Kui oli kokku lepitud, et saad fotodest digikoopiad, siis saad kah - uurin asja. Kui Sul oli omanikuga arusaamatus 91-sel aastal, siis on tõesti raske midagi kosta! 1991 ei olnud pool aastat veel taastatud Eesti Vabariiki ja mis erilist muutust see neli kuudki tõi, polnud Muinsuskaitseametit, polnud Eesti - Saksa lepingut - no midagi ei olnud!
Ja selles tohuvabohus Sa kellelegi midagi teatasid ja nüüd ootad juba 16 aastat! No ma ei tea!
Need olid saksa poolel võidelnud EESTLASED - miks peab sakslane neid matma?
Eks nad mata ilma puiklemata rahvusest sõltumata ja kui nendega koos sõdida kõlbas, siis miks matta lasta ei peaks sobima? Tead ju küll, kuidas eestlastel endil need matmiste korraldamised siiani välja kukkunud on.
Nüüd aga jah, kaitseminnis loodud oma matusekomando, niiet anna aga neile teada, eks siis saab näha, kas oli lihtsalt ühe eesmärgi täitmiseks komisjoni vaja, või hakkavad ka sisulise tööga edaspidi tegelema.
Julgen meelde tuletada,et eelmisel aastal sai Sinulegi asjast räägitud. Vaata asi on nii,et tegin muidugi ka ise ühe vea: Ma nimelt ei uurinud põhjalikult,et maa kuulus kuni eelmise aastani riigile. Oleks teadnud,et riigi maa poleks probleemi olnud.Paraku aga sain vallast valeinfi maaomaniku kohta. Rea või paar saaks sealt mehi muidugi kätte,kuid nüüd on eramaa. No uuri seda fotode asja jah,näe Sinust hakkab ajutiselt jälle inimene saama.
See komisjoni mõte on hea.Peakski vist kirja tegema. Toon Sulle eestlase metmisest näite: Siivertsi kalmistule oli vangilaagri blokki maetud mingi professor või teadlane.Vaata sugulased siis tahtsid ümbermatmist ja palkasid Eesti Sõjahaudade Hooldeliidu.Need siis palkasid omakorda mingid tegijad.Haud oli täpselt teada.Kaevasid siis mehikesed kirstuni ja avastasid,et kirst oli tühi. Seal oli aga juhtunud järgmist: Talvise matmise ajal võis kukkuda mõni külmunud pinnasetükk hauapõhja.Kirst jäi lendu ja hiljem tuli tühimikku vesi.Kadunuke kukkus läbi kirstupõhja,kaan vajus sisse ja moodustas kirstu kuju.Ja oligi tühi kirst. Olen selliseid asju väga palju näinud. Võhikud muidugi saavad kohe petta nagu seegi kord.Mees jäigi leidmata. Selles,et muinsuskaitseametit ei olnud sellel ajal on Sul õigus: Mina suhtlesin Muinsuskaitseinspektsiooniga. No see pole ka eriti tähtis.
Jah, aeg lendab! Et asi täpne oleks, pean siiski Sind parandama, sest muinsuskaitseinspektsiooniga (millist nime ka vahepeal oleme kandnud) ei saanud tollal suhelda ka parima tahtmise juures.
"Eesti iseseisvudes ei toimunud muutused riiklikus muinsuskaitsesüsteemis kohe. Tänaseni kestev ajastu Eesti muinsuskaitse ajaloos algas 1993. aastal, mil loodi Muinsuskaitseamet nõukogudeaegsete Kultuuriministeeriumi Muuseumide ja Kultuurimälestiste Kaitse Inspektsiooni, Muuseumide ja Kultuurimälestiste Teaduslik-metoodilisest nõukogu, Kultuurimälestiste Riikliku Projekteerimise Instituudi ja Vabariikliku Arhitektuurimälestiste Kaitse Inspektsiooni töötajate ja arhiivide kokkukoondamise teel."
Minul aga tekkis üks üsna rumal küsimus: kui meil on teada konkreetsed hauad kuhu on maetud II ilmasõjas Saksa armees langenud eestlased, siis kas tõesti riik siin üldse mingit initsiatiivi üles ei näita? Või ongi nii, et nad peavad jääma ristideta haudadesse?
Kui riik vaikib, siis kas oleks eralagatuse korras võimalik midagi ära teha - hauad korralikult tähistada või kui see pole ühel või teisel asjaolul võimalik, siis langenud kalmistule ümber matta? Lätlastel on taastatud terve suur leegioni kalmistu. Oleme neist siis nii palju viletsamad või?
Nagu näha oleme ikka viletsamad küll. Nüüd pajatati televiisorist,et Tõnismäe kaevamised võivad võtta mitu kuud.Pole sõnu.On sinna siis tuhandeid maetud või? Mis krt.see kõik maksma läheb see 13 venelast? Sellise arvu väljakaevamine maksab tegelikult 3795 krooni ja kõik. Aega läheb 4 - 5 tundi. Kuna nüüd on vastu võetud seadus väärikast puhkepaigast tuleb seda ka rakendada.Maksku riik see sigala kinni või lammutagu maha sest ehitus on ilma ehitusloata ja rajatud sihilikult kalmistule. Kui seda ei saa tuleb needki välja kaevata,mis sitahunnikute all on. Vene meediaga pole soovitav suhelda see on selge.Kuid ,mida siis teha tuleb? Kui saadakse terve Tõnismäe segi kaevata ja tänavad üles kiskuda peab saama ka need eestlased ümber maetud. Ja muideks üks selline kalmistu on veel olemas,kuid seal on nii 14 langenut. Igal juhul mina ei kavatse küll vait olla,sest kord saab ikka mõõt täis küll.
vdreving kirjutas:Julgen meelde tuletada,et eelmisel aastal sai Sinulegi asjast räägitud. Vaata asi on nii,et tegin muidugi ka ise ühe vea: Ma nimelt ei uurinud põhjalikult,et maa kuulus kuni eelmise aastani riigile. Oleks teadnud,et riigi maa poleks probleemi olnud.Paraku aga sain vallast valeinfi maaomaniku kohta. Rea või paar saaks sealt mehi muidugi kätte,kuid nüüd on eramaa. No uuri seda fotode asja jah,näe Sinust hakkab ajutiselt jälle inimene saama.
...KUI ka ARNOLDILE sai räägitud,siis ka TEMA ei suvatsenud uurida,kelle maal probleem on.KIVI ARNOLDI kapsaaeda.
Omalt poolt võin öelda,et pole siin tõesti asja valgustanud eesmärgiga kellegi kapsaaeda kive loopida. Lihtsalt need asjad on nii ja praegu paistavad need just eriti silma. Miks see nii on seda mina ei tea. Kui oli mõned aastad tagasi vaja teha ühele meie ohvitserile kohtuekspertiis maksis selle kinni üks Tartu KL -i ohvitser omast taskust. Nüüd on meil venelaste tuvastamiseks raha küll.Väidetakse,et üks päev seda tsirkust maksab 1,5 miljonit.Krt. ja jõulude aeg kerjatakse pensionäridelt raha mingi hingamisaparaadi ostmiseks. Mis jama käib? Lõpuks kuldavad need venelased üle ja korraldavad riikliku matuse ka või? Tulgu õngitsegu eesti poisid sita seest välja,mitte ärgu kino tehku. Tagatipuks veel mina ka süüdi,et asi on nii nagu on. Käib mingi jama,et Ivanidel pole seal väärikas puhata.Kui venelased ise arvavad,et on siis on ju hästi,ise nad need surnud sinna matsid.Küll leian,et meie oma taasiseseivunud riigis ehitab keegi sigala eestlaste kalmistule vaat see pole väärikas puhkepaik kohe kindlasti.Eriti,kui võrrelda mille eest keegi oma elu andis. Veel enne 9.maid ma selle kivi nüüd küll kellegi kapsaaeda lennutan ja kui muidu ei saa siis kasvõi venelaste abiga. Leian järjest rohkem,et venelased võitlevad oma surnute hauarahu eest paremini kui meie.
,Avaldan oma võhikliku ja tagasihoidliku arvamuse:Sõduriteema praegu ju tugevalt õhus ja ,kui nüüd piisavalt kära teha siis ehk tekkib võimalus ka meie meestel sõnnikukoorma alt pühasse mulda saada iseasi,kes seda nn ristikäiku oma õlgadele tahaks võtta. Kui nüüd miskit liikuma ei hakka siis tõenäoliselt need väärikad mehed sinna sigala alla ka jäävad.
Mina isiklikult arvan,et sinna nad jäävad.Ja,kui jäävad siis võitlesid küll vale riigi iseseisvuse eest.Oleks venelaste poolel võidelnud oleksid kangelaskalmistul. Nüüd pealinnas ka sõda lahti krt.ja mul kuuliprits politseis!!.