Üldine ajateenistuskohustus

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Isiklikest kogemustest: pole ajateenistuse jooksul kunagi näinud nii palju üle aia hüppamisi, salaja väeossa tassitud viinapudeleid ning selle kõige tagajärjel lagunevat korda, kui ühe jõulude-aegse nädala jooksul, mil pooled ajateenijad lihtsalt nädala aega suht tegevusetult kasarmus oma puhkuse korda ootasid. Ja pole kunagi näinud nii vähe samasuguseid rikkumisi, kui ilmus välja kompaniiülem, kes põhimõtteliselt kõik ajateenijad igal nädalavahetusel ja teenistuse viimastel nädalatel isegi igaõhtuselt koju lasi.
Ärme saa valesti aru - et sõdurile vastutuse andmine on igati õige asi, mida teha, ka see tunne, et sind ei peeta mingiks lasteaiaks, keda ei julgeta linna lasta, sest "tont teab millega seal hakkama saadakse". Kui läheb asjaks, siis ongi ju sõduri vastutus lausa hingemattev, kui ta pole õppinud oma distsipliini eest vastutama, siis miks me arvame, et ta suudab oma kamraadi või üksuse eest vastutada?

Meil ongi väga paljud mineviku väärnähud seepärast, et "kogu aeg on sedasi olnud" ja keegi ei esita kriitilisi küsimusi. Et voodiralli on seepärast, et see teeb poisist mehe ja mehest sõduri jne. Sellist suhtumist oli veel 2000ndate teisel poolel isegi reservohvitseride kandidaatidega ümberkäimisel näha.

Aga seda ma ei usu, et meie lastelaagri moodi sõjaväes oleks nii ränk stress, et peab igal linnaloal end kummuli jooma. No ei ole midagi seal hullu. Et mehed võtavad peale väeosast pääsemist kannu-kaks õlut või peale välilaagrit ühe klahvi kangemat, on muidugi täitsa normaalne. Et siin tuleb igal sõduril ja tema vanematel korra peeglisse vaadata. Vähemalt mina üritan enda poega sedasi kasvatada, et peale kodust eemale pääsemist ei järgne mingi räme sarvede mahajooks alko läbi - et kui noor on need asjad juba kooliaeg ära mekkinud ja saanud adekvaatselt aru, mis see on, siis pole ka taolist vajadust võidujoomistel osaleda. Vähemalt minu enda kasvatus selline oli ja minust pole alkosõpra ka saanud.

Vähemalt kaitseliitlastest sõduritega pole mul eales mingit alkoteemat olnud, isegi kergeid "lõhnu" pole kordagi tundnud. Kuigi olen kindel, et mõnelgi võis väike plasku seljakotis "igaks juhuks" olla, siis vähemalt minu nina all mingeid alkolõhnasid pole küll olnud. Inimesi oli erinevaid, vanusevahemikus 20-50.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Vähemalt kaitseliitlastest sõduritega pole mul eales mingit alkoteemat olnud, isegi kergeid "lõhnu" pole kordagi tundnud. Kuigi olen kindel, et mõnelgi võis väike plasku seljakotis "igaks juhuks" olla, siis vähemalt minu nina all mingeid alkolõhnasid pole küll olnud. Inimesi oli erinevaid, vanusevahemikus 20-50.
Krt, mina ei julge juba ammu enam mitte ühegi kaitseliitlase pakutud vee/teeplaskust lonksu võtta mõnel õppusel. :lol: Ma ei pea ka eriliseks tragöödiaks kui keegi reserväelastest või Kl paar lonksu kangemat oma plaskust otsustab manustada...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks see ole vanuses kinni, riigikaitseõpilastel sai küll seljakoti sisu üle vaadatud ekstsesside vältimiseks, pakkimine minu silma all. Täiskasvanutel pole enam nii suurt kihku end "kõva mehena" näidata läbi alko kaanimise suvalises kohas ehk? :shock:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Hiljutisemaid arenguid;
https://www.err.ee/1609869114/jargmises ... vaid-noori
Uuest aastast kutsutakse ajateenistusse üksnes need kutsealused, kelle eesti keele oskus on vähemalt B1-tasemel ehk kes saavad aru lihtsatest käskudest ja suudavad väljaõppes osaleda.
Raadio intrvjuust jäi kõrva, et Kaitsevägi pääseb ka keele õpetamisest.
Kaitseressursside ametist selgitati ERR-ile, et nõude kehtestamine on vajalik, kuna ajateenijate väljaõpe toimub eesti keeles ning väljaõppes kasutatakse järjest keerukamaid relva- ja sidesüsteeme ning spetsiifilisi erialaseid mõisteid.
"Alla B1-taseme keeleoskusega isik ei suuda korraldusi ega õppesisu piisavalt omandada, mis omakorda takistaks tõhusa sõjaväelise väljaõppe edukat läbimist," sõnas KRA kommunikatsioonijuht Daisi Želizko-Kask.
Keeleoskamatute osakaalust
Kaitseväest lisati, et umbes viiendik kutsealustest ei oska ajateenistusse saabudes riigikeelt väljaõppes osalemiseks ja teenistusülesannete täitmiseks piisaval tasemel. Seetõttu on kaitsevägi sunnitud korraldama neile sõjalise väljaõppe arvelt keeleõpet.
Eks lisaks on põhjust muretseda eesti keeles mitte suhelda suutvate tegelaste lojaalsuses Eesti riigile.
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

