Droonid pea kohal
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Re: Droonid pea kohal
Ära rohkem peale võta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
-
lennumudelist
- Liige
- Kontakt:
Ma ei tea, kui ruttu liigub üksus ühel või teisel viisil - aga mõistlikul maal oskavad inimesed eristada rahuaega ja sõjaaega.
See tähendab, et rahu ajal nad tohivad teha rivistusi ja paraade, koondada tehnikat ja pidada kasvõi laulupidu.
Kui on mõistlikud inimesed, asju õppinud ja meelde jätnud, teavad nad sõja ajal kohe, et nüüd lõppes massiürituste aeg ära, ning et ka liikuda tuleb nüüd teisiti.
Kas me usaldame, et inimesed on õppimisvõimelised ilma 30 korda praktikas drillimata?
See tähendab, et rahu ajal nad tohivad teha rivistusi ja paraade, koondada tehnikat ja pidada kasvõi laulupidu.
Kui on mõistlikud inimesed, asju õppinud ja meelde jätnud, teavad nad sõja ajal kohe, et nüüd lõppes massiürituste aeg ära, ning et ka liikuda tuleb nüüd teisiti.
Kas me usaldame, et inimesed on õppimisvõimelised ilma 30 korda praktikas drillimata?
Aga kui võtan?
Kuidas muudab see mingi teoreetiku postituse päris elusse kantavaks? Tee endale selgeks ajaraamid, milles üksusel on võimalik harjutada ja siis mässi sinna 2-tunnised rännakud (2 tundi on ka tagasihoidlik ajamäärang). Siis võta väljaõppesündmuse eesmärk, lisa selle ajaraam. Ja kõige lõpuks pane juurde ka "adminaeg", kus on vaja sõduritel endaga hakkama saada (majutus, camo, söömine, puhkamine).
Palju alles jääb rändamiseks?
Sest kui sa planeerid ürri koos rännakuga, siis see tuleb muu tegevuse arvelt. Mitte et ma rändamise vastu oleks, vastupidi, isegi rändan vägagi heameelega, kui antideprekate efekt ja/või jalg lubavad.
NB! Ma räägin kaitseliitlaste õppest, aga mõnes mõttes on ajateenijatega rändamine sama "murerikas". Mõni ajakas väänab lällu ära, siis on ta vähemalt selleks päevaks audis ja väljaõpet ei tee. Viskame välja?
Lihtsalt sa oled retakas oma teooriaselamisega. Staabis on jah "liigutan KOLTis üksuse siia, järelikult on rünnak võimalik" lähenemine okei rahuajal. Võid tulla personaalselt selgitama, kuidas ma eksin, kontaktid on avalikud ja ma olen ise ka alati avatud (sh ka endast piiratumatele) selgitama päris elu töötamist.
professional retard
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Sinu post lihtsalt oli minu "elusse kantava" praktika põhjal jama, mina ei näinud, et rohket jalgsi trampimist sisaldavate ürituste puhul vabatahtlikke kuidagi vähem kokku tuli. Ja vähemalt meil käidi jala ka. Ja reede õhtul algava õppuse puhul pole ajaliselt suurt vahet, kas sõita rohelise kolonniga keskpolükale või kõmpida jalgsi Männikule. Raske kraami võib autoga järgi saata. Kel tervis ei luba osaleda, panevad paiknemisalal telgid üles jne.
Minu jaoks oli üks elavamaid õpetunde, kuidas kaader ei oska vabatahtlikega ümber käia, SBK-s käimine pea 20a tagasi. Siis sundisid kaadri veeblid vabatahtlikke jooksma kahe raske veekanistriga Männiku karjääri nõlvast üles-alla. Kui huvi tundsin, et milleks see vajalik on, siis tuli vastus - see tegevat poisist mehe ja mehest sõduri.
Loomulikult antud "kursuse" väljalangevus oli 2/3.
Ja enne laua taha "teoreetikuks" sattumist olin 17a põllul, olen trampinud mööda metsa loendamatutel Kevadtormidel, Huntidel, Siilidel, Põhjakonnadel jne jne jne, õpetanud oksendamiseni Männiku metsas jao 6 kontaktdrilli jne jne jne, et omataoliste hulgas olen ma kindlasti natuke praktilist kogemust omav. Ja eksid selles, mina olen just see, kes on armutult kritiseerinud teoreetikute plaane, kus nähakse näiteks ette hoonestatud ala ründamist üle kilomeetrise lageda jne.
Minu kokkuvõte pikale jutule on aga, et selleks, et neid droonivastaseid asju rakendada, ei pea sugugi suu ammuli ootamata mingit "vaheaastat" või taevamannat peastaabist (mida tõenäoliselt ei tule), vaid tegutseda võib täna ja praegu. Meie punt viimane kord seda tegi ja sugugi mitte ametliku käsu korras.
