236. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Okt, 2023 16:36
Postitas Fucs
Kumbagi veel maitsnud ei ole, aga see "98% Sealiha omas mahlas" tundub koostisosade järgi paljulubav. Kõik oleneb, mis lihast (kui kvaliteetsest) see tehtud on. "Sealiha seakintsuga 89%" sisaldab difosfaate. Kumbki ei sisalda paksendajaid.

Kui ära proovin, annan teada 8)
Sai ära degusteeritud.
Põhimõtteliselt sama mis klaaspurkides.
Pool või veidi üle poole koostisest on peenhakitud lihast, sisse on pandud jämedalt hakitud liha tükke/kuubikuid mis on kiulised.
Maitse, lõhn hea. Erilist vahet maitses, konsistentsis ja lõhnas "89%" ja "98%" konservi vahel pole. Rasvakiht minimaalne, kallerdist parajalt.
Niisama paljalt söömiseks natukene vbl liiga soolased (maitse asi), toidu sisse või saia- leivaviilu peale väga hea.
Üldiselt väärivad igati "lihakonservi" nime.

Mul isegi Boss [kallis abikaasa] sööb kõiki neid... mis on omaette kvaliteedi näitaja :D 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Okt, 2023 17:31
Postitas Madis Reivik
Punane PIKOK, 89% annaks kah plusspunkte, palju mõnusama konsistentsiga kui mõned kodumaised.

Sobib hästi "meeste võileiva" tegemiseks, lõikad noaga paksu viilaka leiva peale ja vaatad kurki kõrvalt.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 30 Okt, 2023 21:05
Postitas stupiduser
Fucs kirjutas: 22 Okt, 2023 13:00
Maailu Hautatud sealiha 98% hind ca 8,29€ / KG (Sealihatükid 51,5%, mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5%, E250, E535, sojavalk, E451, E450, E452, E331, paksendajad (E407,E407a, E508, E415), antioksüdant E316, dekstroos)
Ma ei tahaks juuksekarva lõhki ajada aga millega see "98%" peaks seotud olema?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 31 Okt, 2023 8:16
Postitas Väino
Akf stupiduser kirjutas: 30 Okt, 2023 21:05
Akf Fucs kirjutas: 22 Okt, 2023 13:00
Maailu Hautatud sealiha 98% hind ca 8,29€ / KG (Sealihatükid 51,5%, mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5%, E250, E535, sojavalk, E451, E450, E452, E331, paksendajad (E407,E407a, E508, E415), antioksüdant E316, dekstroos)
Ma ei tahaks juuksekarva lõhki ajada aga millega see "98%" peaks seotud olema?
See on seotud ülejäänud 91,5% kanalihaga, sest ainult 8,5% on mehaaniliselt eraldatud. :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 31 Okt, 2023 8:31
Postitas TALUPOEG TALUJA
Hommik. Ma ikka imestan jätkuvalt, et vanasti sai tehtud konserve ja kõike muud head-paremat purki-karpi ilma et mingeid E-aineid sisse sai lisatud. Kas see on tahtlik inimkonna mürgitamine? Viimsepäevakonserve süües ilmselt kõigil täitsa savi, nagunii kärvaksime, aga hetkel nagu paistab, et meil on veel vaja edasi elada.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 31 Okt, 2023 9:02
Postitas Castellum
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 31 Okt, 2023 8:31 Hommik. Ma ikka imestan jätkuvalt, et vanasti sai tehtud konserve ja kõike muud head-paremat purki-karpi ilma et mingeid E-aineid sisse sai lisatud. Kas see on tahtlik inimkonna mürgitamine? Viimsepäevakonserve süües ilmselt kõigil täitsa savi, nagunii kärvaksime, aga hetkel nagu paistab, et meil on veel vaja edasi elada.
Pigem aitab ka pärast surma edasi "elada"...

