219. leht 323-st

Ahjuga või ahjuta

Postitatud: 23 Jaan, 2022 19:20
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas:(Eestikeelne "peekon" on läbikasvanud küljetükk https://www.toiduliit.ee/sealiha/peekon.html aga Ingliskeelne "bacon" on teatud tüüpi soolaga kuivatatud sealiha, tavaliselt "nisadega kõhunahk" https://en.wikipedia.org/wiki/Bacon , millel Eesti peekoniga on vähe ühist.)


OLAVI, me kõik oleme juba aru saanud, et sa Googeldada oskad, lõpetaks nüüd selle OCD poolt tekitatud mõttetute linkide postitamise.

PS. Lisaks inglise peekonile on ka veel Ameerika peekon ja ka Itaalia peekon, äkki siis postitaks juba täisvaliku siia?

Re: Ahjuga või ahjuta

Postitatud: 23 Jaan, 2022 21:21
Postitas OLAVI
AMvA kirjutas:
OLAVI kirjutas:(Eestikeelne "peekon" on läbikasvanud küljetükk https://www.toiduliit.ee/sealiha/peekon.html aga Ingliskeelne "bacon" on teatud tüüpi soolaga kuivatatud sealiha, tavaliselt "nisadega kõhunahk" https://en.wikipedia.org/wiki/Bacon , millel Eesti peekoniga on vähe ühist.)


PS. Lisaks inglise peekonile on ka veel Ameerika peekon ja ka Itaalia peekon, äkki siis postitaks juba täisvaliku siia?

Juhtisin muuseas tähelepanu tarbijapettusele, et meil tänapäeval poes müügil olev "nisadega kõhunahak" on oluliselt erinev eelmise sajandi "peekonist" ja seega ka saadav toit ning selle valmistamine on erinev.
(Suhtlesin ka ühe lihatooteid tootva firmaga ja esindaja kirjutaski vastuses, et müüvad eestikeelse Peekoni asemel sama nimetuse all Ingliskeelset "kõhunahka".)

Ahjuga või ahjuta

Postitatud: 24 Jaan, 2022 9:06
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas:
AMvA kirjutas:
OLAVI kirjutas:(Eestikeelne "peekon" on läbikasvanud küljetükk https://www.toiduliit.ee/sealiha/peekon.html aga Ingliskeelne "bacon" on teatud tüüpi soolaga kuivatatud sealiha, tavaliselt "nisadega kõhunahk" https://en.wikipedia.org/wiki/Bacon , millel Eesti peekoniga on vähe ühist.)


PS. Lisaks inglise peekonile on ka veel Ameerika peekon ja ka Itaalia peekon, äkki siis postitaks juba täisvaliku siia?

Juhtisin muuseas tähelepanu tarbijapettusele, et meil tänapäeval poes müügil olev "nisadega kõhunahak" on oluliselt erinev eelmise sajandi "peekonist" ja seega ka saadav toit ning selle valmistamine on erinev.
(Suhtlesin ka ühe lihatooteid tootva firmaga ja esindaja kirjutaski vastuses, et müüvad eestikeelse Peekoni asemel sama nimetuse all Ingliskeelset "kõhunahka".)

Me saame küll aru, et sa oled absoluutselt igas teemas kõige (google)targem, aga peekoni osas paned sa nüüd täiega puusse (ilmselt pole sa ise ühtegi siga lahti lõiganud).
Sea külg nimelt koosneb ribidest ja sellest allapoole jäävast kõhuosast. Ning ribidest ei ole mitte kunagi tehtud peekonit, ei ole neid ka mitte kunagi nimetatud peekoniks. Peekon on alati olnud sea kõhuosa. Selle toiduliidu lehel olev kirjeldus "kondita küljeliha" on täiesti eksitav. Seal ei ole sellist kehaosa nagu kondita külg.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 14:02
Postitas AndresTy
Mulle on juba aastaid jäänud arusaamatuks selline reflektoorne vastuseis nn. kanalihamassile. Võtame näiteks kana. Kintsud-koivad ära, tiivad ka. Rinnafilee. See, mis nüüd kanast üle jääb on näiteks grillkana puhul väärt igati kahviga nokkimist. Ja kui nüüd see (allesjäänu) lihamassiks puhastatakse on too äkki selline saast, mis puritaanid visklema võtab?

Hea elu probleemid, seltsimehed?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 18:04
Postitas Turist 47
AndresTy kirjutas:Mulle on juba aastaid jäänud arusaamatuks selline reflektoorne vastuseis nn. kanalihamassile.
Hea elu probleemid, seltsimehed?

Kanalihamassis ei ole midagi "kriminaalset". Kasutatakse natuke "eakamate"- munemisega tegelenud kanade liha ja ka noorlindude liha pärast fileede, koibade, tiibade eraldamist.

Soja oli postituse põhjus. Sojas on valku ja kiudu ja mineraale, tärklist - on veel häid asju. Samas on ka kahjulikke, mida pea kõik niigi teavad, vähemalt arvavad, et teavad.
Suurte tootjate hakkliha on suures osas soja sisaldusega(30 ja+ %) - kass rsk. ei taha, ei söö ja teatud toite on paha teha - ei "kleepu", ei teki nö. kiudu.
Suitsuvorsti tehes looma- sealiha, 60 ja 40%, asendades 20% loomaliha (max 30%) sojajahuga, siis maitse muutumisest aru saamiseks peab olema spetsialist.
Aga, lisades näit. paar grammi kardemoni ühe kilo lihamassi kohta, siis aru ei saagi. Kardemoni lisamine "tapab" efektiivselt teisi maitseid - maitsesegude pealt annab kokku hoida.
näit. Krakovi maitseaine koos kardemoniga, siis "krakovi" maitset netu- näed ainult pekitükke ja arvad, et on krakovi vorst.
Soja (äriline) effekt on, et pärast vorsti kuumtöötlust, suitsutamist, mõõdukat kuivatamist väheneb vorsti kasulik kaal ca. 20, isegi 25% vähem.
Lihtsalt, amatöörina olen, huvi pärast, katsetanud :)
Juhul kui vorsti tahta teha, siis enda kogemuse pealt ütleks, et mida kvaliteetsem liha, seda parem tulemus. Temperatuuri reziim on II tulemi garant.
See levinud loba, et vorsti sisse kõlbab küll, see on jama. Ei muud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 18:27
Postitas AMvA
Turist 47 kirjutas: Suurte tootjate hakkliha on suures osas soja sisaldusega(30 ja+ %) - kass rsk. ei taha, ei söö ja teatud toite on paha teha - ei "kleepu", ei teki nö. kiudu.


Tood äkki mõne näite? Rakvere LK on suurim tootja ja no ei leidnud nende hakklihade seest ma sojat

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 19:05
Postitas Turist 47
AMvA kirjutas:Tood äkki mõne näite?

Enda kogemus oligi Rakvere hakklihaga. Müüvad musta värvi plasikkarbis ja sees on ca. 2(+) - 2,5 kg.
Nimi oli, kas "pere hakkliha"(?) - oli igatahes "soodus" ja ostsin "puhtast ahnusest" kohe mitu karpi.
Pärast kodus Kassile pakkumist ja nähes, et Kass ei taha, otsustasin lugeda karbi sildil olevat peenemat kirja, millest selgus, et liha ennast oli ca. 60 ja/või mõõdukas + protsenti.
Resümee - "Loll saab kirikus ka peksa" :? Toidukaupade iseseisvalt ostmine ei ole minu tugevaim külg.
Lisa.
See, et "suured tootjad" ja "suures osas" oli arvatavalt teadmatusest/hooletusest tulenenud emotsioon. Valik võib olla ongi suur - enda saamatus, et iga karbi, pakendi peenikest kirja ei mõista lugeda.
Grossi kauplusega on olnud "lihtsam" - kui on hakkliha, siis on ta kas pekisem või vähema pekiga, aga tegemist on olnud lihaga.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:03
Postitas Some
Perehakklihas on vähemalt 60% liha, pereviineris samas kõigest 20%. Masendaval kombel on pakendid korralike Rakvere toodetega jube sarnased.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:08
Postitas AMvA
Turist 47 kirjutas:
AMvA kirjutas:Tood äkki mõne näite?

Enda kogemus oligi Rakvere hakklihaga. Müüvad musta värvi plasikkarbis ja sees on ca. 2(+) - 2,5 kg.
Nimi oli, kas "pere hakkliha"(?) - oli igatahes "soodus" ja ostsin "puhtast ahnusest" kohe mitu karpi.
Pärast kodus Kassile pakkumist ja nähes, et Kass ei taha, otsustasin lugeda karbi sildil olevat peenemat kirja, millest selgus, et liha ennast oli ca. 60 ja/või mõõdukas + protsenti.
Resümee - "Loll saab kirikus ka peksa" :? Toidukaupade iseseisvalt ostmine ei ole minu tugevaim külg.


Loll saab kirikus kah peksa sai järjekordse kinnituse, või nagu inglsed ütlevad, et kui sa tahd odavat ja head asja pead sa kaks asja ostma
Igatahes Rakvere LK kodukas sellist toodet ei tunne https://rakverelk.ee/products/jahutatudkulmutatud-hakkliha/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:10
Postitas Some
Valest kohast vaatad - see on hoopis hakklihasegude all:
https://rakverelk.ee/toode/perehakklihasegu/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:18
Postitas AMvA
Some kirjutas:Valest kohast vaatad - see on hoopis hakklihasegude all:
https://rakverelk.ee/toode/perehakklihasegu/


No kesse käseb igasugust odavalt solki kokku kahmata, elik see mis maksad seda ka saad.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:34
Postitas Some
Ei osta odavat ja kaasa olen ka õpetanud koostist vaatama. Konservide osas ka olen ka väga pirtsakas.
Paar viimase aja leidu, mis hästi maitsevad - Meie poeketis on poola lihakonservid pooleliitristes klaasist purkides, kahjuks mujal ei müüda ja nime ei suutnud meelde jätta.

Ja siis on Papa konservid:
https://www.facebook.com/papakonservid/services
Enamik konserve korralikust kintsulihatükist. Kõige lõbusam on šašlõki sugulane - marinaad nagu räim tomatikastmes, ainult et räime asemel on sea kintsuliha. Hinnad on suure karbi kohta üllatavalt soodsad. Saadab pakiautomaati.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Jaan, 2022 20:59
Postitas Manurhin
Üldiselt, kui mõne toiduaine nimesse kuulub eesliide "pere" või "kodune", lööb see minul juba hoiatustule põlema.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 01 Mär, 2022 20:20
Postitas Che Latino
Hitihoiatus: Kiievi kotlet molotovi kokteiliga!

Sõjavarud? Millised?

Postitatud: 03 Mär, 2022 23:28
Postitas Raubritter
Vanemad perekonnaliikmed on mul selle sõja-värgiga ähmi täis ja muudkui arutavad, et peaks ikka suvilasse (Lääne-Virumaal) mingeid varusid korjama, tatratangu ja soola ja üldse. Et mina vaatan kolmes keeles uudiseid, mida mina ikka asjast arvan?

Aga ma ei teagi, mida arvata. Käärmanni "Metsavenna Käsiraamatu" järgi kuivaineid metallist piimanõusse või? See tuleks enne eBayst leida üldse...
Mis peaks (või vähemalt võiks) olla ära pandud kuhugi ja kui palju? Kunnase romaani põhjal pole üldse nagu mõtet Tallinnast kuhugi põrutada, sest siin on nagu see viimane issanda kants kus vaakumpommile otsa vaadata ja vene laeva sinnasamusesse saata?

No tegelikult arvan, et niisama närvitsevad, aga pärast loll ka kui ei närvitse. Ja näe, ütlesid et pole vaja... mida siis on vaja?
(kõlab muidugi nagu teema, mis siin foorumis on võib-olla sada korda läbi räägitud, aga ei oska otsida)