Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem
Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem
See pilt on pildina tore ja sellega asi ka piirdub. Kui arutada, kuidas ja millal ja mis moodi need alad Venemaa "sõjatandriteks" on saanud ja kas meil ei võiks tal olla teistsuguseid plaane, siis polegi enam mingit sarnasust. Lisaks ei ole vaja rünnata kõiki Balti riike korraga ja isegi ühest võib hõivata mingil kombel vaid osa. Sellega on öeldud, et "NATO kedagi siin idaotsas tegelikult ei kaitse ja on üldse mõttetu ja keegi ikka ilma Venemaaga arvestamata siin Euroopas ikka läbi ei saa". Mida ongi Venemaal vaja tõestada. Lääne-Euroopa ülesandeks on olla jätkuvalt ilus ja korras, et Vene eliit saaks seal käia äri ajamas ja end välja puhkamas, kui kodumaine korralagedus ära väsitab. Proletaarset maailmarevolutsiooni eksporti enam plaanis pole. Aga mõjusfäärid jagame ära...

Viimati muutis Jaanus2, 16 Apr, 2015 13:11, muudetud 1 kord kokku.

Me ei pea lähtuma vaid meie jaoks positiivsest stenaariumist. Loomulikult võime edukalt vastu panna väga mitmel juhul. Vaadates praegust vägede hulka Idapiirlil ei usu ma siiksi et see päris võimatu on.tommy kirjutas:No kui palju on siis selle operatsiooni kiireks läbiviimiseks neid vägesi vaja??
Arvestades, et me kavatseme siiski osutada ka vastupanu.
Sa ikka lähtud ka sellest eeldusest, või kuidas.??
Oletame siis, et päris Ida-Virumaa ei õnnestu võetakse ainult Narva, elektrijaamad ja sealt ümbert niipalju kui saadakse ning Tehakse seda näiteks juuni lõpus. Ma võin eksida, kuid ei usu, et meil on vägesid et antud alasid tagasi võtta. Eeldame siis et Venemaa teeb KÕIK, et ASAP piiriäärde niipalju vägesid ja tehnikat tuua kui suudab ja tuletoetust antakse nii kaugele kui küünib.
Mu püänt oli lihtsalt selles, et kui sellises olukorras EU keeldub Ast (mida ta ettevalmistamata 99% teeb) ja NATO keeldub Bst, siis neid alasi me enam lähiajal ei näe ja sellest piisab et meil miinimum aastakümneks asjad siin lootusetult pekki keerata.
Mis positiivsest stsenaariumist..??Gideonic kirjutas:Me ei pea lähtuma vaid meie jaoks positiivsest stenaariumist. Loomulikult võime edukalt vastu panna väga mitmel juhul. Vaadates praegust vägede hulka Idapiirlil ei usu ma siiksi et see päris võimatu on.
Oletame siis, et päris Ida-Virumaa ei õnnestu võetakse ainult Narva, elektrijaamad ja sealt ümbert niipalju kui saadakse ning Tehakse seda näiteks juuni lõpus. Ma võin eksida, kuid ei usu, et meil on vägesid et antud alasid tagasi võtta.
Tegemist oli konkreetse küsimusega sinu enda stsenaariumi kohta.
Sellelegi vastamata oletad aga juba midagi muud.
Kui sa ei suuda isegi anda vastust küsimusele, palju võiks vastane teatud opiks vägesid rakendada, siis kuidas saad sa üldse järeldada, kas meil on jõudu, et "antud alasid tagasi võtta"...??
- Kapten Trumm
 - Liige
 - Kontakt:

Afganistani invasiooni jõud ja tempo 1979:
1 faas - juhtkonna kukutamine. Osales 661 meest erinevatest erivägede väeosadest, operatsioon oli edukas ja kestis 12 tundi. Selle aja jooksul kontrollisid need 661 venda kogu pealinna.
2 faas - õhudessant Bagrami. Õhdessant seepärast, et piirilt maismaad mööda oleks liigselt aega võtnud. Osales 1 õhudessantdiviis, operatsioon algas faas 1 ajal ja jätkus järgmisel päeval (selle faasi käigus kanti ka esimene eestlasest kaotus seal sõjas).
3 faas - maavägede sissetung, osales 2 motolaskurdiviisi, 1 motolaskurpolt ning 1 lennuväekorpus. Algas Faas 1 algus +12 tundi, lõpp pole selge, ilmselt väed jõudsid ettenähtud kohtadesse H+36...72 tundi.
3 faasi lõpuks võis kohal olla 50-70 tuhat meest, mõnisada tanki ja paarsada lahingulennukit.
Edit: unustasin lisada, et A-stan on Eestist ca 15 korda suurem ala, analoogses suurusklassis rahvastiku tihedusega ning oli juba tollal rohkete maakaitseväelastega (igal hõimul omad püssimehed).

1 faas - juhtkonna kukutamine. Osales 661 meest erinevatest erivägede väeosadest, operatsioon oli edukas ja kestis 12 tundi. Selle aja jooksul kontrollisid need 661 venda kogu pealinna.
2 faas - õhudessant Bagrami. Õhdessant seepärast, et piirilt maismaad mööda oleks liigselt aega võtnud. Osales 1 õhudessantdiviis, operatsioon algas faas 1 ajal ja jätkus järgmisel päeval (selle faasi käigus kanti ka esimene eestlasest kaotus seal sõjas).
3 faas - maavägede sissetung, osales 2 motolaskurdiviisi, 1 motolaskurpolt ning 1 lennuväekorpus. Algas Faas 1 algus +12 tundi, lõpp pole selge, ilmselt väed jõudsid ettenähtud kohtadesse H+36...72 tundi.
3 faasi lõpuks võis kohal olla 50-70 tuhat meest, mõnisada tanki ja paarsada lahingulennukit.
Edit: unustasin lisada, et A-stan on Eestist ca 15 korda suurem ala, analoogses suurusklassis rahvastiku tihedusega ning oli juba tollal rohkete maakaitseväelastega (igal hõimul omad püssimehed).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.

Sa muidugi unustasid Kapten Trumm Afganistan 1979.aasta puhul nagu tavaliselt kõik muu, mis ei sobi sinu skeemidesse. Osad NSVL üksused ja spetsialistid olid riigis (afgaanide endi palvel) juba kaugelt ennem mainitud sündmusi.  Amini vend ju ise töötas (Amini heakskiidul) koos NSVL kindralitega välja 40.armee liikumise ja paiknemise Afganistanis. 
Bargarm oli muide juba 7.juulist 1979.a. NSVL relvajõudude (pataljon dessantnikuid) kontrolli all. Afgaanide enda palvel.
Valdav osa Afganistani relva- ja politseijõududest ei reageeriniud mingilgi moel detsembris toimunule. Osad olid juba Karmali ja tema seltskonna mõju all. Osad olid selgelt Amini vaenulikud peale seda, mida ta tegi eelmisele presidendile Tarakile. Ja osad olid juba ennem seda Taraki/Amini kombinatsiooni vaenulikud, seoses alates 1978.aasta aprillist alanud massihukkamistega.

Bargarm oli muide juba 7.juulist 1979.a. NSVL relvajõudude (pataljon dessantnikuid) kontrolli all. Afgaanide enda palvel.
Valdav osa Afganistani relva- ja politseijõududest ei reageeriniud mingilgi moel detsembris toimunule. Osad olid juba Karmali ja tema seltskonna mõju all. Osad olid selgelt Amini vaenulikud peale seda, mida ta tegi eelmisele presidendile Tarakile. Ja osad olid juba ennem seda Taraki/Amini kombinatsiooni vaenulikud, seoses alates 1978.aasta aprillist alanud massihukkamistega.
Just, just, ja päeva lõpuks kontrollisid NSVL'i relvajõud kui suurt osa sellest maast? Vastan ise: alla 20%. Ja see protsent ei olnud piisav, vaatamata sellele, et muljetavaldav kogus strateegiliselt olulisi sõmlmpunkte ja kohti jäid selle venelaste kontrollitava 20% sisse.Edit: unustasin lisada, et A-stan on Eestist ca 15 korda suurem ala, analoogses suurusklassis rahvastiku tihedusega ning oli juba tollal rohkete maakaitseväelastega (igal hõimul omad püssimehed).
					Viimati muutis Yks, 16 Apr, 2015 14:02, muudetud 1 kord kokku.

- Kapten Trumm
 - Liige
 - Kontakt:

Yks, ka väike murdosake (mis siis pauku tegi) A-stani relvajõududest 1979 a seisuga on märgatavalt suurem jõud kui tänane rahuaja Kaitsevägi.
Lisaks tasub mainimist, et Kabul, mida tihti peetakse nagu provintsilinnaks, on territooriumilt Tallinnast poole suurem ning sealne rahvastik on mitu korda suurem.
Seal hulgas ka need, kes tahaks okupandile kuuli selga saata.
Viies kolonn on ka meil olemas.

Lisaks tasub mainimist, et Kabul, mida tihti peetakse nagu provintsilinnaks, on territooriumilt Tallinnast poole suurem ning sealne rahvastik on mitu korda suurem.
Seal hulgas ka need, kes tahaks okupandile kuuli selga saata.
Viies kolonn on ka meil olemas.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.

Mismõttes on 2000 otseselt paugutamises osalenud afgaani  (kellest kindlasti pooled omakorda olid siiski pigem "natukene osalevad")  suurem kui meie rahuaja kaitsevägi? Mis sa luuletad!

Kas see "poliitilise psühhiaatria valdkonda ei saa kuidagi hinnata" lause ei olegi ülestunnistus sellest, et tšekistliku loogika eripärasid ei arvesta. -
Väga-väga mitmekülgset survevahendite arsenali, terrorit jms. ning seda sõnakuulmatute omade kui ka vastase suunas.
Psühholoogiline pinev malemäng, tähelepanu kõrvale juhtivad pettused, propaganda, hägustamine, näilisus, hirmutamine, altkäemaks ja "kahvlid".
Nad kasutavad jõhkraid räpaseid kaabaklikke vahendeid oma eesmärkide saavutamiseks.
Nad usuvadki, et nad ongi peremehed NSVL-i mõjusfääris.
Kõikidel pildil mainitud konfliktidel on olnud VF vastaspoolel maismaa tagala. Pindala näitab asju positiivsemalt, rahvaarv aga on nendel territooriumitel Baltikumi ületav.
Pealegi on vahepeal toimunud ka sõjaline areng ja VF-i panused on järjest kasvanud. Nad ei saa enam lauast püsti tõusta ja öelda, et:"Me tegime nalja.". Praegune vaikus on ajutine. Midagi nad planeerivad seal. Osaliselt tingib selle ka VF-i sisemine majanduslik ja poliitiline olukord.
Artikliga võib osaliselt nõus olla, et kiirelt ei valluta. Samas on eksperdi osad eeldused valed ja lihtsustatud. Ja sellest tingituna on hind meie jaoks eludelt kallis ning sellega tuleb tegeleda.
Ma lasen siin end pealegi võhikuks ja hüsteerikuks nimetada, sest kui ma hakkaks end kaitsma siis "Eesti asi" sellest ei võidaks.
Ja ütlen veel seda ka, et omavahelist usaldust on vaja hoida ja kasvatada.
Osapooled ei suuda koostööd teha, kui nad kardavad enese reetmist/"ohverdamist" teise osapoole poolt.
Üleolev sildistamine, alaväärtustamine ja pada ajamine ei ole usaldust kasvatav. Mehed kes on kursis saavad sellest kohe aru.
Usaldusest sõltub ka usk laiemalt - plaani, NATO-sse, juhtkonda, meelsus jne.
Vaatasin just, et Lasnagorsk evis siin kaudselt samalaadset mõttekäiku.
Varsti on kohal Hr. Herem ja ütleb: "Hakkas jälle peale!"

Väga-väga mitmekülgset survevahendite arsenali, terrorit jms. ning seda sõnakuulmatute omade kui ka vastase suunas.
Psühholoogiline pinev malemäng, tähelepanu kõrvale juhtivad pettused, propaganda, hägustamine, näilisus, hirmutamine, altkäemaks ja "kahvlid".
Nad kasutavad jõhkraid räpaseid kaabaklikke vahendeid oma eesmärkide saavutamiseks.
Nad usuvadki, et nad ongi peremehed NSVL-i mõjusfääris.
Kõikidel pildil mainitud konfliktidel on olnud VF vastaspoolel maismaa tagala. Pindala näitab asju positiivsemalt, rahvaarv aga on nendel territooriumitel Baltikumi ületav.
Pealegi on vahepeal toimunud ka sõjaline areng ja VF-i panused on järjest kasvanud. Nad ei saa enam lauast püsti tõusta ja öelda, et:"Me tegime nalja.". Praegune vaikus on ajutine. Midagi nad planeerivad seal. Osaliselt tingib selle ka VF-i sisemine majanduslik ja poliitiline olukord.
Artikliga võib osaliselt nõus olla, et kiirelt ei valluta. Samas on eksperdi osad eeldused valed ja lihtsustatud. Ja sellest tingituna on hind meie jaoks eludelt kallis ning sellega tuleb tegeleda.
Ma lasen siin end pealegi võhikuks ja hüsteerikuks nimetada, sest kui ma hakkaks end kaitsma siis "Eesti asi" sellest ei võidaks.
Ja ütlen veel seda ka, et omavahelist usaldust on vaja hoida ja kasvatada.
Osapooled ei suuda koostööd teha, kui nad kardavad enese reetmist/"ohverdamist" teise osapoole poolt.
Üleolev sildistamine, alaväärtustamine ja pada ajamine ei ole usaldust kasvatav. Mehed kes on kursis saavad sellest kohe aru.
Usaldusest sõltub ka usk laiemalt - plaani, NATO-sse, juhtkonda, meelsus jne.
Vaatasin just, et Lasnagorsk evis siin kaudselt samalaadset mõttekäiku.
Varsti on kohal Hr. Herem ja ütleb: "Hakkas jälle peale!"
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.

- Kapten Trumm
 - Liige
 - Kontakt:

Ega pole ju vaja kogu territooriumi kontrollida - sõltuvalt arengutasemest võib piisata ka asulate kontrollimisest. Mida primitiivsem ühiskond, seda vähem maksab igasugu infra- ja asula teemade kontrollimine (venelastega A-stanis lõppeks nii juhtuski). Mingi lääneriigi oleks nad taolise invasiooniga ehk alistanudki. 40ndate lõpus ka vaevalt NKVD (või mistahes organ) pidevalt rohkemat territooriumi kontrollis kui linnad ja iseenda baasid.Just, just, ja päeva lõpuks kontrollisid NSVL'i relvajõud kui suurt osa sellest maast? Vastan ise: alla 20%. Ja see protsent ei olnud piisav, vaatamata sellele, et muljetavaldav kogus strateegiliselt olulisi sõmlmpunkte ja kohti jäid selle venelaste kontrollitava 20% sisse.
Minu näite mõte oli jällegi tiba peidetud (pidi olema pedagoogiline nipp- kui inimesed peavad ajusid liigutama, jääb paremini meelde), et kui pole tugevat vastupanu karta, siis selline sobiva momentum'i invasioon käib tegelikult üllatavalt kiiresti ja pole see vägede hulk ka nii väga suur kui arvatakse. Kui A-stani, mille pindala on 650 tuhat km2, oli vaja võimul olemiseks esimese soojaga 80 tuhat meest ja tuhatkond tanki, siis meie puhul oleksid need arvud mõistagi üksjagu väiksemad. Kui nüüd lugeda eespool oleval kaardil need piiritagused jõud kokku, siis tundub, et sobiva momentum'i ürituseks vähemalt idaviru skaalas on meha seal parasjagu (ja eks neid saab 24-48h juurde ka samapalju).
Meil on ka tugevused, kontrollime riigis toimuvat vaatamata õhukesele riigile küllalt hästi, oleme NATO-s ja nii edasi. Kuid meie üllatamine pole välistatud.

Ma ei tea seda, tommy. Avalikult kättesaadavate andmetega spekuleerides võin ma saada ka vaid väga umbmäärase ning vildaka vastuse vastuse.tommy kirjutas: Tegemist oli konkreetse küsimusega sinu enda stsenaariumi kohta.
Antud stsenaariumi tõin esile kuna pean sellise strateegilise eesmärgi püstitamist vaenlase poolt palju tõenäolisemaks kui "vallutada kogu Mandri-Eesti", rääkimata tervest Baltikumist. Minumeelest on Narva, elektrijaamade ja lähiümburse vallutamine täiesti piisav uue külmutatud konflikti loomiseks ning avab suure avenüü edaspidiseks sitakeeramiseks.
Mul on tõsine mure meie võimekus osas sellise külmutatu konflikti korral. Ma ei ole asjaga liiga hästi kursis ning võin loomulikult rämedalt eksida, aga mure ei kao sellest kuhugi! Seda enam, et teatavas vabatahtliku organisatsiooni liikmelisuse tõttu pean ise selles konfliktis osalema!
Oletame et Idanaaber kasutab selle jaoks tõesti kõiki vahended. S.t tuuakse Jaanilinna inkognito igasuguseid Donbassi-stiilis paramilitaare (tsiviilriides), turvatöötajaid jms. Täiendadakse vähekene kohalikke sisevägesid (GRU baas!), piirivalvet jne. Vb toimetatakse piiripeale veel rühmake, paar Spetsnaz'i transiidiveoauto kastides. Äkki õnnestub isegi mõni kaubarong kaugtulevahendeid eelnevalt vahetult piirkonda toimetada. Loomulikult toimub rünnak kesksuvel, mil koheselt on välja panna 0 ajateenijat.
Diletantlikud ja jaburad näited ? Arvatavasti, kuid kindlasti tuleb arvestada kõigi vahenditega millega Idanaaber saab kaalukaussi oma kasuks pöörata, mitte eeldada, et meil nii Scouts, Viru kui ka Kaitseliit on 100% kiiremad reageerima.
Ma ei tea, kui suure vägede koondumise suudavad idanaabrid märkamatult siin korraldada, kuid ma tõsiselt kahtlen, et suudame Narva ümbruse eest nendega võidujooksu pidada, kui reaalne Lääne-Kaitseringkonna vägede kogumine hakkab pihta öösel, ainult 1-2 tundi ennem ootamatut rünnakut kirjeldatud maskeraadi poolt.
- Kilo Tango
 - Liige
 - Kontakt:

Lisaks siia pildile veel mõned kaubalaevad, paar sõjaväealust, mis on kirjade järgi teel rutiinselt Kaliningradi ja õhudessandi ning saame üsna kirju pildi.Gideonic kirjutas:...
Oletame et Idanaaber kasutab selle jaoks tõesti kõiki vahended. S.t tuuakse Jaanilinna inkognito igasuguseid Donbassi-stiilis paramilitaare (tsiviilriides), turvatöötajaid jms. Täiendadakse vähekene kohalikke sisevägesid (GRU baas!), piirivalvet jne. Vb toimetatakse piiripeale veel rühmake, paar Spetsnaz'i transiidiveoauto kastides. Äkki õnnestub isegi mõni kaubarong kaugtulevahendeid eelnevalt vahetult piirkonda toimetada. Loomulikult toimub rünnak kesksuvel, mil koheselt on välja panna 0 ajateenijat.
...
Ma ei tea, kui suure vägede koondumise suudavad idanaabrid märkamatult siin korraldada, kuid ma tõsiselt kahtlen, et suudame Narva ümbruse eest nendega võidujooksu pidada, kui reaalne Lääne-Kaitseringkonna vägede kogumine hakkab pihta öösel, ainult 1-2 tundi ennem ootamatut rünnakut kirjeldatud maskeraadi poolt.
Muide, siin sai ohitud selle pärast, et äkki venelased võtavad Läänemerel ühe teatava Rootsi saare ära. Tuletaks meelde, et kõige lihtsamini hõivatav arvestatava suurusega saar Läänemeres on Hiiumaa.
Taas küsimus- kui tegu saab olema üritusega nädal-kaks peale väljaõppe algust, siis kui suur see meie rahuaja KV võitlusvõimeline osa ikkagi on?Yks kirjutas:Mismõttes on 2000 otseselt paugutamises osalenud afgaani (kellest kindlasti pooled omakorda olid siiski pigem "natukene osalevad") suurem kui meie rahuaja kaitsevägi? Mis sa luuletad!
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...

Oletame et mina olen selle väikese riigi diktaator ja hakkan täna õhtul plaani kokku panema.Gideonic kirjutas: Ma ei tea, kui suure vägede koondumise suudavad idanaabrid märkamatult siin korraldada, kuid ma tõsiselt kahtlen, et suudame Narva ümbruse eest nendega võidujooksu pidada, kui reaalne Lääne-Kaitseringkonna vägede kogumine hakkab pihta öösel, ainult 1-2 tundi ennem ootamatut rünnakut kirjeldatud maskeraadi poolt.
Ma koondan Scoutsi, SOC-i ja muude üksuste põhjal kokku nii 500-1000 mehelise löögiüksuse.
Pärast salajast kokkuharjutamist sätin ma nad koos relvastuse ja tehnikaga(ametlikult õppesõidul viibiva) Tallinki parvlaeva pardale ja saadan Helsingi poole teele.
Enne kui uimased soomlased aru saavadki, mis toimub, oleme me kontrolli alla võtnud Soome presidendilossi, mõned valitsushooned ja kontrollime teatud osa linnast. Tõenäoliselt suuremat osa. Mitu juhtkonnaliiget vangi kukub, on juhuste otsustada, kuid mõned ikka.
Kas Soome riik on nüüd käpuli ja võidetud...????
Isegi , kui reaalset ja organiseeritud vastupanu suudavad nad osutama hakata vaid alles D+24-48H...
Ma võin selle kõik teoks teha ja hõivata, kuid mida edasi..???
Esimesele päevale järgneb teine, siis kolmas jne.
Mis saab paramilitaaride ja muude kasakatega edasi, kui vastasel pole eelnevalt valmis seatud kogu sõjamasinat, koos kõige sellega kaasnevaga..??
Ka Narva ja selle ümbrus on NATO ja tema territoorium. Ja NATO vastus ei pruugi tulla üksnes rünnaku alla sattunud riigi territooriumilt.
Nii lihtne on loopida väiteid, "nad tahavad vaid katsetada NATO meelekindlust".
Siiamaani pole keegi küll söendanud, kuid okey.
Aga kui NATO ikkagi vastab ja vastab resoluutselt.
Kui ründajad haledalt, häbiga ja suurte kaotustega tagasi lüüakse ??
Sa ei tea seda kindlalt??
Mina ka ei tea.
(Absoluutselt kindlad olevat vaid paar asja..
Kuid samamoodi ei tea seda ka vastane.
Tommy, sinu pakutu phul jääb sul lihtsalt ressurssidest väheks. Aga nüüd mõtle nii, et sama tegevus lähtub Piiterist, hommikul esineb Soome Vabariigi välisminister Tuomioja presidendi ülesannetes näiteks avaldusega, et ennetamaks NATO poolset plaanitavat invasiooni palub Soome valitsus ona kiirelt kogunenud koosseisus naaberriikidelt erapooletut rahuvalveteenust ning lubab selle läbiimiseks piiratud sõjaväeosade sisenemist...pilt on juba teostusvõimaluse osas pisut teine. Võimatu? Praeguses olukorras küll, aga kolm aastat tagasi oleks ka Ukraina sõja ettekuulutaja ilmselt siinsel foorumil maasse trambitud

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...

- 
				Poti soldat
 - Liige
 - Kontakt:

Näedsa, Krimm juba sellelt kaardilt unustatud. Lisaks tuleb tõdeda et samasuguste skeemidega oleks saanud umbes aastake tagasi tõestada et Ukrainal pole midagi karta.Borja kirjutas:Mulle siiski meeldib see kaart-diagramm - no piisavalt ilmekas, et saada kopitud siia teemasse
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline