EKV maksab sõltuvalt vaatenurgast ka sarnases klassis palka nagu kirjeldatakse turvafirmast. Ma võrdleks seda AdvanForti summat mitte tavapalgaga, aga missioonil saadava palgaga.
Nüüd kui kodumaale tagasi tulla, siis mereväelastele ja skautidele ei oleks ehk vajagi pakuda kohe mitte paarituhandest, vaid esmalt lihtsalt äraelamist võimaldavat palganumbrit. 650-750 EUR bruto ei ole seda linnas mitte ja ega õhtusöögil pelgalt isamaalistest lauludest kõhtu täis ei saa. Väidan, et 1000 EUR bruto hoiaks normaalseid inimesi juba märksa rohkem kinni.
Huvitav veel näiteks tõik, et puhkuse ajast auastmetasu ka ei saa...
Siiski ei ole tõesti palk (+ ebakindlad ehk poliitikute tujudest sõltuvad tagatised) ainuke teenistuslik motivaator. Peab olema ka laiemas mõistes au- ja usaldusväärne organisatsioon, kus teenida. Patriotismus.
Ega ikka paljud ei taha hea meelega teenida jõustruktuuris, mis on tegelikult üsna jõuetu (pole korralikku raskerelvastustki) ja kus teenistus on korraldatud ligadi-logadi, arusaamatult ja ebaefektiivselt. Pidevalt mingi "tulekahju kustutamine" ja jant. Kaua sa ikka viitsid klouni mängida. Eriti, kui veel ei maksta ka.
Selle kohta on ka anekdoot.
Kui olin veel noor, magasin rahus, sest teadsin, et isamaad valvatakse.
Kui teenisin armees, sain vähe magada, sest pidin isamaad valvama.
Nüüd ei saa ma enam üldse magada, sest tean, kuidas isamaad valvatakse.
Muidugi on EKV-s ka hulk selliseid vendi, kes sisimas tõesti midagi väärt ei ole ja kellel puudub tegelikult kaitseväelaslik olemus või kutsumus. Neil on kama, kust palk jookseb. Häda selles, et nad ongi saanud kaitseväelasteks pigem varuvariandina (nii endale, kui EKV-le) ja ega väga asjalikud töömehed ka pole. Lahti lasta (oleks minu teha, laseks täna u iga 10.) ja paremaid aga palgata pole võimalik, sest selle palga peale hea tasemega ja motiveeritud meest ei leia.
Hea näide oli siin
Lemeti autotöökoja ja 8 EUR/h teemast.
Aga eks EKV-s ole ka parandamatuid "lolle" patrioote ja aktiviste, kes teevad tööd põhimõtte pärast ja keda ei koti ka mingid AdvanForti kullakoormad. Neid pole küll enamus, kuid nende peal asi ilmselt suuresti koos püsib ja kuigipalju areneb. Mitte, et nad oleksid alati lugupeetud ja aktsepteeritud eelmises lõigus mainitud kontingendi silmis.