189. leht 329-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 01 Mai, 2020 12:30
Postitas Fucs
Vahepeal kõrvalpõige
Travellunch Lightweight Food ja
Adventure Food müslide maailma....
Minul see asi alla ei lähe. Ei piima ega jogurtiga.
Isegi naisel ei lähe... või läheb väga vähe ja harva
No tuumasõja puhul muidugi läheks. Aga selle poolkõva koroovaviiruse ajal vat mitte ei lähe.
Seega tuli leida tuumasõjavarude sellele artiklile mingi koroovapandeemia olukorra eripärasid arvestav vastav kasulik lahendus.
Väike idee siis neile, kellel seda müslit liiga palju üle ja/või kellel selle sõõmisest täielik siiber juba on, aga ära visata ka ei raatsi...
MÜSLIKÜPSISED !
400-500 gr müslit
3-4 muna
100-150g sulatatud võid
(väiksemate müsli koguste puhul muna ja või hulka siis vastavalt vähendada umbestäpselt)
...kokku segada, vormida pätsikesed ja küpsetada ahjus.
Peris head on !
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 01 Mai, 2020 12:44
Postitas oliver
Kahju et sa ei ole saanud kroonu toidupakist maksakastet kätte...
Vanades pakkides olnud Fleischlaibchen, Gefüllte Paprika ja Chilli con carne olid tegijad. Maitse asi muidugi:)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 01 Mai, 2020 15:00
Postitas Fucs
Maksakastet olen saanud küll, aga see jääb kõvasti sinna koroovaepideemia eelsesse aega.
See oli IMHO peris jube asi...
Fleischlaibchen, Gefüllte Paprika ja Chilli con carne asju pole saanud.
Kõlavad väga hästi igatahes !
Mul on siin veel mingi kogus USA MRE-sid aga ma pole neid lahti teinud selle pandeemia ajal.
Küll aga olen neid MRE-sid kasutanud varemalt välitöödel ja eriti talvel. Siis on saanud kiirelt võsas keemiliselt soojendada ja sooja toitu.
Hoiangi neid USA MRE-sid töö jaoks rohkem.
* Esitletud toodetest ainult osa pärineb Eesti KJ toidupakkidest. N.ö. "jäägid" ** mis valdavalt üle jäävad. Enamus kraamist on ostetud Grossi Toidukaupadest kui on olnud mõni suurem "ale". Kuna nende kuupäev kohe kukub (no neid kaua säilivaid varusid on saanud soetada ja hoida kokku juba oma viis-kuus aastat vist ja pole soetatud mitte käesoleva pandeemilise hullumaja raames) siis paras aeg nüüd osa neist siin paguluses ära tarbida. Samal ajal kui on olnud poodi asja, siis olen ostnud söödavamat ja vähemalt üle keskmise maitsvamat kraami pidevalt ka juurde. Näiteks osasid Rannarootsi tooteid hea hinnaga kui on olnud ja muid liha- ning kalakonserve.
** No ei lähe kõik see kraam poistele eriti isukalt sisse

Eriti "kaadrile", kui sul tuleb neid ikka ja jälle tarbida mitte 8 -11 kuud vaid 8 aastat näiteks.... Eile sõitis minu paguluspiirkonna keskusest läbi (oli vist Toetuse väejuhatuse) väike kolonn, osad keerasid kiirelt COOP juurde ja sõjamehed (ilmselgelt kaader) hankisid kiiruga omale hunnikus pitsasid, pirukaid ja saiakesi...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Mai, 2020 21:46
Postitas ranel
Fucs kirjutas:Vahepeal kõrvalpõige
Travellunch Lightweight Food ja
Adventure Food müslide maailma....
Müslid jms.jpg
Minul see asi alla ei lähe. Ei piima ega jogurtiga.
Isegi naisel ei lähe... või läheb väga vähe ja harva
No tuumasõja puhul muidugi läheks. Aga selle poolkõva koroovaviiruse ajal vat mitte ei lähe.
