Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Jaanus2
Liige
Postitusi: 4563
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Šašlõkist on siin teemas juba varem juttu olnud, nüüd teisel ringil. Kunagi oli selline saade Köögikodanikud vist. Wend külastas "vähemusrahvuste" söögikohti ja tegi süüa, suhtlus toimus põhiliselt "rahvastevahelise suhtlemise keeles" mis ei olnud meie riigikeel. Kuskil kaukaasia šašlõkiputkas, ei mäleta enam, millise rahva omas. Liha läks kilekotti marineerima koos sibulalõikude ja tomatilõigud olid vist ka - ainult looduslikud happed. Äädikas on liiga kange ja kui seda kasutada, siis õige natukene.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kas need rämedalt äädikased shaslõki retseptid pole mitte pärit Venemaalt/NSVL-st, mitte Kaukaasiast?
Sellist vängelt äädikast ja rohke sibulaga saslikit harrastavad vanema generatsiooni venekeelsed inimesed.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas oliver »

Äädikat tuleb kasutada mõistlikult, kerge maitsenüanss peab olema, mitte rohkem. Üle doseerida on muidugi lihtne, siis pole muud kui liha varestele visata.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Hapukapsamahlaga olen viimased korrad marineerinud. Täitsa hea on tulnud!
https://www.selver.ee/hapukapsamahl-tarplan-300-ml
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

No šašlõkki ja alõkki tehti Kaukaasias ja Kesk-Aasias (n.ö. algupärastes piirkondades) valitud lambalihast. Ja mitte vana lamba lihast ega ükskõik millisest rümba osast pärit lihast, vaid ikka noorema lamba vähese või keskmise rasvasusega pehmest lihast (välisfilee, kaelakarbonaad või pehmemad abatükid).
Erilistel puhkudel lambatalle lihast, mis on eriti hõrk ja pehme (sellist olen korra Tagakarpaatias 80-ndate algupoolel saanud ja oli kohaliku spetsi käe all valminuna tõesti imehea). Mingit äädikat kui sellist ei kasutatud.

Meie piirkonda jõudes hakati seda tegema aga ka sealihast. Nõuka ajal peamiselt eriti rasvasest sealihast koos ohtra pekiga (ja kamaraga).
Või kui tehtigi lambalihast, siis tapale läks ikkagi enamasti juba selline vana lammas, kellest enam muud erilist tolku polnud (eriti sitke liha).
Sellise liha "kuivatamiseks" (sealiha) ja/või pehmendamiseks (vana lambaliha, vana loomaliha) siis hakatigi uhama marinaadi mõnuga äädikat.

Eks paljud mäletavad meil nõukaajal laadaplatsidel ja jaanituledel pakutud tugevas marinaadis marineeritud enamasti raskesti läbinäritavat liha... mille kohta siis käis aegumatu nali sellest, et see on tehtud kassi või koera lihast 8)

Kui nüüd teha šašlõkki korralikust väherasvasest ja pehmest kvaliteetlihast, siis liha rasvasuse vähendamiseks ja/või liha pehmendamiseks ei ole tõesti vaja mingit kanget äädikamarinaadi tegelikult üldse teha. Paljud nimetavad seda "liha äratapmiseks".

Aga maitse-eelsitustelt jagunevad tarbijad ikkagi laias laastus kahte - mõnedele meeldib väheses marinaadis marineeritud liha, mõnedele tugevas marinaadis marineeritud liha. Kusagil seal vahepeal on kuldne kesktee. Mina kaldun sellest kuldsest keskteest tugevama marinaadi poole, sest mulle lihtsalt maitsevad kõik marineeritud tooted, mis on tugevama marinaadiga tehtud (seentest ja kurkidest kuni marineeritud kalade ja muu selliseni välja). Ja ma ei ole ainus selline :D

Minu arust on eriti hea tugevas marinaadis ja äraküpsetatud liha juba hiljem külmalt.
Ja loomulikult ei koosne üks hea marinaad ainult äädikast. Sibul, küüslauk, sool, must pipar, loorber, suhkur või mesi on klassikalise šašlõkimarinaadi kohustuslikud osad. Petersell, koriander, paprika või punane pipar (kaun), tomatipasta või tomat, toiduõli... äädika asemel keefir, sidrun, õuna ja veiniäädikad või vein ise on juba variantide/erinevate retseptide küsimus.

Kusagil on muidugi piir, kustmaalt edasi maitseb marineeritud asi juba puhtalt ainult äädika järgi ja selliseid asju ei söö ka mina.

Huvitav tähelepanek oma tutvus- ja sugulasringkonnast (viimane on naisel eriti suur, alla 20-30 inimesega sünnipäevad jm perekondlikud üritused on väga harvad): Seda, et meeldib tugevamas marinaadis laagerdunud šašlõkk on häälekalt väljendanud peale minu veel ainult kaks inimest. Teised räägivad mulle alati, et "segane, sa tapad liha maitse ära". No ja ma teen siis alati kaks erinevat šašlõkki samast lihast. Ühe "normaalse ja tavalise kangusega" marinaadis ja teise veidi särtsakamas marinaadis. Ja olengu lõpuks on see "kangem kraam" kõik alati otsas, samal ajal kui klassikalist jääb alati kõvasti "üle" 8)

See on nagu aamen kirikus ja alti nii. :D
Otse tulelt võetuna süüakse kuumalt rohkem seda lahjemat liha, aga päeva ja õhtu edenedes nokitakse millegipärast alati tühjaks just see kangema kraami pott.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Mul on üks tuttav grusiin.
Kui see mees shashlõkki teeb, siis see on tõesti nii hea, et ma kardan alati, et ma lihtsalt söön ennast lõhki. Lihatükid lihtsalt sulavad suus. Nii head asja ei saa ka naendelt igasuguseid auhindu võitnud Grillfestide jms ürituste võitjatelt. ma olen üritanud talt ikka vahest välja pressida, kuidas ta seda teeb, aga jutt on alati lihtne ja kaval - "no mis siis on, võtad liha ja paned sütele"
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eks küsimus on, mida rahvuslikult tegema ollakse õppinud.
Pakun välja, et minu tehtud mulgikapsastest sööb see grusiin samuti põhja alt ära - seejuures ei lisa ma muid aineid peale soola.
Lihtsalt küsimus on vanaema tarkustes. :D
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
ranel
Uudistaja
Postitusi: 26
Liitunud: 07 Aug, 2016 21:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ranel »

Kes kvaliteetset talliliha tahab, siis sügisel(okt algus) oleks pakkuda. Tasub kontakt ära salvestada. Selleks ajaks täpselt ideaalne, et hakkab alles rasva koguma. Kasvatame oma tarbeks, aga iga talv on üllatus, kas tuleb 1,2 või 3 tulemas, siis ülejäägi müüme maha ära. See aasta on päris mitmed 2 kaupa tulnud. Senimaani nõudlus on suurem, kui pakkumine olnud püsikundedega, aga kuna koroona kriis, siis vb mõnel raha enam osta pole ja saavad ka teised löögile. Saab osta min poole rümba kaupa.

Kui talleliha, siis pm ongi vaja madalat kuumust, õliga pehmemaks, pipart ja soola ning saab väga hea asja.
Piirkond Tartu/Põlvamaa ja vahel satub ka Tallinna.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Nii. Konservidest on mõneks ajaks kopp korralikult ees, aga samas olen ma vahepeal üsna edukalt toitunud külmutatud pizzadest, igatahes vererõhk ja kehatemperatuur ≥ 0. Üsna üheselt viimsepäevavarud needki. Vähemalt seniks, kuniks sügavkülmik sügada ja külmutada suudab :mrgreen:. Aga nagu konservide puhulgi, ega karbi sisse ei näe...
Pilt
Pilt
Karbist välja võetuna:
Pilt
ja valmiskujul:
Pilt
Eriti ma siin midagi kommenteerida ei oskagi. Pildid on kõige kõnekamad. Odavatest külmutatud pizzadest mingeid erilisi kokandusšedöövreid oodata ei maksa, samas päris söödamatud ka pole.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Pilt
Pilt
Pilt
Juhtus sedasi, et pizzast valmiskujul pildi tegemine tuli meelde alles siis, kui juba üle poole olin jõudnud nahka panna :P
Pilt

See Rimi pepperonipizza on siinolevatest kõige piprasem. Kohati jääb mulje, nagu oleks sahmaka pipragaasi omale suhu lasknud. Kes teravaid elamusi ei armasta, neile väga ei soovita, aga minule igatahes meeldib :twisted:
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Pilt
Pilt
Pilt
Maitse oli üllataval kombel parem, kui pildi järgi arvata võiks.
Pilt

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 3359
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sho »

Tänud! Seda pepperonipizzat tuleb sel juhul proovida, kui nii kiidetakse.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Leo
Liige
Postitusi: 3465
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Soome keeles on sügavkülmast võetud väikese singi-, seene- või hakklihapitsa nimetus "roiskeläppä" ehk (autode) porikaitse https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001253811.html
Eriti populaarne alkomürgituse nähtude leevendamiseks.
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas herman30 »

Ei, roiskeläppä on pigem need mikrolaineahjupitsad.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 23184
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ruger »

Pepperoni pitsa jah nendest tundub kõige parem olema. Enda lemmikpitsaks ka külmutatud pitsatoodetest, kuna eelistan just sellist väga teravat kraami-jalapenot ja muud sarnast tuleb vahel veel juurdegi panna :) Ülejäänud on suht kahtlased. Mõnda neist on veel proovitud sellest valikust ja rohkem proovida ei taha. Kellel teravate kastmete vastu huvi siis Rimis müügil lisaks sellele Pepperoni pitsale ka Sriracha tšillikaste. Proovige ja soovite juurde :)
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Külmutatud pitsad, nagu minu eelmises postituses, niisama mikrolaineahjus tegemiseks väga ei sobi. No hädapärast saab ka, aga siis jääb põhi nätskevõitu ja peal olev kraam on ka palju parem, kui on kuuma saanud. Mul on aga kvartsgrilliga mikrolaineahi ja pitsasid ma just grillirežiimil soojendangi. Harilikult lasen enne üles sulada ja siis nii 10-12 minutit grillin (kuni juba pealt kergelt pruunistuma hakkab). Kui on kiire, siis saab ka nii, et u. minut aega mikrolainet (et üles sulaks) ja peale seda grill.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist