Tundub, et on paslik ka selle teemaga edasi minna.
Peale koostamist järgneb muidugimõista värvimine. Eesti TKS'id jõudsid Poolast meile 1935. aasta alguses, sel ajal kasutasid poolakad kamomustrit mida nimetatakse "jaapani stiilis kamo" - see koosneb musta joonega eraldatud korrapäratutest laikudest, värvideks olid liivakollane, oliiviroheline ja helehall. Eestis masinad jäidki sellesse kamosse ja siin neid hiljem üle ei värvitud. Nähtavasti said nad omale ka valged pardanumbrid mõnda aega hiljem, sest mitmel fotol Eesti TKS'idel need numbrid puuduvad ja masina saab kindlaks teha hoolega mustri piirjooni jälgides.
Värvide puhul kaalusin pikalt. Helehall oli küll varem otsustatud, kuna sama tooni, kui kõige heledamat, kasutati Poola tankidel tollal ka interjööri värviks. Aga toon siinkohal oma paleti ära, ehk on kellelgi sellest kunagi hiljem kasu:
Helehall - Modelmaster MM2077 Lichtgrau RLM63
Liivakollane - Humbrol 225 Middle Stone Matt
Oliiviroheline - AK RealColor RC047 Olivgrün RAL6003
Laikude kuju jaoks printisin omale välja TKS'i vaatejoonised ja püüdsin fotodel hoolega järge ajades piirjooned võimalikult täpselt paika ajada. Tõsi - minu masinast on vaid kaks võtet paremalt küljelt ja tagant, kuid laikude kuju oli kõigil masinatel üsna sama mustrit jälgiv - kahel on vaid kollane ja helehall vahetusse pandud, nii et ülejäänud külgede jaoks kasutasin fotosid teistest tankidest. Kõige suurem mõistatus oli katusega, kus kõik värvid nagu peaks keskele kokku jooksma - ühtegi head fotot pealtpoolt neile tankettidele ju ei ole. Kuidagi ma ta seal siiski ära lahendasin ja väga põdema ei jäänud, sest kuna mul luugid lahti jäävad, siis tervikpilti sellest mustrist niikuinii ei kujune.
Siin on ettevalmistus ja teipimistööd enne kruntvärvi peale laskmist.
Seejärel läks hall, siis teip ja kollane, siis teip ja roheline
Ja siis väriseva käega mustad triibud peale ja seejärel ka dekaalid.
Siit tuli ka esimene ehmatus - kui silmaga tundus nii enamvähem täitsa okei, siis kaamera armu ei anna ja et ta on ka väike, siis lähemalt pildistatuna paistab iga konarus kenasti välja.
Siin on ka väiksemaid detaile. Luugid tuli mustrisse värvida mõlemalt poolt.
Ja umbes sel ajal tegin põhjalikumalt algust ka alusega.
Kristjan