Algsest postitusest, millest nii mõnelegi punktile on antud ka asjakohaseid vastuseid:
1) Ühtse vormiriietuse kandmine on mingil muul viisil eristuvate sotsiaalsete gruppide puhul tavaline viis edendada kokkukuuluvustunnet ja teistest eristumist, seega pole selles midagi erilist. Kiilaspea praktilisusest eelpool juttu, tanksaapad, bomber-jakk, sõjaväepüksid - kes on kandnud, see teab, et väga praktiline riietus. Paraku on sellel ka ideoloogiast tulenev märgiline tähendus;
2) Jah, paljud, et mitte öelda enamus end skinheadiks nimetavad eestlased peavad ennast ka eesti rahvuslasteks. Teatud skinheadide puhul kuulub rahvuslane olemine skinhead olemise juurde aga skinheadide kirjus seltskonnas on ka teisi prioriteete.
Seost skinhead - natsism - rahvuslus tuleb otsida sellest, et meil on levinud just rahvuslust rõhutav skinheadlus, natsismi lahutamatuks koostisosaks on rõhutatud, et mitte öelda ülemäärane rahvuslus. Muud viga nagu polekski aga paraku on rahvuslusele kui sellisele külge jäänud natsismi maik ja tänu pronksiaegsele aktivismil seotakse ka skinheadlust rahvuslusega, mis on rahvuslusele palju probleeme tekitanud.
3) Natside ja aadu imetlus on tingitud ühelt poolt sellest, et skinid ja mitte ainult ei armasta eriliselt Nõukogude Punaarmeed ja nondel lõid nina vähemalt ajutiselt veriseks just natsid. Lihtsakoeline lähenemine - minu vaenlase vaenlane on minu sõber ei tähenda, et ta siiski minu sõber on. Natsid olid 40-ndate alguses
better of two evils (parem kahest halvast) aga alles hiljem selgus, millega nad väidetavalt hakkama said.
4) Rassilised eelarvamused ja vägivald kuulub kindlasti harimatuse juurde. Teadmine võimalikest erinevustest ja selle mitteväljaelamine igal võimalikul juhul, kõige vähem vägivallaga kuulub harituse ja Euroopa kultuuri juurde. See olgu siis hinnang nendele mitte just hiilgava haridusliku taustaga nagamannidele, kes välismaa filmist nähtut entusiastlikult imiteerivad.
5) Märgilise atribuutika vt p1 aga teema jällegi kokkukuuluvustunne. Probleem on see, et atribuutika on tihti sarnane natsiatribuutikaga. See jälle p3 teema.
6) Tegemis on rahvusvahelise kogukonnaga, sest mõttekaaslasi on paljudes riikides. Asja ulatusest saab ettekujutuse stormfronti foorumist, siinkohal Baltikumi link
http://www.stormfront.org/forum/forumdisplay.php?f=44
Skinheadlus kui selline on liikumine/ideoloogia nagu iga teine. Probleem on selle mõningate voolude mõnedes seisukohtades, mis Euroopaliku arusaamisega kultuurist väga kokku ei käi.
See on noorte puhul väga loomulik, et "moe" korras võetakse üle mingi vool, esmalt eelkõige välise (riietus, soengud) alusel ja kui hästi läheb, siis ka ideoloogia alusel. Punkaritega oli omal ajal sama lugu - harjasoeng, nahk ja neet oli cool, intellektuaalseks läks siis kui mõni mees osutus nii võimekaks, et teema tõstatada. Siis selgus, et suur osa punki imiteerijad olid niisama pleiboid ja kaasajooksikud.
See kui keegi imiteerib, samastub läbi välise, väidab end jagavat ideoloogiat, millest ta eriti midagi ei tea, eitab üldlevinud ühiskondlikke norme või valetab iseendale ideoloogia/liikumise tegelikest, tegudest ja väärtustest - see on pigem hinnang asjaosalise intellektuaalsele tasemele ja sinna ei saa midagi parata.
Mul on au tunda keskeale lähenevaid Eesti skinheade, kes oma kalduvust kuidagi eriliselt välja ei näita ja kelle rahvuslikud ja rassieelistused on selgelt põhjendatud ja ei oma primitiivset ja vägivaldset väljendust. Ma ei jaga mitmeid nende seisukohti aga neil on õigus omada oma veendumusi. Skinheadidele image loonud "Tartu skinheadid" vääriksid pigem nime Pirogovi pätid. Nende poolt kokkukeeratu pärast on paljudel tõsiusklikel skinheadidel rusikas taskus.
Eneseharimiseks
http://en.wikipedia.org/wiki/Skinheads
http://et.wikipedia.org/wiki/Skinheadid (vt linke)