Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Magavale kassile hiir suhu ei jookse, ei praegu ega vene ajal.
Täiesti normaalseks toidulauaks piisas ka peremudelist, kus ühe vanema vanemad maakohta pidasid. Minu vanavanemate "harrastustalu" on üle võtnud juba minu vanemad ja oma kartuli kasvatame ka täna ise ning 100 liitrit õunamahla pressime oma koduaia E-vabadest õuntest. Ning mesi omast mesilast. Tegelikult elab seal kahekesi pensioniga väga lahedalt ära. Igaüks on oma õnne sepp.

Muide, vene ajal oli võimalik mitte väga heades kohtades asuvaid terveid majapidamis suhteliselt odavalt osta.
Kolhoosnikud eelistasid keskküttega korruselamuid, seal oli mugavam ju viina visata. Minu abikaasa vanemad ostsid sedasi 30ndate talumajapidamise 3 tollase õpetaja kuupalga eest, sest pere tahtis linna kolida ega viitsinud põlluga jännata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Ei olnud see pekinüsimine mingi pidupäev, turulkäik oli harilik teema. Koos sellesama pekise lihatüki ostuga. Munasöömine seostub aga hoopis teise asjaga, mille ma enda teada jätan. Igal juhul polnud see mingi eriliselt haruldane söömaaeg. Isand Sho- pane õite oma pudrumulk kinni, kui sealt peale lolli tänitamise muud ei tule. Järsku saadeti toitu hoopis seepärast, et õppima tulnul polnud alati raha ostmiseks. Ka tänasel päeval viib sugulane maal käies linnakorterisse munad ja kartulakoti koos porganditega kaasa, vaatamata sellele, et vastava kraami puudust tõepoolest enam pole.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VanaUnt »

Lapsepõlve mälestused on hästi meeles, küsimus polnudki selles, et poes polnud midagi, poes oli palju asju aga 60 aastate alguses polnud ka ostuvõimet, ema palk oli 60 rubla kopikatega, suitsuvorsti ja limonaadi ikka selle eest iga päev ei ostnud, kuigi poes olid need asjad saadaval.
Seoses corvuse faktidega on meeles maal vanaema juures kolhoosnike majapidamise üle lugemine, kirja läks vanaemal lehm ja mullikas, kolme kesiku asemel üks ainus, lambaid oli koos talledega 12-16, kirja läks 6 lammast, kanu oli ikka 20 ümber, kirja pandi 10, poisikesena üks aasta julgesin küsida vanaema käest, miks nii, selle peale öeldi, et pole vaja kõike lugeda ja nii mitu aastat. Kuni vanaema surmani ei ostnud meie pere poest kartulit, porgandit ega kapsast, seda kuni 91 aastani.
80 teises pooles sai suheldud ülikooli õppejõududega sellel teemal, et NL statistika on suur mull, tulevased ajaloolased võivad ennast lolliks teadust tehes minna, sest õigeid andmeid pole olemas, seda arvati tollel ajal ka NL lagunemise põhjuseks, sest kui pole õigeid andmeid, siis ei saa ka plaane teha reaalseid. Sellepärast seni ajani ma corvuse fakte võtan reservatsiooniga, et kui veerandi usun, saan veel poolega petta. Sellest noorem põlvkond ei saagi aru, sest parteilased valetasid siis ja valetavad praegugi, inimene pole ju muutunud 5000 aastat, miks ta peaks nüüd muutuma.
Kui lapsepõlves tundus, et elu on veel ok, siis 70 aastal täiskasvanuks saades sai juba aru, et elu ikka suures liidus on paras sõnnik, sellest ei saa ikka senini üle, miks meie pidime seda kannatama. Aga ikka olid olemas väiksed rõõmud, mida mäletada.

Kas kellelgi on andmeid, kas 61 või oli 62 astal polnud eriti saada valget saia, mingi aeg, mäletan, pidime olema valvel saia poe juures, kui toodi saia, emalt antud kopikatega kohe jooksma ostma seda? Oli see aeg millalgi sügisel. Mingi nisujahu põud oli. Leiba oli vabalt nii vormileiba, kui ka põrandaleiba.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Meil üks vanem kolleeg ütles, et tema ülesanne lapsena oli nn ülelugejate tulekul peita notsud kohalikesse liivakivikoobastesse ja hoida neil suu kinni (leiva söötmisega) kuni kontrollid ära käisid. Sestap arvan, et ametlikule põllumajandusstatistikale (mis sisaldas kolhooside andmeid+ülelugemisi) tuleb toiduainetest rahulikult kolmandik kuni pool lisaks igasugu kõveramate kanalite kaudu (alates kolhoosist näpistamisest kuni taoliste ülelugemata seakesteni).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Vene ajal tõepoolest ei jooksnud aga praegu jookseb. Kohe rodus ja massiliselt jooksevad.
Sa nagu poleks üldse peale nõukogude aega poes käinud. Head-paremat on kõik letid täis.

Isand Sho- pane õite oma pudrumulk kinni
Veel õndsaid meenutusi neukkuajast, kus "riik oli paks, ordnung oli majas ja naabri-juhan ei mölisenud"?
Mina näiteks sugugi ei keela siin kellelgi lolli ja isegi mõnitavalt-solvavat iba (a la Kapten Trumm) ajada, sind aga lausa tõmbab teisi suukorvistama kui jutt sind absoluutselt takkakiitev ei ole ning tähelepanu ebakõladele juhib..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Vene ajal tõepoolest ei jooksnud aga praegu jookseb. Kohe rodus ja massiliselt jooksevad.
Sa nagu poleks üldse peale nõukogude aega poes käinud. Head-paremat on kõik letid täis.
Ja raha jookseb ka ise? Vanemad annavad 10 euri taskuraha?
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Mina ärapeitmist 60 aastate teisest poolest ei mäleta, sest ülelugeja oli ka kohalik, istus köögilaua taga ja kirjutas seda, mida vanaema ütles, seal vist loetleti ka viljapuid ja -põõsaid. Hiljem külapoe juures oli ikka juttu, et enamus kirjutas vähem, kui tegelikkuses oli. Nii et selle aja statistikaga vehelda on ikka ülim naiivsus.
Eks meie pere söögikraamist enamus sellel ajal ikka ka maalt vanaema käest tuli, sest rahakott oli perel ikka õhuke, suvel vend ja mina ikka kolhoosis küll rohimisega ja karjaskäimisega lisa teenisime, et saaks sügisel kooliasju osta, oma esimese transistorraadio ja jalgratta ostsin ka selle raha eest, mis ise teenisin. 60 aastatel ja 70 aastate alguses oli veel poes palju asju selle aja kohta, mida võis osta aga rahakott veel ei hakanud peale.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Ja raha jookseb ka ise? Vanemad annavad 10 euri taskuraha?

Mida see raha jooksmine siia puutub?
Raha on iseküsimus ja viib meid sinna "vaese vaesuse" ja "rikka vaesuse" tallermaale.
Ja et kas raha eest on midagi osta või mitte, kas rahal on katet.

Algne küsimusepüstitus seisnes olemasoleva raha eest millegi saamises.
Ehk siis poodiminekus ja ostmises.
Sina hakkasid siin sellega seoses seletama midagi sellist, et poes ei peagi midagi inimesele kergelt ostetav olema. Et igaüks on oma õnne sepp ja magavale kassile hiir suhu ei pea jooksma. Ehk järelikult siis peavad olemas olema põrandaalused suhted ja räige rabelemine või töökoht valitud ettevõttes, ametiühingulisus jne., et oma tööga teenitud raha eest midagi põskepistmiseks hankida. Rezhiimitruudus. Ehk siis ausalt oma teenitud raha eest poest midagi osta ei peagi saama. Sest kõik on vabalt kättesaadav mingeid muid kanaleid pidi.

Vaata.. sulle ilmselt suureks üllatuseks.. tänapäeval võid minna poodi ja oma söögipoolise (kvaliteetse) ausalt, ilma sahkerdamise, tutvuste, limiitide, talongide ja ostulubadeta lihtsalt osta. Omateenitud raha eest. Kaubad (hiired) tulevad sulle (kassile) lausa kodupoodi (suhu) kohale.

Mulle nii meeldib ja ma ei pea sugugi vajalikuks kiita mingit teistsugust oma töövilja kaubaks vahetamise protseduuri.
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Sho, ära jahu siin rahast ja ostmisest, Praegu on ka nii, et Eesti poodide kaubavalik jääb alla Euroopas, ise käin riideid ostmas suuremates euroopa linnades, peaks nüüd nutma?
Tutvused mängivad maailma mastaabis väga suurt rolli, mina jäin Saksamaa tööotsast ilma sellepärast, et mind ei teatud, otsustajad võtsid meeskonna Moskvast, kuna nendega olid nad tuttavad, hiljem kahetsesid, et mina oleks oma meeskonnaga selle töö paremini teinud.
Samas Inglise firma poolt kaupa ostes saan mina 30% alet, kuna oleme koostööd teinud juba 10 aastat, samas hoiatati, et ma seda ei ütleks Läti ja Vene partneritele, kuna nende allahindlus on 20%. Kuidas seda praegu nimetatakse? Nii et võid oma rahaga küll letil olevat kaupa osta, aga kui midagi tahad erinevat, pead ikka otsima võimalusi. 90 aastate alguses tundus mulle ka , et ainult vene ajal pidi tutvusi olema, siis peale paari messidel käiku sai selgeks, et kogu arenenud maailma bisniss käib läbi tutvuste ja sõbrasuhete.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Sho, ära jahu siin rahast ja ostmisest .. peale paari messidel käiku sai selgeks, et kogu arenenud maailma bisniss käib läbi tutvuste ja sõbrasuhete.

No kuule.. mina ei jahu siin üldse rahast ju.
Mina räägin väga elementaarsest, lihtsast tutvusteta tööinimesest, kes peale tööd läheb tavalisse toidupoodi süüa ostma.

Ta ei käi ju süüa ostmas messidel..
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

Sisuliselt kohe peale põllumajanduse kollektiviseerimise lõpule jõudmist ja väikese kohanemisperioodi lõppu, mis jäi sinna kuuekümnendate seitmekümnendate vahemikku saavutatigi juba ENSV-s ennesõjaaegne tootlikuse tase.

1939. aasta põllumajandustoodangu tase saavutati 1960. aastate alguses.
1939. aasta karja koguarv saavutati 1970. aastate algul.
1939. aasta sigade koguarv saavutati 1950. aastate lõpul

Tänaseks on ENSV parimatest põllumajandustoodangunäitajatest põllumajanduse ja maaelu süstemaatilise hävitamise tagajärjel järel vaid haledad riismed.
Kissinger - "Military Men Are Just Dumb, Stupid Animals To Be Used As Pawns In Foreign Policy"
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Mulle tunduski, et keegi on veel Trummide/Lemetite kõrvalt puudu..... :)
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Kapten Trumm kirjutas:
Kas see peaks sinu asi kuidagi olema?
Jääb mulje, et tegu pubekaga.
Esiteks jahvatame suurest valiku puudusest ja solgist lettidel.
Siis Lemet otsib kuskilt arhiivist fotod, kus on näha täiesti arvestatav lihalett oma aja kohta.
Siis tõmmatakse tagataskust "ultimate trumpkaart" MA EI NÄE SEAL LIHA. :lol: :lol:
NÄEN SEAL JÄÄTMEID :lol:
MIda need pildid näitavad. Kas sa arvad et vanasti sai iga amatöörfotograaf käia Smenaga toidupoes lette pildistamas?
Niipalju, kui ma olen P-Korea kaupluste pilte näinud, on seal ka poeletid söögikraami täis. Kas ma peaks sellest järeldama, et jutt näljahädast on jama.
Selle mõttetuks muutunud arutelu kohta ütleks, et vähemalt 70-date lõpp ja 80-dad olid kvaliteetse söögikraami osas ikka suht nigelad, keegi näljas ei olnud, aga kvaliteetset kraami sai ikka ainult leti alt. Poleks mu ema arst olnud, keda suht hästi poputati kaubandutöötajate poolt, oleks ikka jama olnud.
Venemaal oli olukord muidugi kordades hullem, ise näinud küll ja küll poode, kus ainule toode terve poe peale oli merkapsakonserv. Ei kujuta ette kust ka kuidas inimesed seal söögikraami said, isegi leiba ei olnud.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kas sa arvad et vanasti sai iga amatöörfotograaf käia Smenaga toidupoes lette pildistamas?
Sai küll. Isegi käisin fotoringis võistlusfotode jaoks igasugu kummalistes kohtades pildistamas ja keegi ei keelanud. Smena 7 oli esialgu, hiljem tuli Zenit. Omajagu palju sai piiritsoonis pilte tehtud, mis peaks ju kordi karmim koht olema kui toidupood. Piirivalvurid vahtisid pealt ja ei teinud häältki. Pole mõtet puhast paranoiat kah kütta, no ei olnud see aeg NII hull. Kui just mõne padusegase otsa ei kukkunud.
80-ndal aastal oli Lääne-Ukraina toidukabandus siinse letipildiga harjunule küll päris kummastav vaatepilt.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Miks te sest näljast kogu aeg räägite?
Lemet korra hüüdis välja ning Trumm korrutas mitu korda järele.. ning nüüd käib pidevalt jutt mingist näljast.
Ma juba vahepeal küsisin, et kuskohast te selle nälja välja võlusite..
Ise tõstatakse probleem ja ise lükatakse ümber.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist