kalleb kirjutas:Ainukesena hoiab "Tušonka" ja "Turisti eine" ortodokset liini vist ainult Batka Luka Valgevenest ja temalgi kipub vahel käsi vääratama. Selle tõdemuseni jõudsin ükskord kui mõtliku näoga põrnitsesin Batka konservi põhjast leitud seakõrva.
Äkki oli mitte seakõrv vaid mõne bulbashi kõrv[/quote]
Kui bulbashimaal on tekkinud komme isikukood lilla tindiga kõrvalesta tätoveerida, siis võib küll olla , et keegi komistas unise peaga masinasse

Sest mingeid ebamääraseid numbreid oleks sel selgelt Tušonka klassi kuuluvasse konservi sattunud vintskel tükil nagu aimanud.
Jah. Neid konserve praadima hakata küll ei tohi - pärast ongi pannil vaid paar oksaraagu suures pruunis pasameres. Ja ka Svejki komme sellise hinnaklassi produkte otse purgist suhu kühveldada teeb mind samuti murelikuks. Kes tuult külvab, see tormi lõikab ja tuleb päev kui kodune tualett ei suuda enam kogu soolestiku toodangut vastu võtta. Saate veel mu sõnu näha!
Mul juhtus ükskord samasugune lugu, mis Svejki köögis on ilmselt rutiinne "vaikne teisipäev". Ostsin ühel kevadel mingis nostalgiahoos Lidli ärist Saksamaal tehtud šnitsli. Nostalgiast sellepärast, et ükskord serveeriti sealmaal nii suur šnitsel, et ma ei jaksanudki seda lõpuni ära süüa. Ometi - kui kõht ikka tühi on , olen suuteline väiksemat sorti lastepizza neljaks voltima ja ühe lõnksuga alla neelama. Tookord kõht nii tühi ei olnud, vaatasin karbi pealt, et säilivusaeg on peaaegu aasta ja las seisab. Seisiski külmkapis, millaski augustikuus sattus pihku, aga panin tagasi, sest ega ta seal leiba küsi. Aga siis justament samasugusel jõulueelsel ajal nagu praegu oli korraga nii suur nälg kuudis, et terves majas polnud leivatükkigi. (koorevõid tuli otse singile määrida)
Mõtlesin, et teen šnitsli soojaks ja söön lõpuks ära.
Panni ei raatsinud määrima hakata, panin mikrolaineahju. Enne veel võtsin värvilisest pappkarbist välja, seal oli kaks šnitslit eraldi kilede sees. Vaatasin, et ohoh, lausa marmorsteik.
Marmorsteik on niisugune küpsetatud lihatükk, mille lõikepinnal on marmorit meenutav muster. Seda saab mingitest lihaliikidest ja ma ise valmistada ei oska. Ükskord vaatasin kuidas tehti - see oli tervet laupäeva täitev teema. Kella ühe paiku päeval hakati barbeque-ahju kurjaks ajama ja punkt kell 8 sai koos saunaga valmis. Pärast lutsiti üksikud allesjäänud kondidki nii puhtaks, et need nägid välja aastatuhendeid kõrbeliivas pleekinutena.
Nüüd siis järeldasin, et saksa toiduainetehnoloogid on otsustava läbimurde saavutanud kui sellist asja juba nurga peal toidupoes poolfabrikaadina müüakse.
Sõin ara, aga tollest isetehtud marmorsteigist jäi asi ikka valgusaastate kaugusele. Isegi Saksamaal söödud šnitsli mõõtu ei andnud välja. Kõigepealt süüdistasin pikka säilivusaega ja seda et liha kuulub saksa viimsepäevakeekside valdakonda. Need säilivad piiramatult ja tulega ligi minnes põlevad rahuliku sinise leegiga. Siis vaatasin pakendit ja allesjäänud šnitslit tähelepanelikumalt ja krt küll - säilib küll aasta kuid sügavkülmas. Mul oli tavalises külmikus +4 kraadi juures nagu uppunud laeval. Ja muster pinnal pole mitte marmor vaid sinihallitusjuustu sarnane ollus. Sellest ei saanudki aru, et mismoodi tekib niisugune hallitus vaakumpakendis lihale. Kas siis olid Günterid tapamajas rokfoorise noaga liha nüsinud või hõljub sealkandis õhus niipalju õilsaid baktereid? Eestis läheb liha lihtviisil mädanema või mumifitseerub ära.
See vist päästiski, et teda kõigepealt mikrolaineahjus kärsatasin. Oleks Svejki kombel toorelt suhu ahminud, poleks meist kummastki enam elulooma. Pannil praadimine pole ka päris see, sest niisuguseid baktereid on samuti, mis 200 kraadistes kuumeveeallikates elavad. Seevastu mikrolaineahi on kindla peale minek.
Egas ilmaasjate veganid ja muud esteedid ei irise, et mikrolaineahjus tehtud toit on suure lahutusvõimega mikroskoobi all vaadatuna nagu tuumaplahvatuse epitsentrist kokku korjatud - kõik rakutuumad on lõhutud ja üldmulje jääks justkui oleks keegi hakanud sealihast paekivi tegema kuid protsess on millegipärast peatunud. Mõned tõsiusklikumad ei lubagi sellist masinat oma elamisse ja kui head inimesed tahavad jõulukingiks tuua, peksab pereema nad jalahoopidega uksest välja.
Seevastu Svejkil, kui ta oma kahtlaseid eksperimente jätkab, peaks mingi 2 KW aparaat alati soojas olema nagu astronoomil teleskoop. Ja lasku need looduse armuannid ikka puhtprofülaktika mõttes nii 30 sekundiks sellest desinfitseerimiskambrist läbi. Või lepime kohe kokku, et mina kirstu kandma ei hakka

Peielauda hea-paremat sööma võin tulla.