Hommikust härrased,
Riskides küll teemast väljuda, kuid samas on ka infooperatsioonid osa riigikaitsest, siis küsiksin teie arvamust järgmise kaasuse kohta:
Delfi uudis 16.01.14: "Yana Toom tahab Venemaale kehtestatud sanktsioonide lõppu: peame murdma sanktsioonide tigeda ringi"
Esimene lõik, seega kõige olulisem ja tihti ainuke loetav: "Euroopa Parlamendi liige Yana Toom (KE) lausus kolmapäeval Euroopa Parlamendis, et Ukraina küsimuses tuleb loobuda sanktsioonidest Venemaale." Ehk siis see peegeldab kõige olulisemat pointi Toomi sõnavõtus.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=70576179
Märkus: Delfi kommentaariumi populaarseimad arvamused on, et Toom on reetur, 5. kolonn, Venemaa palgal, tuleks kinni panna jne.
Reinsalu vastuse põhisõnum: "Yana Toom toetab Kremli seisukohti, Euroopa ei tohi mingil juhul kõikuma lüüa. Venemaa sanktsioonidest ühepoolne loobumine tähendaks seda, et agressorile jääb õigus."
Ligi vastuse põhisõnum: "oleme Keskerakonnast saanud Euroopasse saadiku, kes esindab Putini režiimi ja reegliteta maailma, kus kõik on lubatud peale süüdlase vastutusele võtmise."
Ja nüüd
Ametlik protokoll avalduse kohta (minu vabatõlge):
Ma sooviksin siiralt toetada kõrge esindaja hinnangut olukorra kohta Ukrainas, rõhutades vajadust sisemiste reformide järgi ja kiiret vajadust pöörata tähelepanu humanitaarkriisile sellel maal, eriti tema idaosas. Samas toetust, mida Euroopa Liit saab tagada Ukrainas reformide ja humanitaarabi näol, ei saa ülehinnata. Vajadus koostööks Venemaaga, et lahti sulatada EL ja Venemaa suhted on samuti ilmselge, kahjuks küll mitte kõigile selle parlamendi liikmetele. Käesolev majandus- ja energiakriis Ukrainas ei saa lahendatud ilma Venemaa aktiivse ja positiivse kaasamiseta. Me peame olema realistid. Ei EL ega teised lääneriigid ja institutsioonid suuda tagada kõike vajalikke vahendeid. Ukraina majanduslikud kahjud on tohutud tänu kaubavahetuse vähenemisele Venemaaga, mis siiski oleks veel taastatav. Me peame murdma õela sanktsioonide ringi, mis on suures osas osutunud ebaefektiivseteks ja püüdma leida paremaid lahendusi, mis baseeruvad vastastikkusel lugupidamisel ja õigustatud huvidel, eelkõige Ukraina inimeste huvidel.
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... =3-334-000
Küsimus 1: kas mina olen loll, kui saan ametlikust sõnavõtust aru, et Toomi point on hoiatada, et EL abistab ennast vaeseks Ukraina toetamisel ja selle vältimiseks tuleb otsida muid tõsisemalt meetmeid, kuidas taastada Vene-Ukraina kaubavahetus, kuna senised sanktsioonid Venemaa suhtes ei ole osutunud toimivateks. Samas tuleb eelkõige silmas pidada Ukraina inimeste huve?
Küsimus 2: kas tegemist ei või olla teadliku infoopiga ajakirjaniku või Delfi poolt, kes teavad suurepäraselt, et keskmine lugeja ei loe kaugemale kui pealkiri ja esimene lõik, ning kujundab oma arvamuse selle järgi? Intrigeeriv pealkiri müüb ja kutsub klikkima. Kuid samas, kas sellise kallutatud moonutuste tulemusel ei sekku meedia siiski demokraatlikku protsessi, püüdes inimeste arvamusi kujundada oma enda meele järgi?
Olgu märgitud, et sarnased sõnumimoonutusi on olnud ka varem.
Huvitav, mida Ilmar Raag sellest arvab - küsin ta käest ka.