112. leht 331-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 13:16
Postitas Lemet
Lasta tunde järgi tunnike ja siis jätta pott jahtuvasse ahju, kuniks isu tuleb. 
Malmpotiga peale ahju ärakütmist sütele ja saab megahea hautise. Ja toa kah soojaks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 13:22
Postitas Illike
Aga punane vein? Seda ka üks hea veerand pudelit vähemalt ja siis paar tundi kiviahjus.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 13:31
Postitas Kapten Trumm
Kuidas valmistada mulgi kapsaid ise?

Poest muretseda
hapukapsas porgandiga 2 tk 1 kg pakk
odrakruupe
rasvasemat sealiha (peekon või karbonaad ca 0,5 kg)

Vaja on malmist ahjupotti.

Üks pakk kapsast laotada ahjupoti põhja, sinna peale 1-2 peotäit kruupe ja tükkideks lõigatud liha.
Siis teine pakk kapsast sinna peale. Kõige peale valada 1-2 kruusitäit vett.
Kaan peale ja ahju, 150 kraadi 2-3 tundi, siis ahi kinni ja jätta jahtuvasse ahju hommikuni vinduma (jutt elektripliidist).
Hommikul segada see ollus korralikult ära - ja on palju maitsvam kui poest ostetav purgikapsas - seejuures mitte terakestki suhkrut pole tarvis.
Volta valmistatud vahvli pressimise massin Esta või Esta 2
Olemas 8)
Õnnestus poest isegi osta sinna taha originaalne uus puuvillase kattega juhe 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 15:24
Postitas Fucs
Z03 kirjutas:Uhked pannkoogikesed tõesti. Väga isuäratavad.
Vaatasin, et 7 dl jahu väljamõõtmine tekitas küsimusi. 1 dl nisujahu peaks olema ca 60 grammi, siis 7 dl jääb 400-450 g piiresse. Ma ise arvestan 1 dl = 1/2 klaasi. Selle koguse (1 liitri) keefiri kohta siis ca 3 kl jahu, ilma kuhjata.
Noh, üldiselt ei tekita jahu väljamõõtmine eriti olulisi küsimusi.
See 1 liitri keefiri kohta antud retsept on antud sedapidi hoopis, et sinna läheb kilosest jahupakist ca pool kuni kolmveerand ja see mõõt detsiliitrites on tekitatud umbestäpselt just sellest lähtuvalt.

Ehk, et kõigepealt oli teadmine, et 1 liitri keefiri kohta lähab ca pool kilo kuni ca 700gr jahu ja siis kõik hakkasid mõtlema, et ei tea palju see detsiliitrites olla võiks :D

Aga see viimane küpsetamise kord sai üldse keefiri asemel kasutatud hapendatud täispiima 1 liiter.
Ja kui varases nooruses sai pankooke tehtud nii, et piinliku täpsusega sai järgitud tööprotsesse (noh näiteks, et klopin munad eraldi ja lisan siis... või lausa, et klopin munavalge ja munakollase eraldi), siis mida aeg edasi seda rohkem on saanud kogu tööprotsessi kiiruse huvides äraoptimeerida (ehk, et näiteks keefir/hapupiim kaussi, sool-suhkur ja munad otse sinna sisse ja kõik korraga segamini).
Ja praktika on näidanud, et see polegi lõpptulemuse saavutamisel oluline. Olulised on hoopis muud nüansid, mida eirates võib pannkoogid peppu keerata (samas eks ta ole maitseasi).

Nii ei kasuta ma kunagi valmis pannkoogijahu ega küpsetuspulbreid.
Teine oluline aspekt on (kui tahad, et pannkoogid oleks paksud ja kohevad, ning ei muutuks jahtudes ja seistes saapataldadeks), et ei tohi tainast segades üle pingutada ja liiga palju segada, ning tainast ei saa pikalt enne valmis teha. Kui see pikalt enne pannile jõudmist seisab, on lõpptulemus kohevuse ja õhulisuse mõttes pekkis. Ja sooda tuleb segada sisse vahetult enne küpsetamise alustamist.

ATB Svejk jättis kogemata panemata viimase pankoogikokkamise manuaali juurest ühe olulise pildi, kus on näha kuidas üks korralik pannkook peab küpsedes kerkima :D
pannkook norm.jpg
Krt, pannkoogid on minu nõrkus ja sõltuvus :oops:

P.S.
Seda sama pannkoogi tainast saab ka Esta või Esta 2 vahel analoog/laadse toote tegemiseks väga edukalt kasutada 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 19:32
Postitas Illike
Ma paneks kapsastele tumedat õlut ühe pudeli juurde. Malmputt peaks olema emailitud, muidu jääb selline metallimaik juurde. Kõige parem on üks hea savipott (tassisin omal ajal käe otsas Barcelonast koju).

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 20:10
Postitas MK88
Ei noh gurmaanitsetakse nagu hommset enam ei oleks :)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 21:16
Postitas lugeja
Õllest rääkides - õhtuse õlle lõpp läheb hommikuse pannkoogi taigna sisse, mis sisaldab (muna)tunde järgi muna, keefiri ja jahu. Praadimisest ei tea midagi, see on delegeeritud auastmelt kõrgemale :) Lapsed söövad ja kiidavad. Kui tahta õhukesi ja krabedaid pannkooke, siis taigna jaoks tuleb arvestada 2 osa vedelet ja 1 osa tahedat.

Aga kõige parem kapsas ja liha tuleb kui peale ahju kütmist lükkad sõed kokku, paned malmpoti ahju ja lased mõned tunnid rahulikult tõmmata. Tulemuseks on tavaliselt väga-väga sõbralik lammas...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 21 Veebr, 2019 21:25
Postitas kalleb
No ja joogiteemad- mida need kosmonaudid ikka joovad :scratch:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 22 Veebr, 2019 11:01
Postitas Fucs
Jäi juhuslikult ette

Siis (1997 alguses) veel jahuti midagi klassikalisest vorstiretseptist ja üritati tegelikkusega seoseid leida :lol:

Otseses mõttes vorst vorsti vastu, TEST
18. märts 1997
https://www.postimees.ee/2502511/otsese ... vastu-test

Ja siis tuli meelde üks vana lugu...
2011 juhtumi valguses tõdeti, et ei kodu- ega metsloomad ei taha delikatess salaamivorsti :mrgreen:

Ennenägematu: kraavi on kallatud vähemalt tonn viilutatud salaamivorsti!
21. aprill 2011
https://www.ohtuleht.ee/423571/ennenage ... aamivorsti

...kuus päeva hiljem
Eelmisel nädalal Ida-Virumaal Sonda ja Uljaste vahelise metsatee ääres kolme kohta kallatud suured viilutatud vorsti laadungid läksid pühade ajal ootamatult kaduma. Arvestades, et metsa all ja kraavis oli pea kolm tonni vorstiviile, pidid tundmatud koristajad selle kokku kogumisega ja autole laadimisega kurja vaeva nägema.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=44810805

...neli kuud hiljem

Põhjarannik, nr. 163, 30 august 2011
Kevadel Sonda ja Uljaste vahelisest metsast leitud ning mõni päev hiljem sealt müstiliselt haihtunud vorstihunnikute kohta ei selgunudki , kes need metsa alla viis ja hiljem ära koristas . " Senised menetlustoimingud - meile tulnud vihjete kontrollimine ja meie saadetud päringud - ei ole siiani tulemust andnud ja seega ei ole praeguseks teada , kes vorstid metsa alla viis ," ütles keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul . " Perspektiiv süüdlase leidmiseks on küll vähenenud , aga samas on menetlus veel pooleli ja kui kellelgi lugejatest on mingit infot , mis aitaks asjaga edasi minna , siis võib ta sellest inspektsioonile teada anda ." Aprilli keskel avastas Sondas elav jahimees metsas suured kuhjad peamiselt viilutatud salaamit ( pildil ); RMK jõudis osa sellest kottidesse koguda ja tellis kopa ülejäänut kraavist koristama . Kui masinad kohale jõudsid , oli plats puhas ja umbes kaks tonni vorsti teadmata suunas kadunud .
https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=is&o ... =staticpdf

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 22 Veebr, 2019 23:00
Postitas Sam Beaver
Kriku kirjutas:Kas te ülepanni kooke pannivibutusega õhku visata ja ümber pöörata oskate?
Korra sai proovida. Päädis köögilae ülevärvimisega.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Veebr, 2019 1:55
Postitas Manurhin
Gurmaanidele siin natuke laupäevast vaatamist. MRE ülemöödunud sajandi lõpust. Etteruttavalt olgu öeldud, et video autor ka sööb lõpuks seda ca. 120 aasta vanust lihakonservi... :P.
https://www.youtube.com/watch?v=jZoHuMwZwTk

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Veebr, 2019 16:47
Postitas Vilks
Avastasin üleeile vana koerakuudi pealt naise jäetud jäätunud mädarõika juurikad.
Arvasin, et kuna nad maapinnas ka talvel külmuvad, siis võiks sinepit teha.
Panin juurikad ööseks külma vette likku.
Hommikul otsisin vanaema kapist vana hea hakklihamasina ja hakkasin jahvatama. Naine kupatas mu selle töö tegemiseks küll sauna, kuna ei tahtnud vabatahtlikult gaasimaski kanda, aga tulemuseks oli 7 mädarõika purki.
Homme peaks vist seenele minema, meil siin Ida-Virus on kümme kraadi sooja.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Veebr, 2019 8:42
Postitas Leo
Ma saan aru, et esimesed kevadised soojalained, kuid mükoloogid väidavad, et söögiseened on ikka mitme kuu pärast. Ei teagi, kui hakkad homme metsast seeneniidistikku kokku korjama, kas keskkonnakaitse tuleb ja teeb trahvi või viiakse lihtsalt sooja tuppa närve puhkama ja tabletti sööma?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Veebr, 2019 10:02
Postitas Kapten Trumm
Õllest rääkides - õhtuse õlle lõpp läheb hommikuse pannkoogi taigna sisse
Õllel siin erilist teenet ei ole, lihtsalt tainasse on vaja panna ainest, mis tekitaks seal sees gaase tootva protsessi, mis kergitab tainast. Õlle puhul on selleks pärmiseened, aga seda võib teha ka nt söögisooda ja törtsu millegi happelisega (sidrunimahl, õunamahl).

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Veebr, 2019 10:05
Postitas Kriku
Tänapäeva õlu on pastöriseeritud :?