Mida Ukrainast õppida?

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Mida Ukrainast õppida?

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas: 13 Veebr, 2024 9:29UKR õhutõrje läheb rindel eetrisse ainult siis, kui on põhjust.
Akf Peeter just sellest kirjutabki, sina aga pole sellest siiani aru saanud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Peeter kirjutas mida?
Lähimaa ÕT on suuteline töötama/avastamma/hävitab ise palju väiksemaid sihtmärke, kui need kaughaldusega sisse kantavad. Lähimaa ÕT töötab ja toimetab praeguse info kohaselt samamoodi iseseisvalt edasi, ainult et avastusohu ja sealt edasi pihtasaamise ohu vältimiseks /vähendamiseks kontsentreeritult impulssrežiimis.
Boldis olev väide ei ole tõsi. UKR ÕT (rindel) ei ole üldiselt üldse eetris mingit moodi ja läheb eetrisse siis, kui on põhjust (nt ilmub mõni vene lennuk).
Info sellest tuleb sisse kahte moodi
1. tagalas asuvatelt radaritelt
2. rindel olevatelt üksustelt, kes märkavad vastast.
Peale mida mõistagi kiire ümberpaiknemine.

Miks peab lähimaa ÕT hoidma madalat profiili? Seepärast, et nad töötavad VF reaktiivsuurtükiväe tuleulatuses ja venelane teeb aktiivselt eetriluuret, nagu midagi vilgub, tulelöök teele.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Oled sa ikka kindel, et paksus kirjas oleva lause viimastest sõnadest aru said?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Olen küll. Arvasid, et ma ei tea, mida impulssreziim tähendab?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Sinu postituste põhjal ei oska ma midagi arvata.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kapten Trumm kirjutas: 12 Veebr, 2024 15:42 Ühesõnaga, kirjeldatud õhutõrjeralli ringisõitvate ÕT masinatega ei ole tõsi.
lappasin seda teemat üles ja alla aga sellest ei saanud aru - kes/kus midagi sellist rääkinud on?
Peeter kirjutas: 12 Veebr, 2024 15:34 Ülevaade ja kadunud, ülevaade ja kadunud, ülevaade-sihtmärk-hävitatud ja kadunud.
või pidasid ralli all silmas ülaltoodud tsitaati? :) ilmselt siinses kontekstis - eetrist kadunud.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Kapten Trumm kirjutas: 13 Veebr, 2024 9:29 Miks jäta järele? Tuleb lugeda, mida avaldatakse ja küsida targemate käest, kes on kursis. Peetri jutt, kuidas lähimaa ÕT on eetris, on täielik jama - UKR õhutõrje läheb rindel eetrisse ainult siis, kui on põhjust. Kas Peetril Sõdur käib kodus ja loeb regulaarselt? Kas tal üldse on praktiline võimalus teadmisi omavate kaitseväelaste käest uurida? Kardan, et mitte. Seda asendab NSVL PVO SV taktikaliste võtete kirjeldus aastast 1985, mis on ammuilma aegunud. Siia otsa veel minu isiku vaenamine, kuna pole teabmis ekrefänn.
Algatuseks: tahaks kohe päris lugeda, kes ja millised on need praktiliste Ukrainas kasutatavate õhutõrje-instrumentide tehniliste teadmistega kaitseväelased ja kes on praktilise ÕT-kompleksi töökogemusega isik, kes kirjutab Ukrainas kasutatavate vene päritolu ÕT-komplekside kasutamisest seal "Sõduris". Ma jätkuvalt julgen väita, et näiteks töötavas Tor-is operaatoritoolis istudes saanud aru mida üks või teine sõlm teeb/võimaldab, olen ma ainuke eestlane. Osa-s võib olla on istunud 40-50 eestlast, nad said pelgalt esmase operaatorikoolituse, elektrooniliselt-tehniliselt ülevaadet kompleksist ma ei tea, et keegi neist poistest oleks eesti keeles sellist infot kuskilgi jaganud. Buk-i valdab oma sõnul näiteks kolonel Roosimäe, rohkem inimesi ma ei tea... Minul on olnud võimalus nn kutsa kõhtu piiluda ka ainult tänu sellele asjaolule, et ma remrootasse üleviiduna sain asja skeemi-tehniliselt kaeda, sest mul oli selleks tehniline nn inseneri-huvi-mis-kutsal-kõhus-on? Mul ei ole rohkem infot, et keegi eestlastest oleks veel nende komplekside peale trehvanud, ja ammugi mitte pole mul infot, et keegi oleks veel omandanud peale seda ameti RLS-ide hoolduse ja remondi jaoskonna aseülem, vanemmeister, (koos alluvatega keda juhendasin töödes). Ei ajateenijana, ega ka üleajateenijana. See oli muidu prapori koht, edasi olid ohvitserid. Koju sain jefreitorina, kõrgeima võimaliku erialaspetsialisti tunnusmärgiga. Ja üleüldse suht kohe sai ka NL läbi.
Mulle on aegajalt tundunud, et meie ÕT-komplekside alane know-how ei tundu just olema eriti tugev. (Sest meil pole siiamaani sellist relvaliiki). Mul puudub ülevaade, milline on akadeemias või mujal kõrgemal tase ja kokkupuude, aga kesk- või allpool kihtkonna poolt olen aegajalt ikka kohanud küll selliseid asju, mille peale ütleks, et "nojah, vähene kogemus, midagi teab, mida on kuskil loengul tutvustavas sõnavõtus räägitud, aga praktiline kokkupuude puudub". Ma tõesti päris huviga loeks, mida siis seal Sõduris "Osa"-st, "Tor"-ist, "Buk"-ist räägitakse. Milliseid praktilisi materiale on artikli koostamisel kasutatud? Et kuidas seda kasutatakse ja kes ja mis ja võrgud jne. Et kas jutlustaja ise ka teab, millest ta räägib, või on pelgalt netist või sõjaajakirjast pilte vaadanud ja üldkirjeldust lugenud. Justnimelt praktilistest teadmistest ja nende teadmiste põhjal tehtud analüüsidest vene päritolu ÕT-tehnika kasutuse kirjeldamisel, mitte kuskil akadeemias üldiste strukturaalsete teadmiste najal tehtud populaarteaduslikke aime-artikleid. Näiteks ma tahaks teada siis kuidasmoodi tuleb info sisse tagalas olevatelt radaritelt? Et kuidas see siis toimub? Kas seda ka kirjeldatakse? See on lihtne öelda, ja kõik siin kujutavad sellise lause peale juba ette, kuidas see tuleb nagu reaalajas displeile, aga kõik masinad ei ole võrguvõimekusega juba oma sisu poolest ja võrguvõimekusega masinatest ei istu ka nad võrgu teeninduspiirkonnas. Osa pole üldse võrguvõimeline, aga mul puudub info, et Ukraina Tor-id (esimene põlvkond) oleksid üldse võrguvõimelised (selleks läks juba pool mälustoikast vahetusse jne). Nad ei ole gps-põhised, et kannad sisse ja kohe hopsti. See võimekus küll on olemas uuema põlve Tor-il, aga kas Ukraiana esimese põlve omad on selleks ümber kohandatud? Ja see info ei pruugi võrgu kaudu järgi tullagi pidevatele kohavahetustele. See on praktika. Aga lausena kuskil jumal-teab-kus-artiklis on ilus. Ja paljud usuvad, tõenäoliselt ka Trumm. Aga minu jaoks on see pelgalt üks ilus ütlus, vähemalt seni, kuni sel puudub tehnilne taust... Pigem saab see info tagalas olevalt kompleksilt tulla sisse lähimaaÕT-polgu juhtimisse, kes omab reaalset ülevaadet, kus tema masinad on, ja hakkab siis koordineerima tahvlis kes kus-kuhu viibib/suundub ja kellele ülesanne jätta jne. Ja see info siis liigub edasi... konkreetsesse ZRK-sse. Mina vaadates neid meeste videoid sain selgelt aru, et neisse Ukraina poolt kasutatavatesse seadmetesse ei saa jätkuvalt märki ette sisse kanda, küll aga saab anda kompleksi komandörile teada (näide lihtsalt käsklusest), et a´la " 402! Võta vaatlusesse, märk läheneb sulle asimuudilt 25kuni45, kaugus 25km, kõrgus 300, kiirus 400, ise on hetkel orienteeruva kursiga sinust 6km kauguselt idas mööda. Raporteeri kas said aru ja kui on midagi öelda!" Ja siis komandör paneb mehed tööle. Vat selline on info sissekanne masinasse. Ja selle juurde räägivad mehed, et neil on nn 30-sekundilised dežurstvad (valvekorrad), kontrollitakse olukord üle ja siis liigutakse edasi. Mitte mina ei mõtle seda välja, vaid nemad nii teevad ja kirjeldavad oma tegevusi. Ja see klapib sellega, millised on minu isiklikud praktilised teadmisest neist masinaist, klapib minu õpitu ja arusaamistega kuidas on võimalik sellistes oludes midagi teha, või mis ei tööta niimoodi kohe mitte. Sest muudmoodi ei tule välja... Aga Trumm üritab mulle öelda, et ma saan kõigest valesti aru. Sest tema olevat kuskilt lugenud, kuidas olevat õieti.

Sellest "PVO SV taktikast 1985 aastal": üldkoolituses jah paljusid asju ei räägitudki kindlasti, aga seoses sellega, et meil olid remrootas head suhted paljude ohvitseridega, siis oli mul võimalus kuulata päris mitmeid erinevate ohvitseride loenguid, kes olid viibinud/tagasi tulnud välislähetustest teenistuses NLiidu sõjaliste esindajatena nii VLO kui ka pea kõigist nendest rikidest, kuhu neid müüdi. Ja juba siis kuulsin ma väljaõppe käigus intsidendist, kus juudid ühe ööga ühe ründeoperatsiooniga Süüria õhutõrjet rappisid, 12-st 11 põlesid ära. Juba siis selgitati piiratud gruppidele lahingkasutuse eripära ja olulisusi, kuigi enamusel piirdus jah õppeprotsess 1987 aasta rahuajalebotamise lainel loengutega.
Ega mina ei pea ennast kõiksetargemaks, aga hooti on küll tunne, et need kes meil sõna võtavad, on minust vähem asja praktilise poolega kursis.

Trumm, sul on teadmisi küll ja ka õigeid mõtteid, seda ma ei eita. Lihtsalt hooti lööb välja see, kuidas kõik teised sinu arvates teavad valesti.

P.S. Mul on jälle tunne, et ma ei viitis enam...... :cry:

Tänan tähelepanu eest.
Viimati muutis Peeter, 13 Veebr, 2024 23:59, muudetud 5 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mulle tundub, et nende UKR õhutõrjujate probleem on selles, et vastaspool kuulab usinalt igasugust eetrit ja kui kuskile ilmub midagi kõrgväärtuslikku (sh ka ÕT masinad), siis võetakse see ala kõrgendatud tähelepanu alla (droonid üles) ja kui nähakse seal mingit positsioonivahetust või muud taolist liikumist, siis tuleb kaudtuli. Ja seepärast on nende põhiline taktikaline võte "õhutõrjevaritsus", kus masinad ei kiirga midagi, isegi ilma hädavajaduseta raadios saatele ei lähe. Kuna masinaid kogu rinde katmiseks ei jätku, siis liigutatakse neid piki rinnet edasi tagasi - kuna aga VF ei tea, kas ja kus nad parasjagu on, pärsib see tugevalt VF lennuväe tegevust. Sedasi olen mina loetust ja kuuldust aru saanud. Mina arvan, et (ka) meil tuleb au sisse tõsta visuaalne vaatlus, mis tähendab tehnilisi vahendeid ja koosseisu, kes tunneb lennumasinaid.

Aga palun, kuulan meeleldi, kas see on tõepärane ja teostatav.
Peeter
Liige
Kontakt:

Jah, siin on palju õigeid mõtteid. Kiidan takka. Mina muideks siiamaani nagu refleksist lennukit vaadates hakkan kohe arvestama (omandatud teadmiste baasil), tõusunurka, kaugust objektini, eeldatavat asimuuti ja sealt kokkuarvestama kus kohas Eesimaa pinna kohal ja kui kõrgel hetkel see lennuk viibib. Et ahah, vat see, kui siit niimoodi näen, on Põltsamaa kohal, see läheb just Mustvee juures Peipsi peale, aga vat too seal on praegu Viljandist tiba siinpool. jne. NB! Selge ilmaga heade oludega tehtav. Kogemused.
Lisasin: NB! Ka seda (visuaalvaatluse aluseid) ei olnud "põhiprogrammis", vaid oli tänapäevasõnastuses nn kitsas rigis "lisavalikainena edasijõudnutele ja/või asjast huvitatutele", muidu oli lihtsalt mingi üks tund bussooli tutvustamiseks, aga mida selle (teadmise)ga peale hakata, seda enam ei selgitatud.

Sellest ÕT-komplekside jahtimisest: ma kirjutasin juba ammu siia (siis kui Ulfhednar reas neid Ukraina õhutõrje-rappimise videoid postitas), et tundub et orkid on ÕT-jahtimiseks erinevatest üksustest ühise struktuuri alla kokku pannud ÕT-jahtijate eriüksuse.

Kuna masinaid kogu rinde katmiseks ei jätku, siis liigutatakse neid piki rinnet edasi tagasi
See ongi see sama asi- pidev ümberpositsioneerumine. Ükski koht, milles on "võssookoje" sisse lülitatud, ei ole peale seda enam ohutu.
P.S. Mille kohta samas sa mulle heitsid ette, et "mingit rallit ei toimu"
Viimati muutis Peeter, 13 Veebr, 2024 13:55, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ralli all pidasin silmas mitte ümberbaseerumist ühest rindelõigust teise, vaid ümberpaiknemist peale enda mingil viisil välja andmist. Minu arusaama kohaselt püsivad masinad hoolikalt maskeerituna pigem paigal, reetmata end millegagi ja maskeeringu alt väljutakse laskmiseks või kui su positsioon on avastatud.

Teine variant, et ollakse mingil viisil lühiajaliselt aktiivne ja siis vahetatakse kähku positsiooni stiilis 500 m eemal vahetuspositsioonile, ei saa selles droonipilves väga hästi töötada. Minu loogika järgi vähemalt. Kunagi ei saa kindel olla, et su pea kohal "miskit" parasjagu pole.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 13 Veebr, 2024 13:14Teine variant, et ollakse mingil viisil lühiajaliselt aktiivne ja siis vahetatakse kähku positsiooni stiilis 500 m eemal vahetuspositsioonile, ei saa selles droonipilves väga hästi töötada. Minu loogika järgi vähemalt. Kunagi ei saa kindel olla, et su pea kohal "miskit" parasjagu pole.
Mina saan aru, et see just akf Peetri väide oligi.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

https://issuu.com/sodur/docs/s2dur_2_22
siin mitu artiklit nii raketirünnakutest, õhusõjast kui ka õhutõrjest. lk. 6
https://issuu.com/sodur/docs/s6dur_1_23_issuu
Ukraina õhutõrjest. lk. 20
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Peeter
Liige
Kontakt:

Ma olen selgitanud siin korra juba, millised on ühe ÕT-kompleksi gabariidid. Mina olen nende peal turninud. Need on siiski nii suured, et seda millegiga maskeerida on väga problemaatiline. Samas peab see olema kiiresti eemaldatav. Üks asi on transporditent, aga ka selle peale panek ja maha võtmine nii tülikas ja mitme mehe töö, (olen ise pannud ja võtnud) ja selle käigus loetakse veel sõnu peale, et sa midagi antennide juures ära ei lõhuks- tasa ja targu. No ei hakka sa riskima vedada seda peale lahingolukorras. Tõmbad peale, siis arvesta, et maha harutamine võtab ikka mitmeid-mitmeid minuteid enne kui sisse tagasi saatjaid käivitama jõuad. Ja see on paras presendilahmaat-tükk, mida on samas auto peal keeruline hoiustada, jääb lihtsalt maha .... Ja mingisse suvasaraisse sa selle jurakaga kah sisse ei sõida. "Kuurike" peab olema ikka vähemalt 6 meetrit täies ulatuses kõrge. Nii, et paras töökoda-angaar. .... Nii suur hoone, et droonidega jälgida on suht lihtne. :(

Ja see 30-sekundine dežurstva ongi sellest vaatenurgast problemaatiline..... sest ei saa eeldada, et vastane magab. Aga nad teevad nii. Kui on otsustatud. Pole minu öelda. Mehed teavad, mis teevad kui oma kodumaad kaitsevad.
Viimati muutis Peeter, 13 Veebr, 2024 13:50, muudetud 1 kord kokku.
Peeter
Liige
Kontakt:

Walter2 kirjutas: 13 Veebr, 2024 13:32 https://issuu.com/sodur/docs/s2dur_2_22
siin mitu artiklit nii raketirünnakutest, õhusõjast kui ka õhutõrjest. lk. 6
https://issuu.com/sodur/docs/s6dur_1_23_issuu
Ukraina õhutõrjest. lk. 20
Tänan. Sirvisin kiirelt läbi. Pärast üritan detailsemalt vaadelda. Siiani suht üldine ja mitte midagi uut pakkuv jutt. Tehnilist osa üldse ei ole. (a no ega ei peaks kah olema).
Urmas Salot tean, peaks olema TÜ filosoofia lõpetanud, (sõja)ajaloolane. Mul puudub info, et tal oleks olnud reaalne kokkupuude nende jutuks olevate ÕT-kompleksidega.
Andrei Šlabovitšit ja/või tema kokkupuuteid vene ÕT-ga ma ei tea.
Viimati muutis Peeter, 13 Veebr, 2024 23:42, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Üks UKR sõja õpikohti on minu arvates "silmad igal pool" - just seepärast on venelased saanud paljude hävingute osaliseks. Venelastel see nii hästi pole õnnestunud - küllap seepärast, et kohalikud elanikud pole suurem asi "sõjalise erioperatsiooni" fännid. Teatud osades, nt õhu- ja rannikuvaatlus on (meil) vabalt ühildatavad, kuna vahendid ja meetodid on sarnased. Ukrainlased pidavat aktiivselt kasutama äppe, kus vestlusest jälgi ei jää, vahele jäämisel pole kinni võtta millestki. Nägid, teatasid vajalikku kohta, kadusid.

Meie radarite leidmiseks pingutatakse omajagu ja need üksikud Giraffed on piisavalt olulised, et sinna isegi Iskanderit kulutada. Seepärast ei saa eeldada, et VA laseb meil radaritel vabalt eetris olla ja vaatab seda pealt. Kui aga radarid vakka sunnitakse, jääb ainult passiivradar ja inimsilmad (kui liitlased appi ei tule).
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline