Selleks see paigalmarssimine: et veri ja liigesed jälle käima saaks enne möödamarssi.
Seda va hummel soojas kabiinis muidugi ei taipa
Mina kui vaene 23mm mees pidin kastis kükkama
Aga Galili torud läikisid nagu mõne mehe ... see on juba metsas ohtlikult särav. Nigu kauboide 6 lasulised kroomitud vembalad.
Selge, siis oleks võinud äkki paraadi käsutajate käskluste peale rivis vahepeal ka platsil miskeid hüppeid ja venitusharjutusi teha või taburetid platsile kaasa võtta, et vahepeal jalga puhata? Küsimus on selle paigalmarsi koomilisuses ja põhjendatuses. Pärnus võis see ka kavas olla, kuid varasematest paraadidest küll ei mäleta. Mis mõte on seal tagumistel kuni pool tundi jalgu trampida, kui no näiteks 1500 inimest marssimas on? Ja no esimesed ei saa ju ikka "jalgu lõdvestada".
Soojast kabiinist niipalju, et sooja saab seal teatud määral autojuht, kuna ülejäänud kas tuulduvad kastis või luugist väljas.
Lisaks võin neile, kes tund aega rivis seista ei jaksa, südamerahuga kinnitada, et olen oma mälu järgi vähemasti 2x ise ka EV aastapäeva paraadil jalgrivis osalenud. Ei mäleta, et oleks tulnud veerand tundi paigal trampida ja ei ole ka jalgadega midagi nii hullu olnud, et seda tarvis oleks olnud. Vaevalt ma erand olin. Eks on saanud muudelgi lugematutel rivistustel eri aastaaegadel poole tunni kuni tunni kaupa rivis seista.
Meie Galil-id olid muidu küll heas korras ja olen aru saanud, et meeldisid ajateenijatele. Kasutasime igapäevaselt väljaõppes. Kahju, et lasta ei saanud. Raskusi valmistas algul kaba kokku saamine; hiljem käisid ringi alati kokku pandud kabaga - avastati mugavusvõimalus, mida aerul pole. Ainult rihmaklambrid olid nagu küpsisematerjalist tehtud. Muidu miskeid muresid ega probleeme polnud. AK-4-dega laguneb pidevalt midagi väljaõppes.
Paraadist jäi teist aastat silma, et esines üksus, millist tegelikult pole. 81mm "miinipildujapatarei". Oleks rühmast piisanud, sest need üksused tegutsevad ju vaid rühmadena.
Tele vaatasin ka siis üle. Tänud lingi eest.
Nagu kuulnud olin, nii oligi. Rohkem oli pandud rõhku igasugu pildiefektidele, mille üle mõnigi mängufilm kade võiks olla, kui näidatava materjali arusaadavale sisule. Nagu miski muusika- või promovideo. Sama jama oli Pärnus. Üksusi oleks võinud näidata rohkem järjekorras ja ka üldplaanis. Imelik komme on see lipu kandjate ohvitseride esile tõstmine. Minu arust satuvad sinna sageli hoopis miskid tankistid. Üksuste ülematest rääkimine on teine teema. Telepilt peaks liikuma nii, et kui liinurite juurde jõuab uus üksus, tulekski seda kohe ka kontsentreeritult näidata. Lipust-ülemast alates ja siis pigem üldises plaanis, sekka suurt plaani ehk lähivõtet.
Olen juba varem kirjutanud, et paraadi ülekanne võiks alata alates sellest, kui paraadi rivistaja asub üksusi üle vaatama.
Kommenteerimine on väga oluline tegevus, sest üksused liiguvad kiiresti mööda ja edastatud tekst ei saa olla mingi kohapealne "improvisatsioon-diskussioon". Tekst peaks enam vähem enne läbi mõeldud ja teada olema. Rohkem tuleks pühendada eetriaega üksusele/relvastusele, kui ülema CV-le. Hoolimata sellest, et asi suunatud tsivilistile, peaks ladusale terminoloogilisele väljendusele siiski rõhku panema. Kaitseväe tavaline eestikeelne terminoloogia on vähegi normaalsele tsiviilinimesele hästi arusaadav. Ja täiskasvanud tsivilist ootab tegelikult pädevat lähenemist. Iga kaitseväes tegevteenistuses (sh ajateenistus) olev/olnud natukegi mõtlev isik tabab sõnakasutusest ja jutu ladususest peagi ära, kas rääkija ise teab, millest räägib.
Mulle endale meeldis selle etv ajakirjaniku esinemine. Ta sai küll vist vähe sõna sekka, kuid iga kord tuli minu arust midagi sobilikku ja vajalikku. Lisaks on kommentaatori juures väga oluline näitaja koolitatud hääl ja intonatsioon.
Olen varem arvamust avaldanud, et kommenteerimisel võiks abiks olla mõni valitud riviohvitser. Juba enamus kv kompaniiülemaid on peale väikest endaettevalmistust sellisel tasemel, et kataksid teleaja asjaliku ja huvitava jutuga.
Kaitseväest teevad üsna konkreetseid saateid Kanal 2 Reporteri tegelased. See ka arusaadav, sest sealsed noored ajakirjanikud vähemalt osa ajateenistuses käinud. Teavad, millest räägivad.
Parimaid paraadikommentaatoreid on minumeelest kin-ltn Laaneots.

Vaatasime mõni aasta tagasi üht paraadi Punaselt väljakult, mida ta aitas kommenteerida.