Lemet kirjutas:Elik solidaarne oleks selline süsteem, et need, kel lapsi pole, investeeriks siiski mingi lasteliste kulutustega võrreldava summa riigi eelarvesse.
Investeerivadki. Needsamad tühised 19 EUR lastetoetust ja muud pudipadi, sest neil lapsi pole ja sedagi piskut nende peresse ei tule. Kuigi raha selle jaoks on ühiskassasse pandud.
Samasugune asi on tervishoid. Kõik maksavad haigekassasse võrdselt oma protsendi, aga mõni käib perearsti juures korra kahe aasta tagant, mõni on seal igal hommikul nagu Statoili kohvisabas. Seda nimetatakse ka solidaarseks süsteemiks ja põdurake ei pea sellepärast rohkem maksma, et ta haige on. Mina terve inimesena olen seevastu räiges hävingus. Analoog - lastetu ei maksa rohkem nii nagu ka terve ei maksa vähem ja ma saan samuti solidaarsusest sootuks teistmoodi aru.
Aga nujah, enamvähem jõudis kohale, et lapsi peaksid kõik ühiselt kasvatama. Sellisel juhul peaksid lasteomanikud vastavalt maksuvabastuse saama. Ei ole kuulnud, et keegi ministeeriumis rahast loobuda tahaks. Tahetakse vaid lisamaksu kehtestada. On ta lastetusmaksu või lastetoetusmaksu nime all - polegi oluline, see on samaasugune juriidika, et nimetame parkimistrahvi viivistasuks ja JOKK.
Lisaks sain ma sellest delfi artiklist aru (võib-olla valesti) et lastetoetusmaksu peaks maksma ka siis kui laps on välismaale läinud ja ei maksa oma makse Eestisse. (siis ei lähe need ka pensionikassasse.)
Üksikisiku maksukoormus on Eestis niigi üle mõistuse kõrge, koos igasuguste aktsiisidega tuleb iga teine euro riigile anda. Selle raha eest peavad inimesed ministeeriumis jalad kõhu alt välja tõmbama ja leidma lahendused, et välismaale ei mindaks. Ega nad seal ilusate silmade eest palka ei saa. Sellised lahendused, et raha pole - äsame maksukirvega panevad teise poole makse optimeerima. Ja täiesti õigustatult.