Puukko, finka, puss jt. külameeste külmrelvad

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Puukko, finka, puss jt. külameeste külmrelvad

Postitus Postitas Kriku »

See ei tähenda, et neid ei kasutatud. Isegi pronksiaegne odaots läks ju Muhu saarel seatapupussiks ja teritati iga kord hoolega üle.
ekacariya
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ekacariya »

Ma tahtsin õelda et seatapupussi(milleks pikk saksa täägist tehtud nuga sobib) ja jahinoa funktsioon on erinevad, viimasega on vaja pikalt liha lõigata ja oluline on et konti lõigates nüriks ei läheks jne. Seatapupussi põhifunktsioon on notsule kiire lõpp teha ja hiljem kasutati liha lõikamiseks juba teisi nugasid.
Nii et see Eeru isa saksa täägist tehtud nuga oli tõenäoliselt ikkagi loomade veristamiseks, mitte jahinoana liha lõikamiseks...tundub loogiline.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

See võib nii olla küll.
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

seatapupussi (või mis nimi iganes) funktsioon oli teha torkehaav sea südame ees olevasse veenipõimikusse vigastamata südant. Sellega saavutati vere maksimaalne väljavool ja kasutus.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaupo51 »

retti kirjutas: 29 Nov, 2025 11:54 seatapupussi (või mis nimi iganes) funktsioon oli teha torkehaav sea südame ees olevasse veenipõimikusse vigastamata südant. Sellega saavutati vere maksimaalne väljavool ja kasutus.
Siga pidi peale torke saamist veel pisut elama ja end verest võimalikult tühjaks pumpama. Nii vanemad mehed rääkisid. Ma olen ka kuulnud, et Eesti eri piirkondades torgati siga erinevatesse kohtadesse.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist