Missugune oli Rebane11 teenistus

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
Vasta
Rebane11
Liige
Kontakt:

Re: Missugune oli Rebane11 teenistus

Postitus Postitas Rebane11 »

toomas tyrk kirjutas: 26 Juul, 2023 19:27Jo
Aga ega Toomas tea juhuslikult ühte Elinat, kes elas Valgas Roosi tänaval?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Joo.
Selja taga on Moskva, sest töötasin tol hetkel Moskvaga. Eksida seal ei tohtinud.
Mees metsast.... Pöörake tähelepanu vormile. Paelad pagunitel punased. Jalas plätud. Nii kõlbas ka suitsule minnes kindralist mööda uisutada. Peakatet ja vöörihma polnud maa all tarvis kanda ka tavavormiga aga selle vormiga üldsegi mitte.

Joo. Tottakai. :shock:
Oleks me Moskvas toona teadnud, kelle seljataga me olime, oleks komandatuuri sellesse bardakipessa kohe peale saatnud ... vormile ja muule tähelepanu pöörama
:mrgreen:
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Rebane11 kirjutas:Aga ega Toomas tea juhuslikult ühte Elinat, kes elas Valgas Roosi tänaval?
Eip, ei tea. Türk on seal lõunaosariikides üsna levinud nimi. Algpesad Vana-Pärnumaal ja Viljandimaal.

Et aga mitte lihtsalt eravestlusesse laskuda, siis veidi ka sellest 1,5 aastasest teenistusajast. Nii palju kui mina kursis olen.

Kui sul oli kõrgharidus saadud koolis, kus sõjalist kateedrit ei olnud ja läksid teenistusse reaväelasena, siis oligi seaduse järgi teenistusaeg 1,5 aastat. Kuidas sinna see pool aastat reservohvitseri koolitust otsa kleebiti - ei tea.

Vend lõpetas Peda (vist) 1983. Ja võeti vene väkke ja sai Lenska all Strela 3 peal VSORAD õhutõrje väljaõppe. Tegelikult 0 lasku reaalsest riistast. Nende kursuse peale lasti üks ära. Ülejäänud seltskond kasutas simulaatorit ja lõpuks vaatas pealt.

Peale erialaväljaõppe lõppu istus 1 aasta kuskil polügonil ja Strelad ei näinud kaugelt ka mitte.

Aga koju tuli 1,5 aastaga.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Vaata, mina olin üks kõrges aukraadis mees jefreitor ikkagi, kes on saanud 2 korda kindralilt kubu, aga kubu seestpoolt näinud vaid tunni. Ma võin kirjutada huumoriga, aga kirjutan faktitäpselt.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Eks mind siin tõmmati ka liistule väitega, et 1.5 pole võimalik. Oli.
Mind 3 aastat tagasi fileeriti korralikult, päris taastunud polegi. Ja mõnel päeval polegi muud, kui istun arvutis ja vaatan aknast kurepesa.
Mul kurepojad harjutasid nädal aega pesa kohal ja täna tegid 2 uljast lendu. Meil selliste asjade jaoks polegi kohta? Elan küla keskel ja sel aastal nähtud muu hulgas ilvest rajakaameras 2 korda jne.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Joo. Tottakai. :shock:
Oleks me Moskvas toona teadnud, kelle seljataga me olime, oleks komandatuuri sellesse bardakipessa kohe peale saatnud ... vormile ja muule tähelepanu pöörama
:mrgreen:
[/quote]

Me tol ajal teadsime, et Moskva on olemas ja suhtusime sellese väikse vilega, sest me ei teadnud et nende tornide vahel saab olla veel midagi hirmuäratavat. Et seal pesitseb keegi kuri Fucs, närib Belamor kanali trupkat ja sepitseb sigadusi. Diviisidele oleks korraldused edastatud, mõnele polgule ka. Fucs, see oli meie vorm ja pilt sinna juurde et keegi ei ütleks et ei, pole võimalik. Meil polnud luba seda vormi väeossa tuua.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Sinu komandatuur ei maksnud midagi. Ma sain garnisoni ülemalt 2 korda kubu. Mingilt komandandilt. Kindalmajorilt. Aga ei olnud.
Meil alla kindralstaabi kõik muu oli naljakoht. Ma olin rahulik sell, lugesin raamatut, ei kiusanud väetimaid, aga mõni kiusas. Tõmbas allpool olevale radistile rohutu kiiruse peale. Too ei teadnud ju, kas antakse edasi suvalist pravda teksti või operatiivteadet. Tegelikult meie ka ei teadnud. Iga tunni tagant midagi võtsime ja kord tunnis saatsime edasi. Ainult tähed, ei enamat. Järgmise päeva sidega seotud koodid pidime küll kambaga mitmest raamatust üles leidma. Kui rootsi viisat taotlesin, siis KGB tegelasega oligi vaidlus - mis oli seal saladust? Morse võti, hunnik kolu või tekst - vahel tuli ka tunde toksida- mis oli suva tähtedest kokku miksitud. Fucsil oleks seal juurdlemist.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma google mapsist leidsin üles kasarmu asukoha - Volga ja Oka ristumiskoht, aga punkri asukohas ma kindel pole. Viidi ja toodi meid alati kinnises furgoonis ja ainult üks kord mingi äparduse pärast viis leitnant meid kasarmusse. Läbi pargi, kõrvaluulitsa, siis jälle midagi ja edasi Volga kallast pidi umbes 5 kilti. Google mapsis paari kohta kahtlustan. Aga ei tea.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ajajoonel me jäime ühe metsalise jalavarjude juurde. Edasi viidi meid sööklasse. Kes tahtis, aga neid polnud kes kroonu toitu süüa tahtis. Eesti ema oma kallist poega teele saates oli kaasa pannud üüratu koguse head paremat. Käsk oli süüa nii palju kui jõuab, ülejäänu kasti. Ei olnud prügikast, lihtsalt kast. Ilmselt ohvitseride ja prapporite pered said midagi mugida - suitsuvorst, lihakonservid ja muu suupärane. Isiklike asjadega pidi ka enamasti hüvasti jätma. Raamat oli lubatud, aga kuna meie raamatud olid "nemetskimi bukvami" (saksa tähtedega) siis igaks juhuks pidime nendest loobuma. Sest vabalt võis olla käsiraamat spioonidele või ideoloogiliselt mittesobiv.
Edasi kasarm. 3. korrus. Praegu mõtlen, et mis võis olla 1 ja 2 korrusel, sõdureid seal igatahes polnud. Järgnesid päevad täis õmblemist ja hügeenireeglite õppimist. Pagunid, embleemid vaja õmmelda ja hügeeni koha pealt vaevalt keegi pääses alla 6 korra treppide pidi üles alla - õue ja seeru juurde kappamisest. No ei oska noorsõdur kirsasid puhastada. Ei oska ka voodit teha. Tsivilistinärakast katsuti teha midagi, mis natukenegi meenutab sõdurit. Tasapisi tekkisid ka esimesed köögitoimkonnad. Sõber, EPA toanaaber (edaspidi lihtsalt AA) tol ajal nurises, et miks teda sõjaväkke võeti, aga mitte tema vanaema. Kodus sellised toimetused nagu õmblemine, koristamine, nõudepesu ja kartulikoorimine ikka vanaemade rida.
Järgneb
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas:enamus eestlasi oli peale EPAt ja ma elu eest punnisin, et mitte seeruks saada.(EPAs polnud sõjalist kateedrit, ette oli nähtud kohe seerude kool, kõva mahv, 1,5 teenistust +0,5 ohvitseri õpet. Jefreitorina sai siis 1.5 hakkama..... Siis oleks kupatatud leitnandi kursustele ja leitnante kiputi nii aastaks kaheks jälle kuhugi saatma.
Ma nüüd ei tea, kas austet kaasfoorumlane panab VÄGApahaks, või ainult VÄHEpahaks, kui ma JOO asemel siia tema personaalteemasse mõned isiklikud mälestused ja sodi postitan, aga lähen riskile....

Õnnestus oma silmaga näha neid nooremleitnante.
Meie väeossa/pataljoni kärutati ühel sügisel üks "zvood" (nooremale lugejale: взвод ehk rühm), ca 30 meest, neid verivärskeid nooremleitnante.
Ei mäleta kas nad olid just nooremleitnandi pagunid saanud või juba nn "eksternid", kes tulid saama nooremleitnandi pagunite asemele leitnandi omi. Pigem ikka esimesed. Ma ise olin juba n.ö. vanake, ja meie prizovi teised vanakesed kutsusid neid duhhi-leitjuhhi`deks :D

Istusin parajasti kasarmus roodukunstniku ruumi akna peal, kui nad bussidega hoovile sõitsid ja siis sealt välja rivvi kupatati.
No seda oli valus vaadata, kuidas nad ei osanud isegi normaalselt rivvi võtta. Nagu lambakari. Lõpuks saadi siis nad kuidagi nelja viirgu ja seitsmesse-kaheksasse ritta rivvi. Pungitasin oma silmi pealuust välja, sest ma ei uskunud alguses mitte, mida ma näen. Noh, et ohvitseripagunitega nagu oleks. Et mis krdi imeloomad need veel on :shock: Kutsusin vähesed, kes kasarmus meie roodus olid, samuti seda ime akna peale vaatama.

No siis nad ei saanud nad kuidagi sammu marss käskluse peale korraga liikuma. Tehti oma paarkümmend katset. Major kes neid kamandas oli juba viimaseid närvirakke kaotamas. Siis lõpuks ikka kuidagi said liikuma, iga mees astus ise jalga ja tüürisid meie akna alt läbi sööklakorpuse juurde. Läksid ilmselt sööklasse sööma. Siis nägime lähemalt ja selgelt, et tegemist on nooremleitnantidega.

Hiljem siis saime teada, et mingist kõrgkoolist (või kõrgkoolidest) sõjalise kateedri vms tüübid, kes toodi millegipärast meie juurde mingitele kursustele. Nad olid meil seal umbes kuu või poolteist ja siis kadusid sama järsku, nagu olid tekkinud. Iga päev olid nad mitu tundi riviplatsil harjutamas ka ja sai neid pidevalt seal näha. Kus nad muul ajal pataljonis olid ja millega tegelesid, pole aimugi. Kasarmu, kus nad elasid, oli pataljoni alla kuuluva, kuid ühe teise väeosa õppeväeosa kasarmu. Eks nad seal siis vbl mingites politzanjatides jms istusidki ja õppisid midagi.
Rebane11 kirjutas:seal pesitseb keegi kuri Fucs, närib Belamor kanali trupkat ja sepitseb sigadusi.... Fucs, see oli meie vorm ja pilt sinna juurde et keegi ei ütleks et ei, pole võimalik. Meil polnud luba seda vormi väeossa tuua.
Ahah. Nojah. Joo.

No meil oli ka kõvasid mehi (mina ei olnud), kes lausa väeosas kandsid formaodeždat (nooremale lugejale: форма одежды ehk eeskirjade [Устав] järgi ette nähtud vormikomplekt), mille kohta ustaavis nimetus ja number puudusid :mrgreen:
Hozrota.jpg
Tõmbasin nooremate lugejate jaoks punasega ringid ümber, et nad ei arvaks, nagu ka sellised formaodeždad oleksid olnud ustavi järgi ette nähtud 8)

Keskmine härra, kaunis rahvusliku tikandiga bandeeralikus kampsunis, on (toona veel vanemseersandist) ukrainlane (pool ukrainlane-isa poolt ja pool ungarlane-ema poolt) ja paremalt teine härra on... khmm... kuidas seda nüüd viiskalt ütelda... proua? - no kuigi nõuka ajal ei istunud need, kes ennast n.ö. teisest soost, kui issand andis, tundisd olevat, mitte lihtsalt kapis vaid pigem kusagil GULAG-is, siis näed üks selline isend sattus ka meite sekka juba sügaval nõukaajal. Daamil-härral võib formaodeždas muidugi märgata ka teatud sarnasusi ja vihjeid teatud lõunamaade rahvuskultuurile või siis isegi lillelastele vms [vt nt Mr.Sofa & Õieke], aga olukorda teades saan kinnitada, et härra on seal muskuliinses läbi ja lõhki meeste seltskonnas siiski kehastunud proua daamiks...

Et siis ei olnud midagi need Moskva mehed nõrgemad või alaarenenumad.

Sorry vaan.
Austet kaasfoorumlane Rebane11 võib nüüd oma isikliku teema jälle tagasi krabada ja juhtimise üle võtta.

EDIT: Ahjaa. Mina olen seal pildil esimeses reas kõige vasakpoolsem ja väga korralikus ning õiges formaodeždas !
Rebane11
Liige
Kontakt:

Meie jões on kive palju, mille all Lutsud peituvad. Moded tegid minu jaoks teema, sest vahel läks jutt lappama. Et isiklik prügikast või nii. Lennukis ka antakse mingeid kotikesi. Aga ega meil sellist hääd teemat vist polnudki. Või olid söed kustunud. Igatahes kõik oodatud, kellel selliseid huumoriga vürtsitatud mälestusi on. Ma katsun ajajoont ka jälgida, aga vahel tuleb ka kõrvalpõikeid teha. Faktitäpsusest hoian raudselt kinni.
Viimati muutis Rebane11, 27 Juul, 2023 16:12, muudetud 1 kord kokku.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Austet Afk! Fucsile vastates - kõndimise me saime pikapeale selgeks. Kummiülikonda ronimise ka. Kui väeossa jõudsime ja otsene ülemus, riiavenelasest leitnant nägi, mis kiirusega meie Toomasega kummiülikonda ronisime, siis otsustas, et see taseme vahe pole enam innustav vaid demoraliseeriv. Kui teised treenisid, siis meil oli edaspidi vaba aeg.

Kui võrdlen kõrgesti austatud Fucsi sõjaväepilte selle poisiga kes praegu ämbris, siis ainult komplimendid. Aastad teevad oma töö, aga kena mõlemal pildil.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Kummiülikonda ronimise ka.
Joo.
Kuna VAKF rebane11 kurtis siin ja tundus olevat jube kurb, et andis mingis meeltesegaduse hoos KÕIK oma fotograafilised tõendid ära Laidonerile...
Rebane11 kirjutas:mingil ajal panin enda, kadunud isa ja kadunud venna sõjaväega seotud pildid ja ka enda märkmiku suurde ümbrikusse ning läkitasin Laidoneri muuseumi
siis ma üritan seda tühimikku jõudumööda täita....
Kummikergendus.jpg
Kummikergendus.jpg (116.56 KiB) Vaadatud 1046 korda
Rebane11
Liige
Kontakt:

See vist äraarvamise pilt. Mitmes sina oled? :dont_know: Näo järgi ei oska pakkuda.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Krt, tee silmad lahti ja võrdle ämbripildiga...

Edit:

Seda, et kas härrad äkki ütlevad ära ka oma väeosa nummeri ? Saaks vbl kompromatti kokku kühveldada....
Viimati muutis Fucs, 27 Juul, 2023 16:52, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline