REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Re: REAALSUS: COVID-19 pandeemia II seeria

Postitus Postitas loomake »

Eks see viirus kipub pendeldama mööda maailma ringi. Ja kõik mis ei tapa teeb tugevamaks... viirust see tähendab. :(
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
trs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas trs »

Selge see, et piiranguid leevendades nakatumine tõuseb ja piiranguid juurde keerates ta mingi hetk jälle langeb. Igaüks teeb siit omad järeldused. Mõlema äärmuse pooldajad kindlasti rikastavad ühiskonda, aga edasi viib ikkagi kompromiss kuskil keskel. Hetkel pigem huvitav jälgida seda, kuidas VV on oma plaani jälle üles ehitanud sellele, et kevade saabudes nakatumine väheneb nagunii ja võib igasuguseid huvitavaid lubadusi jagada.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Kevad, suvi on kindlasti abiks. Ja "lubadusi", olgu või katteta, inimesed vajavad. - imelikud, emotsionaalsed, ärevuse hood on küllalt levinud.
Ärevust, võimalik, et on vaja leebelt/pehmelt "maandada".
T.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Tööandjad soovivad, et töö saaks Covid-19 viirusele vaatamata normaalselt jätkuda ning kõige parem ja kindlam lahendus selleks on töötajate vaktsineerimine. Kui aga vaktsineerimisest keeldumisel võib tagajärjeks olla töösuhte lõpetamine, siis kas tööandja võtab omalt poolt vaktsineerimise riskide eest vastutuse ning kannab võimaliku töövõimetuse kulud?

https://majandus24.postimees.ee/7211229 ... rikete-ees

Maksumüür piirab nähtavust.

Üks tuttav firma lubas premeerida töölisi kes vaktsineerivad
Viimati muutis loomake, 27 Mär, 2021 14:57, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Täiesti sisutu artikkel.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas:Täiesti sisutu artikkel.
Selge. :)
kuido20
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kuido20 »

trs kirjutas:Selge see, et piiranguid leevendades nakatumine tõuseb ja piiranguid juurde keerates ta mingi hetk jälle langeb. Igaüks teeb siit omad järeldused. Mõlema äärmuse pooldajad kindlasti rikastavad ühiskonda, aga edasi viib ikkagi kompromiss kuskil keskel. Hetkel pigem huvitav jälgida seda, kuidas VV on oma plaani jälle üles ehitanud sellele, et kevade saabudes nakatumine väheneb nagunii ja võib igasuguseid huvitavaid lubadusi jagada.
Vahepeal üks sahmakas nakatunuid juurde ja keskmine vanus teeb nüüd jõnksu allapole.
Kompromissi määrab R.
https://www.ohtuleht.ee/1029793/kuperja ... aldiskisse
Kuperjanovi jalaväepataljonis korraldati eile koroonaviiruse laustestimine ning tulemused on kurvad: avastati 56 koroonapositiivset
Kui millegi üle veel hämmastuda siis on see meditsiinitöötajate amokki jooksmise puudumine.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

trs kirjutas:Selge see, et piiranguid leevendades nakatumine tõuseb ja piiranguid juurde keerates ta mingi hetk jälle langeb..
Võib olla, ei ole õigeim näide, aga, siin ta on.
27.02 21 India koroonaviiruse juhtumid langesid müstiliselt. Siiski, arstid hoiatavad.. (https://www.abc.net.au/news/2021-02-28/ ... s/13187640 )
27.03.21 India teatab uuest koronaviiruse variandist, kui igapäevased surmad saavutavad aasta kõrgeima taseme ( https://www.abc.net.au/news/2021-03-25/ ... /100027226 )
T.
trs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas trs »

R üksi ei näita eriti midagi. Oluline on ka nakatunute üldarv ja ümberringi toimuv. Seega kontekst ja R muutuste tõlgendamine. Paraku ei ole ükski otsus puhtalt objektiivne matemaatiline tehe, mistõttu on paratamatu, et tegelikult seda pidevalt ajas muutuvat piiri mõjutab ka muu- alates avalikust arvamusest ja lõpetades poliitiliste ambitsioonidega.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Ehkki paljusid koole ja lasteaedu saab korralik õhutada vaid aknaid avades, ei paista realistlik, et tarvilikud ventilatsioonisüsteemid enne viirusekriisi lõppu välja ehitataks. Tööd on kallid ja tuleb mõelda, kas enne kooli põhjalikumat renoveerimist on mõtet uut ventilatsioonisüsteemi rajada. https://www.err.ee/1608156952/sugiseks- ... pet-ei-nae
Suurejoonelised "mitte ettevalmistused" juba käivad.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

https://arvamus.postimees.ee/7210989/ep ... -rakendada

Epidemioloog: kui meetmed saavad adekvaatseks, on neid hilja rakendada

Jälle peidus.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Kontakt:

Ajal, mil koroonapiirangute tõttu on spaad valitsuse korraldusega suletud, leiab mõni neist asutustest, et teatud juhtudel ja rangeid reegleid järgides võib väikses seltskonnas siiski veemõnusid nautida.

Näiteks reklaamib Pärnu Wasa spaahotell kundedele valmispuhkust, mis hõlmab privaatspaad. Spaahotelli kodulehel kutsutakse kevadsooja Pärnusse lõõgastuma oma perega rahus ja vaikuses. Puhkust tutvustaval fotol supleb õnnelik perekond Wasa avalikus basseinis, kirjutab Pärnu Postimees.

Wasa spaahotelli müügijuhi Angelika Raidi sõnade kohaselt soovivad nad kõiki reegleid järgides pakkuda peredele vähesel määral võimalust privaatselt puhata spaa-alal 2. aprillist. Raid märkis, et kui ametid peaksid oma seisukohti täpsustama või näevad ette lisameetmete vajalikkust, reageerivad nad kohe, rakendavad vajadusel uusi abinõusid ja juhinduvad suunistest.

https://www.pealinn.ee/newset/parnu-pos ... le-n265207 :wall:
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Mina seda optimismi haiguse leviku osas ei taju , praeguse ajani olid nakatunud minust kuskil kaugel - abikaasa õde , suhtlus neil omavahel telefoniga ja vast kord nädalas , mitmed tuttavad , kes elab Põltsamaal , kes Raplamaal , nüüd aga tööjuures - koristaja istub isolatsioonis sest tal on ema nakatunud , tuttaval ema nakatunud , tuleb järjest lähemale see nakkus .
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Epidemioloog: kui meetmed saavad adekvaatseks, on neid hilja rakendada.
Marika Tammaru, Ida-Tallinna Keskhaigla teadusosakonna juhataja
Philadelphia «Liberty Loans Parade» juhtum kuulub epidemioloogia õppekavasse. See 28. septembril 1918 - vaatamata rahvakogunemiste vältimise soovitustele - peetud 200 000 osalejaga paraad tõi kaasa suurima Hispaania gripi puhangu Ameerika Ühendriikides. Paraadi ei vaadelda kui tunnistust Philadelphia inimeste lollusest, seda käsitletakse näitena epidemioloogilisest katastroofist, mida oleks olnud võimalik ära hoida konkreetsema kommunikatsiooni ja resoluutsema tegutsemisega.

Nakkushaiguste epidemioloogia on valdkond, mille osakaalu epidemioloogide väljaõppes on oluliselt vähendanud mittenakkuslike haiguste pealetung. Minu epidemioloogiaõpingute vältel piirdus nakkushaiguste-alane koolitus kahe semestriga. Kuigi seda on rohkem, kui enamikul tänase Eesti otsustajatel, on seda siiski häbematult vähe.

Mida rohkem inimene teab, seda parem on tal ülevaade sellest, mida ta ei tea. Kevadel tundsin, et minu olemasolev ettevalmistus nakkushaiguste epidemioloogias ei ole piisav kaasa rääkimaks epideemia ohjamisel Eestis. Kuna mul aga on tugev baas epidemioloogia meetodites, arvasin, et nakkushaiguste-alaste teadmiste täiendamise järgselt võib minust ehk kasu olla. Registreerusin kaheks semestriks nakkushaiguste modelleerimise kursustele lootuses, et aastavahetuseks on mul juba teadmisi, millega saan epideemiaga toimetulekusse panustada.

Õppetöö pidi algama 1. oktoobril, kuid 25. septembril haigestusin ja mul diagnoositi COVID. Nii see läks, kuigi järgisin kõiki reegleid ja ettekirjutusi. Mul vedas: minust ei saanud numbrit ei surmade ega ka hospitaliseerimiste statistikas. Paraku ei tähenda see veel, et mul läks hästi. Ka praegu, peaaegu pool aastat hiljem, võtab varem tavapärane füüsiline koormus mind hingeldama. Mul tuleb valida, kas minna toidupoodi või raamatukokku, sest kaks käiku päevas käib mulle üle jõu. Hullem on aga keskendumisvõime ja mälu visa taastumine. Kuigi olen tagasi tööl, tunnen iga päev, kuidas vean alt kolleege, kes minu teadmiste ja oskustega on arvestanud. Ja ma ei tea, kaua see veel kestab.

Modelleerimise kursusest tuli loobuda. Seepärast pole mul praegu öelda midagi, mida mudelite ja tsitaatidega teadusartiklitest toetada saaksin. Saan rääkida vaid oma kogemusest, mida Eestis jagavad ilmselt sajad, võib-olla mingi hetk tuhanded COVIDi läbiteinud. Küllap on see õige, et ranged epideemia ohjamise meetmed toovad kaasa ebakindluse ja masenduse, sissetuleku ja töökohtade kaotuse. Kuid selle kõik – lisaks kehalistele kannatustele – toob kaasa ka COVID. Suur osa tervetest suudab varem või hiljem raskustest välja rabeleda, haiged ei pruugi sellega toime tulla.

Hirm eksida radikaalsete meetmete rakendamisel on arusaadav. Siin pole häid lahendusi, iga otsus tuleb kellegi arvelt. Kuid võimalikud on õiged otsused – praegu toimuv ütleb, et seniste hulgas neid pole. Õige otsus peatab haigestumise tõusu. Ära hoitud katastroofi suurus pole hinnatav ning edukad ennetavad otsused seetõttu otsustajatele kuulsust ei too. Praegu pole aga aeg seada eesmärgiks suurt häältesaaki järgmistel valimistel. Seda enam, et katastroofi ennetada pole enam võimalik, tuleb tegutseda selle lõpetamise nimel. Üks kevadine netikommentaator võttis olulise kokku lausega: kui meetmed adekvaatseks saavad, on juba hilja neid rakendada.

Ehk saan jälle kunagi epidemioloogiat õpetama hakata. Mulle teeks heameelt, kui ma Philadelphia näitele Eesti oma lisama ei peaks.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Ja ikka samas vaimus - täna Prismas pooled teenindajad maskita (võiks öelda et suisa demonstratiivselt) ja ca 20 prossa külastajatest ka. Mingid vene tolgused enamasti.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline