Nüüd näidake mulle palun kriitilist massi valijaid kes maksutõusu poolt on. Ma ei usu, et selliseid inimesi nii palju leiduks, et maksutõus seadusena läbi surutaks.
Aga kui palju kriitilist massi valijaid olid ESM poolt? Või kas seda arvamust üldse keegi küsis?
Kahtlemata leiaks väga suure % valijaid, kes oleks vägagi 0% maksumäärade poolt.
Veel rohkem leiaks neid, kes võtaks heameelega ise riigikassast raha vastu selmet seda ära maksta.
Mina tahaks ka üle kõige päev läbi kohvi juua, Top Geari vaadata ja moosipirukaid süüa. Aga mis teha, tööd tuleb ka teha.
Kas selline argumentatsioon midagi maksab, on iseasi.
Inimene ehk homo sapiens on paraku selline loom, et aiva selle vaba tahte järgi tehes ei saadagi midagi.
Mõned asjad tulebki teha nö sunni korras, muidugi selgitades, mis ja milleks.
Teiseks - mis puudutab meie pikki arenguid, siis antud teemal diskussioon ühiskonnas sama hea kui puudub.
Eks üks häda ole selle diskussiooni viljakatest pidajates, kadrimustad või taavirõivased seda pidada ei suuda (ja see poleks ka usutav).
Seda enam, et peavoolupoliitika leelotab kogu aeg "vähem makse on parem". Kui liiga kaua korrutada - hakkad isegi uskuma.
Mis aga vähemate maksudega tegemata jääb (õigemini inimese enda kraesse kanaliseeritakse sh varjatud maksudega), jäetakse igaühele avastada.
Rääkimata sellest, et pensionisüsteemi pehmelt öelda kahtlast elujõulisust sellisel kujul pole peale Arraku keegi viitsinud lahata.
Aga miks peakski, milleks rääkida teemadel, mis järgmiste valimiste kontekstis ei ole olulised...
Milleks tõsta üles mingeid 30 aasta perspektiiviga asju, eriti kui häid lahendusvariante pole (et mitte öelda üldse ideed puuduvad)....
On hea ju saada nelja aasta pärast 5000 häält ja kiita, et madalad maksud ja õhuke riik viivad meid viie rikkama hulka (kui vahepeal vene tankid ei tule)....

/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.