Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
tommy
Liige
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas tommy »

Kilo Tango kirjutas: Vaata tommy, asi selles, et see Ruta, kellega mina koos töötanud olen ei ole sugugi see inimene, kellest siin artiklites kirjutatakse. Pigem on ühe teatava Eesti finantsasutuse analüütikud olnud liialt isepäised ja sellega peakontorile pinnuks silmas kui, et mingid voostrid ja äpardujad.
Ma arvan, et Maris Lauri,(keda mina jällegi kõrgelt hindan) on sellele asjale siiski täpselt pihta saanud.
Maris Lauri ütles ERR-i uudisteportaalile, et tõenäoliselt ei vastanud Arumäe ootused ja ettekujutus peaministri nõuniku tööst tegelikkusele. Sellest ka pettumus ja kriitika.
Samuti kuldaväärt nõuanne...igale inimesele, kes riigileiba asub teenima.
Lauri rõhutas, et nõuniku antud nõuannet ei pruugita arvestada, vähemalt mitte kohe, ja ka sellega tuleb arvestada.

"Tuleb ka mõista, et avalik sektor erinebki erasektorist oma otsustusprotsessides. Kui eraettevõttes on tihtipeale üks otsustaja, siis avalikus sektoris tuleb küllaltki paljude osapooltega suhelda ja leida kompromiss," valgustas Lauri.

See tähendab endise rahandusministri sõnul, et otsuseni jõudmine on aeglane, et tuleb palju rääkida ja veenda.

"Tuleb ka arvestada poliitiliste kompromissidega, mis ei pruugi konkreetse osapoole jaoks anda tema arvates parimat lahendust," lausus Lauri.
No ei sobinud Rutale järelikult see amet ja kõik sellega kaasnev. Juhtub.
See ei tee teda halvemaks spetsialistiks, kui seni. Pigem võib kogemus kasukski tulla.
Tema tunded tuletasid nii mõndagi tuttavat meelde.. :)

Aga siia teemasse see kõik ikkagi ei puutu.
tuna
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tuna »

tommy kirjutas:Aga siia teemasse see kõik ikkagi ei puutu.
Kuidas ei puutu? Viimastel aastatel on riigikaitse juhtimine sihipäraselt koondatud peaministri isikusse. Praegune olukord kvalifitseerub väiksemat sorti kriisina. Kuidas me võime oodata, et peaministri kantselei saab hakkama suure kriisiga, kui praegune olukord on lahendatud niimoodi nagu ta tegelikult on?
tommy
Liige
Kontakt:

Praegune olukord kvalifitseerub väiksemat sorti kriisina.
Peaministri majandus(mitte näiteks kaitse)nõuniku omal soovil ametist lahkumine on nüüd juba kriis või...??
:shock:
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

tuna kirjutas:
tommy kirjutas:Aga siia teemasse see kõik ikkagi ei puutu.
Kuidas ei puutu? Viimastel aastatel on riigikaitse juhtimine sihipäraselt koondatud peaministri isikusse. Praegune olukord kvalifitseerub väiksemat sorti kriisina. Kuidas me võime oodata, et peaministri kantselei saab hakkama suure kriisiga, kui praegune olukord on lahendatud niimoodi nagu ta tegelikult on?
Nüüd on küll jälle selline jutt kirjas, et mina pean kukalt kratsima.

1. paluks viidata, milliste seaduste, määruste või muude regulatsioonidega on "viimasel ajal" riigikaitse juhtimine (seda eriti kriisimomendil) koondatud peaministri isikusse.

2. peaministri büroo roll kriisihaldamises? Kus sellele on mingi roll ette nähtud? Ma mäletan vanast ajast seda kontaktpunkti rolli, aga et peaks hakkame kriise haldama?

Ma ei hakka siin kohal avama teemat, et kas demokraatlikus riigis ühes väljaandes avaldatud artikkel, milles ei kutsuta üles ei riigivõimu vägivaldselt kukutama, ega ka muid põhiseaduse vastaseid tegusi korda saatma, on üldse kriisiks. Väiksemat või suuremat sorti...
tommy
Liige
Kontakt:

Siin on minu jaoks kaks erinevat küsimust.
1. Kas poliitikud ei kuula neid nõustavaid nõunikke.
2. Või oli tegemist ikkagi ühe isiksuse suutmatusega end kuuldavaks teha ja sobivusega konkreetsesse ametisse.

Esimesel juhul võiks kuulata endist peaministrit..
«Mina olen oma majandusnõuniku ka Brüsselisse kaasa kutsunud (varem peaministri majandusnõunikuna töötanud Aare Järvan liitus mullu sügisel Ansipi kabinetiga). Mina julgen öelda, et Eesti liitus eurotsooniga suuresti tänu minu majandusnõunikule – tänu tema tehtud põhjalikele analüüsidele ja prognoosidele,» rääkis Ansip, kes ei ole sellega nõus, et poliitikud nõu ei taha.

«Enda puhul julgen öelda, et mulle on see nõu, mida on andnud peaministri büroos töötavad inimesed või Eesti avalikus teenistuses töötavad inimesed, väga oluline olnud.»
Ja Rõivase endine majandusnõunik (eelmainitud M. Lauri) sai lausa pakkumise asuda tööle riigi rahandusjuhina.

Seega, tundub asi kiskuvat teise võimaluse poole.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

tommy kirjutas:...
Seega, tundub asi kiskuvat teise võimaluse poole.
Jälle see igivana argumentum ad hominem. Isikud ei ole antud puhul üldse tähtsad. Ei Arumäe ega Rõivas. Oluline on, et suurtele otsustele ei eelne korralikku analüüsi. Ning seda võin ma vähemalt ühe otsuse puhul isiklikult kinnitada - mitte mingit makromajanduslikku analüüsi ei tehtud, sest riigiasutusel, mis selle eest vastutas puudus vastav võimekus ja kedagi teist see ei huvitanud. Ometi puudutas see sadu tuhandeid Eesti elanikke ja mitut suurfirmat.

Ja kui analüüs tuleb ja see ei sobi planeeritud otsusega, siis analüüsiga ei arvestata.

Igatahes on praegu mul selline tunne, et Eesti avalikkus võidaks sellest tugevalt kui majanduspoliitilistele muudatustele eelnevad makromajanduslikud mõjuanalüüsid oleksid avalikud.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Mina isiklikult ei kipuks küll antud juhul ainult nõunikku süüdistama. Samas - ma ei ole nõus ka nende arvamustega, et Ruta Arumäe kutsumine nõunikuks oli vaid PR projekt.

Pigem on tegemist tavalise ebaõnnestumise põhjusega - kommunikatsiooni ehk suhtluse häire. Üks kutsus teise endale nõunikuks parimate kavatsustega, teine tuli samuti enda parimate kavatsustega. Esimene oli aga sunnitud keskenduma valimiskampaaniale. Teine ei saanud tegelikult esimesega korralikult asjast rääkida.

Lahkumine (ukse)pauguga on ilmselt tingitud teatud iseloomuomadustest. Tegelikult - ma isegi pakuks, et see on üks neist kohtadest, kus Ruta Arumäe põrus. Kui tal ei ole mõnest opositsioonierakonnast kohe mõnda eriti huvitavat pakkumist paistmas, siis on "sõltumatul analüütikul" ikka suht ebameeldiv uut kohta otsida, kui eelmisest sellise pauguga lahkutud on.

Minu soovitus on alati olnud - rääkige inimestega. Isegi kui ta on peaminister :P
tuna
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tuna »

toomas tyrk kirjutas:Nüüd on küll jälle selline jutt kirjas, et mina pean kukalt kratsima.

1. paluks viidata, milliste seaduste, määruste või muude regulatsioonidega on "viimasel ajal" riigikaitse juhtimine (seda eriti kriisimomendil) koondatud peaministri isikusse.
Aga palun:
Riigikaitseseadus. Riigikogus vastu võetud 11.02.2015. Vabariigi President kuulutas seaduse välja 26.02.2015
§ 9. Kõrgendatud kaitsevalmiduse korraldamise ja sõjaseisukorra lahendamise juhtimine
(1) Kõrgendatud kaitsevalmiduse korraldamist ja sõjaseisukorra lahendamist juhib peaminister.
lasnagorsk
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas lasnagorsk »

toomas tyrk kirjutas:/.../

Pigem on tegemist tavalise ebaõnnestumise põhjusega - kommunikatsiooni ehk suhtluse häire.

/.../

Minu soovitus on alati olnud - rääkige inimestega. Isegi kui ta on peaminister :P
Mulle see mote meeldib niivord, et tooks selle uuesti valja.
tuna
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tuna »

Iga kriisi lahendamise kõige raskem osa on esimene - valmisolek kriis kriisiks tunnistada. Loomulikult ei ole kriis see, kui peaministri nõunik lahkub ametist. Kriis ei ka see, kui see nõunik avaldab teravalt kriitilise artikli. See on kõige rohkem ebameeldivus. Aga sellel ebameeldivusel oli võimalus kasvada praeguse valitsuse aega määravaks teguriks. Senine ebamäärane rahulolematus uue valitsusega (alates broilerite rohkusest ja naiste vähesusest kuni sisuliste probleemideni, millele viitas Arumäe) sai järsku konkreetse näo. Kusjuures autoriteetse, nutika ja siira näo (see viimane on eriti ebameeldiv).

Selle asemel, et tulevikuprobleem eos lahendada, tegi Reformierakond asja hullemaks, kui tormas kanakarjana sõnumitoojat surnuks nokkima. See sidus praeguse olukorra ilmselt jäädavalt rahastamisskandaali ja Meikari peksmisega. Millele toetuvad Reformierakonna viimased valimisvõidud? Savisaar on siin ainult kulissiks, Reformierakonna toetus põhineb nende väitel, et nemad oskavad valitseda. Mida praegune käitumine otseselt õõnestab. Ja nüüd meenutame, millal viimane kord Reformierakonna toetus vabalangusesse läks.
negevng
Liige

Postitus Postitas negevng »

Raivo Vare arusaam ühtib samuti pigem Ruta Arumäe omaga:
Majandusekspert Raivo Vare sõnul on Ruta Arumäe etteheited Eesti arengusuundade puudumise ja nende elluviimise osas õigustatud.
http://uudised.err.ee/v/eesti/296f334f- ... 1ae281f5ba

Riiki ei saa juhtida põhimõttel üks päev korraga. Selleks on vaja ikkagi analüüsidele toetudes paika panna pikemaajalised strateegiad. Nendele idiootidele, kes seda Reformierakonda pidevalt tagasi valivad, jääb vaid üle kaasa tunda, rumal valija vääribki oma valitsejaid. Suuresti tänu sellele naiivsele Mikserile sinisukk peaministritoolil vegeteerib, valid SDE aga saad hoopis Reformierakonna!
Viimati muutis negevng, 18 Apr, 2015 18:38, muudetud 1 kord kokku.
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Tänases Vikerraadio kell 11 saates oli saatejuhtidest kolmest 2 Reformi poole kaldu aga kell 12 Kukus olid kõik saatejuhid Arumäe poolt. Saadete näitel on näha kelle leiba sööd selle laulu laulad. Mis paistab ka siinses foorumis:)
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

aj1972 kirjutas:Tänases Vikerraadio kell 11 saates oli saatejuhtidest kolmest 2 Reformi poole kaldu aga kell 12 Kukus olid kõik saatejuhid Arumäe poolt. Saadete näitel on näha kelle leiba sööd selle laulu laulad. Mis paistab ka siinses foorumis:)
Et kui nüüd seoks selle texti (sujuvalt) ka teema pealkirjaga :?:

Ise mõtlen hetkel (enim) selle teema järjekordse rookimise pääle.....
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Konkreetsemalt teemasse tagasi tulles - räägi siis ikka konkreetselt, kuidas need "Arumäe tõstetud teemad" seostuvad kaitsepoliitikaga? Ja kuidas need maksu teemad järsku ei ole seotud? Ei maksa harrastada mingit mõtetud sofistikat, sest lõppude lõpuks on selle tulemus ainult see, et "füüsikud" lahkuvad.
Arumäe jutust 2 asja, mida võiks minuarust kaitsesektorisse üle kanda

1. toimub primitiivne juhtimine exceli tabeliga - piltlikult öeldes laotakse meil exceli tabelisse uusi tegevusi nii nagu eelarve parasjagu võimaldab, samas ma ei leia sellist elementaarset dokumenti nagu doktriin. Leiad sa selle kamina või peastaabi kodukalt...? Loomulikult on excel parem kui huupi hankeid teha nagu vanasti, aga see on vaid pool võimalikust tasemest, kus on paika pandud kontseptsioon ja doktriin, see omavahel kokku lepitud ja siis tehakse excelit.

2. olulistele otsustele ei eelne analüüsi või on analüüs kehv.
Alles meil loodi kaitseringkonnad (on territoriaalne koondis), mis ühel hetkel äkki kaotati (õigemini lükati KL kaela, mis annab umbes sama välja) ja asendati brigaadidega (mis on eksterritoriaalne manööverkoondis). Kuidas on võimalik, et vähem kui 10 a raamistikus tehti selline, 180 kraadine doktrinaalne pööre? Selline asi saab juhtuda vaid siis, kui üks neist otstustest on pandud puusalt (st ilma või puuduliku analüüsita). Miinijahtijatest või muudest taolistest asjadest rääkimine oleks vist altpoolt vöö löök (aega möödas kah).

Mis seda paraweebi puudutas, siis ma ei pea ennast mingiks "paraks", just riputasin soomusvesti nagisse ja istusin arvutisse kokkuvõtet kirjutama (sestap vaikus oligi), ju ikka amatöörfüüsiku tasemel siiski asjast tean.
Ja kuidas need maksu teemad järsku ei ole seotud?
Kaitsevaldkonna ülesanne (vähemalt Eestis) pole majandusareng või riikliku majanduspoliitika kujundamine (ega maksuasjandus).
Viimati muutis Kapten Trumm, 18 Apr, 2015 20:23, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Jälle see igivana argumentum ad hominem. Isikud ei ole antud puhul üldse tähtsad. Ei Arumäe ega Rõivas. Oluline on, et suurtele otsustele ei eelne korralikku analüüsi. Ning seda võin ma vähemalt ühe otsuse puhul isiklikult kinnitada - mitte mingit makromajanduslikku analüüsi ei tehtud, sest riigiasutusel, mis selle eest vastutas puudus vastav võimekus ja kedagi teist see ei huvitanud. Ometi puudutas see sadu tuhandeid Eesti elanikke ja mitut suurfirmat.
Urve Palo kirjutas vist eile kuskil, et tegelikult tellib riik igasugu uuringuid päris korralike summade eest, kuid kui selle tulemus on vastumeelne, läheb see uuring lihtsalt lauasahtlisse (kui koalitsioon otsustas tegevuse x, mida uuringud ei toeta, siis lendab uuring lihtsalt prügikasti ja thats it.)
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/pa ... d=71268643
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline