõhku - pole. Ja kust sa seda suruõhku võtad kulla mees, genekas ei käivitu ju seega ei käivitu ka kompressor :lol:
Ühel ontlikul maakal võib pooljuhtumisi tararahhtor (Ei kirjutanud valesti, kes teab, see teab) majapidamises varuks olla. Nii mõnelgi on õhu kokkusurumise agregaat kohe vabrikust peal, isegi mõnel NL-päritolu asjal. Või nnoh, jõuvõtuvõll ikka on.
Loodetavasti me ei aja hetkel mõistukõnet stiilis (size=50 peentekstis). Kui on häid mõtteid siis kirjuta loetavalt..Tararahhtor? Jõuvõttuvõll? Aita välja ja kirjelda lahti oma mõtted eestikeelselt..Kuidas on setud veevarustusega kodus?.. Kes teab, see teab? Kirjutasidki nii? :dont_know: Arvasin siiani, et antud foorumis jagatakse infot... :)
ArdiS
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ArdiS »

Kui tuletõrje veevõtukohta pole, siis soovitatakse paigaldada maaalune veemahuti, kust tuletõrje maja kustutamiseks esmase kustutusvee saaks, sest autoga nad seda ju palju kaasa ei vea. Idee poolest saaks seda vett ju kasutada ka peale filtreerimist/keetmist ka joomiseks.
Ukraina sõjväelased helistavad Zelenskile: Härra president, teie käsk on täidetud. Kreml on vabastatud.
Zelenski: Krimm, ma ütlesin, et Krimm on vaja vabastada.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

avrnbr kirjutas: 10 Okt, 2025 17:44
Ühel ontlikul maakal võib pooljuhtumisi tararahhtor (Ei kirjutanud valesti, kes teab, see teab) majapidamises varuks olla. Nii mõnelgi on õhu kokkusurumise agregaat kohe vabrikust peal, isegi mõnel NL-päritolu asjal. Või noh, jõuvõtuvõll ikka on.
Tatikana mulle meeldis tudeerida igasugu tol ajal kättesaadavaid tehnikaõpikuid jms. kirjandust.
Sealt on meelde jäänud, et ca eelmise sajandi 50-60-tel oli miskitel veokatel (Molotov?) nö. vabriku komplektis kummi pumpamise abinõu, mis keerati süüteküünla asemele.
Vaevalt sellele nüüd jälle roiskuvas läänes analoogid puudusid, pigem vastupidi. :D
Mul on lihsaks tara... le ka kompressor täitsa olemas. Lisaks litsentsid erinevate väikemootorite remondiks. Ei Susuki, Kawasaki, Honda ega B&S pole karbussi puhastamise juures suruõhku maininud. Pealt lased puhtaks, seda küll, aga ummistuse kõrvaldamiseks - mitte.
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

krossipart kirjutas: 10 Okt, 2025 17:58Loodetavasti me ei aja hetkel mõistukõnet stiilis (size=50 peentekstis). Kui on häid mõtteid siis kirjuta loetavalt..Tararahhtor? Jõuvõttuvõll? Aita välja ja kirjelda lahti oma mõtted eestikeelselt..Kuidas on setud veevarustusega kodus?.. Kes teab, see teab? Kirjutasidki nii? :dont_know: Arvasin siiani, et antud foorumis jagatakse infot... :)
Ei ma tahtnud miskit segadust külvata, võibolla pisut vaimukusega hiilata. :oops:
See väljend "tararahhtor" on pärit ühest vene filmist. Ma võin nüüd pealkirjaga eksida, aga midagi sarnast ta oli: Jack Vosmjorkin, ameeriklane". No midagi sellist. Minu meelest üks paremaid asju, mida ma venelaste endi tehtuna kolhooside asutamise ajastus näinud olen. See on muidudugi minu isiklik arvamus. Seda näitas vist ETV ka mõned aastad tagasi.

Jõuvõtuvõll. No see on enamikul traktoritel baasvarustuses. Tavaliselt ühendatakse sinna külge niidukeid, kaaruteid, heinapresse ja mida kõike veel, puulõhkujaid vist ka.
Tegelikult on üsna lihtsate ümberehitustega võimalik sinna võlli külge ühendada suurt osa neid seadmeid, mis muidu elektrimootori jõul töötavad. No muidugi, süvaveepumpa tõesti ei saa, aga generaatori võibolla saab.
Eks erisusi kindlasti on, mõni asi tahab aeglustavat, mõni kiirendavat ülekannet.
Ma loodan, et läks selgemaks. :)
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Kunagi kaugel ajal, kui veel majandasin ja voolukatkestused olid sagedased, aga elektri olemasolu oli eluliselt vajalik, sain kuskilt MAZ auto geneka mis mingitel mudelitel kaasas, raami all, oli vist 22 KW. Kasutati vist uudismaal ja mujal telklinnakute jms. elektrivarustuse tagamiseks. Ehitasin traktori jõuvõtuvõllile, rihmaratastega sai pöördeid juurde lisatud, oma traktori väntvõlli pöörded jäid liiga väheseks.
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas paadikapten »

Madis Reivik kirjutas: 10 Okt, 2025 15:54 Ehita veetorn - kuubikune plastmahuti natuke kõrgemal maapinnast (5-6m). Muidugi, joogiks väga ei sobi aga pesemiseks küll.
Vana võte. Vaata maal ringi. Mõnelgi talul on maa peal tünn või mitu. Mõni madalamal, mõni kõrgemal, enamasti metallist. Lihtsalt, et oleks lihtsam kastmiseks vett saada. Ma ei tea, kas mõni talupidaja jätab talveks vee paaki. Need, keda mina kohanud olen, lasevad alati talveks vee välja. Muidu jää võib paagi katki suruda. Kui tünn on igast küljest tuultele valla, siis mingi aja jooksul külmub seal olev vesi täielikult.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

paadikapten kirjutas: 10 Okt, 2025 20:17 Vana võte. Vaata maal ringi. Mõnelgi talul on maa peal tünn või mitu. Mõni madalamal, mõni kõrgemal, enamasti metallist. Lihtsalt, et oleks lihtsam kastmiseks vett saada. Ma ei tea, kas mõni talupidaja jätab talveks vee paaki. Need, keda mina kohanud olen, lasevad alati talveks vee välja. Muidu jää võib paagi katki suruda. Kui tünn on igast küljest tuultele valla, siis mingi aja jooksul külmub seal olev vesi täielikult.
Ületalve hoitakse ujumisbasseine veega niimoodi, et neisse uputatakse õhku täis plastkanistrid, mis kompenseerivad külmumisel jää tekkega kaasnevat paisumist. Külmumist see muidugi ära ei hoia ning talvisel ajal joogivee kättesaamist ei taga.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Tegelikult autoga peaks kaevust vee kätte saama küll, kui natuke mõelda. Omal ajal piimaautodel oli imemisvõime täiesti olemas, sisselaskekollektori vaakumiga toimis. Pidi ainult hoolas olema, et mootor õigel ajal seisma jätta, kui pütt täis sai. Muidu tõmbas piima mootorisse :lol:. Seega põhimõtteliselt saaks ju mingi paagi võtta, vedada vooliku sealt, kust muidu pidurivõim oma vaakumi saab ja kui mootorile parajad pöörded sisse ajada, peaks vee kaevust üles tõmbama.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist