corvus kirjutas:Mina jällegi eeldan, et tegelikult on arheoloogid ka enamasti suur kamp pätte, kes haudadest omale hinnalisemaid esemeid varastavad
versus
Sest mina räägingi enda eest!
Ei lähe nagu kokku vaid enda eest rääkimisega.
Ja jah, saan rääkida meie vormis, kuna olen näinud mitmeid laastamistöid ja kümneid auke kohas, kus kindlasti "kartul ei kasva"... Samuti seose sellega olen näinud inimese jõuetuse või vihapisaraid, keda kindlasti ei saa süüdistada "ametkondlikus ärategemises".
Minu vastuse mõte oli, kulla mees, et kindlasti ei süüdista ma KÕIKI detektoriste, kuid nii asjad edasi minna ei saa...
Teiseks vastasin ma sinu küsimuse vormis heietusle "leidude" ja "leiukonteksti" vahekorrast.. Kolmanadks aga juhtisin su tähelepanu sõnale "juhuleid" sinu enda kasutatatud tekstis versus tegevus, mis suunatud leidmisele elik detektoriga mässamine.
Viimasel juhul oleks silmakirjalik kasutada mõistet "juhuleid". Ei ole sel juhul tegu juhuleiuga ning enamik arheolooge ei pea selle terminiga seda ka silmas! Erandina võiks näiteks tuua seda, kui maa seest tuleb kõigepealt misakit sahaga välja ja alles siis kasutatakse detektorit... Mitte vastupidi!
1. Huvitav kellele sa veel tahad minu poolt mina vormis ("mina eeldan") öeldud lauset omistada?! Selline ongi siis muinsuskaitsjate ja muinsusi kaitsvate isikute töömeetod? Keegi kuskil midagi ütleb ja see lause omistatakse ka ülejäänutele - isegi kui ütleja tegi seda selgelt minavormis. Mina küll pole ülikoolis käinud, aga sinu tarka juttu arvestades, siis sina vist oled? Aga eesti keelt seal vist ikkagi rohkem ei õpetatud, kui keskkoolis - ainsus vs. mitmus jne?
2. Kui sa oled näinud küll ja küll neid auke ja laastamistöid, siis kas need olid praegu kehtiva seaduse kohaselt kaitsealal? Kui ei olnud ja kui te juba sinna jõudsite, siis ilmselt oli teada, et seal on midagi rohkemat kui lihtsalt maa - miks see koht siis veel kaitse all polnud? Kui oli kaitsealune maa, siis kas see kuritegu jäi ametkonnasiseseks juurdluseks või teavitati ka politseid? Kui ametkonnasiseseks, siis palun kas saaksid edastada mulle kuriteopaikade nimed või aadressid, et saaksin teabenõudega pöörduda MKA poole ja ka lugeda seda infot? Võid asukohad mulle avaldada ka privaatsõnumis.
3. Juhuleid on küll sinu poolt niimoodi tõlgendatud nagu sa tahaksid, et enamus seda tõlgendaks. Minu, rõhutan veelkord - minu, arvamus on, et juhuleid on ikka selline leid, millel pole konteksti. Kas on palju arvata, et kui maapinnast tuleb välja sõlg, siis see ju koheselt ei tähenda mingit konteksti, pigem on tegemist sel hetkel ikka üksikleiuga ja juhuleiuga? Tõesti tõsi on, et kui ma teaksin selle sõle täpset asukohta, siis ei saaks kuidagi anda talle juhuleiu staatust. Isegi eset välja kaevama hakates ei tea ma ju veel mis maa sees on. Ja üksikleiu puhul ei saa ka sina, Corvus, rääkida mingist kontekstist. Minu pärast sõelu ja pintselda kasvõi kümneid kuupmeetreid mulda seal läbi, aga kui see oli ja jääb üksikleiuks, siis konteksti pole kuskil ju
4. Seadusemuudatus näeb ette, et:
MuKS § 30.1
Seadust täiendatakse paragrahviga, millega keelatakse MKA loata mälestisel ja selle kaitsevööndis ning väljaspool linnu, aleveid ja alevikke kultuuriväärtusega asja otsimine ning otsinguvahendi kasutamine. Asja otsimise all peetakse silmas tegevusi, mis viitavad otseselt kultuuriväärtusega asjade leidmisele suunatud tegevusele, näiteks kaevamine või muul viisil pinnase, kivimite või ehitise osade ümberpaigutamine. Esitatakse otsinguvahendi definitsioon – tehniline vahend või seade, mille abil on võimalik tuvastada kultuuriväärtusega asja asukohta. Peamiselt kasutatakse praktikas otsinguvahendina nn metallidetektoreid. MKA võib mainitud tegevusteks anda tähtajalise kirjaliku loa isikule, kes on vähemalt 18aastane ja läbinud vastava koolituse (Tartu Ülikooli või Eesti Kunstiakadeemia juures) või omab vastavat eriharidust (arheoloog). Säte hõlmab ka veealuseid mälestisi ning ajutise kaitse all olevad objekte (asju).
Kõnealuse sätte lisamise eesmärk on võimaldada mälestistele ja kultuuriväärtusega asjadele ulatuslikumat kaitset. Otsinguvahendite kasutamine ohustab kõige rohkem arheoloogiamälestisi ning ajaloomälestisena kaitse all olevaid matmispaiku ja ajaloolisi lahinguvälju, kus nende kasutamise tagajärjel on mälestise kultuurkiht rikutud ning leiumaterjal eemaldatud. Mälestiste kaitse eesmärgil võib otsinguvahendit kasutada ainult MKA loal ning tingimusel, et kasutamise käigus saadav informatsioon ja leiumaterjal säilitatakse. Määratletud on konkreetsed alad kus keeld ei kehti. Vastasel korral piiraks seadus liigselt juhtumeid, mil otsinguvahendeid kasutatakse praktiliste tööde tegemiseks ning säte ei oleks enam kooskõlas muinsuskaitseseaduse reguleerimisalaga, kuna kooskõlastamise kohustus laieneks kõigile linnades, alevikes ja alevites tegutsevatele toru- või kaabliotsijatele, kes kasutavad otsimiseks tehnilisi seadmeid. Linnades, alevikes ja alevites on kultuurikiht ka piisavalt sügaval, mistõttu ei oleks otsinguvahendi keelustamine ka sellel põhjusel otstarbekas.
Joonisin alla osa seletuskirjast. Kui see seaduse punkt on selline nagu ta muudatuses kirjas, siis milleks on vaja keelata detektorid väljaspool tiheasustust, kui muudatuse eesmärk on ikkagi kaitsta olemasolevaid muistised ja mälestisi? Kuidas ikkagi saab kaitsta seda, mida pole veel olemas? Kas sulle, Corvus, ei tundu see seadus siiski ekstremaalsena? Olgu, võibolla on seaduse eesmärk, nagu ka seaduses kirjas, see et takistada detektoritega kultuuriväärtuste leidmist. Aga kuidas seda ikkagi selgeks kohapeal teha, kas ma otsin kultuuriväärtusi või mitte? Kultuuriväärtusega leiu definitsiooni ju ei ole olemas, selle kultuuriväärtuse või - väärtusetuse määrab ekspert või ekspertide kogum.
5. Corvus, kuidas sina seletad sellist asja (palun lihtsalt sinu hinnangut), et erinevatel oksjonitel (näiteks Gunnar Haljaku oksjonid) on müügil minu silmis väga väärtuslikke münte. Kas nendele müntidele on tehtud ekspertiis, et välja selgitada nende väärtus või väärtusetus. Kuidas on need mündid jõudnud müüjateni? Kas Saksamaa mündioksjonitel Eestist pärit müntide müümine (Kättmanni teema) on rohkem keelatud kui Eestis?
Corvus, ma vaidlen sinuga seepärast, et esiteks ma usun siiski veel headusesse ja teiseks tahan näidata, et ühtepidi sa tahad justkui Eesti kultuuriväärtusi kaitsta, aga sa suunad oma energia liigselt ühele huvigrupile. Kas sa kimbutad hävinemisohus arhitektuuri- või mõne muu mälestise omanikke sama innukalt? Sa ehk ei peagi seda tegema või pole see sinu eriala? See on kellegi teise töö? No ma usun, et küllap on ka pahatahtlike detektoristide tabamiseks kindlad inimesed, aga nende töökoormus on liiga suur?
Rääkisin eespool kuskil ekstreemsusest - ma tõesti ei salli ekstremiste, kelle pime viha või veendumus takistab demokraatlikke tendentse ühiskonnas, olgu nad Lähis-Idas või Eestis.