Ma nüüd pigem mõtlen valjult, mitte ei vaidle.Kriku kirjutas: ↑21 Okt, 2025 8:57 See draama tundub olevat põhjendamatu, sest väärtusnihke peatükis pole kuskil öeldud, et käsitletakse just naiste meelsust või arusaamu. Vastupidi, joonisel 15 kajastatakse nii meeste kui naiste eelistusi. Mõnel pool mujal muidugi on naistele rohkem tähelepanu pööratud, aga näiteks esmasünnitamise vanuse puhul ongi see ju põhjendatud.
Aga ma ei näe väga kohti, kus peaks naistele rohkem tähelepanu pöörama. Näiteks isade vanus esimese lapse sünnil samuti väga tähtis. Meestel ei ole bioloogiline kell nii "kriitiline", aga viljakuse langus, väärarengute risk suureneb, suurenenud nurisünnituste risk (ka olukorras kus ema on noor) jne.
https://www.theguardian.com/science/202 ... tal-healthOlder fathers are more likely, for instance, to have children with birth defects such as cleft lip or a hole in the diaphragm, and the odds increase with each year of paternal age. Some cancers also become more common. A birth registry study of nearly 2 million children in Denmark found that a certain kind of childhood leukaemia increases in likelihood by 13% for every five years older the father is. The risk of brain cancer and breast cancer are also elevated in people born to older fathers.
There are also neurological effects. Children with fathers who are more than 40 at their birth are almost six times more likely to have autism than those whose fathers are less than 30, according to one study. Babies born to fathers aged over 50 face an up to fivefold increased risk of schizophrenia. Obsessive compulsive disorder, ADHD, bipolar disorder – all are more likely, research indicates, if the father is older.
Ma olin ise enda vanemate viimane laps ja enda kogemusest saan öelda, et võrreldes vanemate õdede/vendadega saan palju vähem abi enda lapse kasvatamisel, lihtsalt nad on juba pensonärid, ei jaksagi nii palju aidata. Ja järgmise lapse puhul arvatavasti veel vähem.
Et kui isa saab lapse 40 aastaselt ja tema poeg saab ka lapse 40 aasteselt, siis tekib juba probleem, sest arvatavasti poeg peab lisaks lapse kasvatamisele ka enda isal toeks hakkama olema, mitte vastupidi. Ja kui selliseid asju ei olnud seal raportis välja toodud siis on asi kreenis ikka.