Minu mälupilt koosneb sellest, mis oli - kool ja töö, niisama "hängimiseks" pole kunagi aega olnud, võibolla ka sellest nagu kindlustatum elujärg.Minu mälupilt NSVL aja lõpust on järgmine - 1989 või 1990 (täpselt ei mäleta) aastal tulin ma Soomest töölt (olin seal 6 kuud praktikal). Oli kah suvi. Päike paistis. Ikkagi oli Tallinn Helsinki kõrval paras peldik. Tänavad aukus, kõnniteed sulandusid sõiduteedega kokku, sest äärekivisid praktiliselt ei olnud. Majad olid kõik hallid, sest linna ei olnud enam ammu keegi pesnud. Muru oli niitmata ning igal pool voogas hein. Sõnaga räpane ja hall. Ja selline oli terve see 1/6 planeeti. Meil olid asjad veel kõige paremas seisukorras.
Tallinnasse oli asja võibolla 1-2 korda aastas ja provintsikeskuse (veel enam -kolhoosikeskuse) noore jaoks oli Tallinna kaubavalik hoopis teisest klassist.
Kauplus "Pääsküla" - tavaline toidupood, mida väisatud sai ja uskumatu, keeduvorst oli vähemalt nii 88 aastani täitsa vabalt müüa...
Ja vee see Tallinna Kaubamaja
Tondi mootorrattapood ja Noor Tehnik - kindlasti tuli külastada
Meie kolhoosikeskuse poes jagus keeduvorstigi ainult teatud kellaaegadeks (tuli õigel ajal kohal olla).
Aga võibolla tõesti, Tallinnas polnud peale masendavat palgatööd suurt midagi teha ning elu tundus sitt ja hall.
Ma ei tea, kui hall pidi see siis kolhoosikeskuses olema, kus ainus Volga oli esimehel ja teed olid sellised, et sai kummikutes käidud.
Igatahes mingis alalises stressis ei elanud ja keegi meie suhtluskonnast ka mitte, maal oli oluline, et sul raha taskus, eluks vajalik oli külapealt ostetav.
Mõtestatud tegevust alates raha teenimisest kuni spordisaalini jagus küll ja veel.
Jah, täna on parem, aga kujutada ette, et tollal olid inimesed pidevas depressioonis NSVL eksistentsiaalsete probleemide tõttu ja alandasid end poodides - väga lihtsustatud käsitlus.
Seepärast avaldasingi kahtlust, ega viimati see teadmine linnalegendidest pole. Selgus, et pole, võtan sõnad tagasi.