„Intellektipuudega ja psüühikahaigustega inimestele mõeldud teenuskohtadest on suur puudus, inimeste arv erihoolekandeteenuste järjekorras on aastatel 2018–2024 kasvanud ligi kaks korda.
Kujutage ette, et teie lähedane vajab abi, kuid te ei saa talle seda pakkuda, sest teenused on liiga kallid või need pole lihtsalt kättesaadavad. See on reaalsus, millega paljud perekonnad Eestis iga päev silmitsi seisavad.
Ausalt öelda, mind päris huvitaks, mis saaks siis, kui kõik need teenuste hinnad üksipulgi viimase sendini lahti harutada. Palju seal tegelikult teenuse osutamiseks kulub ja kui palju on õhku sees.
Rohkem pole töökorralduses ette nähtud. Üks ametnik ütles mulle ükskord selle peale, et aga meil on võimalik kaameratest jälgida, polegi kohapeale rohkem vaja......kahtlane, kas üks hooldaja/valvur ikka 20 hoolealusega hakkama saab. Normid on kindlasti olemas.
Kas te tõesti tahate, et ma sellist teenust vajava pere esindajana ja eestkostjana selgitaks teile, mismoodi sellist teenust vajaja näeb olukorda, ja mis tegelikult toimub?
Ja seda "arengut" 28 aasta jooksul.
P.S. Ma olen olnud ühe sellise teenuskoha rajamise katse juures.
P.S. Ca kuu aega tagasi tuli meie perre (Tartusse) telefonikõne: Olete meil siin järjekorras aastast 2019. Teie jaoks on nüüd koht. Kundas. Mis mõttes teile ei sobi? jne (minu andmetel oleme järjekorras kindlasti varasemast ajast, kas aastast 2017 või isegi 2015 kui oma projektiga alustasime, aga nojah programme uuendatakse ja tehakse hooldusi ja siis võivad andmed kaduma minna ja siis ametnik minu täiendava küsimise peale ütleb, et "mina näen järjekorras olekut aastast 2019"
Ma olen juba ei-tea-millal pidanud õhinapõhisele sotsiaaltöötajale selgitama tema seisukoha ekslikkust, et "kohe-kohe käivitub tarkvaraprogramm SKAIS2 ja vat siiiiiis saabub õnn õuele ja kõik mured kaovad ja asjad saavad korda....", et kas ta tõesti usub, et mingi arvutiprogramm paneb inimesed (igatmasti sotstöötajad) oma töösse (ühiskonna nõrgematesse ja väetimatesse ja nende hooldajatesse) suhtuma hoolivamalt ja humaansemalt ja mõistvamalt jne? Et see on lihtsalt järjekordne teenuste- ja toetusteraha laiaks löömine arvutiprogrammidesse.
Jne.
Siis saaks jälle kohe eraldi teema teha, aga kas te tahate seda lugeda? Seda teada saada? Või pigem ei taha?