Rail Baltic, Talsingi tunnel ja Saaremaa sild

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Re: Rail Baltic, Talsingi tunnel ja Saaremaa sild

Postitus Postitas Jaanus2 »

Viiks küll, aga ilma raudteeta ei ole Tallinna ja Helsinki piisavalt suured linnad, et asi ära tasuks, soomlased näivad nii arvavat.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Lemet kirjutas: 09 Jaan, 2026 9:37
aga kaasnev omafinantseering ja hilisem jõhker halduskulu
Viitsi praegu täpseid numbreid otsida, aga kulutada näiteks poolteist eurot, et saada tagasi 8 ja pool, pole ülepea ju paha... :dont_know: . Kuskil sedapidi vist see omafinantseeringu ja euroabi suhe oli. Ja kui mõelda, mihuke ussirada oli näiteks Viljandi mnt algus enne ja milline liiklussõlm seal täna on...ma arvaks, et tegu on positiivse muutusega.
Täpseid numbreid polegi olemas. Pole kunagi olnudki. EU rahastus ulatub KUNI 80%ni abikõlbulikest kuludest. Kes sõna "kuni" definitsiooni ei tea, vaadaku meie kaubandusvõrgu allahindluste kampaaniaid. Kui küsimusi tekitab "abikõlbulikud kulud", siis soovitan vaadata lõunanaabrite kogemusi. Lätlased arvasid, et EU rahade eest võiks pealinna uhke uue terminali ehitada aga nüüd on silmad vett täis ja Riiga ei hakka RB sisse ei sõitmagi.
Tõsi on see - EV-le oleks RB plussmärgiga ettevõtmine, kui asi jääks katki (ja EU ei küsiks raha tagasi) peale sildade/viaduktide ja muldkeha valmimist. Sealt edasi voolab juba päris oluline raha otsejoones välismaale (rööpad/liiprid, juhtimis- ja elektrisüsteemid, rongikooseisudest rääkimata).

Kes siin isegi kaaluvad Talsinki tunnelit, siis meil on hiilgavalt hoiatav eeskuju olemas Eurotunneli näol:
1. Eurotunneli mõlemas otsas on >suurusjärgu rohkem raha kui kogu RB areaalil kokku.
2. Eurotunnel läheb mereteega risti, RB paralleelselt. Kas peab selgitama, miks see RB jaoks probleem on?
3. Eurotunneli puhul tuli läbi teha 2 pankrotti (loe: kogu rajamise kulu kirjutati pmst korstnasse), et jõuda "jooksvad tulud katavad jooksvaid kulusid" olukorrani.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Tartu - Riia rongiühenduse kohta - kas eesti maksumaksja peab miljoni euroga aastas toetama lätlaste rongisõitu Valkast Riiga , mina olen resoluutselt vastu , miks ja kes selliseid otsuseid teeb olukorras , kus riigieelarve on miinuses ?
Ilmselt on see kellelegi kasulik .
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Eurotunnel läheb mereteega risti, RB paralleelselt. Kas peab selgitama, miks see RB jaoks probleem on?
Misajast risti, nii tunnel kui praamiühendus üle väina on ikka paralleelsed.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Tartu - Riia rongiühenduse kohta - kas eesti maksumaksja peab miljoni euroga aastas toetama lätlaste rongisõitu Valkast Riiga, mina olen resoluutselt vastu, miks ja kes selliseid otsuseid teeb olukorras, kus riigieelarve on miinuses ?
Ilmselt on see kellelegi kasulik.
Siin on teema rohkem selles, et eestlastele on seda suunda rohkem vaja kui lätlastele. Riia lennujaam on märksõnaks. Kas sinna peaks läbi Tartu just sõitma on iseküsimus - ilmselt tulevikus saaks otsem. Samas tappis see ära bussiühenduse Riiaga mis jätab eestlased ilma 5 Luxexpressi väljumisest ja paindlikest väljumisaegadest. Miks bussiliinid riigilt dotatsiooni ei saa ei oska öelda.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Hmmh, nii Luxexpress kui Flixbus viivad otse Riia lennujaama, nii Tartust kui Tallinnast.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Lemet kirjutas: 10 Jaan, 2026 13:34
Eurotunnel läheb mereteega risti, RB paralleelselt. Kas peab selgitama, miks see RB jaoks probleem on?
Misajast risti, nii tunnel kui praamiühendus üle väina on ikka paralleelsed.
Sellest ajast kui absoluutne enamus tonnaažist merel liigub seal piki väina, mitte risti. Lisaks on väin kitsas võrreldes RB-ga paralleelselt jooksva mereteega.
gooligan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gooligan »

Walter2 kirjutas: 10 Jaan, 2026 14:21
Tartu - Riia rongiühenduse kohta - kas eesti maksumaksja peab miljoni euroga aastas toetama lätlaste rongisõitu Valkast Riiga, mina olen resoluutselt vastu, miks ja kes selliseid otsuseid teeb olukorras, kus riigieelarve on miinuses ?
Siin on teema rohkem selles, et eestlastele on seda suunda rohkem vaja kui lätlastele. Riia lennujaam on märksõnaks. Kas sinna peaks läbi Tartu just sõitma on iseküsimus - ilmselt tulevikus saaks otsem. Samas tappis see ära bussiühenduse Riiaga mis jätab eestlased ilma 5 Luxexpressi väljumisest ja paindlikest väljumisaegadest. Miks bussiliinid riigilt dotatsiooni ei saa ei oska öelda.
Olles mitmeid kordi Tartu-Riia bussiga sõitnud, pean ütlema et bussis rohkem kui 7-8 inimest ei näinudki. Ja seda juba enne rongi.
Mõni inimene harilikult lisandus Valgast.
Elronil on olnud mingi kinnisidee selle Riia rongiga juba pikemat aega. Millist turutõrget likvideerivad - vot seda ei oska öelda. Aga noh vähemalt lätlased tänavad.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Sellest ajast kui absoluutne enamus tonnaažist merel liigub seal piki väina, mitte risti. Lisaks on väin kitsas võrreldes RB-ga paralleelselt jooksva mereteega.
Sorry, aga sellest loogikast ei saa ma aru. Väina läbiv ja tunneliga ristuv laevaliiklus valdavas enamuses ei konkureeri tunneliga. Konkureeriv liiklus Dover- Dunkerque ja Dover- Calais on täpsetest vektorites olenemata siiski paralleelne.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Sorry, aga sellest loogikast ei saa ma aru.
Mina ja mitte.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Päris huvitav oleks teada, et mis kaubad liiguvad laevaga ja mis rongiga seal tunnelis. Maanteetransport kõik tunnelis või ikka ro-ro peal ka? Rail Balitca omapära on see, et kogu trass täies ulatuses konkureerib laevavedudega.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Some kirjutas: 12 Jaan, 2026 11:49 ... Rail Balitca omapära on see, et kogu trass täies ulatuses konkureerib laevavedudega.
Konkureerib, aga mitte täies ulatuses. Ma ei tea, kuidas teha laevaga vedusid VIlniusesse, Varssavisse jms. sisemaal Rail Balticu trassil olevatesse linnadesse. Ehk siis laeva puhul tekib vahepeal lisak ümber lossimise etapp kas teisele rongile või maanteetranspordile. Muus osas õigus.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Need kohad, kuhi suubuvad suured Lääne-Euroopa sadamad, olevat umbes (sadam ja väljuvad teed). Seepärast olevat hea, kui kauba saaks viia otse Kesk-Euroopasse raudteega Ilma, et see peaks minema näit. Rotterdami ja sealt edasi maanteed pidi sisemaale, kus on sihtkoht. Kusagilt jäi selline seisukoht meelde.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Euroopa sees pole mitte mingit põhjust Rotterdami asju vedada. Rotterdami mõte on ju teisel pool Taani väinasid suure süvisega Aasiast ja Ameerikast tulevad laevad tühjaks laadida - siinpool väinasid on väiksemaid sadamaid küll, mis oleks täiendava käibe üle rõõmsad.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

gooligan kirjutas: 12 Jaan, 2026 8:55
Walter2 kirjutas: 10 Jaan, 2026 14:21
Olles mitmeid kordi Tartu-Riia bussiga sõitnud, pean ütlema et bussis rohkem kui 7-8 inimest ei näinudki. Ja seda juba enne rongi.
Mõni inimene harilikult lisandus Valgast.
Elronil on olnud mingi kinnisidee selle Riia rongiga juba pikemat aega. Millist turutõrget likvideerivad - vot seda ei oska öelda. Aga noh vähemalt lätlased tänavad.
Üks rong päevas, mis sõidab õhtul Riiga ja hommikul tagasi, vajab prognooside järgi umbes miljon eurot riiklikku dotatsiooni aastas...

https://www.err.ee/1609908712/elron-alu ... tartu-riia
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist