Andrusele vastuseks niipalju, et ei oska tõesti täpsemalt seletada, kuidas Newtoni seadustest tuleneva valemi ja minu kasutatud relvaseppade koolitamisel kasutatud ametkondliku õpiku vahel tuleb selline erinevus.
Füüsikas pole ma tõepoolest tugev ja seega ise ei viitsi jalgratast leiutada ja kasutan juba valmis ja praktikas ennast õigustanud valemeid.
Sellel neti aadressil tundub ka jutt olevat justkui õige, kuigi ei saa mitte aru... kuidas sellest valemist on saadud see 14 kilo... (ehk täpsemalt... mis on võetud luku algkiiruseks? ... ehk keegi, kes on matemaatikas ja elementaarfüüsikas rohkem kodus... aitab???

)
Eks siseballistikas ole tegu tavamõistuse jaoks väga väikeste ajaühikutega, suurte rõhkudega ja kõrgete temperatuuridega.
Olulisem püssirohulaengu suurusest on muide lukule suruv padrunikesta põhja pindala...
Ka püssirohu puhul on ta kaalust hoopis olulisem rohu keemiline koostis ja eripind (põlemispind). Veelgi uskumatum lugu on see, et relva võib tükkideks lasta hoopis alalaenguga (kui see saab kestas vabalt liikuda ja võimaldub mahulise põlemise teke...).
Ainus seletus enda pakutud valemi järgi leitud (sisetunde järgi tõepoolest liiga kergele) lukukaalule on see, et sellise
minimaalkaaluga lukk võimaldab siiski relva tööd, kusjuures lasu (kuuli relva rauaõõnes liikumise ajal) ei liigu lukk tagasi üle 2 mm, see on maksimaalne lubatav kesta tagasiliikumise ulatus, ilma, et kest lõhkeks. Kui kuul on rauaõõnest väljunud, alaneb ka rauaõõnes gaasisurve ohutu tasemeni ja samas liigub padrunikest padrunipesast välja lükates ka luku tahasuunas.
14 kilone lukk peaks aga hoidma vististi padrunipesa kindlalt suletult ka lasujärgselt.
Küsija eeldas, et relv ei lendaks tükkideks laiali. Kas ta pidas seejuures just silmas, et lukk jääks ka pärast lasku paigale? Kui ma oleks pakkunud luku kaaluks näiteks 90 kilo... oleks ju seegi olnud õige?
Seetõttu oleks olnud õige küsida just nimelt luku minimaalkaalu!
Õigupoolest peaks ostius nüüd esitama uue küsimuse, sest seda eelmist ei vastatud ammendavalt.
Ärge mu peale pikka viha pidage!
Lugupidamisega ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...