193. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 12:14
Postitas lugeja
Leo kirjutas:paadikapten kirjutas:Kaljad, Limoncello ja Salmiakki on sellised joogid, mida ma tassikaupa saaks juua. Muu tekitab ropsivajaduse juba esimese lonksu järel ja viin lihtsalt kõrvetab liiga jubedalt.
Kui akf viitab Soomes müüdavale Salmiakkikossule? Ehk siis soolase lakritsaga maitsestatud viinale? Kas te olete seda proovinud taskusoojana?

Või legendaarset Soome tõrvaviina, mida välja valades tulevad meelde oma esimesed Visu suusad?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 12:36
Postitas Troll
Leo kirjutas:Ajalugu pidi ikka mälestusi üle kuldama, kuid mina pigem mäletan, et 80ndate lõpu ja 90ndate alguse Eesti õlu oli ikka suhteliselt jubeda maitsega solk, eriti õudne oli Pärnu õlletehase toodang, kuid olid ka joodavamad, näiteks Saaremaa, kui õigesti mäletan. Sellepärast paljud maitsemeelega inimesed villisidki kodus õlut ja veini. Kusagilt liikus ka importõlu, kuid see oli nii haruldane, et kui keegi pudeli või paar suutis tekitada, kutsuti sõbrad külla ja kallati igale viinapits või paar maitsmiseks. Joodamatust õllest rääkides oli kuulda, et Haljalas Pulssi villiv Viru Õlu lõpetab tegevuse, tuttavad teavad rääkida, et pidi ka halva maitsega olema, ise ei mäleta, et seda oleks proovinud viimaste aastate jooksul. Kommentaare?
Nõuk.Liidu ajal üleskasvanuna ei osanud eriti halvaks pidada, juua enam-vähem kõlbasid, kui tootmiskuupäeva silmas pidasid (küllaltki kähku tekkis sade põhja). Viljandis siis peamiselt Karksi õlu. Aga kui 90-nda aasta novembris Tšehhoslovakkiasse (tollal veel ühtne riik) turismireisile läksin, siis oli ikka paras üllatus, kui HEA ikka tõeline õlu võib olla. Sai seal lausa hasardist proovitud nii paljusid erinevaid marke kui võimalik ning suurem osa neist olid väga head. Eestisse tagasi jõudes tekkis naljakas olukord, tuli Tallinnas rongi oodates aega parajaks teha ja istusimegi siis sõbraga ühte tänavakohvikusse maha ja tellisime harjumuspäraselt kumbki kaks pudelit õlut - Saku "Kibuõlu" (toodeti üsna lühikest aega, õudne saast), muud lihtsalt polnud. Ning mõlemad olime sunnitud teise pudeli praktiliselt joomata jätma, no lihtsalt ei läinud see solk alla.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 12:56
Postitas metssiga
Leo kirjutas:paadikapten kirjutas:Kaljad, Limoncello ja Salmiakki on sellised joogid, mida ma tassikaupa saaks juua. Muu tekitab ropsivajaduse juba esimese lonksu järel ja viin lihtsalt kõrvetab liiga jubedalt.
Kui akf viitab Soomes müüdavale Salmiakkikossule? Ehk siis soolase lakritsaga maitsestatud viinale? Kas te olete seda proovinud taskusoojana?

Mina olen ja korduvalt lausa joonud, mitte ainult proovinud

Pean küll lisama, et olen sellega ka oma soome sõpru-tuttavaid hämmastanud

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 13:53
Postitas Svejk
Troll kirjutas: Tšehhoslovakkiasse (tollal veel ühtne riik) turismireisile läksin, siis oli ikka paras üllatus, kui HEA ikka tõeline õlu võib olla..
Ühinen täiega. Võtad lonksu Tsehhi õlut, ohkad õndsalt ja jääd mõtlikuks - miks üldse kurat võtaks peab tegema solki - ja kuidas osa rahvast sellest üldsegii aru ei saa....
Eesti peavooluõlut tarvitan ainult suure häda ja ninakirtsutamisega. Isegi suvaline lätakas kipub tänapäe olema parem.
P.S.
Läheb küll kõrvalteema alla, aga vene aja lõpus sain esimese importõlle maitse suhu just nimelt Pilsner Urquelliga....
Tegin haltuurat ja klient otsustas maksta kastitäie sellisega.... Etaloniks on jäänud tänaseni.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 13:54
Postitas AndresTy
Troll kirjutas:....Saku "Kibuõlu" (toodeti üsna lühikest aega, õudne saast), muud lihtsalt polnud. Ning mõlemad olime sunnitud teise pudeli praktiliselt joomata jätma, no lihtsalt ei läinud see solk alla.
Selle Kibuõlle kohta käis omal ajal nali, et kui lapsel kõht kinni, siis jooda Kibuõlu sisse. Pärast voolab igast august....
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 14:06
Postitas Sam Beaver
Eesti suurtootjate õlled on küll sellised et kui laborisse viia, siis öeldakse ilmselt et muretsemiseks pole põhjust, teie mära on terve...
Ega tegelikult vist normaalne pole ju kui õllepudelit lahti tehes lööb sealt vastu konkreetne viinahais.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 14:26
Postitas Some
Kas Kibuõlu mitte saunakerisele viskamiseks mõeldud polnud?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 14:37
Postitas Leo
Teema, ehk hädaolukorras toitumine ja varud, juurde tagasi tulles on ilmne, et raskeks hetkeks on mõistlik varuda võimalikult kanget alkoholi, sest see seisab võimalikult kaua ja seda saab kasutada väga paljudeks asjadeks. Soome turistide üks lemmiksuveniir Eestist pidi olema 80% piiritus. Salmiakkikossu jagab soomlasi peamiselt kaheks, pooled ei puutu ja pooled puutuvad kuid midagi paremat ei ole või on vaja okserefleksi esile kutsuda, tihti pakutakse seda just väliskülalistele igasugu muu kahtlase väärtusega kohalike "delikatesside" nime all. Miks Eestis vanasti halba õlut tehti on täiesti ilmne - seltsimehed armastasid vodkat ja vastukutele humalanäljas fašistidele oligi vaja solki keeta, et neil kõht valutaks ja ei oleks aega ennast kokku võtta riigipöördeks! Kibuõlu saunakerisele lõhnas nagu keegi oleks sinna virtsa visanud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 15:44
Postitas AndresTy
Some kirjutas:Kas Kibuõlu mitte saunakerisele viskamiseks mõeldud polnud?
Päris hea idee (kui see just nali pole), aga kahtlen sügavalt, et Eestis A.D. 1990 toodeti õlut selleks otstarbeks. Sellise dekadentliku toote järele tekib nõudlus (ja mõtegi sellisest tootest) ikkagi heaoluühiskonda jõudnuna. Mitte sellises olukorras nagu me vaesed rotid kroonilises defitsiidis 1990 olime.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 16:15
Postitas Svejk
Sam Beaver kirjutas:Eesti suurtootjate õlled on küll sellised et kui laborisse viia, siis öeldakse ilmselt et muretsemiseks pole põhjust, teie mära on terve...
Ega tegelikult vist normaalne pole ju kui õllepudelit lahti tehes lööb sealt vastu konkreetne viinahais.
Saku omadega on lahti tehes konkreetset mädahaisu tulnud, eriti pudelikarliga üksvahe.
Maitse veel nii jube polnud, aga nuusutada ei tohtinud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 16:56
Postitas Troll
Svejk kirjutas:Läheb küll kõrvalteema alla, aga vene aja lõpus sain esimese importõlle maitse suhu just nimelt Pilsner Urquelliga....
Pilsner Urquell, mmm... Huvitav, et Tšehhis seda poest ei leidnud, kuid rongiga tagasisõidul selgus, et vagunisaatjal oli seda kümme kasti müügiks kaasas ning müüma hakkas ta peale piiriületust rublade eest! Kuna meie avastasime selle esimestena, rabasime kohe neli kasti oma kupeesse ära. Edasine sõit Moskvasse kulges väga mõnusalt!

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 17:50
Postitas paadikapten
Leo kirjutas:paadikapten kirjutas:Kaljad, Limoncello ja Salmiakki on sellised joogid, mida ma tassikaupa saaks juua. Muu tekitab ropsivajaduse juba esimese lonksu järel ja viin lihtsalt kõrvetab liiga jubedalt.
Kui akf viitab Soomes müüdavale Salmiakkikossule? Ehk siis soolase lakritsaga maitsestatud viinale? Kas te olete seda proovinud taskusoojana?

Sooma toodangu kohta ei tea midagi. Kuid meie kaubanduses müüdavad alkohoolsed lagritsajoogid lähevad mul tassikaupa alla küll. Mulle lagrits maitseb.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 02 Juul, 2020 20:37
Postitas mart2
paadikapten kirjutas: Leo kirjutas: ... Kui akf viitab Soomes müüdavale Salmiakkikossule? Ehk siis soolase lakritsaga maitsestatud viinale? Kas te olete seda proovinud taskusoojana?

Sooma toodangu kohta ei tea midagi. Kuid meie kaubanduses müüdavad alkohoolsed lagritsajoogid lähevad mul tassikaupa alla küll. Mulle lagrits maitseb.
Siis peaks lugupeetu proovima ka põhjanaabrite tõrva viina - võib hakata meeldima!
Tõenäoliselt aitab ka hästi haavu desinfitseerida.
Mitte et see otseselt teemasse puutuks ja edasi ma seda juttu ei haruta!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Juul, 2020 1:48
Postitas Manurhin
Jah, seda süsimusta lagritsaviina on üsna mõnus teinekord üks väike klõmakas võtta. Või siis Minttu. Muidu ma üldiselt kanget alkot ei tarbi. Koroona ajal sai pudel 80% Viru Valget desinfitseerimiseks toodud, tegin huvi pärast sellega ühe klaasikese mahlakokteili. Krt, pärast hakkas nii paha, oli tunne, nagu oleks midagi konkreetselt mürgist manustanud, kuigi kokkukeeratud koks polnud sugugi kange. Ju siis ikkagi pole päris puhas kraam. Desoainete puhul juba tuli ilmsiks, et sinna odavuse huvides metanooli sisse oli pandud, ei imesta üldse, kui viinalegi nt. mingi osa denatureeritud piiritust vmt. lisati.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Juul, 2020 7:59
Postitas Kriku
Seda ma nüüd ei usu, see oleks täielik skandaal. Aga igasuguses viinas on mingi kogus puskariõlisid jm. kõrvalprodukte:
https://www.riigiteataja.ee/akt/29024 Odavama otsa omades rohkem, kallimates vähem.
Mina võtan harva üle 100 gr. (ja mitte kõige odavamat brändit) ning see ei tekita reeglina hommikuks mitte mingeid halbu nähtusid, kuigi ma olen ka niiöelda tundlik natuur ses osas.