Keskmaa ÕT rakettidega ei ole võimalik mingit õhuturvet teha. Õhuturbe protseduuride hulka käib ka kahtlase obekti visuaalne tuvastamine, mida maa pealt pole võimalik teha ühegi meetodiga, kui sihtmärk just selge ilmaga 50 meetri kõrguselt üle vaatluspunkti lendab. Ja lennuki tüübist polegi alati kasu, sest mäletatavasti on ka NATO kasutuses vene tehnikat ning viimasel ajal on moodi läinud igasugu raskesti märgatavad hallid riigitunnused hallil lennukil, mida paari km kauguselt enam binokliga ei näe.
Õhuturbeks on ikkagi vaja lennukeid ja selliseid, mis suudaks pidurite päästmisest rajal paari minutiga tõusta 10 km kõrgusele. Kui territoorium oleks sügavam, siis saaks ehk hädaga ka treeninglennukitega hakkama (on rohkem aega kõrgust koguda). Muidu on ju treeninglennuki kiirusdiapasoon selline, et selle ajaga, kui ta võtab kõrgust, lendab reisilennuk Narvast Tallinna, sõjalennukist rääkimata. St vajatakse minimaalselt Mach 1.6 kiirusklassi masinaid.
Õnneks on niipalju (vähemalt nii tundub) terve mõistus võitnud, et igasugu L- ja muude tähtedega algavatest kahekohalistest "õhuturbehävitajatest" keegi eriti tõsiselt ei räägi. Hea seegi. Muidu pannakse hävituslennukite (mis minu arust on EV-s paratamatus) tee kinni argumendiga "aga teil juba on". Enne juba külma sõja aegsed Phantomid või MiG-21'd, nendest on vähemalt rahuaja ülesannete täitmiseks rohkem kasu oma paremate lennutehniliste näitajate poolest.
Mis puudutab seda visuaalse ID vajadust, siis tegemist pole teps mitte mingi anakronismiga elektroonika jalus, vaid nt konflikti algfaasis võib vastane vabalt sulle lõksu korraldada - korraldab sulle nt mingi militaartransponderiga reisijaid täis reisilennuki sõjaliste objektide suunas tulema, mis raadiokutsungitele ei vasta. Kui su keskmaa ÕT selle alla põrutab, ongi ajend sõda alustada olemas - natsid tulistavad vene tsiviillennukeid. Selleks on vaja kahtlaste objektide juurde kohale minna ja vaadata, kes see siis tuleb - vahest tuleb Il-76D dessantnikega, mis on aerofloti värvides või vahest tuleb sõjalennuki pähe reisijaid täis tsiviillennuk.
Meenutame siinkohal kasvõi KAL 007 ja USS Vincennes'e lugusid. Meie oludes võib selline viga tähendada sõda.
Keskkonnapartei pidas eriti murettekitavaks, et Rootsi põhjaosas toimusid hiljuti NATO riikide sõjaväeõppused.
Kas ma olen ainuke, kes arvab, et rohelised on riigikaitse saboteerijad?
b) luuakse enda oma õhutõrje "võimekus" keskmaa rakettide näol - ostetakse 2-4 kompleksi (puhas spekulatsioon) ning promotakse nagu Mistralite puhulgi (juba ette teada fakt), et nüüd on õhk kaitstud...me kõik teame, et kuigi keskmaa õhutõrje on vajalik ei saa see kunagi olla piisav
Selle vastu ma siin pirisengi, et millegi ostmise järel levitatakse Eestis avalikult soovunelmaid tõe pähe. Vaenlast sellega ei peta, nad teavad nagunii, mida me suudame ja mida mitte. Küll avastavad kaugmaaradarid samu asju mis keskmaaradarid ja küll Mistralid panevad õhuruumi lukku. Rahvas pole midagi nii loll, internet on avalik hüve. Olen lihtsalt lugenud läbi enamiku avaldatud riigikaitse-alaseid artikleid ja näha on, et viimastel aastatel on nt ajalehtede kommentaariumites märgata tuntavat teadlikkuse tõusu. Just selles mõttes, et enam ei halata, kuidas dessant vallutab kahe minutiga, vaid räägitakse - vaja on seda, seda ja seda. Kui keskmine Eesti inimene teab juba umbes, mis on probleem ja mida vaja on, siis pole niisama lihtne igasugu palgaarmee ja muud jama-teemasid pähe määrida.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.