237. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 11:48
Postitas Rebane11
Mina mäletan et vähemalt Lõuna- Eestis käis suve jooksul vähemalt korra kaltsusetu. Hobuse ja vankriga. Korjas Räpina paberivabriku tarvis kaltsu ja vanapaberit, vastu sai savipotte ja purgikaasi. Kas veel midagi, ei mäleta.
Miude naljakas. Aga tõesti aset leidnud vestlus. Brigadirist tädi viis õe last lasteaiast koju. Oma ametiauto Gaz - 51 ga. Korraga paneb väike laps kilkama, et tädi Reet, vaata pool hobust! Reet vaatab- hobune nosib karjamaal. Küsib siis, et miks sa ütled- pool hobust? Noh seda kasti pole taga, oli kärme vastus.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 12:11
Postitas retti
Eestiaegse vorstimeistri Lihakonservi retsept
100 kg liha
salpeetrit 7,5 g
suhkrut 125 g
küüslauku 200 g
köömneid 25 g
pipart 100 g
vürtsi 50 g
soola 3 kg
suitsuvorsti retsept on kaduma läinud. Kui õieti mäletan siis 100kg vorstimassile lisati 30kg pekki
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 12:23
Postitas vanahalb
Manurhin kirjutas: ↑11 Nov, 2023 2:49
Ühed plastkaaned olid sellised, et tuli enne kasutamist mõni hetk keevas vees hoida, et plast pehmemaks muutuks.
Plastikust kaaned olidki mu mäletamist mööda ühekordsed. Uued kaaned tuli keevas vees kuumaks ajada ja purgile peale tõmmata. Purgi sisu - tavaliselt moos või kui olidki kurgid siis ikka koos sooja veega , olid samuti kuumad. Jahtudes tõmbus kaan vaakumi tõttu sissepoole kummi. Kui siis talvel võtma mindi oli hea vaadata et kas purk on endiselt vaakumis või vähemalt õhurõhuga tasa. Kui kaas oli ülespoole kummis tähendas et sees on hakanud mingid protsessid toimuma ja vähemalt sellist lihakraami pole hea süüa.
Teist korda sellist plastkaant enam korralikult hermeetiliseks ei saanudki. Liiga välja veninud esimese kasutuskorraga.
Kui võtta oli siis eelistati ikka metallkaani sest need olid õhukindlamad. Ja samamoodi - olenevalt sellest kuhupoole kummis on sees kas sõõdav toit või ohtlikud jäätmed. Nagu tänapäevalgi. Minumeelest need plekk-kaaned päris vabamüügil polnudki ja mäletaks nagu et kooperatiivi kokkuostu punktist kuhu sügisel kartuleid, pihlakamarju ka kõike muud müüdi sai koti kartulite vastu mingi koguse purgikaani. Kartuleid võis muidugi ka turul müüa, seal oli hind parem aga turul ei jagatud defitsiiti
Meil tehti lihakraam ikka metallkaantega (klaas)purkidesse, moos ja kurgid plastikuga ning kui suurem häda käes siis ka lihtsalt kiletükk purgi suu peale. See viimane oli küll rohkem enesepettus mida ma emale ka korduvalt mainisin aga kuidas sa viskad pajatäie moosi ära kui on juba valmis keedetud ?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 12:49
Postitas Rebane11
Kalts tegi imet. Bestseller "Lennujaam" käis ka kaltsuga, kadunud Ita Ever mängis selle kuulsaks.
Ma oleks ääre pealt endale mootorsae Druzba saanud - mossetäis kaltsu+ raha, aga õnneks said Druzbad enne otsa, kui mina kaltsulastiga kohale jõudsin. Vot oli kõva valuuta. Tegijatel meestel pidi ikka mingi kaltsuvaru olema. Tõsi, ka pisemates ETKV kauplustes müüdi sitsi ja marlit.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 13:48
Postitas Rebane11
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 13:52
Postitas Fucs
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 20:07
Postitas Rebane11
Poisslapse nime ka ütled, siis olen rahul.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 11 Nov, 2023 22:17
Postitas Fucs
Peab õunte pealt vaatama...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 8:08
Postitas Rebane11
Tõnu Pelti olen tükk aega jälginud, ka muid eesti kanaleid. Ka võrokiilseid. Eks need kõik kokku ajavadki ihu kihelema ja käed tõmblema. Ainult et inf on kaootiline, pole kohta, kuhu tõmbaks juti alla kui ülima tõe allikas. Ja mida rohkem uurid, seda rusuvamalt rõhub teadmine, et mitte muffigi ei tea.

Mul õnneks on naine ja lapsed ja suur koer - kamba peale nad on saanud mu katsetustega hakkama. Hoiavad järje peal.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 8:46
Postitas Rebane11
Eriteade Fucsile.
Jahimeeste foorum. Kui Kalale.ee ka oleks, siis teha midagi ei saaks. Ainult lugeda ja irvitada.
Elust enesest. Nõuka aja lõpp. Tammeorg* tappis sea. Järgmine päev ämm kohal ja praadis notsu liha. Kiitis väimeest, kui ilus läbikasvanud liha. Väimehel aga sea peiedest, aga ka vennatapust pea raske, tõmbas väitse otsaga piki taitriipe ja kostis - need on need palgapäevad...

*Tammeorg oli tegelane, kellest saaks raamatu. Lapsepõlves huule ära lõhkunud, ükski tont ei saanud aru, kus lõppes nali ja kus algas tõsine jutt. Tegi siis enamasti nalja.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 9:03
Postitas Kriku
Aga kirjuta siis see raamat? Koloriitsed kujud väärivad jääduvstamist.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 9:06
Postitas Rebane11
Oskused jäävad napiks. Ma dialooge ei oska enam kuidagi.
Viimati kursa kokkutulekul meenutasin asju ja riputasin õhku hoiatuse, et ehk panen paberile. Hakkasid kärmelt arvutama, kui palju maksab enne trükki minekut.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 10:14
Postitas Turist 47
Rebane11 kirjutas: ↑12 Nov, 2023 8:08
Ainult et inf on kaootiline, pole kohta, kuhu tõmbaks juti alla kui ülima tõe allikas. Ja mida rohkem uurid, seda rusuvamalt rõhub teadmine, et mitte muffigi ei tea.

Mul õnneks on naine ja lapsed ja suur koer - kamba peale nad on saanud mu katsetustega hakkama. Hoiavad järje peal.
Kobisen.
Info ongi kaootiline. Kõigil on "oma lugu". Ja kõigil on õigus. Samas klassikalised "asjad" on väga täpselt paigas.
Enda eest rääkides, siis "lihtsad asjad" on väga olulised - kuumtõõtluse, liha ettevalmistamise, (jne)
täpne temperatuur ja ka näiteks lihtsa soola kogus - kui 20 gr kilo kohta on "õige", siis juba 22gr teeb toote paljude jaoks liialt soolaseks, ehk "tapab" teised maitsed.
Parim, lihtsaim on kodusea liha - "annab mõõdukad eksimused andeks" ja eksimise võimalus on minimaalne.Igal juhul on söödav, tavaliselt on isegi maitsev.
Loomalihaga toimetamine on keerulisem, eriti metsloomalihaga.
Maitseainetega liha vinnutamine on päris huvitav, aga võimalikust tekkivast
"hallitusest" ja selle ohtlikkusest tervisele, pead kõike teadma
Kala on täiesti eraldi teema.
Vihjena, siis mõnel juhul on keeruline maitseid paika - n.ö heaks saada, aga lisades kardemoni "tapad" valed maitsed-lõhnad ja ise saad seejuures väita, et see ongi kõige õigem retsept(

) Kõik tarbijad on rahul v.a need ca.10%, kes vihkavad kardemoni lihatoodetes.
Kui kaaskondsed on mõõdukalt aktiivsed lihasööjad, siis on sellest suur abi. Lisaks on ka stimuleeriv või umbes nii.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 10:32
Postitas Kriku
Rebane11 kirjutas: ↑12 Nov, 2023 9:06Oskused jäävad napiks. Ma dialooge ei oska enam kuidagi.
Alustagi anekdoodivormis, kirjuta ütlemised ja dialoogid nii, nagu need meelde on jäänud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 12 Nov, 2023 10:36
Postitas Rebane11
Jutt sul õige, vinnutatud liha meil peres peale minu ja ämma õnneks keegi ei söö. Muud tooted pannakse ennem pintslisse, kui korralikku analüüsi teha jõuan.