Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Benjy kirjutas:Ei, see sõltub ikka kõvasti sellest, mida inimene sööb, kui tihti sööb jne. Üsna keeruline teema, aga suur osa on kõrgel veresuhkru tasemel ja linoolhappe hulgal söögis. Taimeõlid ei ole kõik tervislikud. Rohkem linoolhapet sisaldavad õlid on kahjuks odavamad, kui tervislikumad õlid.
See ongi toidutööstuse ja peavoolumeditsiini levitatud jama, et inimesed sööks rohkem pakuvavaid tooteid, mis koosnevad põhiliselt süsivesikutest - et (loomse) rasva söömine tõstab kolesterooli. Tegelt tõuseb kolesterool koos veresuhkruga ja viimase tõusu põhjuseks on liigne (rafineeritud) süsivesikute söömine. Paradoks missugune - väldid loomset rasva ja kolesterool muudkui tõuseb. :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:Transrasvu sisaldavad kõik toiduained, kus on taimseid (st vedelaid) õlisid tahkeks aetud.
Erandi moodustab või - kuigi piimarasvad tunduvad loomulikus olekus (piimas) vedelad, siis võis muutub nende kontsentratsioon nii suureks, et toode muutub enamvähem tahkeks. Kuid mitte nt margariin.

Et seda teooriat kontrollida, mine kolista mõne supermarketi jäätiseletis. Julgen arvata, et vähemalt 50% jäätiseid sisaldab oma koostises vaevumärgatavat sõna "taimsed rasvad". Kuna taimsed rasvad on vedelad, siis tahke toote saamiseks neid hüdrogeenitakse ja saadakse nn transrasvad.

Teine selline tore artikkel on kakaovõi, milletaolist toodet saab edukalt teha näiteks palmiõlist. Mitte kookos-, aga just spetsiaalse õlipalmi õlist. Mingis teemas oli lausa graafik Venemaa kakaovõi ja palmiõli impordist - graafikud liikusid lausa pöördvõrdeliselt.

Tegemist on puhta toidutööstuse ratsiga raha nimel inimeste tervise arvelt - näiteks piimarasv (koor) on väärtuslik ja kallis tooraine, taimeõli ei maksa suurt midagi.

Minu näpu vahelt lendab iga jäätis (vahel ikka ostan), mille koostisest leian sõna "taimsed õlid", pikemata sinna külmikusse tagasi. Eriti paistavad minu arust siin silma Balbiino tooted.

Piimarasva minuteada ei hüdrogeenita - kuna rasva kontsentreerimisel muutub toode ise järjest paksemaks. Paraku on aga kvaliteetne piimarasv kallis tooraine ja see võib kajastuda toote omahinnas. Kui ostja on piisavalt loll ja ei oska kallima hinna põhjust taibata ja pole valmis kvaliteedi eest maksma, siis ongi eelis taimerasvaga kemiseerijatel.

Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole. Pigem tasub seda kahtlustada toodetes, mis on tahked. Margariinid. Jogurtites vaevalt. Kohupiim? Tehnoloogiat ei tea täpselt, ei oska öelda. Üldiselt traditsiooniliselt toodetavates ei ole.

Tegelikult südamearstid ütlevad, et tahad LDL-i alla, siis ära tarbi vedelaid või poolvedelaid loomseid rasvu nagu piimarasv ja searasv.
Trumm, loe läbi viimane lause.
https://et.wikipedia.org/wiki/Transrasvad
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Benjy kirjutas:Ei, see sõltub ikka kõvasti sellest, mida inimene sööb, kui tihti sööb jne. Üsna keeruline teema, aga suur osa on kõrgel veresuhkru tasemel ja linoolhappe hulgal söögis. Taimeõlid ei ole kõik tervislikud. Rohkem linoolhapet sisaldavad õlid on kahjuks odavamad, kui tervislikumad õlid.
See ongi toidutööstuse ja peavoolumeditsiini levitatud jama, et inimesed sööks rohkem pakuvavaid tooteid, mis koosnevad põhiliselt süsivesikutest - et (loomse) rasva söömine tõstab kolesterooli. Tegelt tõuseb kolesterool koos veresuhkruga ja viimase tõusu põhjuseks on liigne (rafineeritud) süsivesikute söömine. Paradoks missugune - väldid loomset rasva ja kolesterool muudkui tõuseb. :dont_know:
Jälle mingi sinu umbluuteooria, millel pole mitte mingit tõendit.
Mul näiteks on veresuhkru näit perfektne, aga kolesterool sh. halb kolesterool, kõrge.
Kuidas seletad?

Ja muidugi stampväljendid nagu peavoolumeedia jm. saavad rakendust. Eduraporti ja kõrgharidusega tibid unustasid seekord.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Toitumisteadus on uskumatult keeruline. Uued avastused tulevad peale iga aasta ja sedasi on näiteks 20 aasta vanused arusaamised aegunud. Lisa sinna juurde toidutööstuse huvid, mis mõjutab nende poolt rahastatud teadust ja tulemus on üsna kiiresti muutuv informatsioon mis on tihtipeale ühest asutusest teiseni vastukäivat informatsiooni edastav. Korruptsioon on olemas igal pool, teadus ei ole erand. Sestap ongi sellest informatsioonihulgast läbituhnimine meeletult aeganõudev ja frustreeriv.

See selleks, siin on veidi õhtulugemist, https://www.diabetes.co.uk/in-depth/ivo ... t-disease/

Tänapäevane meditsiin on krooniliste haiguste puhul suures osas sümptomeid raviv. Algpõhjustega suurt midagi peale hakata ei osata. Õnneks on mõtlemine selles osas muutuma hakanud ja toitumise osast on hakatud aru saama. Näiteks võib tuua kõhus elavate bakterite liigirikkuse seosed krooniliste haigustega, crohni tõbi on päris mitmeid inimesi karnivooriks sundinud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Trumm, loe läbi viimane lause.
https://et.wikipedia.org/wiki/Transrasvad
Jutt on ikka inimeste kokku mökerdatud rasvadest, mille negatiivne mõju pole päriselt lõpuni teada.
Mul näiteks on veresuhkru näit perfektne, aga kolesterool sh. halb kolesterool, kõrge.
Kuidas seletad?
Iga perearst ütleb sulle kogemuse põhjalt, et inimesed, kellel on elustiili tõttu probleeme veresuhkruga (ülekaal, vähene liikumine, vale toitumine), on üldreeglina ka kolesterool kõrge ja seda halva LDL kolesterooli arvelt. Enamasti taolised inimesed söövad aga toitu, mida on aastaid reklaamitud kui "tervislikku", sh peamiselt süsivesikutest ja taimsetest rasvadest koosnevat. Seapekk on ju paha-paha, tõstab kolesterooli.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Trumm, loe läbi viimane lause.
https://et.wikipedia.org/wiki/Transrasvad
Jutt on ikka inimeste kokku mökerdatud rasvadest, mille negatiivne mõju pole päriselt lõpuni teada.
Postitati varem
«Transrasvhapped on sama ohtlikud südame-veresoonkonna haiguste põhjusena nagu toidus leiduv kolesterool, kuid selle peale inimesed tavaliselt ei mõtle. Eestis ei ole kohustust pakendile märkida, kas toidus on transrasvhappeid. Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises – väga palju.»
Mille peale sa postitasid
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Sa vist paned ainult selle ühe plaadi pealt, mis sul on? Loe ka vahest.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Mul näiteks on veresuhkru näit perfektne, aga kolesterool sh. halb kolesterool, kõrge.
Kuidas seletad?
Iga perearst ütleb sulle kogemuse põhjalt, et inimesed, kellel on elustiili tõttu probleeme veresuhkruga (ülekaal, vähene liikumine, vale toitumine), on üldreeglina ka kolesterool kõrge ja seda halva LDL kolesterooli arvelt. Enamasti taolised inimesed söövad aga toitu, mida on aastaid reklaamitud kui "tervislikku", sh peamiselt süsivesikutest ja taimsetest rasvadest koosnevat. Seapekk on ju paha-paha, tõstab kolesterooli.
Ma ei saa aru, mis sa seda oma juttu jälle ajad? Nagu ma kirjutasi, mul ei ole probleeme veresuhkruga. EI OLE.
Lisaks nagu ka varasemalt kirjutasin, siis sporti teen pidevalt, ülekaalu ei ole.

Selle sinu süsiveskijutu peale ütleks, et mine vaata itaallasi, menüü koosneb neil väga palju süsiveskutest, aga ei ole nad ei ülekaalulised ja elavad kah tervetana ja kaua. See sinu süsiveskute plaat on rikkis.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma nüüd ei saa enam aru, mille üle vaidlus käib :dont_know:
Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises - väga palju
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Need on ju täiesti erinevad nimekirjad??
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:Ma nüüd ei saa enam aru, mille üle vaidlus käib :dont_know:
Neid on piimatoodetes – kohupiimas, jogurtites, jäätises - väga palju
Piim, keefir, koor, või - siin transrasvu pole.
Need on ju täiesti erinevad nimekirjad??
Kriku, Wiki kirjutab
Transrasvu esineb ka looduslikult mäletsejate lihas ja piimas ning neist valmistatud toodetes.
Oluline - piimas ja temast valmistatud toodetes. Vahet ei ole kas sa teed piimast keefiri või jogurtit, mõlemite puhul on protsess sama kus bakterit mõjul lagundatakse piimasujkruid, kuid rasvad jäävad ikka samaks.
Trumm väidab järjekindlalt et piimatoodetes transrasvu pole, tema aravates on kõiges süüdi ikka taimsed õlid.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mina sain aru, et ta väidab, et osale piimatoodetest lisatakse taimseid rasvu.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Taimerasvade oksüdeerumisel tekkivad transrasvad ei ole samad mis on olemas piimatoodetes. Nende käitumine ainevahtuses on erinev ja ei ole lõpuni selge.

Samamoodi ei ei näita lihtsalt LDL osakeste hulga mõõtmine seda kui palju on oksüdeerunud LDL osakesi mida vereringest saab eemaldada ainult makrofaagide abiga. Mingit aimu annab HDL/LDL suhe. Ei ole olemas halba või head kolesterooli, on ainult kolesterooli ainevahtuse erinevad faasid. HDL transpordib kolesterooli tagasi maksa kus sellest tehakse sappi. LDL-i tase veres sõltub sellest, mis organismis parasjagu toimub. Kui organism võitleb mingi haigusega, paradab vigastusi jne. siis LDL-i järgi on suurem vajadus ja seda sünteesitakse vastavalt rohkem. Toiduga saadud kolesterool kolesterooli taset veres ei mõjuta, maksas sünteesitakse seda kindel vajaminev kogus juurde.

Ja ka see kirjeldus on liigselt lihtsustatud, tegelikkus on veel palju keerulisem. Lihtsate testidega nagu üldkolesterool ei saa midagi väita. Pigem oleks imelike numbrite puhul põhjust täpsemalt edasi uurima hakata. Kõrge põletikunäitaja veres võiks pigem parem indikaator olla.
Hambad korda :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 43807
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma ei saa aru, mis sa seda oma juttu jälle ajad? Nagu ma kirjutasi, mul ei ole probleeme veresuhkruga. EI OLE.
Lisaks nagu ka varasemalt kirjutasin, siis sporti teen pidevalt, ülekaalu ei ole.
Igausuguseid (erandeid) on. Mul on üks kolleeg, natuke üle 60, luukõhn, veresuhkur 3-4, aga üldkolesterool on üle 10 (võtab alandajaid).
Aga kordan üle - küsides suvalise asjaga tegeleva arsti käest (nt perearst), ütleb ta sulle kohe, et neil elustiilidiabeetikutel on kõigil ka kolesterool kõrge.
Mis siin segaseks jäi? Kolesterooli ajavad üles enamasti veresuhkru sööstud (mis tulevad süsikute söömisest), mitte liha või munade söömine. Osadel on see kolesterool ilmselt muudel põhjustel sassis (kolleegi näide).
Oluline - piimas ja temast valmistatud toodetes. Vahet ei ole kas sa teed piimast keefiri või jogurtit, mõlemite puhul on protsess sama kus bakterit mõjul lagundatakse piimasujkruid, kuid rasvad jäävad ikka samaks. Trumm väidab järjekindlalt et piimatoodetes transrasvu pole, tema aravates on kõiges süüdi ikka taimsed õlid.
Looduslikud transrasvad ei ole mingi teema.
Viigimaa pidas silmas (ja jutt käib) inimtekkeliselt taimeõlide paksendamise teel saadud transrasvu. Need on terviseprobleem. Neid piimas, keefiris ja jogurtis ei ole. On jäätises, margariinides, kohukestes jne. Piimas leidub veel palju asju, ometi need ei oma tervisemõju.
Mõnel mehel oli aga vaja hakata juuksekarva poolitama.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Olen teise tüübi diabeetik ja kolesterool on alati normis olnud. Kuigi ajan peekonit ja muna hommikuti sisse.
Benjy
Liige
Postitusi: 542
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

See mis toit sobib on suuresti geneetilise taustaga. Meie kanti jõudis põllumajandus ja sellega suurem teraviljade söömine vast hiljem kui mujale.

Austraalia aborigeenid tänapäevase toiduga eriti hakkama ei saa. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6373464

Teist tüüpi suhkruhaigus on kontrolli all hoitav, kui süsivesikute tarbimine võimalikult alla viia. Ma sain oma insuliiniresistentsusest sedaviisi lahti. Veidi pikem video ka mis veidi aitab https://www.youtube.com/watch?v=ofq-8ToY2fc
Jaanus2
Liige
Postitusi: 4565
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Jaanus2 »

Piimas ja lihas olevate rasvade koostis oleneb ka sellest, mida loomad söövad. Loomad, kes saavad süüa karjamaarohtu, sisaldavad rohkem head küllastamata rasva. Tänapäeval peetakse palju kinniselt ja söödetakse jõusöödaga (Ameerika nuumaplatsid) ja rasva koostis on kohe ebatervislikum. Ka karjatatavate piimalehmade piimarasv on parema koostisega.
Kõige kahjulikum on kunstlikult tahkeks muudetud taimeõli (margariin, populaarses keeles transrasv), sest organism ei tunne seda ära ja ei oska õieti kasutada. Looduslikult tahked taimerasvad pole ka eriti head (palmiõli ja -rasv), aga mitte nii kahjulikud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline