corvus kirjutas:Nonii, lõpuks vastus, mida sult kuulda tahtsingi
polnud asi sugugi mitte osseetides-abhaasides...
Ma olen rääkinud sama juttu kogu aeg. Samas Vene keskvõimu soov või plaan või ükskõik kuidas me teda nimetame ei tee olematuks võimalust, et viimase sõja kutsus esile grusiinide ebaratsionaalne käitumine. Või mõlemate ebaratsionaalne käitumine. Või kellegi provokatsioon. Või veel kümme head põhjust..Sest puudub loogilne seletus, miks Vene keskvõim oleks pidanud käituma sääraselt nagu ta käitus. Kasvõi see, et alustati L.O.suunalt. Muud ei hakka ma enam kolmandat või neljandat korda kordama...
Lihtsalt mälu värskendamiseks:
Postitatud: 11 Aug, 2009 14:27 Teema:
--------------------------------------------------------------------------------
Ärge toppige mulle sõnu suhu. Ise toote mulle faktoloogiana ette Vene ajakirjandust ja siis väidab osa teist, et neil on filter sellele samale faktoloogiale ees? Valikuliselt või? Selle, mis meeldib võtate kui vajaliku tõestuse ja see "mis ei meeldi" jääb välja? Üldiselt ei huvita mind antud konflikti puhul Vene ajakirjandus. Kaudselt võib sealt ühte koma teist noppida. Mind huvitab ikkagi see, mis tegelikult ja kuidas toimus. Võib ju silmad sulgeda ja väita seda, mida väidab Gruusia, kuid kahjuks ei ole elu nii mustvalge.
Kilo Tango, tegelikult oli (ja on Venemaa) suurim strateegiline huvi Shakashvili võimu kukutamine. Mitte Lõuna-Osseetia küsimuse lahendamine või enda külge inkorporeerimine. Seda oli ta viimased 10 aastat "hiilivalt" juba niikuinii teinud (vene rubla, enamusel vene passid teatava reservatsiooniga jne.jne). Võiks ju väita, et Abhaasia kui iseennest toitev administratiivüksus (juhul kui turism saaks jalad alla) pakub Venemaale mingit huvi enda külge liidetuna, aga see oleks ilmne naiivsus. Abhaasia (nagu ka L.Osseetia) läheb ja läks Venemaa strateegilistest huvidest lähtuvalt korda vaid niipalju, et saaks Gruusia muuta Armeenia sarnaseks vasallriigiks. Vaatame olukorda ennem 08.08.08 ja peale seda kuupäeva. Kas see siht on saavutatud? Nop. Failure!
Ehk siis veelkord ma ei saa ma nõustuda, et tänane (tinglikult viimase kümne aasta trend) geopoliitilne suurus võetakse kasutusele strateegiliste-taktikaliste käitumiste hindamisel. Hiinal on ka "plaan" kuidas domineerida maailmas. Kindlasti on neil ka sõjaline plaan konflikti puhul India'ga ning sõjaline lahendus Taiwani küsimuses, mis näeb ette konfronatasiooni USA'ga... ja võimalik, et ka plaan ilma viimase sekkumiseta. Ehk siis plaan ei tähenda alati, et asjad käivad "po planu".
Selles, et "inimene mõtleb, aga jumal juhib", olen nõus. "juudivandenõuteoreetikute" peamine viga ongi see, et kõik jutunu arvatakse olevat kusagilt algusest peale kellegi planeeritud....
Ma saan aru, et sa tahad vast välja jõuda selleni, palju oli ses sõjas "inimese mõtlemist", palju "jumala juhtimist".
Paraku seda me ei tea, aja saame vaid oletada, kuna info mingite tegevusplaanide kohta eri juhtudeks on kindlalt lukkude taga ja avalikkuse ette neid ei lasta niipea....kui just mõlemas riigis paleepööret ei juhtu ja uus võim on huvitet musta pesu pesemisest.
Seni saab toetuda vaid eelarvamustele ja ajakirjandusest läbikäinud infokildudele. Nõrk, aga paremat võtta ei ole.
mis puutub sellesse väitesse:
Samas Vene keskvõimu soov või plaan või ükskõik kuidas me teda nimetame ei tee olematuks võimalust, et viimase sõja kutsus esile grusiinide ebaratsionaalne käitumine.
Ma arvan, et sa saad ise ka aru, et suurriigi võimalused kõiksugu stsenaariumite loomisel ja rahastamisel on kordades suuremad kui väikeriigil.
Rääkimata juba sellest et suurriik reeglina ei säti omi seisukohti väikeriigi tegemiste järgi.
Ma arvan teadvat, kuhu sa tahad jõuda: et kui oli niiehknii teada, et Kremlist otsitakse ettekäänet Saakašvili kas siis võimu õõnestamiseks või lausa lahti saamiseks; miks siis Saakašvilil oli tarvis anda ettekääne lausa nö kandikul?
Tunnistan, et ei tea. Mis sa arvad, et Saakašvili hakkab avalikult lahakama oma ebaõnnestunud tegevust? Unusta ära...
Tegemist võib olla hetkeemotsioonil tehtud otsusega ( mida toetaks asjaolu, et Gruusia avalikkust tabas Saka täielikjult nö ettevalmistamata)
Tegemist võib olla pikaaegse planeringuga: Saka leidis et moment on sobiv, võtmaks tagasi teatud territooriumid jõuga - seda versiooni toetaks lubadus, et Saka on lubanud teatud alad taaskord Gruusia võimu alla tuua.
Võime aind oletada...
Pealegi lõhnab selline küsimuse asetus
appeasement'i järgi:
anutakse et väikeriik andku järgi sest suurriigi mõjutamiseks vahendeid pole.... Et ärge tehke midagi, mis ärritaks...
Nojaa, aga mitu sõjaväe baasi peab väikeriik enda territooriumile lubama, et suurriiki mitte pahandada?