isonts kirjutas: ↑15 Mär, 2024 14:23
Ma olen see viimane eestlane, kes veel Soomes käinudki ei ole. Kuidas soomes on rahu saavutatud harjutsuväljakute ja kohalike vahel?
Ma ei võrdleks linnakära paugutamisega. Täiesti erinevad asjad. Samas kui järele mõelda siis linnas ka antakse tuld aegajalt. Põhimõtteliselt iga nv keegi kusagil midagi tähistab ilutulestikuga. Nii, et ei saa me siin ka ilma paugatamiseta elatud. Peab siin ka need lühikesed sutsakad ära kannatama
Soomes on ilmselt enamus harjutusvälju katkematult tegutsenud ja paukunud juba 100+ aastat jutti ning enamus uskumatuid toomaseid ja ingaraitareid on oma silmaga saanud tõdeda, et harjutusväljaga ei kaasne mingit armageddonit ei elusloodusele, inimkeskkonnale, majandusele, kinnisvarale, laste tervisele jne jne jne.
Ja selleks, et igapäevaselt paugutamist kuulata ka suures linnas elades, ei pea aastavahetust ootama. Näiteks sealsamas Soomes paikneb Santahamina saarel, st Helsingi linna territooriumil Soome sõjakool ja üks väeosa koos terve rea suuremate ja väiksemate lasketiirudega ning laskealadega, kus lastakse ka miinipildujatest ja granaadiheitjatest. Saart ümbritsev vesi peaks seejuures igapäevase laskmise helid veel eriti hästi otse Helsingi kesklinna kandma, aga miskipärast seal keegi ei kurda müra, tervise ja kinnisvarahindade pärast. Kuigi veel 2016. aasta seisuga tehti seal saarel käsitulirelvadest u miljon pauku aastas ning raskemate relvade laskmisi ja õhkamisi korraldati u 125 päeval aastas. Tallinna puhul asub igapäevaselt paukuv Männiku harjutusväli otse linnapiiril, kõige magusamate kinnisvarahindadega Nõmme linnaosa külje all. Ise sealsamas elava inimsena kinnitan, et paugutamist kuulen praktiliselt igapäevaselt. Taaskord – ei mingid kollapsit ega kiunumist elukeskkonna või kinnisvarahindade üle.
Aga vot Võrumaal, kus laskerelvi lubatakse kasutama märksa harvem kui Helsingi kesklinna külje all asuvas Santahaminas – vot seal sureb välja loodus, seto keel ja kultuur kui ka kinnisvarahinnad!