Veebruaris oli Tallinna Toomkirikus selline üritus:
https://www.muinsuskaitseamet.ee/et/uud ... -keskendub
kus Toomas Daum Tallinna Matusebüroost tõi oma ettekandes välja seiga, et viimase 30 aastaga on surnukehad hakanud oluliselt paremini säiluma. Et kui vanasti ülematmisel oli eelmine maetu juba kõdunenud, siis praegu nägevat ülemaetavad oluliselt värskemad välja...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 31 Okt, 2023 9:21
Postitas Walter2
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 31 Okt, 2023 8:31 Hommik. Ma ikka imestan jätkuvalt, et vanasti sai tehtud konserve ja kõike muud head-paremat purki-karpi ilma et mingeid E-aineid sisse sai lisatud. Kas see on tahtlik inimkonna mürgitamine? Viimsepäevakonserve süües ilmselt kõigil täitsa savi, nagunii kärvaksime, aga hetkel nagu paistab, et meil on veel vaja edasi elada.
Lisati ka vene ajal toiduvärve ja säilitusaineid, neid ainult ei tähistatud E-ga pakendil.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 31 Okt, 2023 13:27
Postitas Fucs
stupiduser kirjutas: 30 Okt, 2023 21:05
Fucs kirjutas: 22 Okt, 2023 13:00
Maailu Hautatud sealiha 98% hind ca 8,29€ / KG (Sealihatükid 51,5%, mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5%, E250, E535, sojavalk, E451, E450, E452, E331, paksendajad (E407,E407a, E508, E415), antioksüdant E316, dekstroos)
Ma ei tahaks juuksekarva lõhki ajada aga millega see "98%" peaks seotud olema?
98% on sisu ja 2% on plekki (konservikarp) 8)
Walter2 kirjutas: 31 Okt, 2023 9:21
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 31 Okt, 2023 8:31 Hommik. Ma ikka imestan jätkuvalt, et vanasti sai tehtud konserve ja kõike muud head-paremat purki-karpi ilma et mingeid E-aineid sisse sai lisatud. Kas see on tahtlik inimkonna mürgitamine? Viimsepäevakonserve süües ilmselt kõigil täitsa savi, nagunii kärvaksime, aga hetkel nagu paistab, et meil on veel vaja edasi elada.
Lisati ka vene ajal toiduvärve ja säilitusaineid, neid ainult ei tähistatud E-ga pakendil.
Selles suhtes on see "Maailu Hautatud sealiha 98%" hea näide, et toob ilmekalt esile "keemiatööstuse võidukäigu toiduainetetööstuses"... :D

E250 - Naatriumnitrit (seda on läbi aegade lihatoodetele lisatud kuna annab muidu "hallile lihale" roosakama värvi ja tema põhiomadus on see, et võimaldab lihal pikemalt säilida sest pärsib ohtlike bakterite kasvu). Nitritit väiksemas koguses, sisaldab liha ka ise juba looduslikult.
Nitritite sisaldus ei saa lihatoodetes olla kunagi null, kuna lihas esineb nitriteid ka looduslikult. Küll on teadlaste poolt välja toodud, et kui toode sisaldab naatriumnitrit (NaNO2) alla 10 mg/kg võib väita, et toote valmistamisel ei ole kasutatud nitriteid
E316 - Naatriumisoaskorbaat (Antioksüdant. Tagab toote värvi ja stabiilsuse ning hoiab ära toote rääsumise)
E331 - Naatriumtsitraat (Happesuse regulaator, sekvestrant, emulgaator)
E407 - Rafineeritud karrageen ja tema naatriumi-, kaaliumi-, ja ammooniumisoolad, k.a. furtsellaraan. (Paksendaja, želeeriv aine, stabilisaator)
E407a - Poolrafineeritud karrageen ehk töödeldud "Euchema" merevetikad (paksendaja)
E415 - Ksantaankummi (polüsahhariit, polümeer, paksendaja, stabilisaator, tselluloosi derivaat)
E450 - Difosfaat (Emulgaator, stabilisaator, happesuse regulaator, kergitusaine, sekvestrant, veesiduja)
E451 - Trifosfaat (happesuse regulaator, sekvestrant. Sekvestrandid on ained, mis seovad toidus metalliioonid keemilisse kompleksi)
E452 - Polüfosfaat (Emulgaator, stabilisaator, sekvestrant, veesiduja)
E508 - Kaaliumkloriid (tardaine)
E535 - Naatrium heksatsüanoferraat (Paakumisvastane/koorikuliseks kuivamise vastane aine)
Dektroos ehk glükoos (magusaine, E- märgistust ei oma)

Alates E407 on kõik E lisaained suunatud/lisatud selleks, et siduda sojavalku koos veega (90% sojavalgust lahustub vees ning on pms ainus valk mis vees üldse nii suures osas lahustub) ja kogu see mass koospüsivaks muuta. Ja sojavalk täidab puuduoleva liha või lihamassi osa. Kuna sealiha on 51,5% ja mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5% (kokku 60%), siis tõenäoliselt ca 30...35% on lisatud vee ja soja lahust/emulsiooni, mis tuleb kuidagi (nt vetikatega, ksantaankummi jne) ära stabiliseerida ja paksuks muuta ning koos lihaga ühtseks massiks segada.
Kuid kõik mis sinna sisse on topitud, vastab piirnormidele ja nõuetele.

Kuna lisaainete piirnormid toote või tooraine teatud kaalu kohta on ära määratud (EU/EÜ määruses nr 1333/2008 II lisa E osas; alates LK.55) siis tuleb vahel enne piirnorm ette, kui sisu paksuks läheb, vett siduma hakkab, vastuvõetav maitse tekib või koos püsima nõustub. Siis tuleb vajalikust/piisavast kogusest puudu jäävate lisaainete vajadus asendada mõne teise analoogse või enam-vähem analoogsega jälgides samal ajal, et need ei kuuluks samasse "gruppi" (ei oleks n.ö. "liidetavad"). Vahel tuleb kasutada erinevaid sama "grupi" E-sid, sest erinevad koostisosad paksenevad/värvuvad/stabiliseeruvad jne igaüks eraldi paremini mõne erineva lisaainega. Ja vahel on koostisesse lisataval toormel juba enne lisamist "omad E-ained sees", mis tuleb samuti pakendil ära näidata. Nii võib mõni koostise nimekiri üsna pikaks ja E-ainete rikkaks kujuneda.

Meil kunagi olid omad E-ainete piirnormid
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/00 ... /lisa2.pdf#
Et EU teiste riikidega nõuded ühtlustada, muutusid need 2013 kehtetuks ja mindi üle EU/EÜ standarditele.
https://www.riigiteataja.ee/akt/905492?leiaKehtiv

E-ainete kasutamist (EÜ määrustes kehtestatud piirnormidele vastavust) kontrollib meil Põllumajandus- ja toiduamet.
2022 kontrolli aruanne
2022. aastal võttis PTA 72 proovi toidu lisaainete ning lõhna- ja maitseainete kontrolliks. Nõuetele mittevastavaid tulemusi tuvastati kolm: kahel juhul sisaldas tuunikala liiga suures koguses askorbiinhapet ja askorbaate ning ühel juhul tuvastati lubamatu bensoehappe ja bensoaatide kasutamine granaatõunamahlas.

Ettevõtete juures tehtava plaanilise kontrolli käigus uuriti lisaainete [LA] kasutamist 91 ja lõhna- ning maitseainete [LMA] kasutamist 17 korral. Rikkumisi tuvastati vastavalt 13 ja kahel korral. Rikkumised olid seotud värvaine erütrosiin kasutamisega toidulisandites, kus selle kasutamine ei olnud lubatud, samuti lisaainete märgistuse ja säilivusega. Lõhna- ja maitseainete puhul tuvastati puudusi korrektses märgistuses.

Nõuetele vastasid 95.8% kontrollitud lisaainetest.
Ühest küljest on tarvis tõsta käitlejate, sh e-poodide teadlikkust lisaainete kasutamise tingimustest, sealhulgas lisatavate koguste ja lubatud tootekategooriate valdkonnas. On näha, et teatud lisaainete kasutamises esineb küllaldaselt rikkumisi, mis võib tuleneda muutunud kasutamise piirangutest ja käitlejate teadmatusest. Samuti on oluline LA ja LMA analüüsimiseks vajalike meetodite välja arendamine, et hõlmata järelevalvesse ka sellised LA ja LMA ühendid, millele tänasega analüüsimise võimekus puudub.

https://pta.agri.ee/media/7800/download
Arvestades meie kaupluskettides müüdava tootesordimendi suurust ja laia valikut on 72 tooteproovi aastas IMHO muidugi natuke "lahja võitu".
Suurim ERROR pädevaks kontrollimiseks tuleb aga sellest, et PTA-l puudub võimekus terve rea LA ja LMA analüüsimiseks üldse.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 21:14
Postitas Rebane11
Viimati vingusin siin Rannarootsi veiseliha konservi üle. Aega ja võimalusi on ise teha konserve, suitsutada, vinnutada ja mida iganes. Üllatus - veneaegsed kokaraamatud sellest ei räägi, ilmselt liha vähe, pista põske nii nagu said. Sai tellitud kaks üllitist. "Liha ja kala suitsutamine, soolamine ja kuivatamine", 223Lk ja "1000 nõuannet - grillimine". Läks maksma see mulle 39.19. Ma ei leidnud nendest raamatutest midagi, mis võiks aidata algajat lihaga tegelejat. Tarkust ei saa tasuta, sain targemaks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 21:27
Postitas Kriku
Rebane11 kirjutas: 10 Nov, 2023 21:14 Viimati vingusin siin Rannarootsi veiseliha konservi üle. Aega ja võimalusi on ise teha konserve, suitsutada, vinnutada ja mida iganes. Üllatus - veneaegsed kokaraamatud sellest ei räägi, ilmselt liha vähe, pista põske nii nagu said.
Vene ajal ei olnud kodust konservitegu ametlikult olemas nagu ka mõnesid muid vanainimeste asju. Autoklaavi inimene endale legaalselt osta ei saanud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 22:34
Postitas Manurhin
Kriku kirjutas: 10 Nov, 2023 21:27
Rebane11 kirjutas: 10 Nov, 2023 21:14 Viimati vingusin siin Rannarootsi veiseliha konservi üle. Aega ja võimalusi on ise teha konserve, suitsutada, vinnutada ja mida iganes. Üllatus - veneaegsed kokaraamatud sellest ei räägi, ilmselt liha vähe, pista põske nii nagu said.
Vene ajal ei olnud kodust konservitegu ametlikult olemas nagu ka mõnesid muid vanainimeste asju. Autoklaavi inimene endale legaalselt osta ei saanud.
Ja ometigi olid autoklaavid täiesti olemas. Isa vahepeal seda kelleltki laenas. Oli ilus, roosteabast terasest, kaas käis poltidega kinni. Kui maal siga sai tapetud, siis tegime ise klaaspurkidesse lihakonserve. Autoklaav purkidega tuli gaasipliidi peale tõsta ja sedasi ta siis toimis. Eks see autoklaav kellegi käsitöö oli, aga igatahes väga korralikult tehtud. Aga liikus ka jutte (tol ajal meedias sellest ei räägitud), et mõni autoklaav vahel ka pauku tegi, nii et pärast olid tagajärjed sellised, nagu oleks maja mürsutabamuse saanud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 22:46
Postitas Fucs
:D
Autoklaavi puudumisel tehti hädaga vähehaaval ka nn kiirkeedu v hautuspottidega.

Pilt
Pilt
Pilt

Defkad olid nii tühjad plekk-karbid kui kaaned... ja ka kaanetajad
Pilt

Sestap tehti liha tihti klaaspurkidesse hoopis.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 23:30
Postitas Rebane11
Mul too plekkpurgi kaanetaja vast isegi kuskil on. Purke ka. Ajasime plekki ja keedeti 6 -7 tundi mulinal.
Tegelikult nii soolamisest, vinnutamisest kui konserveerimisest on vähe teavet. Sean sammud raamatukokku ja vaatan mis seal. Raamat "Rahvaste toidud" ja seal Ukraina rahvustoidud. Pekist ei sõnagi :wall:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 10 Nov, 2023 23:39
Postitas Rebane11
Täna Lätis käies sai vähemalt 2 kamararulaadi jagu nahka. Peaks tihedamini käima.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 11 Nov, 2023 2:49
Postitas Manurhin
Klaaspurkide plekkkaaned olid samuti suur defitsiit. Vahel pakuti neid vanapaberi ja kaltsu vastu vastavates kokkuostupunktides, harva trehvas ka poodi müüki ja siis müüdi ka ainult mingi suht väike kogus per kärss. Oli leiutatud isegi seade kasutatud kaante taastamiseks, et saaks uuesti kasutada. Kuskil raamatus oli sellest ka juttu ja piltki (äkki oli "Nupuka aiapidaja väikesed kavalused"?). Meie peres uutest kaantest puudust polnud (küllap arvate isegi, miks :wink: ), jätkus sugulastelegi viia. Kusagil köögikapis peaks siiamaani veel midagi alleski olema. Kel aga plekkkaasi ei jätkunud, siis sai vabalt osta üsnagi laias valikus igasugu plastmassist, kummist ja isegi klaasist (kummitihendi ja metallsulguriga) purgikaasi. Aga polnud need suuremad asjad, päris hermeetiliselt ei tahtnud sulguda ja purgis olev kraam kippus pahaks minema. Ühed plastkaaned olid sellised, et tuli enne kasutamist mõni hetk keevas vees hoida, et plast pehmemaks muutuks. Need veel niivõrd-kuivõrd kõlbasid, aga hiljem purgi pealt kätte saamisega tuli kurja vaeva näha, juhtus, et ei saanudki teisiti kui tuli noaga puruks lõigata. Lisaks muidugi hiired-rotid närisid plast- ja kummikaantele mõnuga auke sisse. Olen näinud keldririiuleid, kus hoolas perenaine oli ilmatu hulga moose, mahlu, marineeritud seeni ja -kurke valmis vorpinud ja siis millalgi talvel tuli neist enamus ära visata koos äranäritud kaante jäänustega. Purgid sai ära pesta, läbi keeta ja läksid ilmselt sügisel uuele ringile.