isonts kirjutas: 15 Okt, 2025 19:39
Krt, mina ei julge juba ammu enam mitte ühegi kaitseliitlase pakutud vee/teeplaskust lonksu võtta mõnel õppusel. :lol: Ma ei pea ka eriliseks tragöödiaks kui keegi reserväelastest või Kl paar lonksu kangemat oma plaskust otsustab manustada...
Just tahtsin öelda ,et päris mõnus üllatus on kui õhtul pimaedas väike punt mehi koguneb veel viimasele suitsule ja siis käib ka väike plasku ringi . Lonks või kaks ja tuttu.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Minu teada on see "viiendik" veidi üle pakutud. Neid kelle keeleoskus päris vilets, oli mõni aasta tagasi umbes 150 inimest.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Reaalsusest hälbimine elunormiks: arengukava järgi võiks inimese soo muutmine dokumentides käima ainult tahteavalduse alusel:
Veel on tegevuskavas kirjas: «Analüüsitakse võimalusi sooandmete muutmise menetluse kaasajastamiseks. Seal hulgas käsitledes menetluse muutmist tahteavaldusel põhinevaks.»

Talupuu sõnul hetkel perekonnaseisutoimingute seadusest tulenevalt peab inimene enda soo andmete muutmiseks rahvastikuregistris esitama kohaliku omavalitsuse üksusele kirjaliku avalduse ja arstliku ekspertiisikomisjoni otsuse soo muutmise kohta. «See tähendab, et erinevalt teistest rahvastikutoimingutest nagu abiellumine või nime vahetamine, ei põhine sooandmete muutmine ainult seotud inimes(t)e tahte väljendusel,» selgitas ta. Kõik enda sooandmete muutmist soovijad peavad praegu käima arstlikus ekspertiisikomisjonis, mis tuvastab isiku soolise ebakõla lähtudes selle püsivusest anamneesis ning komisjoni liikmete hinnangust isiku seisundile. «Ekspertiisikomisjon teeb ebakõla tuvastamisel otsuse, mis on aluseks sooandmete muutmiseks rahvastikuregistris. See tähendab, et ilma meditsiinitöötajate hinnanguta ei ole võimalik enda sooandmeid muuta. Samas võib see tähendada, et meditsiinitöötajate hinnang võib olla vastuolus inimese sooviga,» kirjeldas Talupuu.

Ta märkis, et üha enam riike ja rahvusvahelisi organisatsioone leiavad, et passis oleva sootähise aluseks on inimese sooline identiteet ehk inimese minapilt endast. «Inimese identiteeti saab määrata ainult tema ise,» rõhutas Talupuu. «Sellest põhimõttest tulenevalt piisab sooandmete muutmiseks isiku tahte väljendusest ning arstide kaasamine on üleliigne. Sooandmete muutmise süsteem, mis põhineb enesemääratlusel, on meile lähimatest riikidest näiteks Soomes, Taanis, Norras ja Saksamaal,» lisas ta. Tegevuskavaga soovib ministeerium analüüsida, millised on võimalused sooandmete muutmise menetluse kaasajastamiseks ka Eestis, sh kas ja kuidas oleks võimalik muuta menetlus tahteavaldusel põhinevaks.
https://www.postimees.ee/8371568/riikli ... lt-tahtele

Nii et siis iga kutt võiks teha avalduse, et on naine, see kantakse KOV poolt rahvastikuregistrisse sisse ja ajateenistusse enam minema ei peaks.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

OT algab.
Kriku kirjutas: 04 Dets, 2025 9:18 Reaalsusest hälbimine elunormiks: arengukava järgi võiks inimese soo muutmine dokumentides käima ainult tahteavalduse alusel ...
Nii et siis iga kutt võiks teha avalduse, et on naine, see kantakse KOV poolt rahvastikuregistrisse sisse ja ajateenistusse enam minema ei peaks.
Eks siis tuleks ülevaadata ka paljud teised asjad mis põhinevad soole - meeste/naiste sport, naistenõuandlad ja -turvakodud, vanglad, kehaliste võimete testid, jne.

Huvitav, kuidas peaks käituma günekoloog, kui tema vastuvõtule tuleb ennast naiseks pidav "penisega habemik"? :wall:

OT lõpeb.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

Naljaga pooleks, sellele on lihtne lahendus -- ajateenistus kohustuslikuks kõigile. See peaks tulema niikuii, kui tahame praeguses mahus väestruktuuri säilitada ja see peab tulema varem, kui tahame seda veelgi suurendada. VF sõduri või irregulaari relvaraua ees ei maksa see passikanne niikuinii midagi ja seetõttu ei peaks see ilmselt maksma ka seadusliku käsu ees.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

Võiks nende avaldustega vastava ametiasutuse korralikult ära ummistada, nii igalt elanikult üks avaldus päevas :twisted:
strateegiline sõdur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

Kui vaadata 2023. aasta andmeid siis kasina keeleoskusega noori oli kaitseväes 243 ehk ajateenistusse võetud 3635 noorest 6,7 protsenti. Keeleoskuse parandamiseks anti neile keeleõpet.
2022. aastal oli puukeelseid 266. Muukeelse emakeelega noori oli muidugi rohkem, kuid enamik neist saab kuidagi moodi hakkama. Eestikeelsele haridusele üleminek seda probleemi õnneks aasta-aastalt vähendab.
2024. aasta ajateenistuse kohta andmeid kahjuks ei ole. Veerandsajandi pikkune traditsioon kord aastas avaldada aruanne kaitseväeteenistuskohustuse täitmisest on kuidagi ootamatult otsa leidnud. Või siis ma ei suutnud seda leida.

Otseselt pole muidugi järelaitamistunnid keele selgeks saamiseks kaitseväe asi. Kuid seda mõttesuunda jätkates ei ole ka füüsilise võimekuse järele aitamine kaitseväe asi. Et kui füüsilist testi esimesel päeval ära ei tee pole ajateenistusse asja?
Mis sa teed sõduriga, kes ei jõua viite kätekõverduski teha. 2023/2024 uuringu andmetel ei tee ajateenistuse alul füüsilist testi rahuldav tasemel ära 69%. Ajateenistuse lõpuks jätkuvalt ei suuda 46% testi rahuldavale tulemusele sooritada. Kas jätame edaspidi lisaks puukeelsetele ka keharammult nõrgad kõrvale? See mõttesuund tundub tupikteena.

Ajateenijate materjal on selline nagu parajasti on. Mulle endale tundub, et kaitsevägi peab tegema grammike rohkem kui kaitseväe otsene kohustus on. Kui vaja siis ka täiendav eesti keele õpe. Meil ei ole seda luksust, et võtta ainult kõige paremad. Tuleviku vaates ja vähenenud sündimuse tingimustes seda enam.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

strateegiline sõdur kirjutas: 05 Dets, 2025 19:04Mis sa teed sõduriga, kes ei jõua viite kätekõverduski teha. 2023/2024 uuringu andmetel ei tee ajateenistuse alul füüsilist testi rahuldav tasemel ära 69%.
Kas viis kätekõverdust oleks rahuldav?
MilLT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MilLT »

strateegiline sõdur kirjutas: 05 Dets, 2025 19:04 Otseselt pole muidugi järelaitamistunnid keele selgeks saamiseks kaitseväe asi. Kuid seda mõttesuunda jätkates ei ole ka füüsilise võimekuse järele aitamine kaitseväe asi. Et kui füüsilist testi esimesel päeval ära ei tee pole ajateenistusse asja?
Mis sa teed sõduriga, kes ei jõua viite kätekõverduski teha. 2023/2024 uuringu andmetel ei tee ajateenistuse alul füüsilist testi rahuldav tasemel ära 69%. Ajateenistuse lõpuks jätkuvalt ei suuda 46% testi rahuldavale tulemusele sooritada. Kas jätame edaspidi lisaks puukeelsetele ka keharammult nõrgad kõrvale? See mõttesuund tundub tupikteena.
Kõik justkui õige, aga sa võrdled õunu apelsinidega. Füüsilise võimekuse järeleaitamine käib algusest peale väljaõppe käigus - paratamatult "ajateenistuses asju tehes" see paraneb juba iseenesest, tegevused on sporditegemisega läbi põimunud. Keeleõppega päris nii teha ei saa - see nõuab eraldi aega ja ressurssi ning selles ongi probleem - kui keeleõpet peab tegema, siis kannatavad muud tegevused - aeg on ikkagi piiratud.
Tommi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tommi »

Eks siin on ka teine aspekt. Asi ei ole ainult keeleoskuses, vaid eeskätt lojaalsuses. Ajateenistuse lõppeesmärk on ikkagi koolitada reserviste, kes kaitseks Eestis sõjaolukorras, ja olgem ausad, venelastele ja eriti umbkeelsetele venelastele siinkohal panustada ei saa. On hea põhjus, miks Iisrael moslemeid ajateenistusse ei võta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: maskeerimisvork ja 1 külaline