Minu jaoks oli üks elavamaid õpetunde, kuidas kaader ei oska vabatahtlikega ümber käia, SBK-s käimine pea 20a tagasi. Siis sundisid kaadri veeblid vabatahtlikke jooksma kahe raske veekanistriga Männiku karjääri nõlvast üles-alla. Kui huvi tundsin, et milleks see vajalik on, siis tuli vastus - see tegevat poisist mehe ja mehest sõduri.
Ja enne laua taha "teoreetikuks" sattumist olin 17a põllul, olen trampinud mööda metsa loendamatutel Kevadtormidel, Huntidel, Siilidel, Põhjakonnadel jne jne jne, õpetanud oksendamiseni Männiku metsas jao 6 kontaktdrilli jne jne jne, et omataoliste hulgas olen ma kindlasti natuke praktilist kogemust omav. Ja eksid selles, mina olen just see, kes on armutult kritiseerinud teoreetikute plaane, kus nähakse näiteks ette hoonestatud ala ründamist üle kilomeetrise lageda jne.
No ajateenija ei pea reedel kell 14 juba bussipeatuses linna minevat bussi ka ootama, nagu ma Paldiskis tihtipeale näen. Ja KL puhul on alati see reedene õhtu, mil sõidetaks muidu autodega laagrisse ja seal oodatakse magamaminekut. Minuarust.Sest kui sa planeerid ürri koos rännakuga, siis see tuleb muu tegevuse arvelt. Mitte et ma rändamise vastu oleks, vastupidi, isegi rändan vägagi heameelega, kui antideprekate efekt ja/või jalg lubavad.
Minu kokkuvõte pikale jutule on aga, et selleks, et neid droonivastaseid asju rakendada, ei pea sugugi suu ammuli ootamata mingit "vaheaastat" või taevamannat peastaabist (mida tõenäoliselt ei tule), vaid tegutseda võib täna ja praegu. Meie punt viimane kord seda tegi ja sugugi mitte ametliku käsu korras.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
OT algab.
Võtke paus ja vaadake hetkeks telekat.
Just hetk tagasi oli fraas "... tegelikult olen mina Liivimaa parim ratsutaja..." ...
OT lõppeb.
Võtke paus ja vaadake hetkeks telekat.
Just hetk tagasi oli fraas "... tegelikult olen mina Liivimaa parim ratsutaja..." ...
OT lõppeb.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Autod on droonide ajastul saatanast aga ahjuga jaotelgid on endiselt täiesti koššer?Kapten Trumm kirjutas: ↑01 Jaan, 2026 9:57 Kel tervis ei luba osaleda, panevad paiknemisalal telgid üles jne.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Mai lõpus ei küta telke keegi. Ja hästi maskeeritud jaotelk on siiski kasutatav. Ja vabatahtlikega asju ajades tuleb seda sobivuse piiri ka tajuda. Paljudele on varustusega 10 km tatsata suur pingutus, siis sinna pole vaja kahte ööd sääsepilves õõbimist alati mõistlik teha. Järgmine kord teeme siis bibide all ööbimist piisava õhuvahega.
-
lennumudelist
- Liige
- Kontakt:
Saksamaal aitasid ilmselt venelased teha Smash X4 "tarkade sihikute" proovilaskmist. Nimelt lennutas tundmatu osapool Arrow 3 antiballistilise raketisüsteemi radari kohal kolme drooni. Droonid lendasid ca. 100 m kõrgusel.
Sõdurid tõstsid õhku oma drooni ja said luuredroonid jäädvustatud. Nad üritasid luuredroone ka oma teenistusrelvade ja Smash X4 abil alla lasta, kuid ei tabanud ühtegi. Jätab mulje, et sihikud vajavad täiustamist või nende kasutamine harjutamist.
Allikas
Sõdurid tõstsid õhku oma drooni ja said luuredroonid jäädvustatud. Nad üritasid luuredroone ka oma teenistusrelvade ja Smash X4 abil alla lasta, kuid ei tabanud ühtegi. Jätab mulje, et sihikud vajavad täiustamist või nende kasutamine harjutamist.
Allikas
Samas artiklis oli viide teisele uudisele, mis Eestit ehk rohkemgi puudutab:
https://en.defence-ua.com/news/estonias ... 17099.html
-
Korrutustabel
- Uudistaja
- Kontakt:
- Chupacabra
- Liige
- Kontakt:
See artikkel ilmestab meie drooniolukorda. Ostame poest väikese koguse Hiina droone ja ütleme et droonindusega on meil kõik hästi. KVst pole vist keegi Ukrainas drooninduse olukorda uurimas käinud.
-
lennumudelist
- Liige
- Kontakt:
Ma olen 200% veendunud, et õige mitmed Kaitseväe inimesed on Ukrainas käinud, näinud ka droonivabriku köögipoolt (kui mitte suure, siis mõne üksuse droonigaraaži, kust kah lindusid tuleb) ja teavad, palju kodukootud droon maksab.
Lugeda seejärel ERR-ist, järgmist teksti, tekitab kognitiivse lõhe, mida ma ületada ei suuda. Ühest küljest ma tean, et Hairk ei ole maalt ja hobusega, vaid tunneb valdkonda. Kuid siis räägib ajakirjanikule hindadest, nagu ei tunneks valdkonda.
7000 eurose DJI hinnaga saab valmistada 30 õues tembutamiseks sobivat lühimaa (õppe) FPV drooni, millega saab käia kilomeetri kaugusel, kuid mis on odavad, arvestusega, et ajateenijast piloot crashib puruks...
...või 10 hästi varustatud lahingulennuks sobivat (suured akud, head raadiod, tähevalguse kaamerad) FPV drooni, millega saab minna 10 km kaugusele, kui tagasi tulla ei soovi
Puldi kasutamise ja ekraani järgi lendamise õppeks ja tuuleta spordisaalis veiderdamiseks piisab 100-eurosest Hiina mänguasjast. Kõiki peale selle viimase tasub toota, et mitte sõltuda hiinlastest teadmiste ega oskuste vallas, ainult odavate juppide vallas.
Tootmise osas: kahjuks on meil selline riik, mis on nõuks võtnud, et ise tootmist tõukama ega vedama ei hakka. Ukrainas, sõjaoludes, toodab ja parandab suurem sõjaväeüksus ise droone, peale erafirmade, mis ohutumas kohas tööstuslikult vorbivad. Mis arendust puudutab, siis seda toetab Eesti riik väga kohmakalt. Kõige suurem nõmedus on, et ühelegi alustatud tegevusele ei saa arendustoetust taotleda. Kuid firmad ei hoia arendustegevusi reservis, et kunagi neile toetust taotleda, vaid alustavad, kohtuvad takistustega ja siis enam riigi abi ei saa.
Tulemuseks on, et Eestis hetkel veel vist pole selliseid droonivabrikuid, kui Ukrainas. Kevadel lugesin, et tahetakse luua. Vabriku tegijad olid üsna kidakeelsed ajakakirjanikuga (arusaadaval põhjusel) ning ei öelnud ajakirjanikule plaani detaile. Seetõttu ma ei suuda hetkega vastata, kas nad said hakkama ja teevad 500 tk päevas, 2000 tk päevas või alles kiruvad ja põevad.
Lugeda seejärel ERR-ist, järgmist teksti, tekitab kognitiivse lõhe, mida ma ületada ei suuda. Ühest küljest ma tean, et Hairk ei ole maalt ja hobusega, vaid tunneb valdkonda. Kuid siis räägib ajakirjanikule hindadest, nagu ei tunneks valdkonda.
20 000 eurot maksab mitte ainult Parrot, vaid ka suur põllumajanduslik droon (kõige odavam nendest, mida tuntakse Baba Jaga / Vampiiri) nime all, kallimad on muidugi kah olemas, ülemist piiri ei ole"Kui sa tahad saada korralikku kaupa, siis täna väga alternatiivi kas siis DJI-le või teisele Hiina päritolu droonitootjale Autelile ei ole. On ka Euroopa tootjad, näiteks Prantsusmaalt Parrot, kuid nende hind samas klassis tuleb kuskil kolm korda kallim. Näiteks Parrot maksab siin 20 000 eurot, samas Autel või DJI Mavic kuskil 7000 eurot," selgitas Andres Hairk kaitseliidust.
7000 eurose DJI hinnaga saab valmistada 30 õues tembutamiseks sobivat lühimaa (õppe) FPV drooni, millega saab käia kilomeetri kaugusel, kuid mis on odavad, arvestusega, et ajateenijast piloot crashib puruks...
...või 10 hästi varustatud lahingulennuks sobivat (suured akud, head raadiod, tähevalguse kaamerad) FPV drooni, millega saab minna 10 km kaugusele, kui tagasi tulla ei soovi
Puldi kasutamise ja ekraani järgi lendamise õppeks ja tuuleta spordisaalis veiderdamiseks piisab 100-eurosest Hiina mänguasjast. Kõiki peale selle viimase tasub toota, et mitte sõltuda hiinlastest teadmiste ega oskuste vallas, ainult odavate juppide vallas.
Tootmise osas: kahjuks on meil selline riik, mis on nõuks võtnud, et ise tootmist tõukama ega vedama ei hakka. Ukrainas, sõjaoludes, toodab ja parandab suurem sõjaväeüksus ise droone, peale erafirmade, mis ohutumas kohas tööstuslikult vorbivad. Mis arendust puudutab, siis seda toetab Eesti riik väga kohmakalt. Kõige suurem nõmedus on, et ühelegi alustatud tegevusele ei saa arendustoetust taotleda. Kuid firmad ei hoia arendustegevusi reservis, et kunagi neile toetust taotleda, vaid alustavad, kohtuvad takistustega ja siis enam riigi abi ei saa.
Tulemuseks on, et Eestis hetkel veel vist pole selliseid droonivabrikuid, kui Ukrainas. Kevadel lugesin, et tahetakse luua. Vabriku tegijad olid üsna kidakeelsed ajakakirjanikuga (arusaadaval põhjusel) ning ei öelnud ajakirjanikule plaani detaile. Seetõttu ma ei suuda hetkega vastata, kas nad said hakkama ja teevad 500 tk päevas, 2000 tk päevas või alles kiruvad ja põevad.
Artiklis olnud vihje põhjal kulutati 2025ndal aastal Hiina droonide hankimisele vähemalt 11 miljonit. Kas tüki hind oligi päriselt 7000€ või midagi muud, ei oska arvata aga kui oli siis see teeb üle 1500 drooni. Väljaõppe jaoks see ei tundu nüüd liiga vähe? Lattu sõjaaja varu ma tänase hinnaga ja tänase tehnoloogiaga droone veel ostma ei kiirustaks.Chupacabra kirjutas: ↑19 Jaan, 2026 12:42 See artikkel ilmestab meie drooniolukorda. Ostame poest väikese koguse Hiina droone ja ütleme et droonindusega on meil kõik hästi. KVst pole vist keegi Ukrainas drooninduse olukorda uurimas käinud.
- Chupacabra
- Liige
- Kontakt:
Ju siis läksid need 11 miljoni eest ostetud droonid kuhugi kus neid on rohkem vaja. KLis pole isegi ette nähtud asju olemas. Kõik on vabatahtlike rahakoti peal. Aga peamiselt on mu kriitika suunatud sinna, et meie drooninduses on ainult üks dimensioon. Vaatlusdroonid. Aga olemas on veel FPV maailm (valguskaabliga, raadio teel, AIga jne), siis on UGV maailm, siis on CUAS maailm, siis on EW maailm, siis on suured pommitusdroonid, siis on suured varustusdroonid, siis on pikamaa droonid, siis on õhutõrjedroonid jne. Eriti arvestades venelaste Geranide tootmise võimekust (Syrsky sõnul varsti 1000tk ööpäevas), siis õhutõrjedroonidega mittetegelemine tuleks kriminaalkorras vastutusele võtta.
Käinud kindlasti on, kõrgemad ametimehed kindlasti. Pärast Heremit ma ei oleks nii kindel, et nad köögipoolt nägid, ukrainlased on põhjendatult ettevaatlikult kõige näitamises. Intellektuaalseid vargaid on liiga palju, võin isegi (esialgi eraviisiliselt) pajatada, mis moodi mu**i juba mängitud on ukridele.lennumudelist kirjutas: ↑19 Jaan, 2026 13:12 Ma olen 200% veendunud, et õige mitmed Kaitseväe inimesed on Ukrainas käinud, näinud ka droonivabriku köögipoolt (kui mitte suure, siis mõne üksuse droonigaraaži, kust kah lindusid tuleb) ja teavad, palju kodukootud droon maksab.
Delegatsioonid ei näe midagi, mida ei taheta neile näidata, uskuge mind. See võtab natuke aega "koosolemist", enne kui näed asju. Ja siis näeb tõesti imede kööke, millest mida tehakse..
Igaüks ei saavutagi sellist usaldust, tegelikult ainult vähesed. Muide - eelmine kaitseatašee on heaks näiteks - üks tegijamaid atašeesid üldse selles kontekstis, kes teadis, nägi, tegi.
ja teiseks
Muidugi on meil enamik droone hiina komponentidest koostatud või hiinakad (DJI/Autel poedroonidest) ja kui ongi FPV-sid mingis koguses, siis need on ka hiinakad. Ja FPV-de osas võin öelda, et hiinakad on täitsa okeid, kui tead, mis komponente peab sisaldama. Mujalt mõistliku raha eest midagi ei saa niikuinii, pigem tuleks juba praegu kuhjade kaupa komponente varuda (ei lähe nad hapuks ega sureta "lähenev digidroonindus" neid ka välja, kõik saab ära kasutada). Seda kama on lihtne ka fiiberoptikale kohandada.
Ma rohkem ei viitsi (sõna otses mõttes) süvitsi minna.
EDIT: kolmandaks - täpsustan, et ukrainlastelt saab soetada 7-tollise drooni täpselt 199 euri eest. Aku ja laeng külge koos initsiaatoriga ja tööle. Mida meil on soetatud, ei tahagi ausalt öeldes teada, kui neid numbeid hinnaga koos vaatad.
professional retard
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist