Uuringud kinnitavad, et makajuure ekstrakti suures koguses korrapärane tarbimine toidab põhjalikult kõhrerakkusid. Samal ajal suureneb ka sünoviaalvedelike tootmine, täites luudevahelisi ruume. See on tähtis, kuna sünoviaalvedeliku kogus väheneb koos vanusega ning on peamine luumurdude, valu ja artriidi põhjustaja.
http://toitumistarkus.ee/ohtlikud-ained ... s-valtida/
Allpool on toodud mõningate E-ainete võilmalikud kahjulikud mõjud ja nende poolt provotseeritavad ja esilekutsutavad tervisehäired, haigestumised või haigused (sulgudes on märgitud, millistesse toodetesse neid sageli lisatakse)(149,275).
♦ Allergilised reaktsioonid
värvid: E102, E104, E110, E120-124, E132-133, E128, E140, E153, E155 (tomatipasta, kartulikrõpsud, juustud, kondiitritooted, marmelaad, karamell, lastetoidud, jogurt, gaseeritud joogid, mahlad);
konservandid: E200, E210, E211 (naatrium bensoaat), E212, E221-224; E230-232, E239, E250-251 (kuivatatud aed- ja puuviljad, tärklis, želatiin, marmelaad, povidlo, keedis, vein, mahlad);
antioksüdandid: E311-312; E320-321 (närimiskummid, šokolaadikompvekid, pumat, lisandid salatitele, hapupiimatooted);
Glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained: E951(aspartaam).
♦ Mao-soolestiku haigestumised, düsbakterioos
värvid: E103, E105, E111, E121, E123, E125-126, E130-131, E142, E152, E154:
konservandid: E220-226, E228, E233, E242, E250-252, E270;
antioksüdandid: E311-313, E320-322, E330, E338-341 (koorevõi, kreemid, tordid, pirukad, küpsised, õlid, supid, pähklid, keekside segud);
stabiliseerijad, tihendajad: E407, E450, E461-466;
emulgaatorid: E501-503, E510, E513, E527;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E400-405, E407, E447, E450-454, E461-466 (juustud, kreemid, kokteilid, desserdid, jogurtid).
♦ Neeru- ja maksahaigused
värvid: E171-173 (kartulikrõpsud, jäätis, puuviljamahlad);
konservandid: E230-232, E250-252 (tsitruselised, vorstid, konservid, juustud);
stabiliseerijad, tihendajad: E407, E447, E450;
antioksüdandid: E320-322;
emulgaatorid: E510, E513, E527;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E620, E621 (naatriumglutamaat);
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E952 (naatriumtsüklamaat).
♦ Nahahaigused
värvid: E104, E131-133, E151, E160 (marmelaad, karamell, jogurtid, lastetoidud);
konservandid: E231-232, E239;
antioksüdandid: E310-312;
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (aspartaam).
♦ Üliaktiivsus
värvid: E102, E104; E107, E129, E132, E151 (marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud).
♦ Suhkruhaigus
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (närimiskummid, gaseeritud joogid).
♦ Katarakt, glaukoom
maitse ja lõhna tugevdajad: E621 (naatriumglutamaat) (kõik liha- ja kalatooted, kartulikrõpsud, pakisupid, puljongid).
♦ Epilepsia
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Arteriaalse vererõhu tõus
värvid: E154 (suitsutatud ja soolatud kala);
konservandid: E250, E252.
♦ Vere kolesteroolitaseme tõus
antioksüdandid: E311, E321-322.
♦ Unetus, raevupuhangud
konservandid: E211 (naatriumbensoaat).
♦ Peavalu
konservandid: E250-251;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat);
glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Depressioon
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Osteoporoos
stabiliseerijad, tihendajad: E450.
♦ Köha
konservandid: E220.
♦ Astmahood
värvid: E124;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat).
♦ Vähk
värvid: E102, E103, E105, E110-11, E121, E123-126, E128, E130-131, E142, E152, E153 (limonaadid, jäätised, marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud, džemmid, želee);
konservandid: E210, E211 (naatriumbensoaat), E212-216, E219, E230-232, E239-240, E249-252, E280-283 (viinerid, sardellid, vorstid, sink, konservid, marineeritud heeringas, kala,
molluskid, kalamari, koorevõi, margariin, kompvekid, gaseeritud joogid);
antioksüdandid: E311;
stabiliseerijad, tihendajad: E447;
glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: 924 a-c, E951 (aspartaam), E952 (naatriumtsüklamaat), E954 (sahhariin) (kastmed, ketšupid);
oksüdeerijad: E311, E320-321.
► Venemaal on eriti ohtlikeks lisaaineteks nimetatud(149, 275): E102, E104, E110, E120-124, E127-129, E131-133, E142, E151, E153-155, E173-175, E180, E214-217, E219, E226-227, E230-231, E233, E236-240, E249-252, E296, E320-321, E620-621, E627, E631, E635, E924 a-c, E926, E951-952, E954, E957. Täielikult on keelatud: E212, E123-124, E127-128, E173, E240, E216-217, E622.
► Mida teha
Arusaadav, et on võimatu vajalikke toiduaineid ainult ja pidevalt turult osta, täielikult üle minna naturaalsetele (mahedatele) toodetele, toodete kodusele toiduvalmistamisele. Alaliselt või sageli (rohkem kui 1-2 nädalat) mitte tarbida kahjulike lisanditega tooteid. Tingimata nende tarbimist varieerida, et anda organismile aega ja võimalus kahjulikud ained kehast välja viia, mitte lasta neil üle lubatud piiri kuhjuda. Samaaegselt kahjulike ainetega alati tarbida vitamiine C, A, E ja teisi antioksüdante (vt ptk 3) sisaldavaid tooteid, mis vähendavad tervistkahjustavate ainete moodustumise tõenäosust, takistaad kantserogeenide moodustumist(275).
Poes tuleb etikette tähelepanelikult lugeda ja osta ainult tooteid ilma eriti ohtlike või täiesti keelatud lisanditeta. Teha siintoodud kahjulike lisaainete nimekirja koopia ja poes tähelepanelikult jälgida, kas ostukorvi ei ole sattunud ohtlikud tooted. Mitte osta tooteid, kui etikettidel on puudulik info (vorstid, juustud, kompvekid jt) või paluda müüjal esitada toote koostise etikett. Sealjuures arvestada, et toodete etikettidel E-ainetena on märgistatud tihti ka paljud toiduvalmistamisel kasutavad tavapärased looduslikud ained. Näiteks: E100 (kurkumiin), E109 (vitamiin B2), E140 ja E141 (klorofüllid), E153 (taimne süsi), E160–171 (karoteen, paprikaekstrakt jt looduslikud värvained), E260 (äädikhape), E270 (piimhape), E296 (õunhape), E300 (askorbiinhape ehk C vitamiin),E330 (sidrunhape), E353(merevaikhape), E500 (söögisooda), E900 (meevaha).
Toodud nimekiri võimaldab hinnata, kas täheldatavad tervisehäired (näiteks peavalud, köha), haigused (sh vähk) ei ole seotud ohtlikke E-aineid sisaldavate toodete pikaajalise kasutamisega. Kui ja, siis võtta ette organismi puhastamine ja rangelt vältida kindlaks tehtud ohtlikke E-lisanditega toodete tarbimine.
Viitenumbrite allikad (kasutatud kirjandus).
NB.Kas sellised postitused mida akfrml Sveik meile kostitab võivad ka tuleneda kahjulike ainete ületarbimistest tundmatu looma lihaga täidetud konservilaadsete toodete seest