Seega tuli leida tuumasõjavarude sellele artiklile mingi koroovapandeemia olukorra eripärasid arvestav vastav kasulik lahendus.
Väike idee siis neile, kellel seda müslit liiga palju üle ja/või kellel selle sõõmisest täielik siiber juba on, aga ära visata ka ei raatsi...
MÜSLIKÜPSISED !
400-500 gr müslit
3-4 muna
100-150g sulatatud võid
(väiksemate müsli koguste puhul muna ja või hulka siis vastavalt vähendada umbestäpselt)
...kokku segada, vormida pätsikesed ja küpsetada ahjus.
Peris head on !
Müsliküpsised.jpg
Ma sõin täna hommikul seda müslit. Kuum vesi peale ja jumala okei asi. Jah, aastaid ma sama asja süüa ei tahaks, aga kriitika, et süüa ei kõlba, on küll liiast.
Konservide osas, need on tegelikult ikka väga mugavad asjad. Viskad priimuse peale ja hiljem saad kogu taara ära visata ja ei määrinud nõusid.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 03 Mai, 2020 9:19
Postitas Fucs
...aga kriitika, et süüa ei kõlba, on küll liiast.
Kõlbab süüa küll AGA mina ei söö müslit, mida ma ka üritasin ühemõtteliselt väljendada.
Lihtsalt mulle see ei maitse kohe mitte kuidagi.
*
OK
Kui juba siia kirjutamiseks läks, siis lähme oma koroovaaja toitudega edasi.
Kuna konservidest sai vahepeal isu täis, siis kiikasin vahelduseks grillkraami poole.
Julgen soovitada Matsimoka grillvorste. Kõik artiklid on väga head. Kuna täiuslikke asju pole, siis annan 9 punkti kümnest.
Seekord sai küpsetatud: Matsimoka "sašlõkivorst sibulaga" (eelküpsetatud) ja "sašlõkivorts sibula ja äädikaga" (toorvorst, järgmisel pildil).
Juurde sai võetud Nõo "Triibuliha marinaadis". Sellel annan 8 punkti 10-st.
....
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 03 Mai, 2020 9:26
Postitas AMvA
Minu meelest parim poest saadav grill-liha on see
https://www.selver.ee/armeenia-saslokk- ... a-grill-kg
Ainuke asi selle juures mida peab tähele panema on see, et see on nii phemeks marineeritud, et ei vaja väga pikalt grillimist, korra kummaltki poolelt kergelt pruuniks. Kui hakata tahtma seda tõsiselt grillida, siis kuivatab ära ja ei ole enam hea.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 03 Mai, 2020 9:27
Postitas Fucs
...
...juurde sai veel tehtud Grossi sašlõkki (lahtiselt letist, mitte ämbritesse pakituna).
Kui kaks ja kolm aastat tagasi oli üllatuseks Grossi sašlõki liha hea kvaliteet (+ ilusad normaalsed ühesuurused kvaliteetsest lihast tükid), siis seekord pidin natukene pettuma.
Oli korraliku liha hulgas ka "sõlmelisi tükke" ja osad tükid nii suured, et pidi pooleks lõikama. Kuidagi lahja marinaad oli ka ja sai lisatud mehiselt 30% kanget äädikat juurde enne (mingi 10-15 minutit jõudsid selles kangemas asjas seista), sest mulle meeldib tugevalt marineeritud sašlõkk.
Grossi sašlõkile siis annaks seekord 6,5...7 punkti kümnest.
Kartulit ja marineeritud peeti kõrvale, ning sai kokku päris hea kooslus.
Igatahes väga tervitatav vaheldus makaronide-riisi-tatra jms konservide segule.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 12:11
Postitas Leo
Nende riiklike toidupakkide eesmärk on hoida võitleja võitlejana, mitte muuta marodööriks või meditsiiniteenistuse sisendiks kuni väliköö käima pannakse. Mis karantiini ajal kurjaks ajab, on see, et Eesti lihatoodete saadavus halveneb. Õnneks on viimase 10 a tekkinud juurde kohalikke valmistajaid, kes suudavad teha söödavat toodet või siis tuleb lihtsalt Prisma lihaletist "tappa" paarkolm kilo liha ja seda ise maitsestada ning vaaritada. Igasugu riiklike toidupakkidega on niimoodi, et kui tekitavad palju kõrvetisi, kinnisust ja lahtisust, siis meditsiiniülem suhtleb tagalaülemaga ja teatud sodi enam ei osteta. Kindel välitest on vaadata, mida kaader sööb ja süüa sama. Mõned päevad nende pakkide peal saab keskmine inimene oldud, siis on järjekord ukse taga - ülehappesus, kinni või lahti või vaheldumisi kõik kolm.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 12:50
Postitas oliver
Ma olengi viimasel ajal seda teed läinud et võtan paar kilo liha, lõikan parajad ja ühesuurused (küpsemisel/valmimisel üsnagi oluline) tükid, lisan kõvasti sibulat, veidi pipart ja soola, sorts vett ja äädikat. Ja saab väga hea.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 13:53
Postitas Walter2
Kaukaaslased kasutavad miskipärast marinaadis leotamise asemel erinevaid grillpulbrite ja -ürtide segusid millega liha kokku hõõrutakse.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 15:02
Postitas AMvA
Walter2 kirjutas:Kaukaaslased kasutavad miskipärast marinaadis leotamise asemel erinevaid grillpulbrite ja -ürtide segusid millega liha kokku hõõrutakse.

Kaukaaslased ei kasuta jah üldse äädikat marineerimiseks, see tegelikult kuivatab liha. Ei kujutagi ette, kust see komme on tulnud. Tehakse ikka ürtidest nn. kuivamarinaad ja pannakse liha hakitud ürtidega koos kilekotti tõmbama.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 15:13
Postitas Kapten Trumm
Happelised marinaadid muudavad liha lihtsalt pehmemaks, mistõttu on seda vähem vaja kuumutada. On selleks siis äädikhape (äädika või veiniäädika marinad) või piimhape (keefirimarinaad).
Karbonaadist saslõki tegemisel see pole vast eriline probleem, aga lambaliha või veiseliha oleks hea ikka veits enne pehmendada, muidu on kole saapatalla laadne see tulemus

Siin pole ju Kaukaasia, kus lüüakse lammas maha ja kohe tehakse, valides tükke - poes saadaolev tooraine on mitte-sea puhul enamasti selline kiuline tailiha, mis küpsetamisel ei taha väga pehmeneda.
lisan kõvasti sibulat, veidi pipart ja soola, sorts vett ja äädikat. Ja saab väga hea.
Oles hea panna üks sorts taimeõli ka, nt oliiviõli.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 17:05
Postitas Troll
Kui kedagi huvitab, siis toon ühe armeenlase Youtube kanali lingi, seal on neid šašlõkiretsepte hulgi, lisaks ljulja-kebabid jms. Olen enamust neist püüdnud järgi teha ja ülihead on välja kukkunud.
P.S Äädikas on kurjast, sellele lihtsalt pole kohta armeenia köögis!
https://www.youtube.com/watch?v=5uWaqkZ ... k&index=30
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 17:24
Postitas oliver
Armeenia köögis võibolla küll... Aga mina panen veidi ikka ja süldi teeb ta ka hoopis teisemaks, muidu pole nagu päris

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Mai, 2020 23:08
Postitas EOD
Kui juba jutt Armeenia köögile läks, siis minu sealtmaa sõbrad väitsid, et Leedust polnud korralikku šašlõkiliha ka turult võimalik leida, samas oma vaenlaste aserite köögi kohta nad halba sõna ei öelnud.
