Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
vtl
Liige
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas vtl »

affa kirjutas:Õiguskantsleri kontorist on täna väljutatud seisukoht, et laskesporti tohib harrastada ainult sporditulirelvaga(ei ole küsimus pikast salvest ega moonakogusest) ja et kuna Relvaseaduses on vastav piirang kirjas, siis see ei ole ka Põhiseaduse vastane vaba eneseteostuse piiramine. Muude isiklike relvade käsitsemist soovitatakse harjutada tiirus, lähima sellise asukohta soovitati küsida PPA-st.

Kas selle avaldusega kaasnes ka mingi selgitus või viide, misasi on laskesport ja millisest hetkest muutub "muude isiklike relvade käsitsemise harjutamine" laskespordiks?

Toon siia Wikipedia definitsioonist ühe lõigukese:
"Sport on regulaarne võistlemine, kehaliste või vaimsete võimete ja võistkondliku koostöö, samuti spordiriista(-vahendi) täiusliku käsitsemise treening, võistluste võitmise (parima tulemuse saavutamise) eesmärgil. Sport on kehakultuuri üks haru.
Sport jaguneb amatöör- ehk harrastusspordiks ja elukutseliseks (professionaalseks) ehk profispordiks. Spordist eristub eesmärgi järgi (kehakultuur ehk tervisesport), kus parima tulemuse aspekt ei ole oluline. Spordi ehk võistlusspordi äärmuslik vorm on tippsport...
"

Kui nüüd asja üle vindi keerata, siis tekib küsimus, kas (regulaarse) relvakäsitsuse harjutamine muutub spordiks siis, kui sellel või eesmärgiks on võistluslik element? Et kui sõbraga koos lasen, siis on sport?

Kuna postitus on avalik, siis jagan seda (koos viitega originaalile) ka Facebooki grupis Eesti Relvaomanikud.
Eesti Relvaomanike Liit - relvaomanikud.ee
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Satakas kirjutas:
Siiski, OTF'e kuskil, ei müüda. EU's. Proovisin otsida. Mobiliseerisin oma peaaegu igas liikmesriigis resideeruva sõpradearmee - olge nüüd meheks, tsekkige oma seadusi, leidke võimalus ning kui sebime noa, ma maksan kinni kogu teie vaeva! Tulutu üritus! Peast ei mäleta, mis liikmesriigid tehniliselt lubasid aga reaalselt polnud võimalik osta mitte kuskil! Otsijad oletasid, et ilmselt pelgavad võimalikud maaletoojad tollipoolseid seaduseväänamisi.

OK! Aga seadus on selline huvitav asi, et kui sellest läbi murda ei anna, annab sellest ringiga mööda minna. Niisiis keskendusin Soome impordi, tootmis ja müügikeelule.

Tähendab - OTF'i impordikeeld ei kehti noa käepideme ega tera suhtes eraldi. Niisiis, kontakteerusin MT'ga ning küsisin, kas nad oleks nõus oma nuge kahes osas saatma. Et küllap ma jupid ise kokku panen. MT küll vastas aga keeldus. Mingi "poliitika" ja pealegi see, et nende kruvid on hästi erilised, mistõttu nad ei soovi kruvikeerajaid saata, sest siis kliendid hakkavad ise nuge hooldama ja rikuvad garantiitingimusi jne. Nad ei suutnud eriti aru saada pointist, et ma ei soovigi mingit garantiid vaid lihtsalt head nuga ning et ma olen nõus selle eest ka maksma. Noh, sinnapaika see jäigi.

Mis muud kui asusin nende endist Hiina koostööpartnerit jahtima. Muidugi, oleks võinud Vespa poole vaadata aga... mm... kuigi neile antud hinnangud on ülihead, ei meeldi mulle Vespa disain. Muud mitte midagi.

See-eest sain kontakti MT Hiina koopiate valmistajaga, kes oli usinalt nõus oma kaupa jupikaupa postitama. Kinnitas isegi, et nad saadavadki EU'sse juppideks võetud nuge, mis pidavat edukalt tollist läbi minema aga neile polnud probleemiks ka minu erisoov saata tera ja käepide eraldi.

Niisiis tellisingi MT UTX-85 klooni. Puht igaks juhuks käepide sõbra aadressile ja tera enda aadressile. Ei läinud kuudki kui võisin vidina kokku monteerida.

WOW!

Kvaliteet on lihtsalt uskumatu! Põmst kõik on CNC's lõigatud ja sobitub uskumatult hästi. Teral puudub praktiliselt igasugune lõtk. Mingi minimaalne muidugi on aga see on vältimatu, sest muidu asi lihtsalt ei toimiks. Hambad ristis proovisin ka 2x4 testi. Noh, et mingi 70$ nuga poleks väga suur kaotus rikkuda. KURADIMA VASTU PIDAS!

Küsisin hiinlaselt, et kas ka Eestisse postitab, sest mu jõnglased, kes Eestis elavad, muutusid kahtlaselt uudishimulikuks. Ütles, et hetkel mitte aga kui väga vaja, võivad kaaluda.

Lühidalt, ostke! Fantastiliselt äge asi!

Endal mul mitmeid OTF nugasid netist ostetud, muu hulgas Microtech Halo V, mis on ikka pagana pika teraga - kõik on kohale tulnud ja paistab, et tolli huvitavad ainult paberid ja makstud maksud ning tera pikkust paberites pole.

Too tactifans_tool store kuskohast sa selle ostsid, paistab et postitab EU-sse ka ühes tükis minu arust? Kui kohale ei tulegi, siis peaks raha tagasi saama, nii et risk väike.
vtl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vtl »

vtl kirjutas:
affa kirjutas:Õiguskantsleri kontorist on täna väljutatud seisukoht, et laskesporti tohib harrastada ainult sporditulirelvaga(ei ole küsimus pikast salvest ega moonakogusest) ja et kuna Relvaseaduses on vastav piirang kirjas, siis see ei ole ka Põhiseaduse vastane vaba eneseteostuse piiramine. Muude isiklike relvade käsitsemist soovitatakse harjutada tiirus, lähima sellise asukohta soovitati küsida PPA-st.

Kas selle avaldusega kaasnes ka mingi selgitus või viide, misasi on laskesport ja millisest hetkest muutub "muude isiklike relvade käsitsemise harjutamine" laskespordiks?
[...]
Kui nüüd asja üle vindi keerata, siis tekib küsimus, kas (regulaarse) relvakäsitsuse harjutamine muutub spordiks siis, kui sellel või eesmärgiks on võistluslik element? Et kui sõbraga koos lasen, siis on sport?

Olgu veel jutu täienduseks öeldud, et relva saab sporditulirelvana arvele võtta ainult siis, kui Sa oled laskesportlane ja sul on relvaloal B-täht.
Laskesportlaseks saamiseks pead aga kuuluma laskespordiklubisse ehk... tegelema laskespordiga. Reeglina nõutakse ikkagi eelnevat kogemust, turvakursuse läbimist ja mingit tausta ehk suvaline inimene tänavalt endale laskesportlase staatust (ja privileege) ei saa. Surnud ring.
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

Nagu ülalpool mainisin, on õiguskantsleri vastus asutusesiseseks kasutamiseks ja seda on eraldi rõhutatud. Selle avalikuks lugemiseks välja toomise juriidiline korrektsus on hetkel teadmata. Asja uuritakse.

Ma isiklikult keeldun uskumast, et seadusandja on Relvaseaduse kasutusotstarvete osa selliselt mõelnud, nagu seda PPA ja õiguskantsler hetkel tõlgendavad. Sellest hoolimata soovitan laskespordiga tegelejatel harjutamise ja laskespordi piiri kulgemine kirjalikult üle küsida, sh. spordirelva laenamine isikule, kellel ei ole laskesportlase staatust Relvaseaduse mõistes.
Täiendus:Relvaseaduse 29.
(4) Isik võib Eestis spordivõistlusel osalemiseks või jahipidamiseks anda teise isiku kasutusse kuni viieks ööpäevaks käesoleva seadusega kehtestatud korras registreeritud relva ning laskemoona tingimusel, et teisel isikul on seda liiki jahitulirelva või sporditulirelva kohta antud relvaluba

Ehk see ka ei sobi, et laskespordiklubi liikmekandidaat teeb laskesporti laenatud spordirelvaga.

Täiendus: Oleme siin kambakesi otsinud sanktsiooni muu kui spordirelvaga laskespordi harrastamise eest - seni tulutult. Kui kellelgi on parem info, palun jagada. Kasvõi privas.

Need harvad korrad kui teatris tuleb käidud või töö võimaldab laste esinemisi vaadata, satuvad kohad reeglina viimasesse ritta nurga taha. Erinevalt sellest, kui seadusandja endast rumalat muljet jätab - seda on tihtipeale võimalik esireast jälgida.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Et asi on siis selles, et enesekaitserelv on enesekaitseks ning kui sellesamaga tahta sporti teha, siis peaks see olema regatud ka kui spordirelv või kuidas see nüüd ongi?
professional retard
Kasutaja avatar
1uudistaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 1uudistaja »

mongol kirjutas:Et asi on siis selles, et enesekaitserelv on enesekaitseks ning kui sellesamaga tahta sporti teha, siis peaks see olema regatud ka kui spordirelv või kuidas see nüüd ongi?

Loogika ütleb, et ei ole vaja, miks peaks? Tiirus võid ju laskmas käia. Spordi osa on pigem selle jaoks juures, et seal on mõnes osas vaja vingemaid relvi ja mõistlik ka suuremat kogust moona omada, 200 padruniga treenides peaks tihedamad laskjad ilmselt püsi-kullerteenuse tellima.
Ei ela ma majas, ei tänaval, mu aadress on Eesti Vabariik.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Siin on vist asi selles, et mida tähendab spordi tegemine. Kui üksi metsas jooksmas käimine on tavatähenduses ka spordi tegemine, siis laskeharjutused tiirus või sauna taga RS mõttes ei ole?
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

Praegu on otsustatud võitlust jätkata. Seoses sellega küsin infot Relvaseaduse mõistes laskespordiklubi kohta, mille liikmeks on võimalik saada ilma Relvaseaduse mõistes laskespordiga eelnevalt tegelemist, st. astud klubi liikmeks, viid politseisse selle kohta tõendi, registreerid relvale kasutusotstarbeks laskesport ja asud sportima. Praeguse seisuga ainus seaduslik tee.
vtl
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vtl »

affa kirjutas:Praegu on otsustatud võitlust jätkata. Seoses sellega küsin infot Relvaseaduse mõistes laskespordiklubi kohta, mille liikmeks on võimalik saada ilma Relvaseaduse mõistes laskespordiga eelnevalt tegelemist, st. astud klubi liikmeks, viid politseisse selle kohta tõendi, registreerid relvale kasutusotstarbeks laskesport ja asud sportima. Praeguse seisuga ainus seaduslik tee.

See teema puudutab laiemat hulka inimesi. Oleks tore, kui Sa võtaksid ühendust ja saaks Relvaomanike Liitu kaasata.
Kontaktid privas või Relvaomanike Liidu lehelt.
mongol
Liige
Kontakt:

affa kirjutas:Praegu on otsustatud võitlust jätkata. Seoses sellega küsin infot Relvaseaduse mõistes laskespordiklubi kohta, mille liikmeks on võimalik saada ilma Relvaseaduse mõistes laskespordiga eelnevalt tegelemist, st. astud klubi liikmeks, viid politseisse selle kohta tõendi, registreerid relvale kasutusotstarbeks laskesport ja asud sportima. Praeguse seisuga ainus seaduslik tee.

Ole valmis ka laskesportlase litsentsi esitama. Ehk siis SRA kaart või väljavõte SRA registrist, IPSC puhul sarnane värk.
professional retard
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

vtl kirjutas: ...

See teema puudutab laiemat hulka inimesi. Oleks tore, kui Sa võtaksid ühendust ja saaks Relvaomanike Liitu kaasata.
Kontaktid privas või Relvaomanike Liidu lehelt.

Me praegu veel pusiks paar sammu omade jõududega, tänud sellegipoolest abi pakkumast. Eesmärk hetkel kehtiva regulatsiooni raames kvalifitseeruda laskesportlaseks Relvaseaduse mõistes. Juhul, kui see ei realiseeru, võib hakata regulatsiooni muutmise üle arutama. Kui soovite samas suunas vedada, võiks Relvaseaduse mõistes laskespordiga tegelev klubi küsida PPA kirjalikku seisukohta laskespordi ja muu harjutamise vahelise piiri kulgemise kohta - näit. kas klubisisene rahvusvaheliselt tunnustatud laskmisega seotud spordiala võistlus on laskesport Relvaseaduse mõistes? Sealt edasi saab juba analüüsida klubi kehtiva uute liikmete vastuvõtmise korra kooskõlas olemist kehtiva regulatsiooniga.

Mongol - kes küsib laskesportlase litsentsi ja millise õigusakti alusel seda väljastatakse?
mongol
Liige
Kontakt:

Relvaloatalitus. Iseenesest pole seda tõesti kirjas seaduses, aga põhjendus on selline:
a) klubi liikmeks olemine ei tähenda, et inimene omaks ka laskesportlase "litsentsi";
b) "litsentsi" omamine ei tähenda, et inimene oleks klubi liige.
Iseenesest suht arusaadav, kui võtta terve mõistusega: PPA saab küll klubilt kinnituse, et kodanik N on klubi liige, aga nad ei kinnita sellega, et kodanikul oleks kehtiv litsents. Kodanik N samas ei saa ise kinnitada, et on klubi liige, seega klubi kinnitus vajalik, AGA samas saab kodanik N oma kehtivat litsentsi (mis SRA-s on eluaegne) ise kinnitada.

Seaduses tõesti selliselt lahti pole mõtestatud, aga terve mõistusega võttes saan aru, miks selline vajadus - klubi ei pea oma nahka turule viima kodanik N pärast, kes võibolla on litsentsi kaotanud kasvõi aegumise või äravõtmise läbi; PPA ei näe vist spordialade litsentside registreid (kui nood üldse avalikult ligipääsetavad on) ja inimesel ei ole ju tegelikult raske saata kasvõi foto oma SRA-kaardist. Minu jaoks see ületamatu ei olnud, seega kerge üllatus oli küll korraks, et mis "litsentsist" jutt, aga SRA kaardist piisas.
Ma saan ka aru, mis sellise natuke nagu "topeltnõudmise" tingib - sibulaklubides võib niimoodi figureerida kümneid tegelasi, kes on seeläbi omandanud spordi-relvaloa ehk siis eeskätt suurema koguse moona hoidmise õigus. Kas ja kuidas nad reaalsuse spordiga tegelevad, ei tea keegi.
Mu teada on ISPC-s küll kindlasti nõue osaleda aastas teatud kogusel võistlustel ja koguda teatud kogu punkte, et "säilitada" litsentsi kehtivus, on mul õigus? See seonduks nagu väga loogiliselt litsentsi esitamise nõudega..
professional retard
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

Laskesportlase litsentsi mainitakse Relvaseaduse 86. paragrahvis seoses tiirus relva laenutamisega. Kas lubadetalitus küsis litsentsi seoses pika salvega?
§ 28. Füüsilisele isikule lubatud relvade otstarve
(1) Füüsiline isik võib relva soetada, omada ja vallata järgmisel otstarbel:
1) jahipidamiseks;
2) vastava spordialaga tegelemiseks;
21) tegelemiseks spordialaga, kus on vaja kasutada piiratud käibega padrunisalvega tulirelva;

§ 34.
....
(13) Isik, kes taotleb relvaluba käesoleva seaduse § 28 lõike 1 punktis 21 sätestatud otstarbel, peab lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatule tõendama, et ta harjutab aktiivselt laskevõistlustel osalemiseks või osaleb laskevõistlustel, mida on tunnustanud laskespordiorganisatsioon või rahvusvaheline ametlikult tunnustatud laskespordiföderatsioon.
[RT I, 12.02.2020, 1 - jõust. 01.03.2020]
(14) Käesoleva paragrahvi lõikes 13 nimetatud isik peab esitama Politsei- ja Piirivalveametile tõendi selle kohta, et:
1) ta on taotlemisele eelnenud kahe aasta jooksul olnud laskespordiklubi liige vähemalt 12 kuud;
2) ta on taotlemisele eelnenud 12 kuu jooksul vähemalt korra osalenud laskevõistlusel, mille on korraldanud laskespordiorganisatsioon, või laskevõistlusel, kuhu on laskespordiorganisatsioon korraldajana kaasatud;
3) laskespordiklubi kinnitusel on piiratud käibega padrunisalvega sporditulirelv vajalik tema harrastatava laskespordiala jaoks.

Lihtsalt sporditulirelva jaoks peaks piisama klubi liikmelisuse tõestamisest.
mongol
Liige
Kontakt:

Ei olnud juttu, et just salved teemaks, mul oli luba vahepeal aegunud, sest tervisetõendi hankimine viibis veidi ja taotlesin "nullist" uuesti. Kui mul muidu on "tsiviilloal" kirjas mul aktiivses kasutuses olevad püstol ja revolver, siis seekord taotlesin ka liigiloana püssi juurde. Ilmselt sellest tingituna see küsimus oligi, sest digisüsteemis näitab ilusti, et luba kehtib.
Mul pole ses suhtes etteheited või lumehelbenuttu, sest ise taotlen, nemad küsivad ja kui küsimus on asjakohane, siis ma ei näe probleemi sellele ka vastata. Mõnes mõttes see paragrahvi 34 lõige 13 seda läbi lillede nii ka ütleb, kuigi mitte otsesõnu - litsentsi ei mainita, aga aktiivsus/spordiga tegelemine on mainitud. Tõlgendamise küsimus.

relvaluba_2022_digisüsteemis.png
professional retard
affa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas affa »

mongol kirjutas:Ei olnud juttu, et just salved teemaks, mul oli luba vahepeal aegunud, sest tervisetõendi hankimine viibis veidi ja taotlesin "nullist" uuesti. Kui mul muidu on "tsiviilloal" kirjas mul aktiivses kasutuses olevad püstol ja revolver, siis seekord taotlesin ka liigiloana püssi juurde. Ilmselt sellest tingituna see küsimus oligi, sest digisüsteemis näitab ilusti, et luba kehtib.
Mul pole ses suhtes etteheited või lumehelbenuttu, sest ise taotlen, nemad küsivad ja kui küsimus on asjakohane, siis ma ei näe probleemi sellele ka vastata. Mõnes mõttes see paragrahvi 34 lõige 13 seda läbi lillede nii ka ütleb, kuigi mitte otsesõnu - litsentsi ei mainita, aga aktiivsus/spordiga tegelemine on mainitud. Tõlgendamise küsimus.

Par. 34 lõige 13 käib pika salve kohta. Lihtsalt sporditulirelva jaoks küsib seadus ainult klubi liikmelisust. Selliste asjade peale võiks Relvaomanike Liit häält tõsta. Relvade ja laskemoona käitlemine on kõrgendatud ohuga tegevus ja erinevad piirangud selleks määrab seadus. Ametnikupoolne seaduses nimetamata tingimuste esitamine peaks liigituma võimuliialduseks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline