Kilo Tango kirjutas:Aasta-kaks tagasi tegin rehnuti Austraaliasse rajatud Tesla energiasalvestusjaama hinna põhjal. Napilt jäi tasuvus liiga pikaks, et Eesti elektrihinna keskmiselt kõikumiselt teenida. Täna on see ilmselt tasuv. Rääkimata siis päikesejaama energiatootmise silumisest.
Kas mitte Tesla Powewalliga ei olnud see teema, et kui akude soetusmaksumus ja eluiga hinna sisse arvestada, siis kWh hind tuli miski 10-15 sendi kanti? Ehk siis hetkel tasub ära vaid kõrge elektrihinnaga piirkondades.
Usun, et miski murdepunkt tuleb tahkisakudega - eluiga pikem, laadimisaeg 2/3 lühemkui liitium-ioonil.
Muidu täna lõbus lugu Maalehes kuidas tavaline autoajakirjanik Peugeot 2008 elektriversiooni laadimisega pusis.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/92113 ... i-ullatusi?
Väike vahepala äpiga
Selgus, et püstoli ots, mis elektrilaadija küljes juba loomupäraselt on, Peugeot 2008 puhul ei sobinud. Kerisin siis lahti auto pakiruumis leidunud kollase juhtme, ühendasin selle ühe otsa kütusepaagi luugi tavalisse asukohta ja teise laadijasse. Nüüd!
Ei! Selgus, et kuigi mul oli nüüd juba leping, ei saanud see mulle ju selsamal tunnil kohale tuua laadimist lubavat kaarti. Õrn (kuid pisut tüdinema hakkav) naisehääl telefonitoru teises otsas soovitas alla laadida äpi. Juba see sõna ise tekitas judinaid, protseduur seda enam, aga kui mitte lapseea kodukanti, siis vähemalt koju tagasi oli ju tarvis ikka saada!
Maailm tuhandete vandesõnade võrra rikkam, suutsin ma selle äpi siiski lõpuks alla laadida ja auto laadima panna. Nii. Nüüd see lubatud pool tundi laadimist ja teele!
„Teie laadimisaeg 2 tundi ja 50 minutit,“ teatas masin kiretult. Tohhoo kurat, ise lubasid ju, et pool tundi ja 80 protsenti laetud! 80 protsenti 320st aga on ju nii vähemalt 250 km läbisõitu!
Vaata manuaali veel täpsemalt!
Nüüd oli aeg käsiraamatu juurde tagasi pöörduda. Jah, seal on tõesti kirjas, et poole tunniga 80%, aga seda vaid 100-vatise laadija puhul. Selle Sõpruse 174 laadija seinal aga säras 22 kW. Täpsemalt: poolkiirlaadija. Seega – süüdista iseennast.
See selleks. Maale sõit jäi igatahes seekord sõitmata, sest kolmetunniseid puhkepause ma külma ilmaga väga sisukateks muuta ei oska. Ja ausalt öeldes ei soovi ka. Järgmisel korral otsin üles kas kuni 50kW kiirlaadija, mis peaks oma töö tegema poole kiiremini või siis koguni nn ülikiirlaadija. Seega: rohkem kodust ettevalmistust, sõbrad!
Neljas võimalus on Peugeot 2008 oma kodusesse pistikusse panna. 16 tundi, aga paak täis. Tõsi, kui selle täis paagiga auto külmema ilmaga käima paned, kukub kohe 40 kilomeetrit sõiduulatust ära. Sõidad linna, käid kaupluses, paned uuesti käima – kukub ära veel hulk kilomeetreid. Praegune seis autode elektrifitseerimisel lihtsalt on niisugune.
=======
Militaartehnikal veel see omapära, et nood tikuvad reeglina kolonnidena liikuma. Kujutan ette pataljoni Adaži polügoonile sõitmas ja siis keset Pärnut paarikümnele toetussõidukile laadimist korraldamas

Kõik juhid teevad oma äpid lahti ja siis vannuvad tulist kuradit, sest mobiilne internet on parasjagu maas ja kaardiga/sularahas maksta ei saa...