103. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 17 Jaan, 2019 17:20
Postitas Benjy
Heal lapsel mitu nime. LCHF, Keto jne. Eks nendel kõigil on ühine see, et üritatakse energiatootmist ketoonide peale üle viia.
Ma ise söön maltsa harva, ei mõju seedimisele eriti hästi. Soolestiku teise otsa tervis on oluliselt parem peale söömise muutmist ja istuda saab palju paremini...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 17 Jaan, 2019 18:40
Postitas kalleb
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 17 Jaan, 2019 19:23
Postitas AMvA
Ja seda kirjutavad inimesed, kes usuvad muinasjutte!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 17 Jaan, 2019 23:53
Postitas vanahalb
Svejk kirjutas:
Nii, ja nüüd otsustav vastulöök vanahalbale:
Akf Svejki ajalimiitidega seoses tuli meelde et kuidas kord ammu koos ühe lätlasega objektil tööl olime.
Juust kontra kartulid on nagu siga ja kägu, ära kuku neid ühte patta panema!
Valgudrasvad versus tärklis!
Oled sa mees kunagi Atkinsi dieedist kuulnud ja kuidas see töötab?
P.S.
Tahtsin veel küsida vanahalb, et kust sa vesilahustuvad vitamiinid saad?
Ei ma ajalimiiti mainides pidasin silmas seda, et minu õhtusöögi ettevalmistamine võttis aega maksimum 5 minutit (veinipudel lahti korkida ja juust plekktoosist välja võtta). Seevastu isemajandamise peal olev lätlane vaaritas vähemalt 2-3 tundi ja vahel enamgi kui ta omakasvatatud sea lihast midagi keerulisemat tegema hakkas. See polnud kuidagi dieediga seotud, ta praadis ja küpsetas kõike.
Atkinsi dieedist olin kuulnud aga seda millegagi seostada küll ei osanud. Hea et googeldamise jaoks oli kohe viiteid võtta ja no ei - minu toidusedel niisugune küll pole. Kõige suurem vahe on see, et ei saa olla nii, et keegi kirjutab ette mida sööma peab. Sööma peab seda, mille järgi on vajadus ja seda tunnetab igaüks individuaalselt. Tänaseks õhtusöögiks oli näiteks vaja ära süüa 350 g purk 20 % hapukoort koos 100 g shokolaadiga. Rohkem polegi vaja, proovi ise ka .
Shokolaadis võiks ikka 60-70 % kakaod olla ja ei teagi kas selline on nüüd suhkrust toode või taimerasv. Igaljuhul kasulik. (kermaviili järele ei söandanud hoolimata Svejki julgustavatest sõnadest kätt sirutada ja piirdusin klassikalise Eestis tehtud hapukoorega)
Jahust tehtud asju söön ka kui on midagi süüa. Enamasti ei ole ja saia-leiba pole teab mis ajast ostnud. Pizza oleks küll hea kuid sellega on Soomes tuuga. Tsurkad teevad taigna tulihapu ja ei teagi, kas põhjus on jahus või nende kultuuris. Igasugused lavashid ja muidu portjankad on neil samuti hapukad. Eestis seevastu tehakse mõnes kohas päris head pizzat ja teinekord tasub spetsiaalselt sööma sõita. Itaallaste tehtut olen samuti söönud ja ei kurda üldse. Kõige hullemad jahutooted mida ma ringi reisides maitsta olen saanud on olnud Usas ja Argentiinas. Mõlemad on maailma viljaaidad, nisu on GMO ja saia või makaronide lõhn on juba selline, et minumeelest inimtoiduks seda kasutada ei tohi.
"Vesilahustuvaid vitamiine" pidin samuti googeldama

Kui õigesti mõistsin, siis kõnekeeles need ongi "vitamiinid"? Et ma selliseid kontsentraate söön siis tuleb arvestada, et vedelikku läheb palju ühes.Suvel võib juba istuva tööga 3-4 liitrit päevas lonksukaupa ära neelata. Paljast vett hästi ei taha ja kui mingit mahla sisse segada on juba joodavam. Üks näidisgemüüse oleks kraanivee baasil. Kraanivesi on mõnede teoreetikute arvates sellepärast parem et see on suure tarbimise tõttu alati värske. Mõni pudelivesi seisab nädalate ja kuude kaupa letis kuni keegi ära ostab ja siis on sellesse juba algeline elu tekkinud. Egas see siis destilleeritud vesi pole. Nii on see vähemalt suuremas osas Euroopast. Ebiktuse eest ei vastuta
Sellesse kraanivette võib hakatuseks visata kihiseva aspiriini tableti. Aspiriini võiks samuti kasutada kui on harjumus võid vohmida - muidu võib veresooned umbe ajada ja üleüldiselt on südamel siis kergem tööd teha sest veri on vedelam. Aspiriin on muidugi kaubamärk ja Bayeri "Aspirin" ongi kõige kallim kuid minumeelest mitte kõige parem. Ma ise olen Eestist Upsarin C-d toonud - lahustub hästi ja 2/5 tabletist on C vitamiin. Ainuke Soomes müüdav kihisev aspiriinitablett on nii jubeda maitsega kohalik toodang et enne võtaks juba antibiootikume. Aspiriin ehk atsetüül...... äääh - hape on muteada suht naturell vahend, looduslikult on seda pajukoores ja karu sööb samuti pajuvõsa kui tal selline mõte tuleb. Ja et aspiriiniveele maiku anda, siis mahlakontsentraati hulka kuni hea saab. Mul on praegult ingverimahla pudel pooleli. See on küll segu õunamahlaga, sest puhas ingverimahl oleks nii kreft, et doseerimine läheb keeruliseks. Astelpajumahla olen ka vahel kasutanud kuigi minumeelest on sel taaskord kõhtulahtistav toime.
Igasuguseid imelikke spordijooke pole mina tarbinud. Kui siis Red Bulli, seal on samuti pool Mendelejevi tabelit vitamiinidena üles märgitud ja suhkru asemel glükoos. Suvaliste limonaaditehaste välgu pildiga energiajoogid on suures osas sidrunhappega kangestatud suhkruveed ja ma neid küll juua ei suuda. Red Bull on kallis ja Soomes veel eriti kallis, väike totsik üle 2 EUR. Mingit sõltuvust sellest pole tekkinud. Kui olen viitsinud Eestist tuua, siis joon ja kui on otsas siis pole vajagi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 7:28
Postitas herman30
Kuigi ma olen soomlane eelistan mina eesti hapukoort, igati parem kuin meie kermaviili. Õnneks on meil juba mõned aastad olnut poest saadaval Deliciest hapukoor (made in Estonia). Deliciest pelmeene ostan ka.
http://deliciest.fi/deliciest_tooted/
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 7:48
Postitas Svejk
Spetsiaalselt vanahalbale:
https://www.sanasol.fi/vitamiinit/
Rasvalahustuvatega sul tundub jutu järgi korras olevat aga - vesilahustuvad ehk Tsee ja Bee (..kuigi mõtlesin pigem Tseed. Beed saab ka õllest

)
Olles lugenud sinu ihukarvu püstitõstvaid toitumisharjumusi, siis küsin veelkord - kust sa saad oma vitamiin Tsee?
Võibolla se vastus oli kusagil, aga ma ei lugenud seda välja, sori..

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 8:52
Postitas kalleb
Aspiriin ju tuntud verevedeldaja - liiga palju ei tohi tarbida muidu veri enam ei hüübi .
Vere paksenemist pidid põhjustama ka õed puugid
Olen näinud ka aspiriiniga valmistatud hapukurke
https://www.kliinik.ee/haiguste_abc/aspiriin/id-147
C vitamiini puudus põhjustab skorbuuti
Vanasti oli populaarne toode Alka-Selzer - seda tarvitati igal elujuhtumil
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 9:55
Postitas Fucs
Mulle meenub kohe, et 80-ndate lõpus ja 90-ndate alguses oli aspiriin siin töötavate soomlaste põhiline krapularohi ...
Noh, nad ikka tarbisid siin igasugust alkot mehe moodi ja siis igal hommikul enne tööpäeva algust oli nagu aamen kirikus üks megasuur veeslahustuv C vitamiiniga aspiriini tabla (meie siin polnud jälle muidugi midagi sellist enne näinud, nagu paljusid asju), mis ilusasti vees kihisedes äralahustus. Nad sõid-jõid seda nagu muuseas ja meie mõistes tohututes kogustes.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 10:08
Postitas Sam Beaver
Kui jutt juba pohmaka peale läks.
Minu meelest aitab pohmaka (kui pole just väga räige) vastu kõige paremini vähese (pakil soovitatud liitri asemel umbes 300g) veega keedetud kukesupp.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 10:21
Postitas AMvA
Fucs kirjutas:Mulle meenub kohe, et 80-ndate lõpus ja 90-ndate alguses oli aspiriin siin töötavate soomlaste põhiline krapularohi ...
Noh, nad ikka tarbisid siin igasugust alkot mehe moodi ja siis igal hommikul enne tööpäeva algust oli nagu aamen kirikus üks megasuur veeslahustuv C vitamiiniga aspiriini tabla (meie siin polnud jälle muidugi midagi sellist enne näinud, nagu paljusid asju), mis ilusasti vees kihisedes äralahustus. Nad sõid-jõid seda nagu muuseas ja meie mõistes tohututes kogustes.

Täitsa õige. Alkoholi põhiprobleem/pohmaka algallikas on see, et ta viib organismist suures koguses vett välja. Veri muutub paksuks ja paneb pea valutama, aspiriin vedeldab verd. Kõig parem on peale tugevamat napsitamist enne magamaminemist võtta üks aspiriin 500 mg ja juua kõvasti vett (vähemalt 0,5 l), siis pole hommikul mingit pohmakat. aga seda peab ka meeles pidama

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 10:44
Postitas Kapten Trumm
See on küll väga lihtsustatud arusaam. Veekaotus on küll üks, kuid mitte ainus ja mitte kõige määravam neist. Kui tähele panete, siis kange alko manustamisel tekib kohe joogijanu ja tavaliselt inimene hüdratiseerib end ise uuesti. Mul küll tekib. Selleks, et veri pakseneks tasemeni, et see hakkab tekitama sümptomeid, on vajalik veekaotus ikka mitmeid liitreid. Inimene kuseb korraga 200-300 ml, käite 15 korda kusel?
Igasugu vaevusi põhjustavad eelkõige nii alkoholis sisalduvad kui selle lagunemisel tekkivad organismile soovimatud ained ja seos aspiriiniga on kaudne - vere vedeldumisel paraneb vereringe ja sealhulgas soovimatu (vaevusi tekitava) jama eemaldamine. Umbes sama efekti annab ka suures koguses vedeliku tarbimine.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 11:56
Postitas Benjy
kalleb kirjutas:Aspiriin ju tuntud verevedeldaja - liiga palju ei tohi tarbida muidu veri enam ei hüübi .
Vere paksenemist pidid põhjustama ka õed puugid
Olen näinud ka aspiriiniga valmistatud hapukurke
https://www.kliinik.ee/haiguste_abc/aspiriin/id-147
C vitamiini puudus põhjustab skorbuuti
Vanasti oli populaarne toode Alka-Selzer - seda tarvitati igal elujuhtumil
seda tseed ei pruugi karnivooril niipalju vaja olla. Lihas on seda ka mingil määral. Seda muidugi juhul kui liha üle ei küpseta. On mingeid uuringuid mis väidavad, et see hää vitamiin konkureerib glükoosiga glut-1 retseptori pärast. Ehk siis mida rohkem suhkurt veres, seda rohkem tseed vaja läheb.
Skorbuuti jäid vaesed meremehed seetõttu, et neile anti kuivikuid (hardtack) süüa. Kanadas pääsesid skorbuudist need, kes hakkasid Inuitide moodi sööma.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 15:02
Postitas Kriku
Liha tuleb selleks toorelt süüa.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 15:52
Postitas Benjy
Kriku kirjutas:Liha tuleb selleks toorelt süüa.
Või madalal kuumusel. Aga jah, korralikus talumehe kotletis seda enam pole.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 18 Jaan, 2019 22:00
Postitas vanahalb
Svejk kirjutas:
Rasvalahustuvatega sul tundub jutu järgi korras olevat aga - vesilahustuvad ehk Tsee ja Bee (..kuigi mõtlesin pigem Tseed. Beed saab ka õllest

)
Olles lugenud sinu ihukarvu püstitõstvaid toitumisharjumusi, siis küsin veelkord - kust sa saad oma vitamiin Tsee?
Võibolla se vastus oli kusagil, aga ma ei lugenud seda välja, sori..

Kui palju seda C-vitamiini siis tarvis läheb?
Ainuüksi Upsarin C tablett
https://www.kliinik.ee/ravim/upsarin-c/id-26331 sisaldab 200 mg. Ühe niisuguse tableti joon tavaliselt päevas ära. Kui õigel ajal meelde meelde tuleb, siis ka kaks. (ei tea nüüd, et kas see klassifitseerub "tohutuks koguseks") Pluss see, et ma teen tabletist mahlakokteili. Kusjuures ilma pastöriseerimata mahlast. Ning lisaks mõnikord puuvilju või herneid . Juurikad eriti ei meeldi v.a punane peet. Roheline sibul oleks ka hea kui keegi vaid müüks. Kunagi Soomes küsisin seinasuurust rohelise vitriini uurides, et kus siis roheline sibul on? Lasti endale pikalt selgitada, et milleks ma seda kasutada tahan ja siis soovitati, et mine ragista männinoorendikus, see on sama kraam. Proovisin ise kasvatada ja sibulamugul mädaneb talvel veeklaasis pigem ära kuid võrseid välja ei aja. Need kes põllumajanduses rohkem kodus küsisid, et loll oled või? Mugulal on kasvuperiood ja puhkeperiood. Võib-olla tahad ka jõuludeks värsket kartulit? Siis tuli meelde küll, et rsk, kartuliga on ju samamoodi.
Eestis tehtud Deliciest hapukoor ongi vist ainuke hapukoor, mida Soomes müüakse ja kohalik hind võtab hinge kinni. Eestis on sama asi julgelt kolm korda odavam. Kermaviili koha pealt teen ükskord südame kõvaks ja proovin ära. Täna polnud aeg veel küps. Kolmas hapukoorelaadne toode peaks olema creme fraiche kuid sel on juba niisugune nimi, et hapukoor ta vist ei ole. Müügil on küll ja veel ning igasugustes topsides.
Ning aspiriiniga seotud pohmakateemast niipalju, et minumeelest on kahte liiki pohmakat - alkoholimürgitusest tekkinu ning lihtsalt peavalu. Peavalu tekib minuteada sellest, et alkohol laiendab veresooni ning kui nad pärast ükskord uuesti kokku tõmbuvad (hommikuks) ei mahu veri korralikult liikuma. Siis on variant veresoonte laiendamiseks uus klõmakas võtta ja nõrgema iseloomu puhul tsüklisse sattuda või aspiriini kasutada. Aspiriin teeb vere vedelamaks ja see voolab edukamalt.
Alkomürgituse puhul aspiriin küll ei aita. Kukesupid ja soolakurgid ja keefir ja piim, mis mürki seob on palju parem mõte. Siin tuleks ka hoolikalt jälgida, et mida pidulauale pannakse ja "laibapiiritust" mitte manustada. Siis on pärast lihtsam. Korralikku viina võib pool pudelit jutti ära juua ja mingit pohmakat ei tule. Puskariõlidega viinaga saab juba kahe pitsiga järgmise päeva vabaks. Julgeks isegi väita, et kui viinal on lõhn siis on ilmselt tegu halvasti puhastatud või kehva kvaliteediga toorainest aetud tuliveega.
Alka-Seltzer oleks nagu aspiriin soodaga , mida rämeda raha eest müüakse. See on lihtsam ise teha või kõrvetiste puhul lihtsalt Rennie sarnast toodangut peale krõbistada.