Teemakohast
Eks mul kergem sellist kinkimise juttu ajada kah, ei ole kullapaja otsa komistanud
tegelikult ei oskagi kohe ennustada endagi käitumist kui leiaks suure peitaarde, annaks vist ära küll, ma selline idealist, aga iial ei või teada, raha on ennegi inimesi muutnud
Jah kui nüüd keegi ütleks, et anna oma välgumeeste pannal muuseumile, tõmbaks endalgi nina vingu, lohutan ja põhjendan asja nii, et see ei ole MEIE ajalugu. Ja millegi olulise leidmise puhul võiks riik ja lugupeetud arheoloogid kaaluda ka muid teid tänuks peale rahalise, mulle sobiks ka mingi tänukirjavariant ehk. Jälle olen sunnnitud tõdema, et olen vist liiga idealistlik ja naiivne.

Kõigi maade proletaarlased,palun ärge enam kunagi ühinege.
Treimani muuseumimaja
Treimani muuseumimaja

See on ju nii levinud. Eriti teemast huvituvate järglaste puudumisel.corvus kirjutas: Noh näiteks kui tekib trend eraomandist oma kollektsioonide kinkimise näol muuseumidele, kohalikele koduloo muuseumidele, muudele õppeinstituutidele jne.jne.
corvus pole vist kollektsioneerimisega tegelenud või vähemalt pole seda hingega teinud

Tõsine kollektsionäär on oma erialal üle absoluutsest enamikust muuseumi- jm. töötajatest. Samuti pole ükski kollektsionäär huvitatud oma kogu lagunemisest.
Kinkimine on hoopis teine küsimus. Võib ka nii, kuid kindlasti ei saa ette heita müüki. Sageli on kollektsioneerimine toimunud nn. kõhu kõrvalt, isegi pere lagunemise hinnaga. Oluliselt tähtsam tõsise, süstematiseeritud temaatilise kogu juures on säilitada terviklikkus.
Aga need üksikud juhuleiud, millel pole praktiliselt teaduslikku ega rahalist väärtust võiksid küll jääda leidjate omandusse. Sellisel moel annavad nad nii leidjale kui ka ümbritsevatele oluliselt enam, kui sadade ja mõnel juhul tuhandete sarnaste esemete seas kusagil kastis seistes.
Juba 200-300 aastase mündi või ehtekatke käeshoidmine võib tekitada inimeses ajalugu väärtustava emotsiooni.
Mõistan, et eesmärk on kõik mis leitakse n.ö. igaks juhuks riigile rabada, Arvan, et see on vale. Vaat siis, kui ma kuulen, et keegi teatas leitud vidinast Muinsuskaitseametisse, sealt tuldi kohale, veenduti et tegemist on juhuleiuga ja vidina edasisel uurimisel ja fikseerimisel otsustati, et antud tüüpi esemeid on muuseumikogudes piisavalt ning selle võib leidjale tagastada, vaat siis ehk hakkab midagi liikuma.
Võib olla peab selleks seadusi muutma- ma ei tea. Aga aeg on edasi liikuda.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Tunnistan, et kirjutasin "l" asemel kogemata "t", ...kuid minu postituse sisule Te jätsite loomulikult reageerimata. Saan täiesti aru miks...Siga kirjutas:Arheoloog soovitab:See muide ei olnud sugugi pahatahtlik või parastav avaldus. Onud tõepoolest vaatavad ka siin ringi. Töö lihtsalt on neil selline. Kui nüüd noored mingist uljusepuhangust ajendatuna luubi alla satuvad, ei kasva sellest kasu kellelegi.Soovitan "onude" teemal siinkohal küll madalamat profiiti hoida
Edaspidi kasuta sellises kontekstis sõna "profiit" asemel mõnda muud. On arusaadavam.
"Onud" ei tegele mingite umbmääraste "tapmisähvardustega", nagu ka mitte röövdetektoristide püüdmisega. Seda pole neile lihtsalt Riigikogu poolt ülesandeks tehtud...Loodame, et ühel hetkel olukord ehk muutub ja vastavasisuline käsk ülevalt poolt neile siiski antakse. Kui muidugi siis juba hilja pole...On ju osade saakalite näol tegemist organiseeritud kurjategijatega, kes seotud otseselt Eesti kultuuriväärtuste süstemaatilise turustamisega Lääne-Euroopa oksjoniturgudel. Aeg on näidanud, et kriminaalpolitsei on taoliste vennikeste vastu võrdlemisi jõuetu...
"On ju aardekütid tihedalt seotud mõne vanavarakaupmehega, kes on kas siis ise või veel kellegi kolmanda isiku vahendusel ametis Eesti kultuuriväärtuste ebaseadusliku ja organiseeritud väljaveoga..."
Käed eemale muinaspärandist!!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Pean silmas üleilmset pikaajalist praktikat. Eespoolloetletud on tõesti suurt kõlapinda leidnud, üliväärtuslikud annetused. Kindlasti on palju kohaliku tähtsusega ande, mille kohta teave ei jõua avalikkuse ette.corvus kirjutas:njuu, tõesti või? mulle meenub vaid paar-kolm väliseestlast (viimane oli kohalike meistrite hõbenõude kollektsioon) ja Mikkel, aga äkki valgustad mindki nonde teiste suhtes? mis puutub kollektsioneerimist, siis minu kollektsioon ei ole veel valmis, kui aeg tuleb kingin ära...sest nagu ütles üks iganädalane raadiohääl, kollektsionäär on tegelikult selline pisut puudega inimene, eriti kui ta sureb oma kraami otsaSee on ju nii levinud. Eriti teemast huvituvate järglaste puudumisel.
corvus pole vist kollektsioneerimisega tegelenud või vähemalt pole seda hingega teinud
Tõsine kollektsionäär on oma erialal üle absoluutsest enamikust muuseumi- jm. töötajatest. Samuti pole ükski kollektsionäär huvitatud oma kogu lagunemisest.
Kinkimine on hoopis teine küsimus. Võib ka nii, kuid kindlasti ei saa ette heita müüki. Sageli on kollektsioneerimine toimunud nn. kõhu kõrvalt, isegi pere lagunemise hinnaga. Oluliselt tähtsam tõsise, süstematiseeritud temaatilise kogu juures on säilitada terviklikkus.Seni panustan lihtsalt andmisesse.
Muide, kollektsioonid ei saa iialgi valmis. Ennem saab kollektsionäär "valmis"

Ja veel, ehk jätab need "njuud" ja "kallid" ära

Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Edaspidi paluks iga detektorit puudutava ajaleheartikli lõppu kirjutada, et detektoriga otsimine on eestis lubatud ja ei ole kriminaalne tegevus. Enne kui sa siin teksti kontekstist rääkima hakkad lugege oma üllitised mis meediasse satuvad hoolega üle.corvus kirjutas:Kallis siga need on nüüd küll pisut krokodillipisarate moodi, eksole ju? Saime kõik täpselt aru, mis oli leBoni jutu mõte. Saavad aru ka väidetavad "onud". Üleskutse moodi massivõrvale, see nüüd küll ei olnud. Ja jällegi ei tasu toppida mulle suhu mingit "toetamist" või "aktsepteerimist" või midagi kolmandat. Veelkord: tsiteerimisel tuleks tsiteerida kogu lõiku, et ei kaoks kontekst või avaldatud mõtted ei muutuks tendentslikuks või ekstemistlikuks või millekski kolmandaks ning seda tänu tsitaatide vägivaldsele kasutamisele. Esiteks on see hea tava ja teiseks on säärase tava eiramine omane propagandakirjandusele või -meediale.
Nii, ja nüüd viime taaskord elegantselt asja üle minu tagasihoidlikule persoonile, et jumala pärast räägitaks aia august aga mitte aiast..
Pole nende inimest asi mis ma oma maade peal teen on minu mõtlemine.
Ja teiseks ei saa ma aru miks ei suuda kamp inimesi nö ajusid ajaga kaasas käia. Järelikult on see nende jaoks lisakohustusi nõudev ja keeruline ja nad ei viitsi.
Pealegi on ammu selge et keelata ei saa enam midagi teie ikka ajate oma joru.
Ja teiseks ei saa ma aru miks ei suuda kamp inimesi nö ajusid ajaga kaasas käia. Järelikult on see nende jaoks lisakohustusi nõudev ja keeruline ja nad ei viitsi.
Pealegi on ammu selge et keelata ei saa enam midagi teie ikka ajate oma joru.
No ja mis edasi, mida see muudab. Aeg oleks alla anda ja tunnistada et paar tuhat detektoristi on olemas. Vastavalt sellele teha oma süsteemid ja töökorraldus ringi. Tuleb leppida sellega et tehnika areneb ja satub inimeste kätte. Nende riistadega mis paari aasta pärast turul on ei ole teie iganenud vaim kaugeltki valmis, usu mind. Targem oleks nagu heaga asju ajada.
Kuule Corvus,vaata õige peeglisse.Räuskad siin saamahimust ja seaduskuulekusest.Nüüd küsin mina-millises muuseumis saab näha seda Bütsantsi järelmünti?Sa ikka viisid selle ju pärast detektori purustamist Ajaloo Instituuti?Mida teeb enamasti detektorist? 99% detektoristidest ei suuda kunagi mõista kui oluline on näiteks potis olevate mündikihistuste selgeks tegemine. Mitte, et mis mündid potis on ja kui palju nende väärtus tänapäeval on vaid just kuidas nad on sinna pandud. Millise aja jooksul, kuidas on võimalik tuletatda erinevate kihistuste geograafiliste areaali jne.jne. Lihtne kui hakkad mõtlema, aga ega enamasti ju ei mõtle. Käed hakkavad suurest rõõmust värisema ja sajad tuhanded silme ees vilkuma...
Ehk siis olgem ausad 99 % ajendab detektorit kasutama uudishimu ja sageli veel lisaks saamahimu. Mitte õilis soov laiendada meie teadmiste piiri ja pagasit, tehes seda korrektselt ning teaduspõhiselt. Me võime siin kasvõi kümme brittide kogemusel põhinevat detektoristide klubi luua, millel õilis eesmärk, kuid inimesed on ikka ju need samad. Need samad tegelased, kes kommenteerivad ja virisevad kuidas riik väidetavatel leidjatel leidu hinnates naha üle kõrvade tõmbab või kui ebaõiglased on muuseumide hindajad jne.jne. Kurat, see loll-Ivani mentaliteet on ikka nii sees kui sees.
Sinu postitus Detektoristide klubi foorumis
Corvus
külastaja
PostPosted: Thu Jun 19, 2008 3:46 pm Post subject: Soome imitatsioon...
Korra käis vist ka kabeli tekstist läbi üks haruldlase nn. soome imitatsioonimündi tüüp. Mõtlesin, et riputan siia ülesse pildi minu kogusse soetatud mündist, mis on leitud Keila kihelkonnast, Humala mõisa maadelt (arvatavasti 2003. aastal).
Vastavalt Soome ajaloolaste hinnangule, mis jagab nn.soome imitatsioonid kolme gruppi, on minu mündi puhul tegu teise gruppi kuuluva ehk rohmaka imitatsiooniga Basilios II miliaresionist (teada 5 sarnast?).
Ilusasti (väga meisterlikult) on kujundatud avers, kus on näha Basiliose ja Constantinose figuurid; reversil on minu arusaama järgi "peegelpildi" effektil üritatud kirjutada (pildil kahjuks mündi revers 180kraadises pöördes)
esimene rida: arusaamatu võibolla +bASIL'
teine rida: CCωηSτAη'
(kolmas rida:ΠORFVROς
neljas rida: ΠISτOIbAS
viies rida: RωmAIω
kõige all: -o- ehk siis münt peaks kujutama Seari kataloogi (nr.1812 )järgselt Basilios II münti

Kommentaar oleks nüüd asjakohane.
Loodan siiralt, et nüüd ei hakata siin jaurama erakollektsioonide halbusest ja riiklike müntkabinettide eelistest. Olgu see münt nii väärikas kui tahes, üldist haritust ei lisa ta riigi hoidlas vedeldes kellelegi juurde. Üldine haritus lihtsalt ei küüni sedatüüpi teadmisteni nagu numismaatika. Pole ju vajagi. Tuntud ja uuritud vermingu puhul pole ka erilist tähtsust omandivormil või kuuluvusel.
Aga jah, riigile kinkimise, leiutasudest loobumise ja riiklike kaevamiste kaasfinantseerimis juttude taustal on isiklikul pinnal kujunev seisukoht isegi huvitav.
Aga jah, riigile kinkimise, leiutasudest loobumise ja riiklike kaevamiste kaasfinantseerimis juttude taustal on isiklikul pinnal kujunev seisukoht isegi huvitav.
Viimati muutis Siga, 06 Juul, 2009 22:41, muudetud 1 kord kokku.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist