Kuidas kõiki neid asju paremini teha, see on ju väga teemakohane arutada iseenesest.
Jõudsin nüüd ise ka selle Relvaseaduse teemas mainitud videoni. (sry, kõiki gruppe ei jõua siin alati jälgida).Dr.Sci kirjutas:Hoolimata klipi tegijate parimates soovidest, oli kogu ülesehitus minu jaoks laskurit alavääristav ja mõttetult naljakas (nagu ookeanitagused jalaga p-sse ja koogiloopimise klipid). Kindlasti taheti parimat aga välja kukkus nagu alati. Hea klipp oleks olnud kui kasvõi igale harjutusele oleks eelnenud kasvõi lühike (kirjutatud) tekst, mida/kuidas/miks tehakse - teatavasti on playeritel pause nupp ning kohe peale igat harjutuse etappi ka vigade analüüs, aga antud kontekstis oli video tõesti tavavaatajale kui kahe koomiku halb etteaste.taara kirjutas: PS! Lisaks ei ole Sa vastanud, miks see KL test 3 demo tõsine nali oli. Mitte, et ma eeldakski vastust, sest seda nagunii ei tule.
OT: Mina ütleks küll, et ajateenijad on kaitseliitlasest üle kahes asjas: tegevus üksuse koosseisus ja distsipliin. Eks oleks imelik ka, kui sõdurid, kellel allüksuse kursus kestab mitu kuud, saaks seal õpituga halvemini hakkama kui need, kes saavad sama asja harjutad võib-olla nädala aastas. Distsipliiniga ilmselt see teema, et ajateenijale saab sitasti öelda, kui ta midagi tegemata jätab või ei keskendu ülesande täitmisele, kaitseliitlasega peab natuke ettevaatlikum olema.OnuHeino kirjutas: Siinsete ajateenistuse värsketele ja vanematele lõpetajatele teadmiseks, et teie keskmine kasvandik ei ületa kaugeltki mitte KL keskmist võitlejat. Sellest hakkate aru saama, kui paar aastat on möödas ja avastate, et ei mäleta enam, mis pidi toru käes peab hoidma. Selliseid kõvatajaid lisandub Kaitseliidu ridadesse iga päev, kes kujutavad ette, et nad on valmis sõdurid (enda erialaselt pädevad), ent avastavad pärast esimest õppust, et 18 aastane plika on neist nii taktikaliselt, sõduri baasoskuste pädemiselt kui üldfüüsiliste võimete poolest peajagu üle. Ise näinud.
Mina olen puutunud korduvalt kokku KV NAK läbinud tegelastega, aasta kuni mõni aastat peale reservi arvamist (kui nad mingil teel KL satuvad) ja minu arvamus on kaunikesti ebameeldiv.OT: Mina ütleks küll, et ajateenijad on kaitseliitlasest üle kahes asjas: tegevus üksuse koosseisus ja distsipliin. Eks oleks imelik ka, kui sõdurid, kellel allüksuse kursus kestab mitu kuud, saaks seal õpituga halvemini hakkama kui need, kes saavad sama asja harjutad võib-olla nädala aastas. Distsipliiniga ilmselt see teema, et ajateenijale saab sitasti öelda, kui ta midagi tegemata jätab või ei keskendu ülesande täitmisele, kaitseliitlasega peab natuke ettevaatlikum olema.
See on järjekordne "kõvamehe" seisukoht.KL Peastaabi ja KV ladviku poolt olid liikumistega laskeharjutused seni ajani välistatud, kui liiga ohtlikud või ebavajalikud drillid. Nii juhtub, kui lollid, eluvõõrad ja ebapädevad parketibaretid mõjutavad väljaõppe alustalasid. Seepärast oleme ka taasiseseisvumisest saati ühe koha peal tammunud ja nn eeskujulikud kütiklassi laskurid saavad alles nüüd aru, et reaalses olukorras nad on suures pasas. Seda juhul, kui üksuse juhtkond pole ladviku käsku eiranud ja teinud salamisi praktilist väljaõpet või üksikvõitleja pole paraleelselt tegelenud mõne praktikali-distsipliini laskmisega.
Kes su keskmine on? Kas keskmine KL liikmete nimekirjast, kus mõni ei näita nägugi? Või keskmine, kes aastas paar korda kohal käib? Või keskmine, kes laskmist harjutab? Too mõni number, suure suuga "ranger".Siinsete ajateenistuse värsketele ja vanematele lõpetajatele teadmiseks, et teie keskmine kasvandik ei ületa kaugeltki mitte KL keskmist võitlejat.
Mismõttes "ohtlikumad"? Kui asju õigesti teha, siis ei ole ka liikumisega relvakäsitlemine ohtlikum autojuhtimisest.Martin Herem kirjutas:...Lubage ma siis veidi selgitan miks mõned asjad nii on.
Esiteks on liikumistega laskmised loomulikult ohtlikumad. Teiseks on nad ka rohkem ressurssi nõudvad. Ressurss - laskmise koht, aeg, moon, instruktorid. Nende asjadega on alati nii, et need "võistlevad" alati mõne teise valdkonna või teemaga...
- sa räägid asjadest, mille taustast ei tea sa midagi. Ma ei arva, et meil kehvast väljaõppest tulenevaid õnnetusjuhtumeid alatasa oleks.... aga alatasa tilgub uudistesse nupukesi, kus nooruke kaitseväelane tulistas endale jalga või õlga.
Tont seda teab. Jahimehed räägivad ikka tabatud loomadest, mitte tabamata loomadest.Martin Herem kirjutas:...Äkki mõni foorumlane teab või viitsib - palju meie jahimehed aastas loomi tabavad, palju nad selleks moona kulutavad ja palju nad harjutavad. Oma üksikute kogemuste põhjal arvan, et ega nad palju trenni ei tee ja pihta ikka saavad...
Meie jahiseltsis on kord selline et iga aasta tuleb teha nii taldrikute kui ka suuruluki katse, viimane siis nii vintrelva kui ka sileraudsega...muidu seltsi jahimaadele asja pole. Aga meil oma tiir ka kus harjutamas käia.vtl kirjutas:Tont seda teab. Jahimehed räägivad ikka tabatud loomadest, mitte tabamata loomadest.Martin Herem kirjutas:...Äkki mõni foorumlane teab või viitsib - palju meie jahimehed aastas loomi tabavad, palju nad selleks moona kulutavad ja palju nad harjutavad. Oma üksikute kogemuste põhjal arvan, et ega nad palju trenni ei tee ja pihta ikka saavad...
Niipalju võib öelda, et jahitunnistuse kättesaamiseks (eksami sooritamiseks) tuleb läbida laskekatse, mida niisama tänavalt tulnud laskur esimese korraga ära ei tee. Ehk siis sileraudsega lasta heitemasinast lennutatud savitaldrikuid. 15 märgist peab tabama vähemalt 7-t. Suuruluki laskekaitse sooritamiseks peab vindiga 50 meetri pealt tabama "jooksvat siga" ning 6-st lasust peab märgis olema 5.
Esimest (laskekatset) tuleb teha pmst üks kord elus, teist (suurulukit) iga paari aasta tagant.
Ma vabandan kõigi ees keda ma oma kommentaariga video kohta solvasin. Seda on lõpuks raske seletada miks mõnele tundub naljakas asi mis teisele jälle täiesti loomulik. Võbolla ma samastasin ennast sinna õppevideosse ja kujutasin mismoodi asi siis välja paistaks vms, aga sry, mulle paistis see tõesti tol hetkel nagu halvem versioon Politseiakadeemiast.Martin Herem kirjutas:Ma ei julgenud siin enne suud lahti teha - mina ei saanud ka aru, kus see nali on. Mingi vend teeb oma harjutuse läbi ja ...
Liiga aeglane? Midagi ohtlikku? Midagi väga valesti? Ei saa aru. Aga ma pole ka praktikali mees.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist