206. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 06 Apr, 2021 21:03
Postitas Che Latino
Natuke salatiretseptijuttu:
Hapukapsas, magusad viinamarjad, roheline sibul, päevalille õli, roheline pipar, tiba suhkrut (kui viinamarju rohkem panna, siis pole vast vaja)
Neli esimest on olulised!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 06 Apr, 2021 21:54
Postitas zkaff
GOST vorstist nüüd ka juustuga versioon. Liha veelgi vähem, mis ka loomulik, kuna sisaldab juustu ikkagi.
Ons keegi neid GOSTe ka proovinud? Ise ausalt ei julge.
https://rannarootsi.ee/tooted/suitsuvor ... uustuvorst
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Apr, 2021 6:21
Postitas Manurhin
Koostisosad:
sealiha (27%), vesi, kanalihamass, JUUST (8,5%), seakamar, seapekk, kartulitärklis, söögisool, SOJAVALK, lõhna- ja maitseained, stabilisaatorid (polü- ja difosfaat), vürtsid, antioksüdant (askorbiinhape (L-)), granuleeritud puljong (sh hüdrolüüsitud taimne valk, rapsiõli), happesuse regulaator (trifosfaat), hemoglobiin, dekstroos, säilitusaine (naatriumnitrit)
Ehh, ja mina, rumal, otsisin seda toidupoest... Koostise järgi otsustades peaks hoopis keemiatarvete kauplusest küsima

.
On ehk kellelgi kuskilt võtta andmeid, mida see päris õige nõukaaegne juustuvorst sisaldas? Esmaspäevane partii ehk küll n.ö. plaaniväliselt natuke rotilihamassi, aga kindlasti mitte kamarat, soja ega muud taolist jura.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Apr, 2021 7:31
Postitas Kriku
Akf Fucs on neid nõukogudeaegseid retsepte siia mitu tükki postitanud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Apr, 2021 9:42
Postitas Jaanus2
Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 08 Apr, 2021 10:36
Postitas mutionu
Jaanus2 kirjutas:Juustuvorst oli mäletamist mööda suht. hiline leiutis, perestroikaaegne. Läänes tundus innovaatiline, seal ei olnud keegi selle peale tulnud, et vorstis liha ja piimasaadus kokku panna.
Kas ta ikka natuke varasem polnud?
Millegipärast on tunne, et seda sai ka aastatel ca 84 - 86, loomulikult harva.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 10:13
Postitas Walter2
Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 10:32
Postitas Kapten Trumm
Walter2 kirjutas:Nii mõnigi keemiaprodukt läks ka toodangusse - konkreetselt salpeeter mis tegi liha punasemaks ja parandas maitset.
Liha teeb punaseks naatriumnitrit, mis ütlasi on säitusaine. Need nitritid ja sorbaadid olidki ainuke keemia, mida vanasti vorsti või liha sisse pandi.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 10:45
Postitas AndresTy
Ka salpeetrit ehk kaaliumnitraati (E252) kasutatakse toitudele lisamisele samal eesmärgil.
https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium ... processing Aga suuremalt jaolt on jah tänapäeval mindud üle naatriumnitritile (E250).
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_ni ... eservative
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 12:25
Postitas Hydrazine
Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 13:37
Postitas AMvA
Hydrazine kirjutas:Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse... et neidki ei olnud poes aga niipalju kui oligi saada siis nad maitsesid küll nagu sitt mis sitt, hea, et sisse ei astunud... tehti vist soolikatest, liigestestest jms ülejäägi kraamist ja kui grammid ei tulnud kokku siis pandi sitapaberit ka hulka...
Nõukaajal oli olemas selline asi nagu Piimaviiner, see oli täiesti söödav kraam.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 14:30
Postitas Kapten Trumm
Nõuka aja lõpus oli hea veel see, et osati nalja teha, et miks poes peldikupaberit ei ole... sest kogu toodang läheb viinerite siisse.
Üks endine Rakvere tehnoloog natuke ülevalpool võib kirjutada, kuidas WC paberi viineritesse segamise komme toodi meie lihatööstusesse sisse erastamise järel välismaa omanike poolt. Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.
Et tänane vorst on siledam ja maitsvam kui toonane, tuleb rohkem keemiatööstuse arengust kui sellest, et täna kuidagi paremat liha sinna vorsti sisse pannakse. Keemia just lubab toota visuaalselt siledat toodangut madalakvaliteedilisest toorainest ja taoline toodang ei ole inimesele just kasulik.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 14:35
Postitas Kilo Tango
Kapten Trumm kirjutas:...Ehk see liigse keemia ja madalakvaliteedilise tooraine kasutamise süüdistus ENSV ajal on küll kaunis asjatu, sellised toredad asjad tekkisid ikka tunduvalt hiljem.
...
Fafafa. Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest? KGB levitas neid jutte sinu arvates või?
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 14:48
Postitas Kapten Trumm
Põhjuseks ei olnud rämpsliha kasutamine toodangus või liigne keemia.
Põhjuseid on siin palju, alates sellest, et 1980ndate tehnoloogia võimalused olid natuke tagasihoidlikumad kui on täna, ehituskunst, arusaamad sanitaariast jne jne jne olid teistsugused.
Liha kasutuse osas aga - kui uurida retseptuuri, siis pigem kasutati toona kõrgema kvaliteediga liha kui kasutatakse täna.
Ma töötasin provintsi leivatehases 1994 suvel, juba Eesti ajal. Tehas oli seest "nagu vanasti", lihtsalt selle vahega, et pätsid pandi isekleepuvasse kilesse.
Tehases jooksid ringi kassid. Miks? Et ei oleks rotte. Kassid magasid ka leiva konteinerites, selg vastu sooja pätsi. Olen seganud ka tainast - no mitte midagi keemilist sinna tünni ei läinud. Sai oli muidugi ka selline hallikas, mitte särav-valge nagu täna.
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Postitatud: 22 Apr, 2021 15:08
Postitas Fucs
Mis kuradi pärast need nõukaaegsed lihatooted siis maitsesid nii halvasti ja mille kuradi pärast liikusid rahva seas kuulujutud lihakombinaatides vuravatest rottidest
Mulle maitsesid väga nt viinerid (eriti naturaalsooles), sealihasardellid, loomalihasardellid, keeduvorstid "Doktori", "Laste", "Lemmik", "Moskva", "Keeduvorst juustuga" "Lihaleib"...
Ei maitsenud odav maksavorst (nn "koera rõõm"), "Stepivorst", "Kevadine", "Otdelnaja", "Külavorst" jpt
Neutraalseks jätsid "Raiesink", "Teevorst", "Maksavorst" (see kallim) jpt
Ehk, et maitse asi ja maitse üle ei vaielda
Aga rotid olid jah lihakombinaatides tavaline nähe. Isegi Rakvere uues kombinaadis tuli ette, kuigi sinna paigaldasime ehituse ajal ka spetsiaalsed ultraheli rotipeletid iga sissepääsu kõrvale.....
AGA Rakvere vanas lihakas olid nt osadel vorstitsehhide ruumidel lausa MULDPÕRANDAD ! ja üleüldse sisse astudes võis infarkti saada, sest kõik nägi lihtsalt niivõrd jube välja
*
Sitapaberi vms pasa vorsti panemise jutt on aga niivõrd haige BS et seda ma enam ei viitsi kommenteerida. Mäletamist mööda oli sellest pikemalt ja põhjalikumalt juttu juba viimsepäeva toiduteemas kunagi...