Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 03 Dets, 2019 16:20
Siin peaks ülemises servas hoiatus olema, et lugeda tohib ainult peale sööki 

Militaarteemad minevikust kaasaega
https://militaar.net/phpBB2/
See oleneb suitsuahjust ja suitsutamise tehnoloogiast.AMvA kirjutas:Äkki need vorstid pestakse puhtaks? Sain just hiljuti jahimehe käest ehtsat kodus tehtud põdraliha täissuitsuvorsti ja ei olnud ka tahma näha ega tunda.bodom kirjutas:
Mis aga puutub suitsuvorsti, siis, kas keegi teab kedagi, kes valmistab veel ehtsat täissuitsuvorsti? Mitte seda mida müüakse poodides täissuitsuvorsti nime all, tegelikult suitsumaitselist, aga vorsti nöörid puhtapuru valged ning kest samuti puhas ning tahmavaba.
Aastaid 4-5-6 tagasi või tiba rohkem lasime oma seltskonnaga kuski Viljandi lähedal asuvas tööstuses teha ehtsat põdra täissuitsuvorsti, kuid see tööstus olevat aasta hiljem maha põlenud. Samas toodang oli neil ülihea.
https://www.pikk.ee/suitsutatud-liha-ja ... ad-nouded/Suitsutatud toidu PAHide sisaldust saab märgatavalt alandada, asendades traditsioonilistes suitsutuskambrites kasutatava otsese suitsutamise kaudse suitsu genereerimisega. Küpsetamine keskmisel või madalal kuumusel, suitsufiltrite kasutamine, lahjema liha või kala valimine töötlemiseks ja võimalikult vähese rasvakoguse kasutamine võivad olulisel määral alandada lõpptootes PAHide sisaldust.
Ei taha norida, ausõna!Kapten Trumm kirjutas: ... on ka hulgaliselt rupskeid, mis ei maitse eriti hästi või mida esteetilistel kaalutlustel ei sööda eriti - kopsud, kõrid, neerud, põrnad jne...
Äi, kes neid pesta jõuab, kui neid palju on. Noh näiteks tükki 400. Pärast peale pesu peab keegi neid kuivatama ka.AMvA kirjutas: Äkki need vorstid pestakse puhtaks? Sain just hiljuti jahimehe käest ehtsat kodus tehtud põdraliha täissuitsuvorsti ja ei olnud ka tahma näha ega tunda.
Kas need see aine on võimeline siis nn vorstikilest kuidagi läbi tungima? Kile kooritakse enne tarbimist ju maha.Kapten Trumm kirjutas:
NB! Tahmas sisaldub rohkesti bensopüreene (eriti 2,3-bensopüreen), mis on kantserogeenne ehk vähki tekitav (noh, ma pääsesin keskas isegi maakonna keemia olümpiaadile).![]()
Seepärast nühitaksegi puhtaks, et selle aine sisaldust kontrollitakse (on normid) ja tahmases vorstis leitakse seda ka rohkem.
Antud aine on suitsuga kaasnev, olgu see siis diisli, tubaka- või suitsuahju suits.
Ja selle ainega on enamasti pahandusi just kodutöönduslike suitsuasjadega, kuigi see tundub nii hea ja tervislik.
Vot miskit sellist ma mõtlesingi. Ilmselt asi selles, et taoline tehnoloogia on väga ajakulukas ning mässamist paju. Samas ei tundu saadav valmisprodukt niiväga tahmane.
Vastab tõele.mart2 kirjutas:...
PS. Karu põrn on väga hinnatud rahvameditsiinis ja selle tõttu "kulla hinnas".
No ma pole gurmee-kokk ega oska kõike. Olen ilmselt suht keskmine toiduvalmistaja, aga meie peres olen mina enamasti pliidi ääres - eriti mis puudutab liha ja loomseid asju.Ei taha norida, ausõna!
Kuid miks arvab Kapteni-härra, et kopsud ei maitse või ei sööda esteetilistel kaalutlustel?
Kas isiklik kogemus kehva koka valmistatud toidust või mingi konkreetne usulahk
hm, palun viiteid. google annab pigem "karu porn" teemalisi vasteidmart2 kirjutas: PS. Karu põrn on väga hinnatud rahvameditsiinis ja selle tõttu "kulla hinnas".
sammal.habe kirjutas:hm, palun viiteid. google annab pigem "karu porn" teemalisi vasteid![]()
https://www.pikk.ee/upload/files/Loomak ... d%2010.pdfPaljud tapasaadused on kõrge toiteväärtusega või rikkad mõne olulise toitaine poolest. Samuti pakuvad nad sageli huvi kulinaarsest seisukohast lähtudes, kuna neist on võimalik valmis tada delikatesstooteid ning mitmekesistada toidulauda. Tapasaaduste (nt jalad, kopsud, magu) aminohappeline koostis erineb tailiha aminohappelisest koostisest, sest sisaldab rohkelt sidekude, seega ka rohkelt proliini, hüdroksüproliini ja glütsiini, vähemal määral trüptofaani ja türosiini. Organite vitamiinisisaldus on tavaliselt suurem kui lihaskoes. Neerud ja maks sisaldavad riboflaviini (1,697—3,630 mg/100g) 5—10 korda enam kui lihaskude. Maks on hea niatsiini, B6, B12, folatsiini, askorbiinhappe ja A-vitamiini allikas. 100 g sea- või veisemaksa katab 450—1100% soovitatavast päe-vasest A-vitamiini annusest, 65% päevasest B6-vitamiini annusest, 3700% B12 ja 37% askorbiinhappe päevasest soovitatavast annusest. Ka neerud on head B6, B12 ja folatsiini-allikad. Peale vitamiinide on lamba neerud, sea maks, kopsud ja põrn heaks rauaallikaks. Vasesisaldus on kõige suurem veise, lamba ja vasika maksas, andes 90—350% vase päevasest soovitatavast annusest (2 mg/päevas). Maks sisaldab ka kõige enam mangaani (0,128 kuni 0,344 mg/100 g). Kõige suurema fosfori- (393—558 mg/100 g) ja kaaliu-mi- (360—433 mg/100 g) sisaldusega on tüümus ja pankreas. Välja arvatud aju, neerud, kopsud, põrn ja kõrvad, sisaldab enamik tapasaadustest naatriumi vähem kui lihaskude.
Ajud sisaldavad ju just kõike mida su enda aju jaoks vajaZ03 kirjutas:Neerud on täiesti asendamatud lihaseljankas (õige seljanka on ilma kartuliteta). Ainult et neerud vajavad hoolikat ettevalmistamist, eelnevalt poolekslõigatuna leotamist 3-4 korda vahetatavas külmas vees kuni üks ööpäev ja siis 2-3 korda kupatamist rohkes vees. Alles siis saab toiduks tarvitada. Muidu tõesti ei kõlba.
Minu jaoks oleks piiriks ilmselt ajust valmistatud toidud. Ei suudaks süüa ega toiduks teha.
Mnjah. Nii see kardetavasti tõesti on.Benjy kirjutas:Ajud sisaldavad ju just kõike mida su enda aju jaoks vajaLamba aju on ungaris rahvustoit minuteada.
Kunagi tubli paarkümmend aastat tagasi oli raadios (vist Mnemoturniiris) juttu sellest, et vanas Hiinas oli olemas selline karistus, kus inimene pandi vangi ja toideti elu lõpuni ühe ja sama toiduga, mille vang sai kohe algul ise valida. Enamasti vangid sedasi väga pikalt vastu ei pidanud, ainult üks mees elanud üle 90 aasta vanuseks. Küsimus oligi, et mis toitu ta kõik see aeg sõi? Ja vastus oli: oina ajusid.Benjy kirjutas:
Ajud sisaldavad ju just kõike mida su enda aju jaoks vaja![]()
Olen lugenud lugusid Lõunamere aborigeenidest-kannibalidest, kelledel oli tavaks vapralt võidelnud vastase südant süüa, et osa saada tema vaprusest.Benjy kirjutas:Ajud sisaldavad ju just kõike mida su enda aju jaoks vajaZ03 kirjutas: Minu jaoks oleks piiriks ilmselt ajust valmistatud toidud. Ei suudaks süüa ega toiduks teha.Lamba aju on ungaris rahvustoit minuteada.
Läti Henrik kirjutas:Selle järele läksid samad sakalased Järvamaale, võtsid seal nende ülema Hebbe (Hebbus) kinni ja viisid ta ühes teiste taanlastega tagasi linnakesse (Viljandisse?), kiskusid neil sisikonna seest ja rebisid Hebbel veel elusalt südame välja, küpsetasid tulel, jagasid endi vahel ja sõid seda, et nad kristlaste vastu tugevaks saaksid. Tapetute kehad laotasid nad väljale ja andsid need koertele ja taevalindudele söögiks.