Kapten Trumm kirjutas:
Minu mäletamist mööda oli elu täiesti elamisväärne, piiritsooni ja Hara lahe asemel olid muud rõõmud. Meenutan seda aega suht stressivabana (ei suutnud vist stressata, et mul polnud duubelmakki ega teksapükse).
Piiritsoonis (Vergi lähedal) käisin pidevalt ujumas (~1977-1985). Randa said kohalikud minna umbes pärast kella 6 - 7, kui piirkad oma koertega olid rannale ringi peale ära teinud ja enne seda, kui need uued lained ("jäljepüüdjad") liivale jälle veeti (õhtul ca 20 - 21 paiku. Tihti aga jäeti üldse vedamata). Vähemalt seal kandis ei olnud erilisi probleeme selle piiritsooniga. Muidu jah, pidi täiskasvanutel passi vahel olema piiritsooni luba ja seda vahel ka piirikad kontrollisid (puistasid busse ja sõidukeid).
Kapten Trumm kirjutas:
Provintsi kaubandusest polnud tollal üldse tarbekaupa eriti saada (kui ametlikud koolivormid ja Tartu tossud välja arvata) ja sestap oldi enamvähem võrdsed.
Ka koolivorme polnud saada (seda hilisemat teksa vormi. Seda mis enne teksasid oli, oli saada). Mul ema ostis viimases hädas koolivormi teksakanga ja õmbles ise koolivormi mitu korda. Ja esimesed Tartu tossud (ja näiteks ka "Kalevi" apelsininätsu 15 kop padjakesed

) sain tutvuste kaudu leti alt. Viimane (närimiskummi) kvalifitseerub ilmselt tarbimise kummardamise alla, aga samas muidugi polnud keegi haiglaselt õnnetu, et seda närida ei saanud.
Kapten Trumm kirjutas:
Kummaline, seletasin ju, et õnn suhteline.
Kelle jaoks on õnn ohjeldamatu tarbimine, kelle jaoks võimalus valida ja kelle jaoks sobiks budistlik eluviis.
Väide, et NSVL koospüsimise "aluste" tõttu olid inimesed miskis püsivas depressioonis, on minuarust naljakas.
Ega vasta ei minu ega mu lähikonna arusaamadele (see foorumiteema oli jutuks viimati jõuluajal).
Õnn on suhteline jah.
Ohjeldamatu tarbimise ja NSVL koospüsimise "aluste" tõttu mina ja mu lähikondsed tõesti ei stressanud.
Aga mina (+ kogu mu pere ja suguvõsa) said väga pikalt (1982-1988) püsivalt depressioonis olla, kuna organid võtsid nõuks meid kõiki taga kiusata, minu koolipoisi süütute lolluste pärast. Hiljem (1988-1991) lisaks ainult mind isiklikult ka veel muudel asjaoludel. Kui see jama välja jätta, siis vist polnud jah eriti hullu.
Kilo Tango kirjutas:
Minu mälupilt NSVL aja lõpust on järgmine - 1989 või 1990 (täpselt ei mäleta) aastal tulin ma Soomest töölt (olin seal 6 kuud praktikal). Oli kah suvi. Päike paistis. Ikkagi oli Tallinn Helsinki kõrval paras peldik. Tänavad aukus, kõnniteed sulandusid sõiduteedega kokku, sest äärekivisid praktiliselt ei olnud. Majad olid kõik hallid, sest linna ei olnud enam ammu keegi pesnud. Muru oli niitmata ning igal pool voogas hein. Sõnaga räpane ja hall.
Kirjutan kahe käega alla sellele !
Täpselt, nagu oleks sõna-sõnalt minu mälestustest maha kirjutatud see
Viibisin samuti kas 89 või 90 suvel-sügisel (ma samuti praegu ei mäleta täpselt) Soomes 6 kuud tööl.
Sai selle "Georg Otsaga" paar korda edasi-tagasi traalitud.
Kas lugupeetud ksf Kilo Tango piiri taha lubamise puhul oli tegemist samuti meie toonaste suurte lihatööstusprojektidega (Saaremaa LT ja RLK jms)??