"Tankid EKV-le"

Vasta
kuido20
Liige
Kontakt:

Tank kaitselahingus

Postitus Postitas kuido20 »

Kapten Trumm kirjutas: Tegelikult on igale vähegi asja tönkavale kodanikule aru saada tõsiasi, et tankid ei tule toime ilma IFV-deta ja vastupidi. Tankid ilma soomusjalaväeta (APC-des ei ole soomusjalavägi, sest tal pole avamaastikul toimetamiseks piisavalt kaitset) on kerge saak, sest jalastunud jalavägi hävitatakse ning seejärel võetakse ette tankid.
Pole meil tanke varem olnud pole ka oskusi ja teadmisi, kuid ega Eestis seda avamaastikku kümnete kilomeetrite kaupa ka silmapiiril leidu. (Rakvere kanti tuleb kooliõpilased saata kuusepuid istutama). Meil siin ikkagi üsna kinnine metsane maastik, kus jalavägi oma Carl Gustafitega + miiniväjad palju kurja teha saab. Ehk tank on meie maastikul oskusliku kasutamise juures tõhus abimees jalaväele. Kui poolkinnisel maastikul on jalaväekompaniil mõned tankid toeks on sõjapidamine hoopis teine. Carl Gustaf -it saab kasutada ca 250m peale siis tank annab meile 2000m elik vastane ei saa enam ennast lageda maa peal nii muretult tunda ja tulerulliga jalaväest üle käia. MILAN ja MAPATS teevad kauguse mõttes sama asja ära aga nende meeskondade killukaitse on olematu.
Kruuda
Liige
Kontakt:

Re: ma arvan

Postitus Postitas Kruuda »

araterI kirjutas:Kui "effektiivne" tankihävitus seisneb RPG-dega põõsas passimises, siis võiks kohe hakata formeerima kamikadzetiime, kes arvestavad, et
- efektiivne laskekaugus on ca 300 meetrit (tabamistäpsus jm faktorid)
- ilmselt lastakse siiski valdavalt ühekordse kumulatiivmoonaga, sest kahekordne ei ole CG-l eriti levinud
- väga hea laskmisega 3-st 2 läheb pihta
- arvestades aktiivsoomuse kasutamist, siis igast 10-st pihta lasust vast 4 võivad tekitada fataalseid purustusi (meeskonna teovõimetus/masina pöördumatu kahjustus)
- 10-st laksust 7-8-l juhul järgneb ründegrupile fataalne vastutuli kuulipildujast või pearelvast ehk siis ainüksi tankitõrjele tuleks RPG-de puhul kohe alguses reserveerida 2 rünnakusuunda * 500 mansat * 2 meest per mansa * 70% fataalseid vasturünnakuid = 1400 ühikut kerelt röstitud supikogusid.

Kas nüüd tekkis soov ise kustaga põõsas passida ja "effektiivsusest" rääkida? Rahaline pool siis selline, et arvestades potentsiaalse ründava soomuse arvukust (200-300 tanki, 300-400 muud soomus - ütleme 500 ühikut sihtmärke) ja võimalikke erinevate rünnakusuundade arvu (näiteks 2), siis on vaja oleks vaja alates 1000 laskeseadet ja alates 5000 laksu. Hinnad leiad siitsamast teemast.

On ka moodsam variant ehk TT raketid, mille hävitustõenäosus on ehk 50% kandis, laskja ellujäämistõenäosus veidi suurem. Tagasihoidlik per laks eelarve moodsa TT relvastuse korral oleks alates 1.5 miljonist EEKust laks. 1.5*500*2*2 - ehk siis alates 3 miljardit EEKu. Ilma ründevõimeta.
500 tanki on juba diviis! Arvutuskäiguga päris nõus ei saa olla aga tulem – 25% laskudest on vastasele hävitavad jääb enamvähem tõepäraseks ja ka oma kaotused – 50% on loogilised.
Millega aga kohe mitte ei saa nõustuda on asja rahaline külg. 2000 RPG29, igale ühele 5 laengut saaks Ukranast 5 miljoni $ kandis mis on reaalselt ühe uue tanki hind. Ehk siis on tegemist kõige odavama võimalusega vastase tanke hävitada. See rahaline odavus makstakse kinni oma sõdurite eludega.
Puht spekulatiivsest huvist võiks arvutada ka teistpidi, kui palju tanke meil oleks vaja, et hävitada vastasel 500 tanki ja kui suureks seejuures jääksid meie kaotused. Usutavalt keegi ei paku täie mõistuse juures välja, et Leopard on 10 korda efektiivsem kui mõni Vene tank. Lääne ajakirjanduses spekuleeritakse tavaliselt suhtega 1:3.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Need põõsas passimise taktikad töötavad ainult lolli vastase puhul. Mind ajavad need Gustavi jutud naerma.

Olen osalenud ka ühel õppusel kustimehena, kus "kaitsja" tegi omaarust väga vinge plaani tee äärest metsast (kolonni tiivalt) motoriseeritud vastase kolonn hävitada.

Paraku oli ründajate ülem pisut moodsat taktikat õppinud ja oodatud soomustehnika märklauaks sattumise asemel tulid positsioonidele peale maastiku puhastamise grupid, kes loomulikult meie positsioonid avastasid ja neid omakorda meie tiivalt kiirelt ründama asusid. Vastase tehnikat ma ei näinudki, sest see oli peatatud eelmise kurvi taga (väljaspool visuaalnähtavust). Vastase puhastusgrupp asus aktiivselt kontakti, tellis natuke eemale maha jäänud peajõududest miinipildujatule ja kohtuniku sõnul olid meie "kaotused" üle 50% - loe üksus löödi praktiliselt puruks. Loomulikult me putkasime oma positsioonidelt ("eemaldusime"), sest vastase KP ja MP tule all ei saanud TT ninagi samblast üles ja olles meid maha surunud, tõi vastane peajõud järgi ja peksis meid labaselt minema.

Kokkuvõttes 14 kilo kasutut rauda, millega isegi ärajooksmine nõuab tõsist pingutust.

Miskipärast arvatakse tänaseni, et VF armee ohvitserid on Jeltsini aegsed idioodid, kes sõidavad paraadrivis lahkelt TT relvade ette?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Kilo Tango kirjutas:Mis asjaga te siin tegelete, härrad :-D

Pole siin mingit iva sees. Julgen teile endise turundusinimesena seda kinnitada.
Minu point on tähelepanu juhtida sellele, et kui juba naljaviluks nokitseda, siis mitte vastase ideoloogiast lähtudes, vaid Eesti peale mõeldes.

Kui tahetakse kaitsejõude naeruvääristada, ükskõik millises kontekstis, siis on tegemist vastase taskusse mängimisega. Nimetatagu seda poliitikaks, arvamuse avaldamiseks või milleks iganes. Tegelikult on tegemist riigivaenuliku suhtumise levitamisega ühiskonnas.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Kasutaja avatar
Qtec
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Qtec »

Pole siin mingit iva sees. Julgen teile endise turundusinimesena seda kinnitada.
Kuule, aga ole hea siis ning tule kas parema ideega välja või aita olemasolev piisavalt heaks muuta. Ma ei eitagi, et olen ise turunduses vaid nii spetsialist, kui ise oma firmat üles ehitades seda endale selgeks teha olen suutnud.

Tänapäeva maailmas on osav turundusmees kuldaväärt ning meie, mulle tundub, ühise huvi ja samas ka mure koorma ette rakendatuna võiks ta palju head korda saata... Väga paljud siin foorumis kerkinud ideed võiksid oluliselt suuremat positiivset kandepinda leida meie ühiskonnas. Kas jätame nad siia foorumi seinte vahele või aitame ka ülejäänud rahval silmi avada, sõltub ainult meist endist.

Kui see teema peaks veel postitusi saama, siis teeksin ettepaneku luua eraldi "Turundus" alateema.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Qtec kirjutas:

Kuule, aga ole hea siis ning tule kas parema ideega välja või aita olemasolev piisavalt heaks muuta. Ma ei eitagi, et olen ise turunduses vaid nii spetsialist, kui ise oma firmat üles ehitades seda endale selgeks teha olen suutnud.

Tänapäeva maailmas on osav turundusmees kuldaväärt ning meie, mulle tundub, ühise huvi ja samas ka mure koorma ette rakendatuna võiks ta palju head korda saata... Väga paljud siin foorumis kerkinud ideed võiksid oluliselt suuremat positiivset kandepinda leida meie ühiskonnas. Kas jätame nad siia foorumi seinte vahele või aitame ka ülejäänud rahval silmi avada, sõltub ainult meist endist.

Kui see teema peaks veel postitusi saama, siis teeksin ettepaneku luua eraldi "Turundus" alateema.
No c'mon.

Igasuguse turundustegevuse esimene küsimus on see, et mis sellega saavutada tahetakse? Et Eesti hangiks omale soomusväed? Hangib ju. Selline lahtisest uksest sisse murdmine ei jäta meist just eriti arukat muljet.

Blogimarketingi võib ju teha. Seda ei keela keegi. Aga see pilt... Mis selle mõte on? See kesikute poolne Laaneotsa ironiseerimine (mille vastu see justkui suunatud oleks) ei ole kuigi suurt kõlapinda leidnud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kilo Tango kirjutas: Et Eesti hangiks omale soomusväed? Hangib ju.
Ma pole nii kindel, et lõpptulemus on selline, nagu meie siin ette kujutame. Suurema tõenäosusega on ikkagi variant, et skautidele ostetakse väsinud Paside asemele nt Bradley'd, neist pool hakkab alaliselt asuma Afganistanis ning reaalne võit soomustehnika teemal on kallil kodumaal reaalselt 40-50 hingitsevat Pasit ning 30 Bradley't Paldiskis- mis märkimisväärselt meie võimekust ei suurenda. Tanke ei tule.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas:
Kilo Tango kirjutas: Et Eesti hangiks omale soomusväed? Hangib ju.
Ma pole nii kindel, et lõpptulemus on selline, nagu meie siin ette kujutame. Suurema tõenäosusega on ikkagi variant, et skautidele ostetakse väsinud Paside asemele nt Bradley'd, neist pool hakkab alaliselt asuma Afganistanis ning reaalne võit soomustehnika teemal on kallil kodumaal reaalselt 40-50 hingitsevat Pasit ning 30 Bradley't Paldiskis- mis märkimisväärselt meie võimekust ei suurenda. Tanke ei tule.
No see reku seda kah ei muuda. Selles võid kohe päris kindel olla. Mul on üks artikkel plaanis kokku panna aga praegu pole aega.
Larry
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Larry »

Mul närib Trummiga sarnane kahtluseuss sees, et tanke siiski ei osteta, ostetakse näpuotsatäis kalleid IFV-sid. Just parasjagu niipalju, et skautidel on millegagi missioonil ringi kärutada ja paraadil midagi näidata. Mis üldse IFV-desse ja nende soetamise möödapääsmatusse puutub, siis Kunnas pakub hädapärase variandina soomustatud veoautosid IFV-de asemel. Jah see pole samaväärne, aga soomusautod + MBT on ikkagi parem, kui IFV + transportöörid. Ma usun, et kõik siin usuvad tankide vajalikkusesse, kuid nii kategooriline ma ei oleks, et ilma IFV-deta kohe üldse ei saa.
P.S. Trumm, ma olin üks neist "vaenlastest", kes teie üritust realistlikumaks aitas muuta :wink: . Midagi eriliselt uut ma siin ei näe, kui jalastunud jalavägi soomusele julgestust pakub, eks kaitsja peaks ennast ka ise korraks "vaenlase" asemele mõtlema. Nagu Sun Zi ütles: eduka rünnaku võti peitub kaitses! Sinu kirjeldus vastab asjade käigule. Kahjuks :oops: .
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Kontakt:

Kilo Tango kirjutas: Blogimarketingi võib ju teha. Seda ei keela keegi. Aga see pilt... Mis selle mõte on? See kesikute poolne Laaneotsa ironiseerimine (mille vastu see justkui suunatud oleks) ei ole kuigi suurt kõlapinda leidnud.
Ja sinu point on siis.... Et las need kes viitsivad (kesikud või mitte) teevad omi ussitanud asju ja levitavad küünilist kriitikat, ja patrioodid istugu käed rüpes, suud lukus ja lootku parimat? Selge see, et mida laiakõlalisem toetus soomustehnika hankele ühiskonnas tekib, seda tõenäolisem selle realiseerumine on. Või arvad vastupidist?

Ei saa jälle aru sellest mõttetust ilkumisest. Kord teeb meil siin mõni Sampolit omast vabast ajast propagandafilmi juutubi - kohe sada kriitikut kallal. Nahhh.... tehke ise parem siis. Ehh ..... delfi.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

okaloka kirjutas:
Kilo Tango kirjutas: Blogimarketingi võib ju teha. Seda ei keela keegi. Aga see pilt... Mis selle mõte on? See kesikute poolne Laaneotsa ironiseerimine (mille vastu see justkui suunatud oleks) ei ole kuigi suurt kõlapinda leidnud.
Ja sinu point on siis.... Et las need kes viitsivad (kesikud või mitte) teevad omi ussitanud asju ja levitavad küünilist kriitikat, ja patrioodid istugu käed rüpes, suud lukus ja lootku parimat? Selge see, et mida laiakõlalisem toetus soomustehnika hankele ühiskonnas tekib, seda tõenäolisem selle realiseerumine on. Või arvad vastupidist?

Ei saa jälle aru sellest mõttetust ilkumisest. Kord teeb meil siin mõni Sampolit omast vabast ajast propagandafilmi juutubi - kohe sada kriitikut kallal. Nahhh.... tehke ise parem siis. Ehh ..... delfi.

Ära saa minust valesti aru. Põhimõtteliselt ma toetan seda, mida sa teed. Ma ei toeta konkreetset vahendit.

Keegi lollpea tegi mingi nõmeda värvilise pildi, mis pilab Laaneotsa (mitte tankiostu). Ei maksa sellest nii väga leili minna kohe. Ma olen igati nõus, et EKV relvastamisele ühiskondliku toetuse leidmiseks on vaja propagandat teha. Aga mingi sisutu värviline pilt mõttetu hüüdlausega, mis toetab äsja välja öeldud seisukohta ei tee seda kohe kuidagi. Pigem paigutad sa ennast sellega sama rumalasse positsiooni kui selle AntiLaaneots pildi autor.

Minu point on see, et kui sa tahad Laaneotsale ja Aaviksoole toetust avaldada (kiiduväärt ettevõtmine) kirjuta üks korralik analüütiline artikkel - miks tankid, millised tankid ja mis saab kui neid ei muretse. Mõtlevad inimesed loevad, suhtlevad mittemõtlevatega ja nii see teadmine levib kogu ühiskonnas. See värviline pilt ei muuda mitte midagi, sest sellele on igaühel miljon vastuargumenti kuklas olemas ja see ei aita inimesi asjast aru saamisele lähemale.
Pealegi on Eestis asjalood muide nii, et reklaami puhul peab olema selgelt aru saada, kes on reklaami tellija.

Seni on siiski asjalood olnud sedaviisi, et EKV hangete sõltuvus avalikust arvamusest on olnud null (nihil, nothing, nihhuijaa). See, et relvastuse tase on praegu selline nagu on ei ole tingitud mitte avalikkuse vastuseisust, vaid asjaomaste tegelinskite saamatusest, tahtmatusest, küündimatusest, laiskusest jne. Laaneots/Aaviksoo toimetamised on seda viimast põhjust tuntavalt murendanud, mistõttu mina usun siiralt, et asjad paranevad. Teades Laaneotsa tausta ma ei usu, et mingi poolpidune missiooniotstarbeline kama muretsetakse.
Küll aga võib olukord selles mõttes muutuda, et halvenevas majandusolukorras langevad valitsuserakondade reitingud ja siis võidakse hakata mingi populismiga tegelema. Seda me muuta ei saa küll aga seda, misasi see populism on. Ja selleks on vaja praegu tõsiseltvõetavaid seisukohavõtte kaitsepoliitika seisukohast. Mitte värvilisi pilte.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Kontakt:

Kilo Tango kirjutas:Küll aga võib olukord selles mõttes muutuda, et halvenevas majandusolukorras langevad valitsuserakondade reitingud ja siis võidakse hakata mingi populismiga tegelema. Seda me muuta ei saa küll aga seda, misasi see populism on. Ja selleks on vaja praegu tõsiseltvõetavaid seisukohavõtte kaitsepoliitika seisukohast. Mitte värvilisi pilte.
Nõus. Kindlasti oled nõus ka sellega, et heal tootel on mitmetasandiline marketing - erinevaid sihtrühmi püütakse kaasata erinevate sõnumite ja erinevate kanalite abil. Nii võib hea arvamuslugu paljudel lugemata jääda, teisel osal seltskonnast pole sooja ega külma juutuubist, kolmandatel pole telekat ja neljandad ei saa enne aru kui neid pudrunuiaga kõvasti pähe lüüa.

Seega kui tahta mingi teema suruda liikvele nö ühiskonna läbilõikes, siis on vaja kõike. Sealhulgas ka veidi nalja (nagu seda minu 5 minutiga tehtud muudatus kellegi teise küünilisele soperdisele). Nõus ?

EDIT: Võtsin veel 5 minutit ja tegin ühe veel. Kiusu pärast.
http://static1.album.ee/files/709/43/or ... 5_R6b5.jpg
Kasutaja avatar
man21
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas man21 »

Võiks veel lisada: "Vaenlane on meie ukse taga!"

Väikene huumor ja võib-olla õrnalt vindi ülekeeramine, ei tee halba, sest eestlastel siiski on huumori tunnet.
Mina arvan, et midagi halba selline plakat ei tee.
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

okaloka kirjutas:...kolmandatel pole telekat ...
Offtopic: Ma ise kuulun täiesti vabatahtlikult sellesse seltskonda ja soovitan soojalt teistele kah - visake telekas minema. Te ei kujuta ette kah kui palju vaba aega teil sellega tekib.
Kasutaja avatar
man21
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas man21 »

Kilo Tango kirjutas:
okaloka kirjutas:...kolmandatel pole telekat ...
Offtopic: Ma ise kuulun täiesti vabatahtlikult sellesse seltskonda ja soovitan soojalt teistele kah - visake telekas minema. Te ei kujuta ette kah kui palju vaba aega teil sellega tekib.
Ma olen sinuga nõus, kuid siin on üks suur AGA. See aeg, mis ennem kuulus telekale, kuulub nüüd arvutile ja vaba aega ei ole juurde selle arvelt tulnud. :lol:
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline