Kokkuvõtte Eesti Kaitseväe arengust

Vasta
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Re: Kokkuvõtte Eesti Kaitseväe arengust

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Ujun natuke vastuvoolu.

Hillart (ja teised kaasakiitjad) - ei ole Sinuga suures osas nõus. Mis asi see ametikorter Sinu arust on? Teenistuslik vajadus või palgalisa?

Teenistuslik vajadus see küll olla ei saa. Ah et keegi ei hakka enam teenistuskohta vahetama? BS. Kus need ametikorterid on? Minu aru saamist järgi (ja ka lehtedes kirjutatu) ikka valdavad enamuses Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Ei taha inimesed Tallinnasse tulla või? Ei ole Tallinnas/Tartus/Pärnus üürikortereid saada? Ja kui ametikorterid kaovad siis enam Tallinnasse inimesed ei tule? Veel üks kord BS. Ja enam kaitseväkke noored mehed ei lähe? Ma usun, et kui vaataksime kui kaua ametikorterites inimesed sees on elanud, siis see on ikka enamuses üle 5 aasta. Ei leia 5 aastaga endale elamist? Ja selliseid on ikka hullult kaitseväkke vaja!

Ja kui ametikorter on palgalisa (nagu Sa ise korduvalt ütled), siis ju selgelt minister ütles, et kõigile ei jätku. Parem palka juurde maksta. Ja kindlasti osad kaotavad. Aga enamus ju võidab, või kuidas?

Ühesõnaga - ei tule tagasi 1930-ndate aega ametipindade, tasuta küttepuude, kroonu mööbli ja tentsikutega. Läinud see aeg (ja läinud ka igalpool mujal, või vähemalt minemas). Ja tõepoolest - kergem on palka maksta ja sotsiaalse poole pealt mitte muret tunda. Ning armee muutubki töökohaks. On see siis nii halb või?
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Hjalmar Nelk kirjutas:Ujun natuke vastuvoolu.

Hillart (ja teised kaasakiitjad) - ei ole Sinuga suures osas nõus. Mis asi see ametikorter Sinu arust on? Teenistuslik vajadus või palgalisa?

Teenistuslik vajadus see küll olla ei saa. Ah et keegi ei hakka enam teenistuskohta vahetama? BS. Kus need ametikorterid on? Minu aru saamist järgi (ja ka lehtedes kirjutatu) ikka valdavad enamuses Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Ei taha inimesed Tallinnasse tulla või? Ei ole Tallinnas/Tartus/Pärnus üürikortereid saada? Ja kui ametikorterid kaovad siis enam Tallinnasse inimesed ei tule? Veel üks kord BS. Ja enam kaitseväkke noored mehed ei lähe? Ma usun, et kui vaataksime kui kaua ametikorterites inimesed sees on elanud, siis see on ikka enamuses üle 5 aasta. Ei leia 5 aastaga endale elamist? Ja selliseid on ikka hullult kaitseväkke vaja!

Ja kui ametikorter on palgalisa (nagu Sa ise korduvalt ütled), siis ju selgelt minister ütles, et kõigile ei jätku. Parem palka juurde maksta. Ja kindlasti osad kaotavad. Aga enamus ju võidab, või kuidas?

Ühesõnaga - ei tule tagasi 1930-ndate aega ametipindade, tasuta küttepuude, kroonu mööbli ja tentsikutega. Läinud see aeg (ja läinud ka igalpool mujal, või vähemalt minemas). Ja tõepoolest - kergem on palka maksta ja sotsiaalse poole pealt mitte muret tunda. Ning armee muutubki töökohaks. On see siis nii halb või?
Teadmata praegust ametikorteri üüri ja plaanitavat palgalisa, oleks ma ääretult üllatunud(meeldivalt) kui palgalisa kataks 100% vahe praeguse ametikorteri üüri ja üürikorteri turuhinna vahel. Kui KV -s rotatsioon toimib(poole kõrvaga olen kuulnud, et toimib) siis on oma kinnisvara soetamine kaitseväelase jaoks mõtetu tegevus(müü 5 aasta pärast jälle maha). Kui palgalisa vahet ära ei kata siis on tegu ju palgakärpega.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Ja kui nüüd kaitseväelane jõuab pensioniikka, kullakesed. MIS SIIS SAAB?????? Kuhu ta siis elama läheb? Kui ta kogu elu on riiki teenides sel kombel ringi roteerunud ja selle eest kirveüüri maksnud? Samas kui need alamakstud tavainimesed samal ajal on üüri asemel liisingut maksnud. Oleks ma noorem ja peaks oma eluteed kujundama hakkama- tehke mulle selgeks, miks ma peaks end kaitseväega siduma. Mis stiimul see küll olema peaks? NII madalalt ma end kah ei hinda, et laseks endale öelda nagu vanasti miilitsale- kui kuhugi mujale ei kõlba, siis lähed Kaitseväkke kutseliseks. No ei ole praegune KV selline koht, mis mind tõmbaks. Ei palga ega veel vähem sotsiaalsete tagatiste poolest. Ja kui veel mõelda, et sihandse nu...si eest, mis kaitseväelastele osaks saab, eeldatakse, et ma peaks olema 24/7 isamaa eest elu andma(see ju KV tegelik mõte on)...Teenida tões ja usus oma parimad aasta riiki ja siis avastada, et seesama riik on sulle ukse avanud ja suunab su saapalöögiga kus kurat?
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Isand Hjalmar Nelk arvas:
Ujun natuke vastuvoolu.
Lubad, ma ujun kaasa? Aga pisut teises stiilis...
Ühesõnaga - ei tule tagasi 1930-ndate aega ...
Paraku on Sul õigus.
Ja tõepoolest - kergem on palka maksta ja sotsiaalse poole pealt mitte muret tunda.
Vaevalt, et keegi mõisusega olend sellele faktile vastu vaidleb :write:

Ka isand mutionu sõnastas midagi, mis väärib rõhutamist:
Kui palgalisa vahet ära ei kata siis on tegu ju palgakärpega.
Nojah, Lemet suutis muidugi kõik "ilusa" ära rikkuda... Hakkas just looma...
Ja kui nüüd kaitseväelane jõuab pensioniikka, kullakesed. MIS SIIS SAAB??????
Selleks, et niikaugele ulatuvate mõtetega esineda peab natuke mõtlemisvõimet olema. Aga seda võimet, lugupeetud foorumlased, palgajuhendis ega ka mujal dokumentides ei arvestata :dont_know:

Ilmselgelt on massimeedias kajastatu vaid osake toimuvast. Kunagi ei ole sealt sulatõtt valatud ega meedia abil lahendatud. Soovitaksin vähesed teadmised jooga harjutuste kohta meelde tuletada ja kuidas see nüüd oligi - hingeldada... :write:

Üks kuulus lendur sätestas oma olulisima postulaadi järgmiselt:
"Rahu, ainult rahu!"
8)

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Kui palgalisa vahet ära ei kata siis on tegu ju palgakärpega
Kas kõik KVlased on kindlustatud ametikorteriga..??
Oli nende arv ca 700 ringis.
Osades sees veel pensionärid ja tsiviilteenistujad...
Palju meil aga kutselist kaadrit on..??

Miks on nii, et hästitasustatud mitmekupukandjad peavad elama doteeritud ametikorteris..??
Õigemini vaid osad neist??
Aga teised..??
Miks on nii, et ametikorteris elav tegelane omab rõõmsalt isiklikku kinnisvara, mida ta veel rõõmsamalt välja üürib..??
Miks räägitakse rotatsiooni erisustest ja vajadustest, aga kord ametikorteri saanud, on sinna jäänudki...??
:dont_know:
Kole palju asju siin teemas, mis mulle segaseks jäävad....
Aga, omades linnas riigi poolt doteeritud eluaset, egas loobuda sellest ei tahaks.
Sellest saan küll aru...
Lemet
Liige
Kontakt:

Mind kohe siiralt huvitab, mida soovitavad siinsed ministeeriumi "teadjad"(paistab, et meil siin ikka neid mõned esinevad) mul järgmisel aastal eluteed alustavale tegelasele kaadrisõjaväelase elukutse valimiseks soovitada. Millised oleksid need silmipimestavad plussid, mida esile peaks tooma, et noor inimene selle erialapeale mõtlema hakkas. Palk, soodustused, sotsiaalsed garantiid, kindlustatud vanadus?? Mis oleks riigipoolne vastukaal sellele, mida nõutakse?
tommy
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas:??????
Minu tutvuskonnas on vist esindajaid peris paljudelt elualadelt.
Ka sõjaväelasi piisavalt...
Kummaline, et kui rahandustegelased/pankurid/itimehed kõrvale jätta, on kutselised sõjaväelased ühed paremini tasustatutest...
Võttes nii õiglaselt, lihttöölised=reakoosseis
algajad spetsialistid=noored ohvitserid
kuni juhtide/vanemspetsideni=kõrgemad ohvitserid juhatajani välja....
:dont_know:
Käib ka minu enda kohta... :)
Võib olla suhtlen ma enamasti madalapalgalistega....Ei tea.
Kindlasti võib leida ka vastupidiseid näiteid...Aga tunne on laias laastus selline..
Eks Lemet võib parandada....

Aga noorele soovita valida elukutse, mis huvitab, mis tõmbab...
Kui ainult kiire papi peal väljas, las läheb Soome küprokit panema....
Lemet
Liige
Kontakt:

Paljas huvitav töö ei toida, kui lugupeetav sellest veel aru pole saanud. Või teistpidi- iga töö on huvitav, kui suudad selle enesele huvitavaks mõelda ja sellesse süvened. Praeguste arengute valguses tundub, et kutselise sõjaväelasena ei tule ei kiiret ega aeglast pappi. Või nagu öeldud, enne polnud midagi, nüüd pole sedagi. See üüritõstmine näikse ikka suht noa selgalöömise moodi olevat. Palka tõstetakse väidetavalt 7-10 % ja üüri 400 euri. Riik näikse selle valguses olevat suht ebakindel lepingupartner, kellega pole mõtet pikaajaliselt arvestada. Kahju, aga nii see on.
tommy
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas:Paljas huvitav töö ei toida, kui lugupeetav sellest veel aru pole saanud. Praeguste arengute valguses tundub, et kutselise sõjaväelasena ei tule ei kiiret ega aeglast pappi.
Milline elukutse siis paremat/kiiremat pappi pakub?? Lihtsalt huvi pärast..
Ehk, kuhu sina siis soovitaksid minna.....
Kui pankurid kõrvale jätame...... :write:
Lemet
Liige
Kontakt:

Noh, noorsand kaalub näiteks rahvusvahelisi vedusid...kah koeraelu(elad kuudis, sööd kausist ja asjal käid vastu ratast), aga palka saab siiski rohkem, töö on kellast kellani ning näeb ilma. Ka merekool on teemaks olnud, sest inglise keel on päris kenast olemas, merehaiguse vastu paistab immuunne olevat ning eestlastest meremehed on ka tänasel päeval merel hinnatud. Suvaline loov(millegi konkreetse loomise mõttes- torujüri, pottsepp, pillimees, keevitaja vms) töö toob tänasel päeval rohkem ja suurema raha kui kaitseväelase oma. Kui panna kaalukausile nõudmised ja see, mida nende eest vastu pakutakse, puudub Eestis kutselise sõjaväelase elukutsel küll igasugune konkurentsivõime. Sest ei saa ju eeldada, et ühel hetkel kena rahuaeg otsa ei saa ja kutseline sõjaväelane elu kaotab. Mis on töölepingu paratamatu osa ja millele näikse paljud üldse mitte mõtlevat. Ning see palk, mida kutselisele tema elu eest pakutakse... :dont_know: Vist ei tekita uhkust, mis. Kui kaitsjaid ei väärtustata, siis kõneleb see ju otseses suhtes ka kaitstavate väärtusest. Elik kui ma ootan kelleltki millegi mulle äärmiselt olulise tegemist, siis ei eelda ma teps mitte, et seda sandikopikate eest tehakse. Inimsuhted lihtsalt ei tööta sedapidi.
tommy
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas: Sest ei saa ju eeldada, et ühel hetkel kena rahuaeg otsa ei saa ja kutseline sõjaväelane elu kaotab. Mis on töölepingu paratamatu osa ja millele näikse paljud üldse mitte mõtlevat. Ning see palk, mida kutselisele tema elu eest pakutakse... :dont_know: Vist ei tekita uhkust, mis. Kui kaitsjaid ei väärtustata, siis kõneleb see ju otseses suhtes ka kaitstavate väärtusest. Elik kui ma ootan kelleltki millegi mulle äärmiselt olulise tegemist, siis ei eelda ma teps mitte, et seda sandikopikate eest tehakse. Inimsuhted lihtsalt ei tööta sedapidi.
Olgu nende palkadega kuidas on....tänasel hetkel pole vist puudust erinevate elualade nõudmistest palgatõusu osas...
Aga me ei peaks nüüd küll arvama, et kui kena rahuaeg otsa saab, siis on riigi kaitsmine ainult KV-kaadri ülessanne..
See kohustus on siis igaühel, kes reservväelasena kirjas on..Kõik me oleme siis kaitsjad..
Lemet
Liige
Kontakt:

No sedapidi loogikaga- milleks siis üleüldse kutselised sõjaväelased??? Aga fakt on see, et esimese löögi võtavad ja suurimaid kaotusi kannavad ilmselt nimelt kutselised.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Miks räägitakse rotatsiooni erisustest ja vajadustest, aga kord ametikorteri saanud, on sinna jäänudki...??

Kahtlemata on see üks parimaid argumente ametikorterite vastu.
Laias laastus nii ongi - ametikorteri kord saanud hoiavad sellest praegu (üldreeglina) kümne küünega kinni, lootuses mingile peatsele lahendusele, mis (järsku) annaks neile keskmiselt kobeda (pealinna)korteri poolmuidu ja päriseks :roll:

Ja ma ei süüdistaks selles üldse inimesi ja/või kaitseväge - probleem algab juriidilisest segasusest, otsustamatusest ja mitutpidi tõlgendatavusest... Ning tagamaks kaitseväelist rotatsiooni nähakse kaitseväes kohati hullu vaeva, et vabastada sellesama rotatsiooni huvides see või teine (ameti)korter, mille hoidmiseks senisel üürnikul teenistuslikku alust enam ei ole - aga mida ta teps mitte vabastada ei taha :oops:

Üks teine asi siin - veel mitte väga ammu oli kaitseväelaste üks palgakomponentidest nn korterikompensatsioon. Vahepealsete "optimeerimiste" käigus visati see palgaosa muidugi rõõmsalt üle parda - mulle aga tundub praegu, et selline mehhanism võimaldaks oluliselt lihtsamini, läbipaistavamalt (ja ausamalt) lahendada seda kaitseväelaste elamispinna doteerimise teenistuslikku vajadust - sest põhimõtteliselt ju selline vajadus eksisteerib :|

Aga praegune kord on jah jõudnud teatava absurdini (nagu paaris eelnevas postis juba mainitud) - ka minu jaoks on totter olukord, kui näit keskealine kõrgepalgaline kolonel pole suutnud oma elamist hankida, vaid jätkab enesestmõistetava rahuga kaitseväe ametipinna ekspluateerimist... Samas kui oluliselt nooremad ohvitserid leiavad võimaluse säästa näit missioonirahadest, võtta pangalaenu ja hankida oma eluase. Et pigem on siin õpitud abitus ja/või juba sisseharjunud komme riigi kulul elada :lol:
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 16 Aug, 2012 8:39, muudetud 2 korda kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Siin on kõvasti teoreetilist mula produtseeritud.
Räägime praktikast, kuidas eluase saadakse.
Üldiselt ostetakse, sest üürimine on tuntavalt kallim tänapäeval, eriti väiksemate ja üüriturul likviidsemate pindade puhul.

Oled nt teenistust alustav nooremveebel, brutopalgaga ca 700 eurot kuus. Kätte saad sellest nii 550 ringis.
Laenumakse ei või üldjuhul olla suurem kui 1/3 netosissetulekust.
Kahetoaline magalarajooni korter kipub minema praegu ikka üle 50 000 euro ja ühetoalist pole eriti mõtet (pole palju odavam)
Seega siis Swedbanki kodulaen 50 000 eurot, 20 aastat, elad üksi, sissemakse 10%.
Annuiteedigraafikuga tuleb maksta iga kuu ca 300 eurot
30 aastase graafikuga tuleb ca 225 eurot kuus.
Sellise magalakorteri jooksvad kulud on keskmiselt nii 150 eurot kuus.
Kokku siis eluasemele 375 kuni 450 eurot.
Kahe aasta pärast antakse uus teenistuskoht Jõhvis? Uus laen ja uus korter? Kuidas provintsis see üürikade saadavus on.
Elataksegi siis kapi taga.

Palju jääb söögile jne?
Kokkuvõtvalt ei ole selline mudel jätkusuutlik ilma sama palka teeniva naiseta või pideva missil käimiseta.
Vaadake numbreid ja teoretiseerige siis edasi kutsumusest.
Mõnel mehel on siin nähtavalt ikka raskekujuline reaalsusest irdumine tekkinud.
Tallinnas elav ja samas tööl käiv 1000+ eurose kuupalgaga ministeeriumiametnik ei hakkagi nendest probleemidest aru saama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Üks teine asi siin - veel mitte väga ammu oli kaitseväelaste üks palgakomponentidest nn korterikompensatsioon. Vahepealsete "optimeerimiste" käigus visati see palgaosa muidugi rõõmsalt üle parda - mulle aga tundub praegu, et selline mehhanism võimaldaks oluliselt lihtsamini, läbipaistavamalt (ja ausamalt) lahendada seda kaitseväelaste elamispinna doteerimise teenistuslikku vajadust - sest põhimõtteliselt ju selline vajadus eksisteerib

Aga praegune kord on jah jõudnud teatava absurdini (nagu paaris eelnevas postis juba mainitud) - ka minu jaoks on totter olukord, kui näit keskealine kõrgepalgaline kolonel pole suutnud oma elamist hankida, vaid jätkab enesestmõistetava rahuga kaitseväe ametipinna ekspluateerimist... Samas kui oluliselt nooremad ohvitserid leiaavad võimaluse säästa näit missioonirahadest, võtta pangalaenu ja hankida oma eluase. Et pigem on siin õpitud abitus ja/või sisseharjunud komme riigi kulul elada
Minuarust poleks parim lahendus inimlikus mõttes selline nagu oli kasutusel N. armees. Väeosa lähedal asuv linnak, kus on elementaarsed elamispinnad kaaderkoosseisule. Makstakse teatud kulud, kuid roteeritav KV-le teab, et talle on pind olemas. See läheb maksma ühekordse investeeringuna umbes pool soomusvõimest, kuskil 180 miljonit eurot (1700 puuduvat korterit, 50 m2 keskmiselt, 2000 eur/m2)

Järgmine variant on tagada seda rahaga. Et kompenseerida rahaliselt vähemalt kapitali/üürikulu ehk ca 250 eurot kuus, on igal aastal vaja ca 5,1 miljonit eurot. Arvestades korterelamu elueaks 50 aastat, läheb see maksma ca 255 miljonit eurot. See lahendus on vähem inimlikum, sest sattudes "tõmbekeskusse" puudub küll täna täis kindlus, et seal sobiv pind leida õnnestub. Kuid alginvesteering puudub (õigemini laenu esimene sissemakse on laenuvõtja mure).

(mõlemil juhul ei arvestata sisse jooksvaid kulusid).

NSVL süsteemis oli oma osa muidugi ka lahinguvalmidusel, millele meil rõhku ei panda. NSVL ajal polnud mõeldav, et hävituslennukite piloote oleks veetud iga päev bussiga 50 km nagu
täna Ämari rahvas käib. Sellisel "süsteemil" pole mingit lahinguvalmidust lihtsalt. Näiteks õhutõrje puhul asusid tihtipeale kaadri elamud otse baasi kõrval ja kui vile käis, joostigi otse naise juurest voodist oma lahingupostile.

NB! Selle teema valguses (ei jätku praegugi raha selle eluasemeprobleemi lahendamiseks) tasuks edasi hoolega mõelda, kui tark tegu on see populistlik "suurendame kaadrikaitseväelaste arvu igal aastal X ühiku võrra" kui tänagi on hulk probleeme lahendamata (nt allohvitseride ja nooremohvitseride elamistingimused teenistuse alguses).
Hetkel me stimuleerime ise süsteemi, mille kõrvalnähe on viilimine rotatsioonilt, sest kes ikka tahab kapi taha elama minna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline