Kilo Tango kirjutas: ↑29 Mai, 2023 15:07
Kriku kirjutas: ↑29 Mai, 2023 14:22
Fucs kirjutas: ↑29 Mai, 2023 14:02Kui lastetusmasku vältimiseks kolitakse välismaale tööle, et seal oma senist [lasteta] elustiili jätkata, siis see on selliste väärtushinnangutega indiviid, kelle puhul minul tekib küsimus, et kas polekski parem, kui ta välismaal elab ja töötab ning seal(t) hiljem ka pensioni ja muid sotsiaalseid hüvesid ning tagatisi saab/tarbib.
Nende kohta võib öelda ükskõik mida ja sellega nõustuda või mitte, aga iibe tõstmise eesmärk jääks ju ikkagi täitmata.
Esiteks ma ei ole siinkohal Fucsiga 100% nõus, sest iga tarbija lahkumine süsteemist on negatiivne koormus.
Teiseks, Kriku, palun näita uuringuid, mis tõendavad, et selliseid inimesi oleks oluline hulk rahvastikust.
Siin minu mõttearenduses pole teemaks "tarbija negatiivne koormus" ega see, et kas pärast lastetusmaksu pärast ärakolimist järgmisel päeval, nädalal või aastal, iibe tõstmise eesmärk jääks ärakolja või siiajääjate poolt endiselt täitmata, vaid teemaks on väärtushinnangute eesmärgipärane arendamine ja suunamine ühiskonnas. Mida vähem on "valede" (vastuvõetamatute) väärtushinnangutega indiviide ühiskonnas teistele eeskujuks ja teisi oma väärtushinnangutega mõjutamas, seda "õigemad" (vastuvõetavamad) on ühiskonna väärtushinnangud summa-summariumis tervikuna.
2korda2 kirjutas: ↑29 Mai, 2023 16:11
lihtne kontrollküsimus:
kumb on täiskasvanud inimese jaoks lihtsam: kolida maksu eest ära või saada ja kasvatada lapsi? Kui maks kolima ei pane, siis ei pane see ka lapsi saama. Kui paneb lapsi saama, siis ammu enne seda paneb ka kolima.
Ma vaatan, et tänapäeval on see igasuguse huinjaa pärast ühest kohast (riigist) teise ÄRAkolimine nii lihtne ja tavapärane nähtus juba, et mul tekivad küsimused teatud teoreetiliste ärakolivate indiviidide "olematute juurte" ja n.ö. riigi/kodumaa vaatevinklist ka riigitruu "patriootlikkuse" teemadel.
Kui eesti riik korjaks ütleme seda nn "lastetusmaksu", mis suunatakse laste kasvatamise toetuseks ja seega ka Eesti riigi jätkusuutlikuse huvisid silmas/eesmärgiks pidades, ning indiviid keeldub sellesse panustamast/maksu maksmast ja peab paremaks riigist just selle maksu pärast pigem minema kolida, siis minupärast mingu.
Võib vaielda ja arutada selle üle, kas selline maks suurendaks iivet ja/või riigi jätkusuutlikust ning kas see oleks iibe ja riigi jätkusuutlikuse seisukohast mõistlik või mitte, või selle üle, kuidas sellist maksu oleks kõige mõistlikum rakendada aga see, kas deklaratiivsete hõisete a`la "kui selline maks tuleb siis ma kolin siit riigist minema" tegijad väärivad ühiskonnas hukkamõistu, ei ole IMHO üldse vaidlusteemaks. Ma oleksin sama resoluutne, nagu Kremli trollide ja käsilaste suhtes - kui ei meeldi, siis "kohver - vaksal - sihtriik_kirjuta_ise_siia". Või kuidas te suhtuksite indiviidi, kes nt. riigikaitsemaksu kehtestamisel selle maksu pärast riigist minema kolib?
Väärtushinnangud, kus kõike ja ainult, mõõdetakse isikliku kasu vaatevinklist rahas ning mammonas (hedonism ja egomaniakaalsus), sest "võidab see, kellel on surres kõige rohkem pappi Rootsipangas sõi sukasääres" ongi meil üks probleemidest nii demograafias kui ka mujal valdkondades. Mida rohkem on ühel hetkel ühiskonnas (ja meie riigis) selliste väärtushinnangutega indiviide, seda rohkem on päeva lõpuks pekkis ka meie ühiskonnas prevalveerivad väärtushinnangud tervikuna. Mida rohkem on selliste väärtushinnangutega lapsevanemaid, seda rohkem on pekkis ka laste ehk tulevaste lapsevanemate väärtushinnangud ja ring hakkab otsast peale.
Umbes sama (väärtushinnangute) teema oli siin kunagi EKV eripensionite kaotamisega/reformimisega seoses.
Et kui ikka need eripensionid vähenevad või kaovad, siis jookseb EKV kaadrist tühjaks (analoog mingi maksu pärast ärakolimine).
Julgesin siis oma seisukohana välja ütelda, et
Raha eest isamaalisust ja riigitruudust ei osta. Raha eest saad lihtsalt palgasõduri.
Pigem peaks olema ikka nii, et sul on isamaaline ja riigitruu patrioot tulnud tööle mitte raha pärast (palga number on vbl olnud küll oluline, kuid mitte määrav ja esikohal otsuse langetamisel), ning sa maksad talle töö eest normaalset ja väärikat töötasu, ehk väärtustad ja hindad kõrgelt sellist töötajat, kellel [endal] esikohal ei ole mitte raha.
https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 56#p535556
Lihtsustatud motivatsiooniteooria kohaselt on motivatsioonil kaks suunda: sisemine ja väline ning motivatsioon on vastavalt siis kas kaasa tõmbav või tagant tõukav. Sisemine motivatsioon vastab väitele: ma tahan seda teha, väline: ma pean seda tegema.
Sisemine motivatsioon aitab võtta töö eest vastutust, ennetab kellegi teise (juhi, õpetaja) ootusi, avab loovuse ja paneb uusi lahendusi otsima, sisemise motivatsiooni puhul on töö/tegevus ise parimaks tasuks. Me teeme midagi, sest me tahame seda teha, me naudime antud tegevust ega küsi endalt, miks.
Inimene tunneb, et ta on iseseisev oma otsustes ja et valiku on teinud tema ise. Tegevus on tähtis inimesele tema isikliku huvi tõttu.
Väline motivatsioon vastab väitele ma pean seda tegema (tasu lootuses, karistuse hirmus).
Põhjuseks, miks ma pean, on väline faktor, kõige tihedamini juhi (õpetaja) nõudmine, aga selleks võib ka olla mõni kohustus, mille me endale ise võtsime, kuid oleme kaotanud rõõmu selle tegemisest. Väline motivatsioon soodustab äraostetavust, surub maha oma vastutuse.
Sisemine motivatsioon käivitab, väline sunnib. Kui väline motivaator otsa saab või pole piisav, tekib küsimus “miks ma seda teen?”
Nagu uuringud on tõestanud, on enamasti sisemine ja väline motivatsioon pöördvõrdelised.
https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 38#p526438
Ja pannes selle siinse teema konteksti saame lihtsustatult midagi sellist:
Raha eest väärtushinnanguid, riigi hüvangusse panustavaid kodanikke, nende isamaalisust ja riigitruudust ei osta.
Pigem peaks olema nii, et riigis elavad (kodanikkonna ja ühiskonna moodustavad) valdavalt isamaalised ja riigitruud patrioodist kodanikud, kellel esikohal ei ole mitte raha ja kes elab just selles riigis kus ta elab, mitte raha pärast (palga number on vbl olnud küll oluline, kuid mitte määrav ja esikohal elukoha valiku langetamisel) vaid muudel sügavamatel põhjustel, ning riik väärtustab ja hindab kõrgelt tema panust riigi hüvangusse ja ühiskonda. Üldisesse (oma) riigi ja ühiskonna hüvangusse panustamiseks peab isikul endal olema omakasupüüdmatu tahe ja sisemine motivatsioon seda teha.
Lihtsustatud motivatsiooniteooria kohaselt on motivatsioonil kaks suunda: sisemine ja väline, ning motivatsioon on vastavalt siis kas kaasa tõmbav või tagant tõukav. Sisemine motivatsioon vastab väitele: ma tahan seda teha, väline: ma pean seda tegema.
Sisemine motivatsioon aitab mõista ja võtta ühist vastutust, ennetab kellegi teise ootusi, avab loovuse ja paneb uusi lahendusi otsima, sisemise motivatsiooni puhul on panustamine ja tegevus ise parimaks tasuks. Me teeme midagi, sest me tahame seda teha, me naudime antud tegevust ega küsi endalt, miks. Inimene tunneb, et ta on iseseisev oma otsustes ja et valiku on teinud tema ise. Tegevus on tähtis inimesele tema isikliku huvi ja väärtushinnangute tõttu.
Väline motivatsioon vastab väitele ma pean seda tegema (tasu lootuses, karistuse hirmus).
Põhjuseks, miks ma pean, on väline faktor, kõige tihedamini riigi või kaaskodanike (ühiskonna) nõudmine, aga selleks võib ka olla mõni kohustus, mille me endale ise võtsime, kuid oleme kaotanud rõõmu selle tegemisest. Väline motivatsioon soodustab äraostetavust, surub maha oma vastutuse.
Sisemine motivatsioon käivitab, väline sunnib. Kui väline motivaator otsa saab või pole piisav, tekib küsimus “miks ma seda teen?”
Nagu uuringud on tõestanud, on enamasti sisemine ja väline motivatsioon pöördvõrdelised.
MTÜ Slava Ukraini teemas nt. osade MTÜ-ga seotud tegelaste sisemine motivatsioon asendus aja jooksul välise motivatsiooniga....
Siia sobib otsa nagu rusikas silmaauku J.F.Kennedy kuulus tsitaat, et
Ära küsi, mida saab sinu riik teha sinu heaks, vaid mida saad sina teha oma riigi heaks
Ahh, maiviitsi rohkem.
Kes mõttega luges minu eelmist pikka postitust väärtushinnangutest, sai niigi aru.
Kes aru ei saanud, siis mina ei saa kahjuks aidata.