Erinevatel õlidel on erinev kuumus mida nad välja kannatavad. Praadimiseks sobivad oliivõli ja päevalilleõli kõige paremini - kuumpressitud. Ja loomulikult searasv.
Siis tuleb raps. Soiaõli üldse on hulludele. Või loomadele. Neitsiõlid on rohkem nagu salatitesse.
Ma ise olen praadinud päevalilleõli ja võiga segamini. Maximast saab Ukraina päevalilleõli 1.05 liiter, parim hinna-kvaliteedisuhe.
Mõnikord olen võtnud rafineerimata päevalilleõli ka - vanade heade aegade mälestuseks. See on selline tummine, pruunikas ja rikkaliku maitse- ning lõhnabuketiga...
Dr.Sci kirjutas:AMvA kirjutas:Dr.Sci kirjutas:Ei tea midagi. Lihtne on võtta kuskilt ük korralik veiseliha või põdratükk, hõõruda üle purustatud küüslaugu, pipra ja soolaseguga, ja panna küpsetuskotiga ahju miskiks 15-30 minutiks olenevalt soovist. Pärast võib viilutatult leiva peale panna või siis serveerida erinevatel viisidel.
See nagu liiga lühike aeg ei ole? Palju see temp. seal sees on siis selle aja peale? Seaparaadi teed, siis 3 tunnise ahjus olemise peale on sisetemp alles mingi 70 kraadi.
Sõltub tüki suurusest. Temperatuur on üldse suhteline näitaja, pole kunagi termomeetrit kasutanud vaid aastatega kujunenud kogemustele. Need tükid mida mina olen kasutanud - siis võileivale viilutamiseks mõeldud tootele - kui on alla 20 minuti, siis on ülejäänud pere jaoks tsipa verised, kui jään uimerdama ja läheb üle 45 min, on lõikamiseks vaja tugevat ja väga teravat nuga või kirvest, produkt sobib ka kingseppadele, aga ülejäänud pere seeeest rahul

Searasvaga praadimisest - tänapäeval saab Rakvere sealiha 2.99/kg
Seda saab teha kahte väga lihtsat moodi. Kas viilutatuna ahjuplaadil või malmpotis hautades koos sibulate, porgandite, kaalikate ja kartulitega.
Plaadivärk käib järgmiselt:
Liha lõigata pikikiudu keskmise sõrme jämedusteks viilakateks ja laduda pannile nii, et suuremad tükid välisserva, väiksemad keskele.
Juurde võib lisada ka kooritud kartuleid pooleks või neljaks lõigatuna, aga ei pea.
Siis pliidile nii palju hagu alla kui kannatab ja tunde järgi pool tundi. Tavaliselt olen kaks - kolm pliidipesatäit läbi lasknud ja siis veel jahtuvasse ahju järelküpsema.
Ahjuliha potis:
Pooleteisekilone tükk lõigata pikikiudu kaheks ja praadida poti põhjas õli sees küljed pruunikaks (poorid kinni)
Lisada kuumaksaetud vesi ja muud juurikad, kaas peale ja ahju.
Lasta tunde järgi tunnike ja siis jätta pott jahtuvasse ahju, kuniks isu tuleb.
Maitseainena kasutan kiloses kotis köögiviljadega kollakat soolasegu, Maximast saab hästi odavalt.
Kummagi variandi puhul jääb ohtralt üle maitsestatud rasva. Seda siis olen kogunud ühe vana panni peale ja sealt saab praadimiseks võtta.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)