Tahaks teada kuidas otsimisega alustada
- Feeliks_Jalgraud
- Liige
- Kontakt:
- Feeliks_Jalgraud
- Liige
- Kontakt:
Nujah....Arnold kirjutas:Vastajatele teadmiseks lihtsalt![]()
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=16242
Eks praegu on koolivaheaeg, ja mõni "hapu õun" ikka korvi juhtub

Mul pole midagi mõistlikku öelda.../ ███████████]98% fucked up
Kaevamise luba
Tere,
Siin teemast palju tarku koos. Kust tänapäeval kaevamiseks luba peab küsima?
Tegu pole millegi otsimisega, kuigi ega seegi tuleb ehk kunagi kõne alla. Sai vanast peast(elukestev õpe
) mindud õppima eriala, kus üheks aineks mullateadus. Seoses sellega on, suvetööna kuhugi huvitava mullastikuga kohta, vaja kaevata ca 1x1x1m auk, kus siis mullastikutüüpi määrata.
Detektorite keelamise teema all on piisavalt kirjas sellest, kuidas Muinsuskaitse jm kutsuvad elanikkonda üles teavitama kaevamistest(Eesti tingimustes ilmselt siis tähendab see kellegi kohaliku "peale hüppamist" mulle ning selle "hüppamise" peale sinnasamusesse saatmist ning siis politsei kutsumist).
Kaevama tahaks ilmselt hakata Pärnu jõe kaldal(ilmselt riigimets ja seega riigimaa), kus on loota, et jõgi on igasugu settekihte tekitanud.
Ise ei oskagi nagu kuskile sellise, pehmelt öeldes omapärase, sooviga pöörduda
. Metskond või omavalitsus või mingi kolmas koht? Kool andis väga umbmäärast infot, õigemini ei andnud eriti midagi.
Ette tänades
Siin teemast palju tarku koos. Kust tänapäeval kaevamiseks luba peab küsima?
Tegu pole millegi otsimisega, kuigi ega seegi tuleb ehk kunagi kõne alla. Sai vanast peast(elukestev õpe

Detektorite keelamise teema all on piisavalt kirjas sellest, kuidas Muinsuskaitse jm kutsuvad elanikkonda üles teavitama kaevamistest(Eesti tingimustes ilmselt siis tähendab see kellegi kohaliku "peale hüppamist" mulle ning selle "hüppamise" peale sinnasamusesse saatmist ning siis politsei kutsumist).
Kaevama tahaks ilmselt hakata Pärnu jõe kaldal(ilmselt riigimets ja seega riigimaa), kus on loota, et jõgi on igasugu settekihte tekitanud.
Ise ei oskagi nagu kuskile sellise, pehmelt öeldes omapärase, sooviga pöörduda

Ette tänades
Kõigepealt veendu,et soovitud alal pole mingisuguseid piiranguid(kultuurmälestised,looduskaitse vms).Riigimaa puhul küsi luba piirkonna maavanemalt,kooskõlasta omavalitsuses(mis tähendab maavanema loa olemasolul,lihtsalt nende teavitamist).
Pildista kohta enne kaevamist ja pärast augu kinniajamist-et ei oleks hiljem ütlemist.
Pildista kohta enne kaevamist ja pärast augu kinniajamist-et ei oleks hiljem ütlemist.
[img]http://i168.photobucket.com/albums/u186 ... etrac2.jpg[/img]
IseOlenRahul
IseOlenRahul
Milleks seda kantmeetrit kaevata? Mullapuurist ei piisa?
Viimati muutis Arnold, 20 Apr, 2009 10:59, muudetud 1 kord kokku.
Läksin ka kord ühte valda kooskõlastama sondeerimisluba, mis oli mulle välja antud töödeks kultuurimälestisel. Sattusin mingi epaka otsa, kes oli seal vist külanõukogu ajast tohletanud ja pidin kuulama pika ja segase loo, kuidas nende vallas ei tohi keegi ilma tema loata kaevata sügavamat auku kui seesama 30 cm vist. Palusin näha seda huvitavat žurnaali, kus kõigi külameeste aiapostiaugud kirja pandud, aga vist ei olnud sellist - no läksin ära oma tööd tegema.Kui sügavamalt kui 30cm on vaja omavalitsuselt ja kurat teab veel kellelt kindlasti luba.
Tõttöelda, ma ei tea. Mullapuuri mul pole. Ca meetri laiusest august rääkis õppejõud, et siis on hea kihtide üleminekut jms vaadata, samuti võib puur sattuda mingi väikese, piirkonnale täiesti ebatüüpilise, kihi sisse. Meeter sügav, meeter lai ja kolmanda meetri panin ise juurde, et natuke näeks ka mis augu põhjas onArnold kirjutas:Milleks seda kantmeemtrit kaevata? Mullapuurist ei piisa?

Kes mullapuuridega majandavad? St mis ametimehed. Võibolla mõnel tuttaval on kuskilt saadaval.
Mina tean vähemalt kahte tüüpi mullapuure, ise kasutan sellist http://pilt.delfi.ee/album/120417/ 1 meetrise puurimissügavusega, kergelt kooniline, küljele freesitud soon, mis täitub pinnasega kui puur puust malakaga maasse lüüa. Ristpulga abil tehakse täisring pinnase lahtilõikamiseks ja tõmmatakse puur maast välja. Kühvli, noa vms. puhastatakse saadud profiil (ei viitsinud ämma aias demoks paremat profiili otsida, aga peaks ettekujutuse kätte saama) ja kui see kirjeldatud, siis väljatõmmatava ristpulga otsaga lükatakse puuri soon puhtaks, et saaks asuda järgmist proovi võtma. Riistapuu on puhas käsitöö, kui mõni treial ja treipink kusagil Eestimaal veel asuvad, siis ei peaks sellise valmistamine väga raske ja kulukas olema. Materjalina ei soovita roostevaba terast - habras materjal ja varsti on tükid taga.
Meetrine auk on muidugi hea kihtide jälgimiseks ja neist arusaamiseks ja kindlasti tasub ka mullapuuri kasutades vähemalt üks suurem šurf teha, aga jutt, et ruutmeetrine auk võimaldaks aru saada konkreetse paikkonna setetest, on väga asjatundmatu. Viiekümne meetri peale võib kaevatud auk olla kohas, kus ainukesena on kruus, ja ümbruskonnas on hoopis liiv - mida siis meetrisest august teada saab? Aga kümnest sõrmejämedusest august sajal meetril?
Meetrine auk on muidugi hea kihtide jälgimiseks ja neist arusaamiseks ja kindlasti tasub ka mullapuuri kasutades vähemalt üks suurem šurf teha, aga jutt, et ruutmeetrine auk võimaldaks aru saada konkreetse paikkonna setetest, on väga asjatundmatu. Viiekümne meetri peale võib kaevatud auk olla kohas, kus ainukesena on kruus, ja ümbruskonnas on hoopis liiv - mida siis meetrisest august teada saab? Aga kümnest sõrmejämedusest august sajal meetril?
Olen omal ajal selle mullaõpetuse läbi teinud ja 1x1x1m auku pole kindlasti mõtekas visata. Meil oli augu laiuseks selline laius,
et treppis kaevates mugav kaevata oleks ja hiljem mahuks augu alumisi kihte ka uurima - labida laiust meetri sügavust auku
väga s.tt kaevata ja meetri laiusel ainult mõte siis kui kambaga sinna auku uurima ronite
. Kui õigesti mäletan siis tuli tatiga
igast mullastikukihist vihikusse triip tõmmata ja kihi paksus jm märkused lisada
enam ei mäleta täpselt aga vist äigete tegemiseks
nimetati seda tati ja mulla mängu.
et treppis kaevates mugav kaevata oleks ja hiljem mahuks augu alumisi kihte ka uurima - labida laiust meetri sügavust auku
väga s.tt kaevata ja meetri laiusel ainult mõte siis kui kambaga sinna auku uurima ronite

igast mullastikukihist vihikusse triip tõmmata ja kihi paksus jm märkused lisada

nimetati seda tati ja mulla mängu.
Mullapuur oleks siis ilmselt kõige parem küll. Poleks kaevelubagi vist vaja. Kantmeetrine auk on minu leiutis
, sügavus ja laius oli ette öeldud. Mõtlesin, et siis oleks hea ja tore vahtida. Samas, kui ma puuri ei leia siis tuleb ikkagi hakata kaevamiseks luba taotlema. Ju peab maavalitsusse helistama.
Arnold, mis asjamehed selliseid puure kasutavad?

Arnold, mis asjamehed selliseid puure kasutavad?
Arheoloogid üldiselt. Milliseid mullateadlased kasutavad, seda peaks neilt küsima, sest ma pole kunagi oma silmaga näinud, ainult kuulnud mingilaadsest kruvi põhimõttel töötavast riistapuust.
Ehk saad vallamajast läbi astudes oma jutu ära rääkida - kuidagi väga pompöösseks läheb selle koolitüki ettevalmistamine
Ehk saad vallamajast läbi astudes oma jutu ära rääkida - kuidagi väga pompöösseks läheb selle koolitüki ettevalmistamine

Suurejooneliseks jah
.
Samas ma tunnen ennast piisavalt, et teada, et kui keegi tuleb kurjal toonil küsima, mida ma teen siis, eriti kui olen väsinud/ametis/vms, kipun ma küsijat kole kähku pimedasse kohta saatma ehk siis tühjast tõuseb tüli. Kui aga on paber olemas siis saab selle nina alla visata ja las loeb. Eriti nüüd, kus mulle lehte lugedes hakkab tunduma, et labidaga mehele metsas tuleb, kui mitte politsei kutsuda siis peksa ikka anda.

Samas ma tunnen ennast piisavalt, et teada, et kui keegi tuleb kurjal toonil küsima, mida ma teen siis, eriti kui olen väsinud/ametis/vms, kipun ma küsijat kole kähku pimedasse kohta saatma ehk siis tühjast tõuseb tüli. Kui aga on paber olemas siis saab selle nina alla visata ja las loeb. Eriti nüüd, kus mulle lehte lugedes hakkab tunduma, et labidaga mehele metsas tuleb, kui mitte politsei kutsuda siis peksa ikka anda.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline